Annons
Annons

Vad är en allergi egentligen?

Ordet allergi är grekiska och betyder förändrat reaktionssätt. Allergier blir allt vanligare, men vad är en allergi egentligen? Och vad finns det för olika typer av allergiska reaktioner? Magnus Nylander, medicine doktor samt näringsforskare vid Karolinska institutet, beskriver olika typer av allergier och orsaken till deras uppkomst.

Redaktionen

1 mars, 2013
Vad är en allergi egentligen?
Dela inlägget

Var tredje barn idag lider av någon form av allergi. Sedan 1980-talet har den siffran tredubblats. Magnus Nylander, medicine doktor samt näringsforskare vid Karolinska institutet, beskriver olika typer av allergier och orsaken till deras uppkomst.

Allergi och annan överkänslighet är ett sammanfattande begrepp för flera sjukdomstillstånd. Allergi är en kronisk sjukdom, men besvären är säsongsbundna eller kroniska. Ordet allergi är grekiska och betyder förändrat reaktionssätt. Det beskriver vad som händer när kroppens immunförsvar ”överreagerar” mot ett specifikt ämne och en allergisk reaktion utlöses. Det finns cirka 30 olika hormoner som orsakar allergi. Framförallt histamin, prostaglandiner och leukotriener. De vanligaste är klåda, rinnsnuva, nästäppa, röda ögon, hosta, astma, och rodnad och svullnad i huden. Överkänslighet beror till stor del på ärftliga anlag men också på olika faktorer i miljön. 20 procent av befolkningen har någon typ av allergiska besvär och nästan tio procent har astma.

Vilka typer av allergi finns det ?

Atopisk allergi
För barn med anlag för allergi börjar besvären ofta redan i spädbarnsåldern med utslag på bröst och kinder. Så småningom koncentrerar sig eksemet till arm och knäveck, anklar och handleder. Barnet har generellt torr hud, vilket lätt ger klåda. Ofta är det mat som försämrar eksemet till exempel jordgubbar, citrusfrukter, tomater, kryddor mm. Det viktigaste är att man återställer fuktigheten i huden eftersom eksem hela tiden läcker fukt. Man måste smörja barnet flera gånger dagligen och undvika för mycket badande. När barnet börjar bli fem, sex år kommer vanligtvis hösnuvan. Det innebär nysningar, klåda i ögon och näsa. Ibland även kombinerat med astma. Besvären är ofta säsongsbundna.

Allergisk snuva
Allergisk snuva kan ibland påminna om en vanlig förkylning. I dessa fall är dock nästäppan och snuvan oftast långvarig tunnflytande och återkommer vid vissa årstider eller i vissa miljöer.
Hösnuvan kan också bero på överkänslighet mot olika dofter till exempel rök, parfym och målarfärg. En sådan överkänslighet är inte säsongsbunden utan snarare bunden till en del situationer där doftämnena förekommer. Det finns ytterligare nästäppor och snuvor som kan påminna om förkylningar. Det är besvär med näsan som många personer får vintertid när det är kallt ute, så kallad köldnäsa.

Pollenallergi
Allergisk snuva som orsakas av pollen (frömjöl) från olika växter kallas hösnuva. Pollenallergi förekommer huvudsakligen i tre perioder under året: när lövträden blommar på våren, i första hand björken, när gräset blommar under sommaren och när gråbo går i blom på sensommaren.
Pollenallergi börjar ofta med att man nyser flera gånger i följd, vilket skiljer den från en vanlig förkylning. Sedan kommer en vattnig rinnsnuva och därefter nästäppa. De flesta får också besvär med röda, kliande och rinnande ögon. Det är heller inte ovanligt att man känner sig trött och får huvudvärk när allergin sätter in. Då temperaturen och lufttrycket stiger brukar pollenhalten öka. Exakt när det inträffar beror på vädret och var man bor. När det regnar minskar pollenhalten.

Korsallergi
Är man allergisk mot pollen reagerar man ofta mot flera olika pollensorter. Samtidigt kan man också få andra allergiska symptom som till exempel mot vissa speciella födoämnen. En sådan reaktion kallas korsallergi. Den orsakas av att det mellan olika slags pollen och vissa frukter och grönsaker, finns allergiframkallande ämnen som liknar varandra och därför kan ge en allergisk reaktion.
Många pollenallergiker tål därför inte vissa frukter och grönsaker men får ofta andra allergiska symptom, än de man normalt får av pollen. Allergin kan istället yttre sig som klåda i mun och svalg men även som nässelfeber. Korsallergiska reaktioner behöver inte uppträda under den normala pollenperioden, utan kan ge symptom när som helt under året.

