rödbetor, grönkål och vitlök

Vår nordiska supermat: Del 3 – från grönsakslandet

Rödbeta och vitlök är två välbekanta och välanvända råvaror på tallriken och den klassiska grönkålen har seglat upp och blivit riktig trendmat senaste åren. Här i del tre i vår guide till den nordiska supermaten fokuserar vi på tre favoriter som alla går att odla själv i grönsakslandet. 

Vi här i Sverige är ofta bra på att ta till oss nya, exotiska växter och bär som är bra för hälsan. Men glöm inte bort våra egna hälsobomber! Vi här uppe i kalla norden har massor av egen supermat och här, i del tre i vår serie om nordisk supermat, så kommer vi fokusera på grönsakslandets guldkorn.

Rödbeta

Rödbetan kom till Sverige först på 1600-talet och är nu ett bekant inslag i mångas kost. Man kan äta både roten och bladen. Bladen är till och med riktigt nyttiga eftersom de, utöver vitaminer och mineraler, också innehåller antioxidanter som lutein och zeaxantin. Roten, själva rödbetan, innehåller bland annat järn, folsyra, nitrat, C-vitamin, kalium och magnesium.

 

Läs också: Vår nordiska supermat: Del 1 – superbär

De senaste åren har rödbetsjuice blivit ett mycket populärt tillskott bland idrottare eftersom rödbetans innehåll av nitrat effektivt ökar uthålligheten och muskelkraften vid fysisk ansträngning. Dessutom sänks blodtrycket och mjölksyra och muskelutmattning fördröjs!

Rödbeta är:

  • Hjärt- och kärlskyddande genom att regelbundet intag kan reglera kolesterolet.
  • Rikt på folsyra vilket kan förebygga fosterskador vid intag under graviditet.
  • Naturligt anti-cancerogent tack vare sitt innehåll av pigmentet betacyanin (som ger rödbetan dess rödlila färg).
  • Rikt på nitrat som ökar kroppens produktion av kväveoxid vilket förbättrar cirkulationen.
  • Naturligt stimulerande för lever- och blodreningen.

 

För att på bästa sätt ta del av rödbetans näringsinnehåll är råa rödbetor att rekommendera. Vill du ändå tillaga dem så är det bästa att koka dem oskalade och vid låg temperatur. Annars minskar de anti-cancerogena effekterna.

Läs också: Bättre uthållighet med rödbetsjuice

Grönkål

Grönkålen var en del av kosten här i Norden redan på vikingatiden och vem hade kunnat tro att den skulle bli trendig igen på 2010-talet? Så blev det i alla fall och nu äter man grönkål som aldrig förr. Man finner kålen i juicer, smoothies, matlagningen och till och med som chips!

Vad är så fantastiskt med grönkålen då utöver den goda smaken? Jo den är sprängfylld med näring! Grönkål är otroligt näringstätt och innehåller utöver vitaminer, mineraler och antioxidanter även gynnsamma fibrer och enzymer. Att äta kålväxter är dessutom gynnsamt för magens bakteriekultur då de innehåller probiotika.

Läs också: 8 hälsofördelar med grönkål

Grönkål är:

  • Rikt på A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, järn, magnesium, svavel och kalcium
  • Virus och bakteriedödande
  • Inflammationshämmande
  • Rikt på antioxidanter, grönkål har ett antioxidant /ORAC-värde på 1770

 

Vitlök

Vitlök är en av våra absolut mest använda läkeväxter och det finns dokumenterad medicinsk användning redan för 6000 år sedan. I Sverige har man odlat vitlök sedan vikingatiden. Vitlök är rikt på quercitin och rutin som har antioxidant effekt. Den starka lukten i vitlök kommer från allicin som också är det aktiva ämnet med medicinska egenskaper. Allicin är en svavelförening som hjälper vitlöken att skydda sig från angrepp från skadedjur och är naturligt antiseptisk och svampdödande.

