Annons
Annons

Varför krångla till det? Behöver vi verkligen ännu en ny diet?

Erkännes – jag är en löpsedels- och rubrikfetischist. Jag går omvägar varje dag bara för att få en glimt av kvällstidningarnas löpsedlar. Varför? Ja, inte är det för att uppdatera mig om läget i världen utan mer för att ytterligare få bekräftat människans dumhet. Lyckligtvis har jag ett rätt lågt blodtryck och det skadar alltså inte att jag får ett något förhöjt sådant lite emellanåt. Den här gången läste jag rubriken "”Detoxa bort fyra kilo på två veckor”...

Redaktionen

30 september, 2015
Varför krångla till det? Behöver vi verkligen ännu en ny diet?
Dela inlägget

Erkännes – jag är en löpsedels- och rubrikfetischist. Jag går omvägar varje dag bara för att få en glimt av kvällstidningarnas löpsedlar.
Varför? Ja, inte är det för att uppdatera mig om läget i världen utan mer för att ytterligare få bekräftat människans dumhet.
Lyckligtvis har jag ett rätt lågt blodtryck och det skadar alltså inte att jag får ett något förhöjt sådant lite emellanåt.

”Detoxa bort fyra kilo på två veckor”
Varför vill vi ”detoxa” bort fyra kilo på två veckor? Är det ens rimligt? Vad ÄR det som ska bort? Har vi stoppat i oss så mycket skräp att vi känner det behovet borde vi kanske se över våra kostvanor årets övriga 52 veckor istället?

Läs också: Därför ska du detoxa – Sanna Ehdin berättar

”Gå ner i vikt med hälftenmetoden”
Ät helt enkelt bara halva pizzan och drick halva läsken till middag (jo, så stod det faktiskt i texten!) och du kan tappa fyra kilo på en månad.

”Tillsatser som gör oss sjuka och feta”
Det är tillsatserna som gör oss sjuka och feta, inte det faktum att den mat som innehåller dessa tillsatser är kaloririk och näringsfattig. Livsmedelstillverkarna lurar oss eller hur, vi kan väl inte begäras att läsa innehållsförteckningen, eller?

”10 tecken på att din partner gör dig tjock”
Det är ju alltid skönt att få skylla på någon. Den är ju nästan bäst av alla, eller hur? Snudd på att jag köpte den tidningen faktiskt.

Läs också: Stort intresse för nya trenden med dna-anpassad diet

Är det detta vi vill läsa?
Säljande och klickvänliga rubriker. Är det verkligen det här som vi är allra mest intresserade av att läsa? Är det media som styr oss eller är det vi som styr media? Om vi inte köper tidningarna eller klickar på inlägg som dessa skulle de förmodligen försvinna.

Media har ett ansvar
Om man nu ska försöka vara lite allvarlig mitt i allt detta så har media ett ansvar för vilka nyheter de väljer att lyfta fram. Det krävs ofta ett visst mått av kunskap i ämnet för att kunna avgöra hur relevant ”nyheten” är.

”Att lyssna till kostrekommendationer är det ingen mening med…”
… ”för de ändras ju hela tiden”, säger någon. Men är det verkligen så?
Tittar man på den samlade forskning som finns inom näringslära så har det faktiskt inte hänt några revolutionerande saker som helt och hållet ändrar det vi tidigare visste på ganska lång tid. Och då görs det ändå en hel del studier på området.

Läs också: Nya diettrenden? Allergikost!

Problemet är…
…att om det dyker upp en, om än aldrig så liten, ofta dåligt genomförd, studie som visar på något annat än vad den samlade vetenskapen sedan länge slagit fast vid, så får den oerhört mycket utrymme. Någon ”expert” ger tydliga, raka svar på otydliga frågor. Svar som vi vill ha. Det slås upp på löpsedlar, i TV och på radio. Och det verkar på så sätt som att det alltid kommer något nytt. Media driver det och vi, vi vill ju så förtvivlat gärna ha något nytt och fräscht att pröva på. Det andra har ju liksom inte fungerat som vi velat.

Läs också: Ät dig frisk – med antiinflammatorisk mat

”Vad tror Ni är bra för oss att äta?”
Det är en fråga jag brukar ställa åhörarna på mina föreläsningar. ”Frukt och grönt, fullkorn, fisk och naturligt fett!” – är ungefär vad svaret brukar lyda.
Låter misstänkt likt de Nordiska Näringsrekommendationerna.

Notera att aldrig någonsin har någon svarat ”chips, läsk, Billys panpizza och kexchoklad”.

Vi vet att det inte är bra för oss…
… Ändå får vi i oss cirka 40 kilo socker per person och år och vi petar dessutom i oss i snitt elva gram salt varje dag, trots att rekommendationen är fem gram. Samtidigt som vi är bland de allra snabbaste på att anamma nya trendiga dieter är vår konsumtion av högprocessad mat i topp jämfört med övriga Europa.

Läs också: 5:2-dieten ger diabetiker tydliga hälsoeffekter visar stor studie

Varför krångla till det?
Tänk att bara under loppet av Eurovisionfinalen (Sverige vann om ni minns? Heja Sverige!) beräknas vi ha tryckt i oss hela 385 ton chips. Jag upprepar – 385 ton!
Är det ännu en kioskvältardiet vi behöver? Behöver vi nya kostråd? Eller ska vi bara sluta krångla till det och börja äta mat utan innehållsförteckning, mat vi lagat själva av råvaror vi valt med omsorg och se till att använda kroppen till det den är ämnad – rörelse!

Carolin Helt, PT och kostrådgivare

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke eller en åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika? Då kontaktar du: webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Carolin Helt är diplomerad kost- och hälsorådgivare och internationellt licensierad PT, baserad i Jönköping.
Ni kan läsa mer av Carolin på PT Kvinna.se.

Annons
Annons