hungrig_man

Vad är det som styr vår aptit?

Det handlar inte om bristande karaktär, mättnadskänslor är blott ett avbrott i den konstanta hunger vi är begåvade med. Inte så konstigt kanske, det har historiskt handlat om ren överlevnad –  vi måste äta för att överleva. Kureras kostrådgivare och PT Carolin Helt berättar mer.

Idag är det större risk att vi äter ihjäl oss än att vi svälter ihjäl. Detta tar dock inte kroppens hungersignaler någon hänsyn till. Vad är det då som händer i kroppen när magen börjar kurra och suget sätter in? Och vad kan hjälpa oss att bara äta så mycket som vi faktiskt behöver?
Aptitregleringen styrs till största delen från hjärnan, närmare bestämt från hypotalamus som får input från mag- tarmkanalen, fettväven och från levern

Det finns olika hypoteser om vad som styr aptiten:
Lipostatisk teori: en ökad fettväv ger minskad aptit och en minskad fettväv ger ökad aptit. Trots denna epidemi av övervikt så finns det många människor som ligger på samma vikt år ut och år in utan till synes bry sig ett dugg om vad de äter och dricker. De känner av denna effekt och reglerar sitt energiintag omedvetet.
Glykostatisk teori: högt blodsocker sänker aptiten och lågt blodsocker ökar aptiten. Detta har vi nog alla känt, vid lågt blodsocker skriker kroppen efter energi.

 

Ökad mättnadskänsla
Termostatisk teori: sänkt kroppstemperatur ökar aptiten och hög kropps-temperatur minskar aptiten. När det är 30 grader varmt äter vi ofta lite lättare mat, vi har helt enkelt inte samma aptit. För att bli mätt på mindre mängd mat- ät och drick varmt, det ger en ökad mättnadskänsla.
Vid träning och annan fysisk aktivitet ökar vårt energibehov och då ökar även vår aptit, vilket är ganska logiskt. Tyvärr ökas aptiten även då vi är helt inaktiva, därför behöver vi fysisk aktivitet för att aptitregleringen ska fungera.

”Lyxmetabolismen”
Hunger är en stress för kroppen, samtidigt är stress en av faktorerna som frisätter hungersignaler. Fasta, lågt blodsocker och ett ökat energibehov sätter igång dessa signaler. Hungersignalerna håller dig vaken och ökar aptiten. De minskar på ”lyxmetabolismen”, de ser alltså till att kroppen inte gör av med mer energi än den måste, kroppstemperaturen sjunker exempelvis. De ökar fettinlagringen och den basala energiförbrukningen minskar.

Stimulerar tarmmotoriken
Orexin är ett hormon som frisätts som bidrar till en ökad vakenhet. Det är alltså inte bra för nattsömnen att gå och lägga sig hungrig. De som drabbas av sjukdomen narkolepsi eller ”sömnsjuka” har inget orexin i kroppen. Hormonet grelin är en av få hungersignaler som inte kommer från hjärnan utan från magsäcken. Det förbereder för kroppen för matintag genom att öka syraproduktionen, stimulerar bukspottskörteln och tarmmotoriken.

Den kraftigaste hungersignalen
NPY, neuropeptid-y, är den aktivaste och kraftigaste hungersignalen. NPY är den största boven när det gäller att göra oss överviktiga. Den ökar aptiten specifikt för sött och pressar hela tiden kroppen mot en positiv energibalans, mer energi in i kroppen än vad vi gör av med. NPY aktiveras av höga blodfetter.
Dopamin frigörs när du äter godis och läsk. Dopamin ger dig lustkänslor, endorfiner gör att du mår bra medan hormonet grelin skapar ökat sötsug och hunger. Det är därför du gärna äter mer sötsaker än vad som är bra när du en gång har börjat småtugga godis.

