Annons
Annons

Upprop: Hjälp oss göra bivaxsalva lagligt

Bin producerar inte bara honung utan även andra råvaror, till exempel bivax – som anses vara välgörande för huden. Dessa produkter får i dagsläget varken produceras eller säljas småskaligt av biodlare – om man inte betalar många tusenlappar i registreringsavgifter – eftersom Läkemedelsverkets nuvarande regelverk gör det olagligt. Görs det ändå riskeras upp till två års fängelse. Om detta skriver Sveriges Biodlares Riksförbund på Kurera debatt – och uppmanar alla att skriva på deras namninsamling för att få till en lagförändring.

Redaktionen

3 november, 2016
Upprop: Hjälp oss göra bivaxsalva lagligt
Dela inlägget

Bin producerar inte bara honung utan även andra råvaror, till exempel bivax – som anses vara välgörande för huden. Dessa produkter får i dagsläget varken produceras eller säljas småskaligt av biodlare – om man inte betalar många tusenlappar i registreringsavgifter – eftersom Läkemedelsverkets nuvarande regelverk gör det olagligt. Görs det ändå riskeras upp till två års fängelse.
Om detta skriver Sveriges Biodlares Riksförbund på Kurera debatt – och uppmanar alla att skriva på deras namninsamling för att få till en lagförändring.

Människan har hållit bin i flera tusen år. Förutom primärprodukten som de flesta först tänker på, honung, har biodlaren möjlighet att ta tillvara även andra produkter som bina producerar. En sådan biprodukt är vaxet som bina producerar med särskilda vaxkörtlar som finns på bakkroppen. Bina producerar vax för att bygga de sexkantiga cellerna som fungerar både som utrymme för larverna att växa till i och som förvaringsutrymme för pollen och honung.

Läs också: Så nyttiga är bi-produkterna

Så här går det till
När bina har samlat in nektar och vädrat bort det överflödiga vatten som inte får finnas kvar i honungen täcker de över honungen med ett vaxlock. Det här vaxet måste biodlaren ta bort innan ramarna med honung kan slungas. Om biodlaren inte använder kemiska medel så är det täckvax man får en ren naturprodukt. Bivaxet kan användas till att göra nya mellanväggar som bina får tillbaka för att underlätta fortsatt utbyggnad av samhället. Bivaxet kan också användas för att tillverka ljus. Bivaxljusen doftar fantastiskt och de sotar inte ner miljön där de brinner. En annan mycket populär produkt som många biodlare använder vaxet till är att göra en bivaxsalva.

Förbjudet både att sälja och ge bort
Att göra själva bivaxsalvan är enkelt. Bivaxet i sig är dock hårt och måste blandas med någon vegetabilisk olja för att få en salvaliknande konsistens som kan strykas på huden. Bivaxsalvan fungerar sedan som så att oljan går in i huden medan bivaxet lägger sig som ett skyddande lager ovanpå.
Många biodlare vill kunna ge bort en burk salva till en arbetskamrat eller en god vän eller kanske till och med sälja ett begränsat antal burkar på någon julmarknad som ett trevligt komplement till honungen och bivaxljusen. Det får man inte. Lagen för kosmetik sätter stopp.

Läs också: 18 fakta om dunderhonung!

Läkemedelsverket som reglerar
När man tillverkar någonting som ska appliceras på huden blir det nämligen automatiskt en kosmetisk produkt. Reglerna kring kosmetika regleras av Läkemedelsverket. Att det ska finnas en strikt lagstiftning kring produkter som vi har på kroppens största organ (huden) är självklart, både vad gäller hygieniska krav och innehållsmärkning. Det är viktigt för att kunden ska få en säker produkt och för att de ska veta vad som finns i produkten. Men.

Krävs att man registrerar sig som producent samt registrerar varje produkt – vilket kostar stora pengar
För att Läkemedelsverket ska kunna ha kontroll på kosmetikaproducenter finns i regelverket beskrivet hur man måste registrera sig som producent samt registrera varje produkt. Denna registrering kostar lika mycket om man som privatperson tillverkar tio salvaburkar eller om det är ett multinationellt kosmetikaföretag som producerar tonvis av en produkt. Minsta kostnaden är cirka 4500 kronor.

Läs också: Kan jag ha honung och bivax runt ögonen? Experten svarar

debatt_
Hanne Uddling, Sveriges Biodlares Riksförbund

Vi ber Socialdepartementet se över regelverket
Eftersom frågan aldrig har drivits förut finns inga undantag från gällande lagstiftning. Det innebär att det är olagligt och straffbart att ge bort en burk salva utanför närmsta familjekretsen. Straffsatsen ligger på fängelse i två år. Sveriges biodlares riksförbund Biodlarna vill uppmärksamma Socialdepartementet om att det finns ett behov av att se över regelverket.

Snarare ett brott att en sådan naturlig och ren hudvårdsprodukt inte är laglig
Vi vill att våra biodlare ska kunna tillverka en naturlig och ren hudvårdsprodukt som kan föras ut på marknaden i begränsad omfattning utan att man begår ett lagbrott. Kravet på god hygien och innehållsförteckning ska naturligtvis kvarstå. Det är dock orimligt höga registreringsavgifter och vi anser att det kan finnas ett undantag för mindre produktion. Och för att vara tydlig borde det snarare ses som ett brott att en sådan naturlig och ren hudvårdsprodukt inte är laglig.

Läs också: Manukahonung – mer effektiv än antibiotika

Skriv under petitionen
Biodlarna har därför startat en petitionen ”Se över regelverket för småskalig produktion av bivaxsalva” som vi hoppas så många som möjligt ska skriva under, såväl producenter som konsumenter. Namnlistan kommer sedan tas med till Socialdepartementet för att uppmärksamma socialminister Gabriel Wikström på hur viktigt det är att man ser över regelverket och ändrar i lagstiftningen.

Läs också: 4 effektiva sätt att hjälpa våra bin

Av Hanne Uddling, biodlare och ledamot i Sveriges Biodlares Riksförbunds styrelse

Kurera debatt är en debattsida för friskvård och naturlig hälsa.
Här ges möjligheten att ventilera sin åsikt, ge replik eller kort och gott skapa debatt.
Sidans debattartiklar och skribenter är fristående från Kurera och behöver alltså inte vara åsikter Kurera delar.
Vill du skriva ett inlägg på Kurera debatt kontaktar du redaktionen på webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Recept bivaxsalva

Gör din egen bivaxsalva – med ringblomsolja

1. Torka kronblad från ringblommor, fyll därefter en burk med kronblad och olja, till exempel rapsolja eller olivolja.

2. Låt stå sex veckor, rör om då och då, sila sedan bort bladen.

3. Använd 25 procent bivax till 75 procent olja. Värm bivaxet och oljan i en kastrull under omrörning tills vaxet smälter och blandas upp med oljan.

4. Stäng av värmen och fortsätt röra medan vätskan svalnar, annars sätter sig vaxet på kastrullens yta.

5. Allteftersom temperaturen sjunker framträder vaxets gula färg mer och mer. När vätskan börjar bli ljummen blir den trögare att röra. Då häller du snabbt över i burkar och sätter på lock. Väntar du för länge stelnar blandningen i kastrullen och då får du värma upp den igen.

6. Du får bort vaxet från kastrullen genom att koka upp vatten och hälla ut (inte i vasken), upprepa några gånger, avsluta med att diska kastrullen med mycket diskmedel.
Källa: Biodlarna

Annons
Annons