Läs också: Ny forskning – lagrad vitlök effektivt vid högt blodtryck

Traditionellt har man vitlök mest använts för sina positiva effekter på hjärt- och kärlsystemet och immunförsvarsstärkande. Vitlök hjälper immunförsvaret eftersom det har antibakteriella effekter och hjälper kroppen bekämpa virus- och parasitinfektioner. För hjärt- och kärlsystemet är vitlök gynnsamt på flera sätt, dels genom att vitlök har förmågan att sänka blodtrycket, minska LDL-kolesterol (det skadliga kolesterolet), öka HDL-kolesterol (det goda kolesterolet) samt stimulera produktionen av kväveoxid vilket förbättrar blodcirkulationen. Man anser även att ett regelbundet intag av vitlök kan minska risken för stroke.

Vitlök:

  • Minskar skadan på mag- och tarmkanalen vid Heliobacter pylori (magsårsbakterie).
  • Ökar insulinkänsligheten och motverka utvecklingen av diabetes.
  • Ökar förbränningen och motarbeta viktökning.

Man har sett att färsk och mjölksyrad vitlök är minst dubbelt så verksam som kokt, stekt eller ugnsbakad vitlök. Ett praktiskt sätt att få i sig vitlök regelbundet och i en stabil dos kan vara att ta det i kapselform.

Av Therese Hagberg

Källa:
www.läkeörter.se
Näringsguiden
www.halsosidorna.se


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kosttillskott på bord och hylla

Försäljningen av kosttillskott och sportnutrition ökar

Hälsa

Den svenska egenvårdsmarknaden fortsätter att växa. Tillväxten är stabil men inte kraftig. I takt med att antalet försäljningskanaler stigit har konkurrensen ökat. Det medför sänkta marginaler för företagen och lindriga prisökningar (i många fall prissänkningar) för konsumenterna. Det visar försäljningsstatistiken för egenvårdsmarknaden som släpps idag. "Sportnutrition växer snabbast och det är här försäljningen via internet verkligen har tagit fart. De svenska företagen står mycket starka trots en växande internationell konkurrens", säger Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson till Kurera.

humlor i blomma

Mathias blev fri från sin pollenallergi med extrakt från kinesiska örten perilla

Hälsa

I tidiga tonåren drabbades Mathias Hallberg, 40 år från Kolmården, av pollenallergi. Han blev dessutom allergisk mot kvalster. För att kunna gå ut under sommarhalvåret fick han ta anti-histaminpreparat med tråkiga biverkningar. Men för två år sedan slapp Mathias både pollenallergin och de mediciner som gjorde honom trött. "Jag började med ett kosttillskott mot hösnuva och det gjorde mig helt fri mina allergier. Det har inte heller några biverkningar så är jag inte längre trött och orkeslös under sommaren", säger Mathias.

Vatten rinner ur kranar

7 saker som visar hur tillgång till rent vatten kan förändra ALLT

Eko/miljö

Idag uppmärksammas Världsvattendagen världen över. Målet med dagen är att sprida information kring vattenfrågor och väcka engagemang för vattenrelaterade problem. Kurera uppmärksammar dagen genom att berätta om några anledningar till varför vi är beroende av rent vatten. Vi tipsar också om sätt du själv kan bidra genom att minska din egen vattenkonsumtion.

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Kålwrap med krämig saffran- och broccoli hirsotto

Mat

Att använda kålblad som wrap eller tallrik är både gott och smidigt eftersom det blir mycket mindre disk. Här är ett recept på en kålwrap med en krämig saffrans-hirsotto med broccoli, långa gurkskivor och mynta - serverad med avokado och en snabb version av chutney på nektarin och persika. Lägg gärna till alfalfa-groddar och du har en utsökt vegansk rawfood måltid.