Mättnadssignaler
Förmågan att känna hunger kan aldrig slås ut, det kan däremot förmågan att uppleva mättnad göra. Mättnad är som tidigare sagt bara ett uppehåll i vår ständiga hunger. Att vara mätt innebär ett välmående. Må bra hormonet serotonin frisätts och en lugn känsla infinner sig.
Mättnadssignalerna påverkar vårt belöningssystem, gör oss nöjda och motivationen att äta sjunker. Det ökar vår ”lyxmetabolism”, kroppstemperaturen ökar och den basala energiförbrukningen ökar. Mättnadssignalerna kommer främst från magen, tarmarna och fettväven.
Mättnadspeptiden CCK, colecystokinin frisätts av fett och protein och hämmar magsäckstömningen. Detta är en orsak till varför protein och fettrik mat mättar längre.
CCK hämmar frisättning av NPY, vår främsta hungersignal. CCK ökar vår serotoninhalt vilket ger oss tillfredställelse. CCK minskar frisättandet av dopamin.
Från tarmen utsöndras entrerotatin som är ett enzym som bryter ner fett. Det minskar även det dopamin och ökar frisättning av serotonin. Det är katabolt och ökar vår lyxmetabolism.

Det farligaste fettet
Leptin produceras i fettväven och hämmar hungersignalerna och ökar basal metabolismen. Detta borde betyda att ju mer fett på kroppen desto mindre hungrig, eller? Tyvärr finns det en feedback-mekanism som gör att leptin hämmar sin egen produktion och det uppstår en leptin resistens. Det farligaste fettet på kroppen, bukfettet, producerar dessutom bara hälften så mycket leptin. Vår historia som grottmänniskor i ständig jakt på föda för vår överlevnad ligger oss ständigt till last.

Vad kan vi då göra för att bibehålla en sund vikt utan att för den skull behöva vara mer eller mindre konstant hungrig?
Eftersom fett och protein ligger kvar längre i magsäcken och mättar under en längre tid, bör vi då urskillningslöst äta en fet och proteinrik kost?
Om vi baserar vår föda på mättat fett och rött kött kanske vi håller oss mätta men vi riskerar att få andra mindre positiva effekter. Mättat fett lagras lättare i fettväven då det är mycket stabilt och den typ av fett som kroppen gärna sparar på för senare bruk medan enkelomättat fett lättare går till förbränning. Fleromättat fett är det som är mest känsligt för oxidation, vilket medför att kroppen i första hand använder det som bränsle för att undvika radikalbildning.

Ett allt för högt intag av mättat fett kan bland annat orsaka:

  • Övervikt
  • Diabetes typ 2
  • Vissa cancerformer
  • MS
  • Eventuellt en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar

Ät fett men undvik det mättade fettet. Välj enkelomättat och fleromättat fett dessa fetter hittar vi främst i vegetabilier och fisk. Protein mättar bäst av alla näringsämnen. En proteinrik kost betyder alltså att man äter mindre utan att bli hungrig fort igen. Protein balanserar blodsockret vilket även det leder till en mer kontrollerad aptit. Protein innehåller kväve vilket ökar energiförbrukningen då det måste utsöndras via urinen. Detta tillsammans med mättnadseffekten gör ett ökad proteinintag till ett bra knep för att hålla vikten. Välj fisk, ägg, mjölk- och vegetabiliska proteinkällor i första hand. Rött kött och charkuteriprodukter innehåller en hög andel av de fetter vi bör undvika, kött från vilt är då ett bättre alternativ.

Tips
Kolhydrater är kroppens främsta bränsle, ät dem men välj dem med omsorg. Undvik raffinerade kolhydrater som snabbt går genom systemet som egentligen bara höjer blodsockret en kort stund och som sedan lämnar oss ännu mer sötsugna och hungriga. Ät fiberrikt, fibrer mättar och håller mage och tarmar sysselsatta.
Ät och drick varmt. Värmen signalerar mättnad. Motionera för att hålla energiförbrukningen igång. Därmed ser vi till att energibalansen hålls och vi håller vikten utan att vara hungriga.

Av Carolin Helt


Skriv ut artikel


Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.