Annons
Annons

Vad alla borde veta om C-vitamin

Du känner en förkylning komma smygande så du sträcker dig efter burken med C-vitamin. Men – kommer den att göra någon nytta? Det, och en hel del annat, får du reda på här. Men ett är i alla fall säkert: om fler förstod vikten av detta underskattade vitamin skulle vi ha en betydligt vitalare befolkning.

Redaktionen

12 juli, 2016
Vad alla borde veta om C-vitamin
Dela inlägget

Du känner en förkylning komma smygande så du sträcker dig efter burken med C-vitamin.
Men – kommer den att göra någon nytta?
Det, och en hel del annat, får du reda på här.
Men ett är i alla fall säkert: om fler förstod vikten av detta underskattade vitamin skulle vi ha en betydligt vitalare befolkning.

Japp, C-vitamin lindrar förkylning. Ditt immunförsvar behöver verkligen vitaminet för att fungera som det ska. Kosttillskott med vitamin C kan både förkorta en förkylning eller lindra dess symtom. Framför allt för den som var smart nog att ta dem innan sjukdomen bröt ut.
Nedan får du veta mer om vad det fantastiska C-vitaminet kan göra för nytta för din kropp.

Läs också: Barn som får probiotika mindre benägna att bli sjuka – och får kortare sjukdomsförlopp

C-vitamin….

1. Förhindrar cellskador
C-vitamin hjälper dig också att bli av med kemikalier som skadar dina celler och DNA. Den betraktas som en antioxidant, vilken neutraliserar ”fria radikaler” i kroppen som skapats av föroreningar, cigarettrök, solljus och strålning. Mer C-vitamin kan bidra till att många delar av kroppen fungerar som de ska under längre tid och skyddar dig från sjukdomar, inklusive Alzheimers och cancer.

Läs också: Cancer vs antioxidanter

2. Bygger hud, ben, muskler och mer
Din kropp skulle falla sönder utan proteinet kollagen. Kollagenfibrer twist runt varandra för att bilda byggnadsställningar för dina ben, brosk, hud och muskler (inklusive hjärtat). De är också i ledband, senor och blodkärl. Du behöver kollagen för att växa nya huden och gör ärrvävnad när du får klippa och att hålla huden från att få rynkor. Och din kropp kan inte göra kollagen utan vitamin C.

Läs också: Det visste du inte om C- vitamin

3. Boostar hjärnans kapacitet att tillverka och balansera dina signalsubstanser
Du behöver C-vitamin för att kunna tillverka viktiga hormoner som sedan transporterar olika signaler från hjärnan runt om hela din kropp. Dessa hormoner inkluderar serotonin, dopamin, adrenalin och noradrenalin och påverkar ditt humör, minne, motivation och hur du känner smärta. Till exempel spelar serotonin en viktig roll när det gäller att bibehålla en normal sömn. Det är också vad vanliga mediciner mot depression, så kallade SSRI-preparat, hjälper till med.
Läs mer om vad de olika hormonerna gör här.

4. Hjälper till bibehålla god ögonhälsa och syn
Vitamin A i morötter är inte det enda som är bra för ögonen. Vissa studier visar även att C-vitamin kan bromsa, bland annat, åldersrelaterad makuladegeneration från att bli sämre, dock utan att kunna förhindra själva sjukdomen. Andra studier tyder på ett samband mellan C-vitamin och en lägre risk för gråstarr. Bland annat. Läs mer om hur du skyddar ögonen med rätt näring här.

5. Motverkar (och krigar mot) cancer
Mycket höga doser av vitamin C, i synnerhet intravenöst, kan bromsa tillväxten och spridningen av cancerceller. Det kan även göra att cellgifter och strålning fungerar bättre. Det kan hjälpa dig att må bättre och göra att du får färre biverkningar. Men det kan också göra behandlingar mindre effektiva, rapporterar WebMD och skriver också att USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet FDA (som ansvarar för bland annat kosttillskott och läkemedel) inte har godkänt C-vitamin som en cancerbehandling. De rekommenderar därför sina läsare att kontrollera med sin läkare för att se om C-vitaminbehandling är något för dem.

