Frägglada sockergodisar

Vad gör sockret med oss?

Vi blev alltmer sockerberoende, samtidigt som världshälsoorganisationen WHO pekar ut socker som den nya tobaken i det globala folkhälsoarbetet. Vi bad kostexperten Carolin Helt att reda ut vad sockret egentligen gör med våra kroppar.

Vad är socker?
– Först skulle jag vilja bena ut begreppet socker då det verkar råda en villfarelse om att kolhydrater och strösocker är samma sak. Så är icke fallet, det finns nämligen flera olika typer av sockerarter:

Monosackarider:
Fruktos: lagras som glykogen i levern och finns naturligt i frukt, bär, honung och är en del av Sackaros (vanligt strösocker).
Galaktos: lagras som glykogen i levern och är en del av Laktos (mjölksocker)
Glukos: lagras i levern eller höjer blodsockret och finns i frukt, bär, honung och är en del av Sackaros (vanligt strösocker)

 

Disackarider:
Sackaros: glukos+fruktos, finns i sockerbetor, sockerrör och frukt
Laktos: glukos+galaktos, finns i mjölk
Maltos: glukos+glukos, finns i öl

Polysackarider:
Stärkelse: långa kedjor av glukos som fungerar som en bränslereserv i växter. Finns i spannmål, baljväxter och rotfrukter.
Glykogen: långa kedjor av glukos som fungerar som en bränslereserv i djur och människor och finns således i kött.

Monosackarider behöver ingen nedbrytning för att tas upp i kroppen det behöver dock disackarider och polysackarider.
Glukos går antingen rakt ut i blodet som blodsocker eller lagras som glykogen i levern medan fruktos och galaktos alltid bildar glykogen i levern.
Stärkelse fungerar som en energireserv i spannmål och rotfrukter för de ska orka gro och bilda en ny planta. Det finns dock olika former av stärkelse- Amylos som tar lång tid för kroppen att spjälka när vi äter det och Amylopektin som tvärtom är lättspjälkad.
Glykogen är vår form av lagrade kolhydrater. Vi lagrar det i våra muskler, lever, njurar och även lite grann i hjärnan. Det glykogen vi sparar i musklerna förbrukas enbart när vi anstränger oss fysiskt medan det vi lagrar i lever och njurar kan ses som reserven som fyller på med energi när blodsockret är lågt.

Vad är blodsocker?
– Blodsockret kommer från de kolhydrater vi äter. När vi äter mat som innehåller kolhydrater höjs alltså blodsockret. Om kolhydraterna består av sockerarter som snabbt går ut i blodet höjs blodsockret snabbt och om måltiden innehåller för mycket sockerarter, vilken sort det än må vara, så kommer vi att få ett högt blodsocker. Vi vet alla hur klibbigt socker är, föreställ er hur klibbigt blodet blir när blodsockret är för högt. Till vår hjälp har vi insulin. Hormonet insulin fungerar som en nyckel som låser upp våra celler i muskler, lever och njurar så att sockret kan gå in där. Insulin krävs för att våra muskler ska kunna växa men ser även till att vi lagrar in fett.

Vad händer om blodsockret är för högt?
– För högt blodsocker kräver stor insulinutsöndring vilket inte är någon fara om det händer någon gång då och då men låter vi det ske ofta,  kanske flera gånger om dagen, kan leda till en massa tråkigheter:

• Vi blir feta då insulin trycker in energi även i fettcellerna.

• Det ger oss diabetes typ 2, då vi helt enkelt svarar lika bra på insulinets effekter och det krävs mer och mer insulin. Vi har blivit insulinresistenta.

• Det ger oss hjärt- och kärlsjukdomar. Insulin höjer blodfetterna och är kärlsammandragande vilket ger ett högre blodtryck.

• Insulinet ökar inflammationer i kroppen som kan ge ökad smärta, leda till ytterligare hjärt-kärlsjukdomar, diabetes typ 2 och cancer.

• Vi blir trötta. Kolhydrater ska ge oss energi men i fel dos blir det precis tvärtom. Serotonin är en signalsubstans som får oss att bli lugna, trötta och välmående. När vi fått i oss på tok för mycket kolhydrater och insulinet har gjort sitt jobb, och tryckt in blodsockret i cellerna, ökar produktionen av serotonin i hjärnan och vi får paltkoma. Bästa sättet att undvika att detta händer är att fylla på med så mycket bränsle som du gör av med. Vill du äta mycket får du se till att röra på dig.

Vad är det vi ska undvika?
– Fruktos påverkar inte våra insulinnivåer men i för stora doser är det riktigt dåligt för oss. Fruktos är den sockerart som lättast blir till fett i kroppen, vi blir lättare feta och våra blodfetter ökar. Vårt kolesterol påverkas negativt. Levern kan bara lagra max 50-75 gram och ju fullare levern blir desto sämre blir den på att ta upp socker ifrån blodet. Vilket i sin tur ger försämrad insulinkänslighet och ökad risk för diabetes typ 2. Raffinerat socker, glukos- och fruktossirap innehåller inget av värde för oss, inga näringsämnen utan bara extremt mycket energi som kommer att göra oss feta och sjuka. Detta hittar vi i hel- och halvfabrikat, godis, kakor, läsk, snack och annat som man inte kan kallas bra val i något avseende. Vi behöver emellertid sockerarter för att kunna prestera på topp fysiskt och mentalt. Det gäller att välja rätt källor och rätt mängd. Det är här jag anser att det ofta blir fel. Det finns de som vill förenkla det hela så pass mycket att det blir totalt missvisande. Man tittar på kolhydrat-innehåll och visar sedan hur många sockerbitar det innebär. Potatis innehåller inte raffinerat socker, det gör inte heller frukter som banan och äpple. Inte heller morötter eller kolrötter innehåller detta. Detta är naturliga råvaror som innehåller så mycket mer än bara sockerarter, som vitaminer, mineraler, antioxidanter, bioflavonoider, fibrer med mera, och de ger mättnad innan vi fått i oss för mycket. Potatis innehåller bara 16 procent kolhydrater, banan är den mest kolhydratsrika frukten och den innehåller blott 22 procent. De har alltså plats för mycket andra nyttigheter.

Vad rekommenderar du?
Kör du inte med bilen särskilt många mil behöver du heller inte tanka lika mycket. Det gäller även för vår kropp. Å andra sidan tar du dig inte speciellt långt på tom tank heller. Ja, det är mycket förenklat då kroppen har fler energikällor än vad en bil har, men ni förstår tanken. Kolhydrater är det bränsle som krävs för att vi ska kunna vara explosivt starka och det är det enda bränsle som hjärnan godtar. Genom att välja bra kolhydratskällor, äta regelbundet, röra på sig regelbundet och skippa skräpet slipper man undan såväl sockerfällor, sjukdomar och paltkoma.

 

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Isabel Boltenstern

Isabel Boltenstern om att vara ung, framgångsrik – och utbränd

Intervju

Isabel Boltenstern är 25 år och framgångsrik i en bransch där få kvinnor lyckas: Sportjournalistik. Hon är också populär "YouTubare". Men – hösten 2014 tappade hon plötsligt fotfästet och bara 23 år gammal blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom. "Det är inte en diagnos du är skyddad mot bara för att du är ung. I samhället är det många krafter som skuldbelägger oss. Till exempel en tryckande arbetsmoral och ett ständigt driv efter att vara lyckad", säger hon till Kurera.

Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.