Annons
Annons

Vaniljdoftande davosgröt med söt pumpakräm

I denna underbara frukost samsas höstens palett, smaker och dofter med varandra. Den kryddiga och citrondoftande pumpakrämen är farligt beroendeframkallande, och alldeles gudomlig ihop med den mustiga gröten och syrliga lingon på toppen.

Redaktionen

19 oktober, 2013
Vaniljdoftande davosgröt med söt pumpakräm
Dela inlägget

I denna underbara frukost samsas höstens palett, smaker och dofter med varandra. Den kryddiga och citrondoftande pumpakrämen är farligt beroendeframkallande, och alldeles gudomlig ihop med den mustiga gröten och syrliga lingon på toppen.

Annons
Fakta

Fakta

Receptet kommer från Kureras blogg Smoothiebloggen.
www.kurera.se/agnes-gallhagen.

Portioner: 1

Ingredienser

Vaniljdoftande davosgröt
1 person

1 rågad dl havregryn
1 tsk chiafrön eller psylliumfrön
1 knapp dl vatten
2 msk kokosmjölk
1 krm havssalt
1 tsk agavesirap eller honung
1/2 tsk äkta vaniljpulver

Söt pumpakräm
ca 5 dl

1 hokkaidopumpa, ca 15 cm i diameter
ca 1,5 dl vatten eller till önskad konsistens
2 tsk kanel
1 1/2 tsk malen nejlika
1/2 – 1 tsk malen kardemumma
en nypa chilipulver
1 tsk rivet citronskal
1 krm havssalt
3 msk agavesirap eller honung

Gör så här

Dagen innan:
Blanda havregryn, chiafrön eller psylliumfrön, salt och vanilj i en glasburk. Slå på kokosmjölken, vattnet och agavesirapen (eller honung). Blanda väl.
Låt stå i kylskåp tills morgonen därpå. Håller i upp till tre dagar.

Sätt ugnen på 200°C.
Rengör pumpan och skär bort kvisten.
Dela i två-tre centimeters kuber, och sprid ut på en bakplåt med lite oliv/kokosolja och salt.
Grädda i 30-35 minuter.

Mixa det nu mjuka pumpaköttet med vatten, agave/honung, citronskal (från ca en halv citron), salt och kryddor i en mixer eller med en stavmixer.
Smaka dig fram med kardemumman och nejlikan. Alla gillar olika!
Addera lite mer vatten om konsistensen är för tjock. Den bör vara som en aningen trögare hummus.
Förvara i glasburk i kylskåp. Håller i fem dagar.

På morgonen:
Lägg över davosgröten i en skål.
Toppa med en klick pumpakräm, valfria bär, bipollen om du önskar, och nötmjölk. Lite strösslad granola på toppen är också fantastiskt gott.
Avnjut med en stor kopp hett te.

 

Från bloggen: ”Jag har även ätit pumpakrämen som smörgåspålägg, eller bara en klick ihop med mandelmjölk och hemmagjord rostad müsli. Jag gillar att strössla lite bipollen över min gröt, men det är alldeles valfritt. Är du inte van vid bipollen kan det smaka ganska märkligt, men faktum är att det är bland det mest näringsrika du kan äta. Är du allergisk mot getingstick eller har stark pollenallergi bör du undvika bipollen.”

Annons
Annons