Annons
Annons

Två recept på smaksatt kombucha

Kombucha är en traditionell asiatisk grön fermenterad dryck av te som har jäst med en mjölksyrakultur. Drycken, som har blivit LA-kändisarnas nya favorit brukar kallas ayurvedans motsvarighet till surdeg. Här får du två recept på smaksatt kombucha, ett med smak av mango och ett med äpple och ingefära. Prova och njut.

Redaktionen

31 mars, 2016
Två recept på smaksatt kombucha
Dela inlägget

Kombucha är en traditionell asiatisk grön fermenterad dryck av te som har jäst med en mjölksyrakultur.
Drycken, som har blivit LA-kändisarnas nya favorit brukar kallas ayurvedans motsvarighet till surdeg.
Här får du två recept på smaksatt kombucha, ett med smak av mango och ett med äpple och ingefära.
Prova och njut.

Nedan recept på smaksatt kombucha är baserade på att du redan har bryggt en sats kombucha med grundreceptet. Du hittar det här.
När man tar sig tid att göra egen kombucha är det lika bra att göra en rejäl laddning som sedan kan smaksättas på olika sätt.

Läs också: Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från dietisten Anna Ottossons bok ”Hälsodrycker – gröna smoothies, buljonger, detoxvatten, hälsotonics och kombucha” – utgiven på förlaget Bonnier Fakta.

Tre snabba om kombucha:
1. Honung – nej, bäst är vitt strösocker. Mycket av sockret försvinner eftersom kombucha-kulturen förbrukar det vid jäsningen.
2. Mögel – vit, blå, grön – släng allt.
3. Grönt te – som inte är smaksatt med bergamott, eller fruktigt te eftersom det kan försvaga kombucha-kulturen.

Ingredienser

Mangokombucha
4 portioner

Smaksättning/andra bryggningen
1 liter raw kombucha (se grundrecept)
2 dl mangopuré på färsk eller fryst mango

Äpple- och ingefärakombucha
4 portioner

Smaksättning/andra bryggningen
1 liter raw kombucha (se grundrecept)
2 äpplen, urkärnade
2–3 cm färsk ingefära, skalad

Läs också: Kombucha – törstsläckare i sommarvärmen!

Gör så här

Mangokombucha
Blanda ner mangopurén i den bryggda kombuchan. Sätt på ett lock och jäs 1–3 dagar, beroende på smak.

Tips! Frys in mangopuré som iskuber och ha beredd till smaksättning till andra bryggningen när kombucha-basen är klar.

Tips 2! Vill du ha ingefära som en extra hälsokick är det supergott att lägga till det också.

Äpple- och ingefärakombucha
Kör äpple och ingefära i juicemaskinen. Blanda ner äppelingefärajuicen i den bryggda kombuchan och rör om. Sätt på ett lock och jäs 1–3 dagar, beroende på smak.

Häll sedan upp drycken på flaskor
…men häll inte ända upp eftersom själva jäsningen fortsätter i flaskan.
Förvaras i kylskåp när den är klar.
Drycken håller upp till en månad väl kyld.

Tips! Smakar kombuchan väl surt kan du tillsätta mer socker (som är mat till bakteriekulturen under bryggningen, femtio procent äts upp).

Läs också: Dietisten Anna Ottosson: ”Vi äter ihjäl oss!”

 

 

Annons
Annons