Champinjoner

Champinjoner kan orsaka cancer

Hälsa

Champinjoner är vanliga i till exempel salladsbuffér och på pizza – eller bara smörstekta med salt och vitlök. Men – vad få känner till är att de kan orsaka cancer. Och värst är äta dem råa. "Vårt råd är att inte äta mer än hundra gram i månaden", säger Veronica Öhrvik på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Händer fångar solen

Våren är officiellt här – men än behöver du D-vitamin!

Allmänt

Våren börjar officiellt den 20 mars för oss på norra halvklotet – det vill säga i och med vårdagjämningen idag. Faktum är att mars även utgör den första månaden då det går att få vitamin D från solexponering – dock i alldeles för låga nivåer för att det skulle vara tillräckligt. Så än gör du rätt i att äta tillskott. Här får du veta mer.

Johannesört i solnedgång

Tack vare johannesört kunde Cristina sluta med SSRI-medicinen

Mental hälsa

En livskris för tio år sedan gjorde att Cristina Styrén hamnade i en djup depression. Hon fick antidepressiv medicin och insomningstabletter. När livet började reda upp sig igen så ville hon inte längre ta den syntetiska medicinen. Men Cristina var rädd för att minska dosen. Hon ville inte börja må dåligt igen. Då blev johannesört räddningen. "Tack vare johannesört kunde jag fasa ut all medicin – och samtidigt må bra", säger Cristina.

färgglada piller på bord

Regeringen tar nya tag i arbetet mot antibiotikaresistens

Hälsa

Regeringen vill visa att de tar hotet om antibiotikaresistens på allvar och har gett Folkhälsomyndigheten och Statens jordbruksverk i uppdrag att gemensamt ansvara för en nationell samverkansfunktion för arbetet mot antibiotikaresistens. Dessutom ska en handlingsplan gällande antibiotikaresistens tas fram. "Antibiotikaresistens är ett stort hot mot människors hälsa - och mot sjukvården. Nu tar vi nya steg i arbetet för att lösa problemet", skriver folkhälsominister Gabriel Wikström på Twitter.

Tonårskillarna som vill minska gifterna i babykläder!

Eko/miljö

Intresset för ekologiska material och textilier håller på att bli riktigt stort och konsumenterna blir alltmer medvetna om hur kemikalier och gifter påverkar både människan och miljön. När fyra tonårskillar fick till uppgift att starta ett UF-företag under sitt sista år på gymnasiet blev det till ett företag som säljer ekologiska babykläder.

Småleende avslappnad blond kvinna i sängen med en tekopp

L-teanin – aminosyran som förbättrar sömnkvaliteten helt naturligt

Naturlig hälsa

Avslappning och inre ro behövs för en god nattsömn. Men – ibland är det lättare sagt än gjort. Som tur är har naturen några knep. Ett av dem är aminosyran l-teanin som finns i grönt te och som har en avslappnade, lätt ångesthämmande effekt utan att ge några biverkningar. Aminosyran har i flera studier visat sig ge en förbättrad sömnkvalitet, bland annat hos kvinnor efter klimakteriet och hos pojkar med ADHD, där föräldrarna även uppgav en förbättring av humöret dagtid, med mindre ilska och färre utbrott.

kvinna ser ut genom fönster

Stress kan göra dig deppig

Allmänt

Kortisol bryter ner kroppen på många sätt. Visste du att långvarig stress kan vara en bidragande orsak till att du hamnar i nedstämdhet eller till och med depression? Nu har du ytterligare en anledning att tagga ner - så vad väntar du på. Just do it!

animerad bild mag- och tarmsystem och bakterier

17 fakta och forskning om goda bakterier

Allmänt

Hela 75 procent av vårt immunförsvar styrs från vår mage och tarm och har vi dålig balans där påverkar det hela vår kropp. Här får du veta fler fakta om hur vi genom att tillföra vår kropp goda bakterier kan gynna vår hälsa.