Kvalster
Kvalster är mikroskopiskt små spindeldjur som finns i våra bostäder, framför allt i sängkläderna, där de livnär sig på hudflagor. Det är främst kvalstrens avföring som gör oss allergiska. Kvalster trivs i varm och fuktig miljö t.ex. i madrasser, sängkläder, stoppade möbler och i fuktiga sommarstugor. Kvalster har blivit vanligare i våra hem under senare år, eftersom det byggts allt tätare hus som ofta har dålig ventilation. Förekomsten av kvalster är högre i södra Sverige och vid kusterna där klimatet är fuktigare. Kvalster kan ge symptom som rinnande näsa och ögon och i svårare fall hudbesvär eller astma. Besvären är svårast under natten eller morgonen.

Dammallergi
Damm kan reta luftvägarna, särskilt om man redan har allergi. Damm innehåller många olika ämnen. Dammallergi är alltså ingen egen allergi utan innebär att man är allergisk mot ett eller flera av de ämnen som finns i damm t.ex. kvalster, pollen eller stoft från pälsdjur. Innehåll av olika allergiutlösande ämnen i damm kan starta en allergireaktion och underhålla besvär.

Pälsdjursallergi
Pälsdjur avger allergiframkallande ämnen, allergen, som kommer från djurens päls, saliv och urin. Allergen finns också i dammet i bostaden och i djurägarens kläder. Är man allergisk mot pälsdjur kan man vid kontakt med djur reagera med snuva och klåda i ögonen och i svårare fall med hudbesvär eller astma. Om man är pälsdjursallergisk kan man reagera vid indirekt djurkontakt, t.ex. om man träffar någon som har husdjur eller rider. Symptomen kan komma omedelbart, men det är också vanligt att man märker av dem först efter flera timmar.

Så här kan du skydda dig
Det är svårt att undvika pollen, men en del kan dock göras för att lindra besvären. Försök att hålla fönster stängda under pollensäsongen, speciellt i sovrummen. Det är bäst att vädra på morgonen då pollenhalten är som lägst. Vill du t.ex. gå ut i skogen och jogga, är det också lämpligt att göra det på morgonen. Du skall helst inte hänga tvätten utomhus under pollensäsongen, eftersom det lätt fastnar pollen i fuktig tvätt. Undvik kontakt med hundar och katter, då pollen lätt fastnar i djurens päls. När pollenhalten är hög mår en del pollenallergiker bäst vid havet. Lokalradion brukar sända regelbundna pollenrapporter som ger bra information om de aktuella pollenhalterna.

Traditionell behandling av allergisk snuva
En förkylning som pågår vecka ut och vecka in, gärna på våren, maj-juli skall misstänkas ha annan orsak än virus. Sannolikt rör det sig om en allergi mot björkpollen eller så småningom under sommaren för gräspollen.
Behandling av allergiska sjukdomar baseras huvudsakligen på att man ska undvika de ämnen man är överkänslig mot. Vissa saker är mycket svårt att undvika, till exempel pollen, damm, pälsdjur med mera. Många av dessa patienter har använt näsdroppar betydligt mycket längre än tio dagar när de söker läkare.
Är nästäppan kraftig finns det receptfria och receptbelagda tabletter och nässprayer på apoteket. Men de ger ofta biverkningar i form av trötthet och försämrad reaktionsförmåga. De flesta innehåller cortison. Antihistaminer fungerar på allergisk snuva men är inte lika effektivt på astma. För att hämma både rinnsnuva och astma krävs både antihistamin och prostaglandin/leukotrien-hämmare.
I Sverige finns endast två läkemedel som klarar detta. Cortison hämmar alla typer av prostaglandiner, både onda och goda. Detta ger många biverkningar till exempel benskörhet, tunn hud med mera. Prostacyklin är ett exempel på goda prostaglandiner. Prostacyklin är ett hormon som medverkar till att hämma blodplättarnas sammanklibbning.

Av Magnus Nylander

Annons
Annons