Mörkhårig kvinna äter pizza

Varför blir vi beroende av skitmat?

Skitmat

Jacob Gudiol definierar skitmat så här:
”Termen skitmat refererar till högprocessad mat som oftast produceras av stora världsomspännande företag. Dessa produkter är skapade från delar av bra råvaror så som de billiga resterna från köttprodukter, billiga ingredienser så som raffinerad stärkelse, socker, fett och olja, konserveringsmedel, samt andra tillsatser. Produkterna är utformade för att vara väldigt aptitliga och för att lura kroppens hunger och mättnadskänslor. Många av dessa produkter, även om de är lagliga, är i själva verket dåliga plagiat tillverkade för att se ut som, och smaka som, hälsosam mat. De är formulerade och förpackade för att ha en lång hållbarhet och för att eliminera behovet av tillagning eller preparering. De kan konsumeras varsomhelst, omedelbart eller väldigt fort. ”

Varför blir vi bara fetare? Vi frågade skribenten och bloggaren Jacob Gudiol som har skrivit boken ”Skitmat”. Här berättar han varför vi äter mat som vi vet är dålig för oss, hur den påverkar oss och varför vi aldrig blir mätta på den.

Fetma anses av många vara den nya folksjukdomen, trots hälsotrenden som råder. Sett till BMI ska 50 procent av befolkningen vara överviktiga idag. Det är en skrämmande utveckling, som Jacob Gudiol tycker vi måste stoppa – men det kommer inte bli lätt. Därför skrev han boken ”Skitmat”.
– Det är enormt viktigt att dessa fakta når folk. Idag finns det inga långsiktiga studier som visar på metoder som fungerar för att folk inte ska gå upp i vikt. Men det finns massor av studier som visar på metoder för att folk ska gå upp i vikt, och undviker du dessa är chansen större att inte du går upp i vikt, förklarar han.
Han säger att bland de som inte är överviktiga i Sverige är ungdomar överrepresenterade.
– Många av dem har bara inte blivit överviktiga ännu. Övervikten smyger sig på med åldern idag.

Läs också: Ät röd kost – lev ett längre och smalare liv

 

Problemet finns i miljön
I boken beskriver Jacob Gudiol studier och undersökningar på övervikt och olika dieter. Han menar att det stora problemet inte ligger i brist på självkontroll, utan i miljön som vi lever i.
– Naturligtvis har eget ansvar en betydande roll, men om vi fortsätter att säga att alla bara måste ta mer eget ansvar kommer det inte hända något med övervikten. Vi måste börja förändra miljön. Dålig mat får alltför mycket utrymme i reklam, media och på tv. Om 50 procent inte klarar av att säga nej, att ta eget ansvar, då måste vi börja fundera kring om det är rimligt att fortsätta att lägga allt ansvar på individer istället för att vi som samhälle försöker agera.

Högbelönande mat
All mat är belönande, det är därför vi äter av den. Problemet är för mycket högbelönande mat, menar Jacob Gudiol. Det finns mat idag som är lockande, som gör att vi drivs att äta trots att vi inte är hungriga, eller så äter vi för mycket när vi är hungriga.
– Det tillverkas mat som är svår att stå emot, framförallt om du är trött och stressad. Maten är också allt för tillgänglig. Förr i tiden kanske du fick chans att äta lite tårta en gång i veckan. Då behövde du bara vara disciplinerad en gång. Nu erbjuds man ofta vardagsfika två till tre gånger om dagen.
– Har man tackat nej till kaka på förmiddagen är det enkelt att man unnar sig till slut på eftermiddagen. Vår självkontroll räcker inte till i den miljön vi lever i.
Han demonstrerar med ett exempel på hur belöning från maten kan fungera. Tänk dig att något i din miljö förändras som innebär mer belöning. Kanske har din lokala takeaway-restaurang börjat använda mer socker och fett i maten. Det gör att du får i dig mer energi vid varje måltid eller att du går dit oftare.
– En ökad belöning kommer du vilja ha mer av. Ditt driv att äta ökar och du går upp i vikt.

skribenten och bloggaren Jacob Gudiol

Skribenten och bloggaren Jacob Gudiol.

”Gör en plan”
Det går att undvika fällan genom att göra en slags plan.
– Om man vet att man ska utsätta sig för att handla när man är hungrig bör man göra en plan. Man kan välja en omväg i butiken för att inte gå förbi godiset. Det kommer kännas som om man nästan dumförklarar sig själv, men det kan vara värt det, berättar han.
Annars är det viktigaste att ändra matvanorna till det bättre. Tänk mer bra råvaror och mindre processad mat, laga mat från grunden och var skeptisk till reklam. Gudiol säger att du till och med kan sänka ljudet på tv:n när reklamen går på.
– Det finns en anledning till varför man betalar en miljon i sekunden för att synas under reklamen på Super Bowl. Det lönar sig för livsmedelsföretaget, vi påverkas alla av reklam.
Lösningen är emellertid inte att ta bort matens belöning helt och hållet, utan att minska den så att kroppen hittar en balans. Målet är att hitta tillbaka till en nivå där kroppen är i homeostas, det vill säga att kroppen själv kan reglera hungern efter sitt energibehov.

Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

Cafeteriadieten
En förlängning på problemet är att vi idag har så många valmöjligheter. Studier visar att ju fler val, desto mer äter vi.
– Orsaken är något som kallas för sensorisk specifik mättnad. Det innebär att vi snabbt tröttnar på maten om den inte stimulerar så många smaker och sinnen. Du blir helt enkelt mättare på mindre kalorier om du endast äter bröd, jämfört med om du äter bröd med smör och ost. Ju fler val och större variation i smaker, desto mer kommer du äta.
En stor variation i smak, tillsammans med stora mängder tillsatt socker och fett är högbelönande mat och anses vara anledningen till att den så kallade cafeteria-dieten är den som visats sig vara mest framgångsrik i försök att göra djur feta. Råttor som åt en kalasdiet bestående av kakor, ost, chokladmjölk och salami gick upp i vikt mer än tre gånger så fort som råttor med vanlig mat. Dieten har också testats på människor som fritt fick äta sig mätta på cafeteria-mat. De hade tjugo rätter att välja på och allt var färdigproducerat och köpt i en vanlig mataffär. Resultatet blev att deltagarna dubblade sitt kaloriintag på en vecka och de gick upp 2, 3 kilo i snitt.
– Cafeteriadieten gör oss överviktiga på grund av dess belönande effekt. Effekten av den maten är helt enkelt att du väldigt lätt äter mer kalorier än vad du behöver. Risken att du kommer äta något trots att du egentligen inte är hungrig, och trots att din kropp inte är i behov av fler kalorier, är väldigt hög, avslutar Jacob Gudiol.

Läs också: Skräpmat kan eliminera ditt sug efter nyttig mat

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.

ratt_naring_for_att_prestera_580x416

Med rätt näring orkar ultralöparen prestera

Hälsa

Att springa ultralopp är ingen lek. Distanser uppåt 100 km tär hårt på kroppens reserver. Petra Skiöld tillhörde världseliten redan efter första försöket, men bristen på näring var nära att sätta stopp för karriären. – Utan näringstillskott klarar jag inte extrema distanser. Idag tar jag professionell hjälp för att veta vad jag b