Pumpasoppa med sting

Pumpasoppa med sting

Mat

En pumpasoppa med sting, toppad med vitlöksfräst svamp och pumpakärnor. Psst. Pumpa är i säsong den här årstiden och gör sig bra i soppa.

Färsk kyckling på träskärbräda intill andra råvaror

Fler läkare varnar: ”Ät inte färsk kyckling”

Kost

Det är ovanligt att smittskyddsläkare går ut med varningar utan berörda myndigheters uppbackning men den senaste tiden har flera smittskyddsläkare runt om i landet gått ut med egna uppmaningar om att undvika färsk kyckling. Anledningen är den ökning av sjukdomsfall orsakade av campylobacter, som kan finnas i färsk kyckling. En av dem som går ut och varnar är Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Region Gävleborg. "Jag uppmanar allmänheten att undvika färsk kyckling. Det är mitt ansvar enligt smittskyddslagen att informera och ge råd till befolkningen", säger han till TT.

Anders Axelsson

Värken i fingerlederna botades med norsk fiskolja!

Värk

Anders Axelsson hade så ont fingerlederna att han inte kunde öppna mikrovågsugnen. Efter läkarbesök där psoriasisartrit misstänktes letade Anders själv efter lösningar och hittade ett tips att omega-3 från en speciell norsk fiskolja skulle kunna hjälpa honom. Vilket det gjorde!

händer som smörjer in sig

Tips för fina vårhänder

Skönhet

Nu går vi mot ljusare och varmare tider men än kan händerna kännas torra och fnasiga. Det är inte konstigt eftersom de under flera månader varit utsatta för kyla och vinterväder. Det har blivit läge att ge dina händer lite extra kärlek för att komma ikapp och möta våren lena och mjuka. Här får du några tips på hur.

dator som förvandlats till fruktkiosk med varukorg ståendes på tangentbordet

Allt fler handlar mat på nätet

Allmänt

Mer än dubbelt så många handlar mat på nätet jämfört med förra året, vilket gör att de hamnar på en femteplats över de mest näthandlade varorna. I topp ligger mode, skönhet- och hälsoprodukter. Det visar nya konsumtionsrapporten E-barometern.

Hannah Gustafsson

Mensvärken försvann med bidrottningsgelé

Naturlig hälsa

P-piller, p-spruta och olika mediciner. Hannah har provat mycket för att bli av med sin fruktansvärda mensvärk, men ingenting har fungerat. För att klara av vardagen har hon ätit smärtstillande i flera år. Men – plötsligt hittade hon lösningen som hon gett upp hoppet om – och på bara tre månader var smärtorna borta.

Montage med barn som håller en jord med hus och föroreningar i bakgrunden

Ny WHO-rapport: 1,7 miljoner barn dör varje år av förorenade miljöer

Eko/miljö

En fjärdedel av de barn under fem år som avlider gör det till följd av ohälsosamma eller förorenade miljöer. Dessa miljöer – som kan orsaka bland annat diarré, malaria, lunginflammation och en mängd andra sjukdomar – uppges varje år döda så många 1,7 miljoner barn. Barn som egentligen borde ha fått leva. Det handlar framför allt om smutsigt vatten och luftföroreningar, passiv rökning och dålig hygien. Det visar en rapport från Världshälsoorganisationen (WHO). "En förorenad miljö är en dödlig miljö för barn. Deras organ och immunsystem, som är under utveckling, gör dem särskilt sårbara för smutsig luft och smutsigt vatten", säger WHO:s generaldirektör Margaret Chan.

suddiga kvinnofigurer går på gata

Allt fler unga kvinnor dör i hjärt- och kärlsjukdom

Allmänt

Varje dag dör 55 kvinnor i Sverige i hjärt-kärlsjukdom – och dödligheten ökar hos unga kvinnor. Framför allt ökar dödligheten hos kvinnor i åldern 35 till 44 år med sämre socioekonomiska förhållanden. Även depression ökar risken att drabbas, rapporterar 1,6 & 2,6 miljonerklubben.