Läs också: Hjärtläkaren: Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa

6. Finns i frukt och bär
Titta gärna även bortom de vanliga apelsinerna, grapefrukterna, citronerna och limen. Bär, som jordgubbar, blåbär, hallon och tranbär och är också bra källor. Likaså papaya, kiwi, ananas, plommon och melon. Även bananer, äpplen och päron innehåller viss mängd C-vitamin.
Tänk färsk och rå – och känn till C-vitaminet bryts ner ju längre tiden gått från skörd och även vid upphettning.

Läs också: Tio anledningar att äta mer blåbär

7. Finns i grönsaker
Paprika är den stora vinnaren gällande mängd C-vitamin. Även kål, bladgrönsaker (som grönkål, mangold och liknande) och broccoli, blomkål och brysselkål. Tomater, sötpotatis och vintersquash är också bra källor.
Tänk på att det är bättre att ånga än att koka dem, det förstör inte lika mycket av C-vitaminet. Bäst är att äta råa dock.

8. Hur mycket behöver vi?
Vuxna män bör få i sig 90 milligram per dag och kvinnor 75 milligram, men mer när de är gravida eller ammar, uppger WebMD.
Kroppen kan inte själv tillverka C-vitamin men personer som dagligen äter varierat av grönsaker och frukt brukar få i sig en ganska bra mängd ändå. Dock finns det tillfällen då tillskott av vitaminet är extra viktigt. Till exempel för personer med inflammation i munnen, som gjort rotfyllningar, som har hjärtproblem samt människor som är förkylda. Läs mer här, här och här.

9. Rökare behöver mer C-vitamin!
Rökare har lägre nivåer av C-vitamin i kroppen, vilket kan bero på att de har fler fria radikaler att göra av med. Rökare bör sträva efter att få i sig 35 milligram extra varje dag för att kompensera för det, skriver WebMD.
Även människor som omger sig av rök(are) behöver mer C-vitamin.

Läs också: Inflammation i munnen ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar

10. För lite C-vitamin…
…är inte alls bra. Under 1700-talet dog många sjömän av skörbjugg under sina långa resor på grund av att de hade liten eller ingen tillgång till C-vitamin i kosten. Skörbjugg är desto ovanligare idag, men människor som inte äter bra eller missbrukar alkohol eller droger kan ha låga nivåer. Även vid medicinska tillstånd, såsom vissa cancerformer och njursjukdomar, kan också orsaka problem på C-vitaminfronten. Symtomen omfattar trötthet, svullet eller blödande tandkött, lösa tänder/tandlossning, ömmande leder, förtjockning av huden, blåmärken och sår som inte läker.

Läs också: Rotfyllningar främsta orsaken till cancer och hjärtsjukdom

11. För mycket C-vitamin…
…är inte heller bra – men sällan ett stort problem. Det C-vitamin din kropp inte behöver kommer den nämligen att göra sig av med via urinen. Däremot kan allt för stora mängder – mer än 2 000 milligram per dag för vuxna – fortfarande orsaka vissa besvär, så som till exempel magbesvär, magkramp och diarré. Väldigt stora doser kan också leda till njursten.

12. Samarbetar med andra näringsämnen
Ha i röd paprika i din spenatsallad, lite broccoli ihop med dina bönor eller jordgubbar tillsammans med din havregrynsgröt. C-vitamin hjälper kroppen att använda den typ av järn som finns i vegetabilier, som annars inte absorberas lika lätt som den typ av järn som finns i kött och fisk.
C-vitamin samarbetar dessutom med andra antioxidanter, speciellt med vitamin E och flavonoider. Bonus: De hittas ofta i samma livsmedel.

Läs också: Därför ska du undvika C-vitamin i brustablettform

Av Isabelle G Hedander

Källa: WebMD

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons