Annons
Annons

Välj 3 hälsosamma kryddor

Dämpa dina inflammationer, förbättra matsmältningen och lindra förkylningar. Allt detta med våra vanliga kryddor. Läs mer om de fantastiska egenskaperna hos ingefära, gurkmeja och kanel.

Redaktionen

1 april, 2016
Välj 3 hälsosamma kryddor
Dela inlägget

Dämpa dina inflammationer, förbättra matsmältningen och lindra förkylningar.
Allt detta med våra vanliga kryddor.
Läs mer om de fantastiska egenskaperna hos ingefära, gurkmeja och kanel.

Ingefära

– värmande och stärkande
Ingefära kom till Sverige från Asien redan under medeltiden och har sedan dess använts flitigt både inom matlagning och i huskurer. I Asien har ingefära använts för sina medicinska egenskaper i över 5000 år och i Kina finns ett talesätt som lyder: ”Äter man ett stycke ingefära varje morgon får apotekaren dö av hunger”

Studier har visat att ingefära är välgörande vid en mängd hälsoproblem. Utöver de mest kända effekterna som minskade inflammationer, lindring vid illamående, förbättrad matsmältning och dess välgörande effekter vid förkylning, så har man även sett positiva effekter vid högt blodtryck, menstruationssmärtor, ökad förbränning och lindring vid migrän.
Ingefära kan användas på flera olika sätt och det vanligaste är att man använder roten färsk eller torkad men den finns även som kanderade munsbitar. Det blir dock allt vanligare att inta ingefära i kapselform vid medicinsk användning.

Läs också: Därför ska du äta ingefära

Gurkmeja

– antioxidant och antiinflammatorisk
Den gyllengula, milda gurkmejan är en baskrydda i mycket av den asiatiska matlagningen men har framförallt uppmärksammats de senaste åren för sina fantastiska hälsofördelar.
Traditionellt har man använt gurkmeja för att stärka matsmältningen och lindra infektioner. Nya laboratoriestudier har visat att den ofarliga kryddan har bromsat försämringen av Alzheimers hos möss och har lika goda resultat på inflammationer som antiinflammatoriska läkemedel. Dessutom har den visat sig ha förmågan att hejda tillväxten av cancertumörer. Allt detta utan att orsaka några biverkningar hos användaren!

Det vanligaste sättet att använda gurkmeja har varit i diverse kryddblandningar men med den ökade medicinska användningen så har det blivit populärt att använda torkad, ekologisk gurkmeja i smoothies och guldmjölk. Gurkmeja finns också i kapselform, där det verksamma ämnet curcumin har koncentrerats.

Läs också: Därför ska du äta gurkmeja

Kanel

– både god och nyttig
Kanel är en av de äldsta kända kryddorna och har med sin fantastiska smak och egenskaper haft ett brett användningsområde genom historien. Kanel var så viktig att man periodvis värdesatte den mer än guld och den finns till och med omnämnd i bibeln. Kryddan görs av torkad bark från kanelträdet och är bland annat rik på kalcium, fibrer, järn, flavonoider, mangan, och flera potenta antioxidanter.

Kanel används ofta för dess matsmältningsfrämjande effekter men är även bakteriedödande, motverkar karies, lindrar PMS och kan bekämpa candida. När man låtit personer med diabetes typ 2 inta kanel regelbundet så har man uppnått så pass stor förbättring av symptomen att man har kunnat minska på medicineringen.
Det finns olika sorters kanel och den vanliga kanelen är så gott som alltid den billigare kassia-kanelen som kan vara giftig i höga doser. Vill man använda större mängder kanel för att dra nytta av alla dess nyttigheter så ska man välja Ceylonkanel.

Läs också: Kanel – nyttigt eller giftigt? Experten utreder

Av Therese Hagberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Annons