Annons
Annons

Vad är vad? Guide till 7 hållbara material i klädbutiken

Återvunnen bomull, ekobomull, bambu och hampa. Kläder tillverkade av nya, mer hållbara material blir allt vanligare i butikerna. Och allt fler blir även de som vill känna att de gör ett grönare klädval och är medvetna konsumenter. Men vad är egentligen vad? Här är en liten guide till sju av de vanligaste materialen i klädbutikernas hållbara hylla.

Redaktionen

12 februari, 2015
Vad är vad? Guide till 7 hållbara material i klädbutiken
Dela inlägget

Återvunnen bomull, ekobomull, bambu och hampa. Kläder tillverkade av nya, mer hållbara material blir allt vanligare i butikerna. Och allt fler blir även de som vill känna att de gör ett grönare klädval och är medvetna konsumenter.
Men vad är egentligen vad? Här är en liten guide till sju av de vanligaste materialen i klädbutikernas hållbara hylla.

Hållbart och eko är definitivt ett steg i rätt riktning, men bara för att något säger att en vara är Eko, Fairtrade eller har en miljömärkning ska vi inte automatiskt tro att ALLT gått rätt till – till exempel ur miljösynpunkt. Det finns fortsatt anledning att vara skeptisk som konsument.

Ställ frågor!
Inte minst är det en bra idé att ställa frågor i butiken – och därmed visa att man som eko- och miljömedveten konsument är kräsen och har höga krav. Till exempel kan man fråga hur själva tillverkningsprocessen gått till.
Tidningen Testfakta har sammanställt en lista över sju vanliga ”hållbara” material i klädaffärerna.

1. Ekologisk bomull
Här tillåts inga kemiska bekämpningsmedel, konstgödning eller genmanipulerade råvaror. Ekobomull är bättre än konventionellt odlad bomull men fortfarande inte helt oproblematisk eftersom samtlig produktion av bomull är extremt vattenkrävande. Ekologisk bomullsfiber behöver heller inte betyda att tillverkningsprocessen varit snäll ur miljösynpunkt.

2. Återvunnen bomull
Nya bomullsfibrer blandas med fibrer från återvunna bomullsplagg eller spillmaterial från tillverkningen.

3. Återvunnen ull
Ofta är det produktionsspill från tillverkningen som tas tillvara och återvinns. Att insamlade ullkläder får nytt liv är mer ovanligt.

4. Återvunnen polyester
Framställs framför allt av produktionsspill från tillverkningsprocessen och återvunna PET-flaskor. Nya polyesterfibrer görs av petroleum, och återvunna fibrer kan minska oljeförbrukningen. Återvunnen fleece (polyester) är heller inte oproblematisk ur miljösynpunkt eftersom den kan släppa ifrån sig mikroplastbitar som orsakar problem när de hamnar i sjöar och hav.

5. Lyocell
Samma ursprungsfiber som viskos, det vill säga cellulosa från till exempel trä eller bambu. Tillverkningsprocessen för Lyocell är dock betydligt mindre miljöbelastande än viskos, eftersom kemikalierna som används inte är lika skadliga och tas tillvara bättre.

6. Bambu
Inte alltid så miljövänligt som det framställs. Av bambufibrer görs både bambuviskos, ”bambulyocell” och naturbambu. För att göra bambuviskos bearbetas fibern i en kemisk process, som kan vara mer eller mindre miljöbelastande, och likna framställningen av lyocell (bättre) eller vanlig viskos (sämre). Man kan också bearbeta fibrerna mekaniskt för framställning av naturbambu-textil. Inte lika kemikaliekrävande, men mer energi kan krävas för den mekaniska bearbetningen.

7. Hampa
Det vanligaste är att fibrerna bearbetas mekaniskt och används till tyger som liknar naturbambu. Hampa kan till skillnad från bambu odlas i svenskt klimat. Närodlad hampa minskar miljöbelastning från transporter.

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons