Vakna Svensson! Dags att förstå GMO och vad som står på spel

Fakta

10 skäl att undvika GMO
GMO är skadligt.
GMO smittar för all framtid.
GMO skadar miljön.
GMO ökar användningen av bekämpningsmedel.
GMO ger farliga bieffekter.
GMO ökar INTE skörden och motverkar INTE svält i världen.
Myndigheternas översyn av GMO är försumbar.
Bioteknikindustrin använder sig av pseudovetenskap för att visa att GMO är ofarligt.
Oberoende forkning och rapportering attackeras och förtrycks.
Omsorg om kommande generationer.
Källa: "Genmanipulation" av Bertil Wosk.

Den första långtidsstudien på GMO visar på cancer och förtida död – och läkemedelsjättarna dominerar forskningsområdet genteknik.
Det är hög tid att Svensson vaknar och lär sig vad GMO är, inser riskerna och slutar lägga locket på.

Det menar hälsorådgivaren, tillika Kureras bloggare Mia Hagenmalm, i en gästkrönika.

Idag vet många inte vad GMO är. I alla fall lägger de ingen större notis om det. Man lägger locket på.
GMO är något obehagligt och där sätter vi på skygglapparna och blundar för den eventuella fakta vi fått. Och misstror den nog också lite. Ja, man genmanipulerar något – men är det verkligen något du och jag behöver veta eller bry oss om? Nä, i så fall hade väl någon sagt till oss det, eller hur?
Ja, det kan man tycka men tyvärr fungerar det inte så. Men jag säger det nu. Och du har förmodligen hört något av det förut. Du har bara inte lyssnat. 

GMO är för svårt att ta in! Det är dessvärre så många människor funkar. Men – det är ytterst viktigt att vi får information och att vi själva ser till att lära oss om GMO.
För det är vår framtid jag pratar om. Din och min och våra barns. Så lyssna nu.

 

► Läs också: Därför är det mindre näring i dagens grönsaker

Mia Hagenmalm

Mia Hagenmalm.

Genmanipulerad föda ger skador
…och inte bara i naturen där det slår ut våra viktigaste insekter och ger förändringar i ekosystemet. Det skadar även oss människor. GMO ger cancer, ADHD, autism och gud vet vad. Det är bara några av anledningarna till varför det är viktigt att skaffa sig kunskap om genmanipulerad föda.
En del forskare bedyrar att GMO inte alls är farligt. De har fel. Det är så att man faktiskt tillverkar en planta som tillverkar sitt eget insektsgift. Denna är giftig. Jag menar: hittar man bekämpningsmedel i urinen på mjölkkor som ätit GMO-foder, vad tror du kommer ut med mjölken då? Gissa.
I exempelvis Danmark ger man kreatur GMO-foder och Arla importerar hela en miljard liter mjölk från Danmark. Så det gäller att läsa på förpackningarna när det gäller mjölk, ost, keso och så vidare – och fråga sig: varifrån kommer produkten?
Ett tips! Förpackningar från Arla med den röda mjölkkossan på är svensk!

► Läs också: Därför ska du handla svensk mjölk – och så vet du att den är svensk

Nyttoinsekter som dör – och skapar en ond cirkel
Inte bara vi människor får i oss giftet genom livsmedel från djuret som äter GMO-foder. Insekter dör, och inte bara skadeinsekter. Det gör även bin, så kallade nyttoinsekter och fåglar. Och vet du hur det blir om nyttoinsekterna dör? Jo, ingen mat på jorden! Det är allvarlig fakta! Dessutom skapar GMO resistenta insekter som exempelvis hos majsrotsbaggen. En studie i USA visar att majsrotsbaggen, som äter roten på majsen, har utvecklat resistens mot majssorten CRY3Bb 1. Den här majsen med benämning Cry3Bb 1 har genmodifierats för att kunna tillverka sitt eget gift just mot majsrotsbaggen. Där har man bitit sig själv i rumpan. Detta leder nämligen till att man måste tillverka ännu starkare bekämpningsmedel och det hela resulterar i en ond cirkel.

Vad är då GMO – genmanipulering?
Jo GMO, eller genmanipulerade organismer, betyder att man gör ett ingrepp i arvsmassan för att förändra en egenskap i en organism för att ge upphov till en önskad egenskap.
GMO sker främst inom jordbruksområdet. Man har haft som mål att förlänga produkens livslängd i butiken, underlätta transporter och göra förädlingen mer lönsam.

Hört namnet Monsanto?
Idag är sojabönan det viktigaste basmedlet i världen. Soja odlas konventionellt tillsammans med en hel del bekämpningsmedel. Roundup, som är ett av världens mest sålda ogräsmedel, står för den tredje största förgiftningsorsaken i USA och gör marken steril, förgiftar vattnet och dödar livet i havet. Roundup är framtaget av Monsanto, samma företag som lyckats ta fram genmanipulerade sojabönan Roundup Ready, vilket har ett passande namn eftersom att bönan är resistent mot företagets eget bekämpningsmedel Roundup!
Ja, det går att tjäna mycket pengar på att sälja sojabönor som är resistent mot bekämpningsmedel, men framförallt kan man sälja mer bekämpningsmedel. Företaget Monsanto har patent på sojabönan, men också på själva genen som kan säljas och manipuleras in i vilken organism som helst.
Soja är vanlig ingrediens i halv- och helfabrikat som till exempel pasta, bakverk, köttproduktioner, glass och barnmat.
Behöver jag säga mer? Googla gärna Monsanto så får du upp en hel del information, och åsikter, kring GMO och detta företags produkter.

Läs också: Tyskland på väg att förbjuda GMO

Första långtidsstudien visar på cancer och för tidig död
Den första långtidsstudien på GMO-mat visar att råttor som fötts upp med tre olika typer av genmanipulerad majs i 90 dagar fick allvarliga skador på flera organ, men särskilt på lever och njurar.
Hela 80 procent fick bröstcancer och 70 procent av honorna och 50 procent av hanarna dog i förtid. Råttorna fick bland annat GMO-majs tillverkade av Monsanto, en majs som odlas i USA och är föda till både människor och djur. Majsen finns i frukostflingor, tortillas och majssnacks.
När man förädlar eller avlar något finns det naturliga gränser för hur man kan förädla eller avla växter och djur. Naturen sätter själv gränser för vad som är möjligt eller inte möjligt och det finns vissa kontrollmekanismer som ser till att djur inte kan se ut hur som helst.

Läs också: Allt du behöver veta om GMO på två minuter

Flugor med 14 ben
Men med genmanipulation, alltså GMO, tar man ingen hänsyn till ovan nämnda mekanismer. Med GMO kan man spränga dessa gränser och korsa organismer på ett icke naturligt sätt. Som ett exempel har ett forskarlag i Schweiz, genom att manipulera kontrollgenen för ögon, kunnat skapa en fluga med 14 ögon, bland annat ögon på vingar och ben. I mitt tycke en väldigt onödig skapelse och dessutom skrämmande.

Kemi- och läkemedelsjättarna som dominerar genteknikens forskning
De multinationella företagen inom kemi- och läkemedelsindustrin är de som dominerar forskning inom gentekniken. Bland de främsta finns Monsanto, Du Pont, Sandoz och Giba- Geigy. Monsanto har bland annat utvecklat PCB, Agent Orange, vilket är ett avlövningsmedel som användes under Vietnamkriget för att göra vegetationen glesare och på så sätt komma åt gerillaförband. Man har också tagit fram DDT, ett väldigt giftigt insektsgift, Dioxin, Roundup som är ett totalbekämpningsmedel med akut giftighet samt aspartam (för övrigt ett väldigt vanligt artificiellt sötningsmedel du alltså bör vara väldigt försiktig med).
Det är också så att man genom GMO utvecklar resistens mot växtgifter som man själv producerar.

Läs också: Bekämpningsmedel ökar risken för Parkinsons sjukdom

Vad kan då GMO-genmanipulerad ha för hälsoaspekter på oss människor?
Risken är överhängande att vi skapar nya sjukdomar och rena epidemier genom genmanipulation. Ett exempel på det är att militären i USA forskade på biologisk krigsföring med specifika egenskaper att sättas in mot speciella folkslag eller nationer.
En flertal experter anser att AIDS är resultatet av denna militära forskning, där ett genmanipulerat virus, HIV spreds via experiment med HIV- infekterat vaccin mot hepatit.
Och människokroppen vet inte hur den ska ta hand om genmanipulerad mat.
Bakterier i tarmen kan ta upp gener från grödor som har tillförts bekämpningsmedel, och börja producera bekämpningsmedel i våra kroppar!
Gener kan alltså göra så att vi själva börjar producera bekämpningsmedel! Riktigt obehagligt eller hur?

Därför får vi inte veta när livsmedel genmanipulerats
Man har även gjort studier på djur, och det har visat sig att DNA i maten kan ta sig in i kroppens organ, även hos foster!
Ethical Study Group On Genetic Modification Programmes And Food – det statligt tillsatta etiska rådet i England – påstår att det är helt säkert att äta djur som genmanipulerats med mänskliga gener. Men faktum är att när det för tjugo år sedan, bröt ut något många känner som galna ko-sjukan (BSE) var det efter att regeringens experter hade påstått att det var helt säkert att ge kor foder innehållande nermalda djurkadaver. Så var inte fallet: korna fick galna ko-sjukan! Och nu hävdar myndigheter att ett livsmedel från en genmanipulerad organism ska anses kemisk identisk med en icke manipulerad. Därför tycker de också att vi inte behöver upplysas om att livsmedlet vi äter är genmanipulerat.

Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

Vill du äta människa?
Genmanipulering med mänskliga gener kan göra att vi äter människa. Visste du det? Om man manipulerar en gen flera hundra gånger i ett laboratorium och genen ursprungligen kommer från exempelvis en ko, ja, då är det en ko. Men om vi äter något som tillförts mänskliga gener är det människa vi äter. Detta menar Robert Jenkins på Genetics Forum i England. Så vi är kanske kannibaler utan att veta om det. Och vad det får för följder kan bara framtiden utvisa. Jag gissar i alla fall att vi inte är skapta att äta varandra!

Ledde till epidemi
Aminosyran L-tryptofan är ett kosttillskott som används av miljoner människor världen över, bland annat mot sömnlöshet. Detta skapade sjukdomar när det japanska företaget Showa Denko förändrade tillverkningsprocessen så att en bakterie genmanipulerats för att tillverka L-tryptofan. Men den genmanipulerade bakterien tillverkade, förutom L-tryptofan, även mycket giftiga ämnen och detta ledde till att preparatet gav upphov till en epidemi av ämnesomsättningssjukdomen EMS (Equine Metabolic Syndrome) där 37 människor avled och 1 500 människor drabbades av permanenta skador och ett okänt antal drabbades av andra skador.

Allvarliga problem för allergiker att vänta
Det förekommer också att genetiskt material från nötter och skaldjur introduceras i andra livsmedel. Många människor är allergiska mot just nötter och skaldjur. Och eftersom att man INTE behöver ange om en produkt är genmanipulerad kan man vänta allvarliga problem för allergiker.

Läs också: Komikern: ”Jag vill inte mata mina barn med bekämpningsmedel”

Nya sjukdomar – och nya resistenta arter
De risker man tar med genmanipulation är bland annat rubbning av ekosystemet. Nya sjukdomar som sprids över artgränserna.
Allergiframkallande ämnen i livsmedel, ökad användning av växtgifter. Risken är också att genmanipulerande organismer överför sin främmande gen till andra arter via korsbefruktning. Det innebär att vi snart får växter och ogräs som också är resistenta mot bekämpningsmedel. Då kräver industrin nya bekämpningsmedel och mer genmanipulation för att rädda situationen. Dessa problem har dessutom redan dykt upp.
Sjukdomar bland grödor får större möjlighet att spridas när de till exempel innehåller gener som gör att de tål frost.
När en bakterie vid namn Klebsiella Plantieola genmanipulerades för att omvandla växtrester till etanol som bränsle inom jordbruket blev följden att ekologin i jorden förändrades och växterna dog av alkoholförgiftning eller andra sjukdomar. Den genmanipulerade växten slog ut, för växterna nödvändiga, mikroorganismer.

► Läs också: Debatt: ”Miljöpartiet sviker sina väljare”

Sammanfattningen av det hela
Genmanipulation är ett jättelikt experiment med oförutsägbara följder. När de skadliga effekterna upptäcks är det redan försent att rätta till problemen. Agera nu. Säg nej till genmanipulation.

Av Mia Hagenmalm, hälsorådgivare, kostbloggare, sångerska och världsmästare i kvinnlig barbershop

Källor:
”Genmanipulation” – av Bertil Wosk. Ladda ner hela foldern hos www.holistic.se
Kostdemokrati – Kraftig ökning av sjukligheten i USA sätts i samband med GMO-ogräsgift
och Studie: EPA-godkända GMO-insektsgifter dödar bin och förorenar hela livsmedelskedjan 
Vetenskapsradion – Resistent skalbagge i genmodifierad majs
Jordbruksverket – Riskvärdering av växtskadegörare
SvD – Ogräsmedlet Roundup kan ge cancer

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar – eller själv delta på Kurera debatt?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget.
Har du själv en debattartikel du vill få publicerad? Vi anser att alla personer med en åsikt/en passion/ett kunnande – oavsett profession eller titel – är intressanta och värda att lyfta fram. Mejla gärna ditt förslag till webbredaktor[at]kurera.se.

Fakta

10 skäl att undvika GMO
GMO är skadligt.
GMO smittar för all framtid.
GMO skadar miljön.
GMO ökar användningen av bekämpningsmedel.
GMO ger farliga bieffekter.
GMO ökar INTE skörden och motverkar INTE svält i världen.
Myndigheternas översyn av GMO är försumbar.
Bioteknikindustrin använder sig av pseudovetenskap för att visa att GMO är ofarligt.
Oberoende forkning och rapportering attackeras och förtrycks.
Omsorg om kommande generationer.
Källa: "Genmanipulation" av Bertil Wosk.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Nedsläckt jord

Dags att unna klimatet en timme av din tid (well, minst)

Eko/miljö

Earth Hour är världens största miljömanifestation och inträffar årligen. På lördag den 25 mars klockan 20.30-21.30 är det dags. Var med du också. Allt det tar är en timme – men du behöver inte låta dina miljöinsatser stanna där. Här får du veta mer om vad du kan göra för att värna mer om miljön.

En kvinna och en man står med hakan i händerna och funderar

Fem tecken på att du är högkänslig

Mental hälsa

Ungefär 20 procent av jordens befolkning är högkänsliga, det vill säga personer med extra långa känselspröt. Blir du lätt störd av oljud, av andras sinnesstämningar och har ett stort behov att egentid? Då kan du vara en av dem. Här är fem tecken på att du har en så kallad HSP-personlighet – och fem tips på hur du hanterar denna personegenskap.

Kosttillskott på bord och hylla

Försäljningen av kosttillskott och sportnutrition ökar

Hälsa

Den svenska egenvårdsmarknaden fortsätter att växa. Tillväxten är stabil men inte kraftig. I takt med att antalet försäljningskanaler stigit har konkurrensen ökat. Det medför sänkta marginaler för företagen och lindriga prisökningar (i många fall prissänkningar) för konsumenterna. Det visar försäljningsstatistiken för egenvårdsmarknaden som släpps idag. "Sportnutrition växer snabbast och det är här försäljningen via internet verkligen har tagit fart. De svenska företagen står mycket starka trots en växande internationell konkurrens", säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson till Kurera.

Björkpollen

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza – eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.

Färsk kyckling på träskärbräda intill andra råvaror

Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

Kost

Det är ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning men den senaste tiden har flera smittskyddsläkare runt om i landet gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling. En av dem som går ut och varnar är Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling. Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen", säger han till TT.

Anders Axelsson

Värken i fingerlederna botades med norsk fiskolja!

Värk

Anders Axelsson hade så ont fingerlederna att han inte kunde öppna mikrovågsugnen. Efter läkarbesök där psoriasisartrit misstänktes letade Anders själv efter lösningar och hittade ett tips att omega-3 från en speciell norsk fiskolja skulle kunna hjälpa honom. Vilket det gjorde!

händer som smörjer in sig

Tips för fina vårhänder

Skönhet

Nu går vi mot ljusare och varmare tider men än kan händerna kännas torra och fnasiga. Det är inte konstigt eftersom de under flera månader varit utsatta för kyla och vinterväder. Det har blivit läge att ge dina händer lite extra kärlek för att komma ikapp och möta våren lena och mjuka. Här får du några tips på hur.