Blossom

Blossom: ”Ibland måste vi våga släppa taget”

Blossom Tainton Lindquist

Ålder: 51.
Gör: Hälso- och träningscoach, artist.
Bästa tiden på dagen: Morgonen. Jag går upp tidigt för att inte stressa. Jag vill hämta kraft på morgonen. Varje dag skriver jag ned något som jag är tacksam för, kopplat till dagen innan och så yogar jag.
Äter helst: Gott och fräscht. Jag är inget fan av dieter men i två år har jag fastat en dag i veckan. Fastan stärker mitt immunförsvar och lär mig att vara disciplinerad med det jag stoppar i mig. Jag äter heller aldrig före klockan tio på förmiddagen.
Tränar helst: Yoga, löpning och styrka i form av pilates eller cross fit.
Aktuell med: Är på väg att öppna en egen anläggning.

Hon är en av Sveriges första personliga tränare och har inspirerat svenskar till att må bra i 20 år, samtidigt som hon har stått på scenen i snart 35 år. Kurera träffade allkonstnären Blossom Tainton-Lindquist och pratade om hennes livsfilosofi, om träning och om vikten av att våga släppa taget.

För bara några kvällar sedan stod hon på en scen och sjöng gospel. Hon sög på tonerna, njöt av varje sekund. Musiken kändes i hela kroppen. Efter föreställningen sade hennes nära och kära att hon var fantastisk där uppe på scenen, att de aldrig hade hört henne sjunga bättre. Blossom Tainton-Lindquist berättar om den där kvällen på scenen med lysande ögon. Hon förklarar att hon bara släppte taget. Hon förberedde sig noga i flera dagar, men sedan på scenen, då släppte hon alla måsten, alla tankar. Hon njöt av att stå där, av att befinna sig i nuet. Det är det som är det magiska, förklarar hon. Det är det som är att vara lycklig och må bra. Upplevelsen sammanfattar hennes livsfilosofi perfekt.

Sveriges första PT
Blossom är om möjligt ännu snyggare i verkligheten än på bild. Kanske är det energin, livskraften eller glädjen. Kanske alltihop. Hon sitter i stolen mitt emot mig och berättar om sitt liv. Om jobbet, träningen, fritiden och det som finns där emellan. Och det är mycket. Hon har varit verksam som artist i 35 år och som tränare i 20 år. Hon har arbetat som programledare och träningsrådgivare i tv-serien ”Toppform” och kommit ut med både böcker och träningsvideos.

 

Planen var aldrig att bli en hälsoguru. Men i mångas ögon är det just det hon är. Hon skrattar när jag säger det. Hon tror att det har att göra med att hon var en av Sveriges allra första personliga tränare. Det fick en genomslagskraft och hon fick mycket exponering, tillhörde samma kull som Prins Daniel Westling, hade kunder som Mona Sahlin. Träning har från första början varit en naturlig del av Blossoms liv, men synsättet på det har förändrats genom åren.

Dansen var startskottet
Allting började med dansen. Då var aktiviteten en slags konstform och egentligen inte så mycket träning. Hon beskriver sig själv som lat under den tiden.
– Jag ansträngde mig verkligen det minsta jag kunde och var inte så intresserad av att aktivera mig. Jag önskar att jag hade vetat mer då, att jag hade byggt upp min kropp för att undvika skador.

Tids nog blev träningen viktigare. Hon lärde sig av sina misstag och började bli intresserad av att lyssna på kroppen och dess behov. Artisteriet krävde att hon höll sig i bra form. Det var på 90-talet som Blossom saknade något och ville testa nya vägar. Hon började utbilda sig intensivt inom träning och hälsa och la artisteriet på hyllan medan hon arbetade som personlig tränare.
– Jag gick all in, vilket jag gör när jag har bestämt mig för något. Artisteriet fick vila lite, berättar hon.

Aldrig färdiglärd
Men ändå saknade hon musiken och dansen. Då bildades popgruppen Afro-dite, bestående av Blossom och vännerna Gladys del Pilar och Kayo Shekoni. Nu var det inte längre för hyrans skull, utan bara för att det var roligt. Artisteriet balanserade hon sedan sida vid sida med hälsointresset som bara har ökat med åren. Blossom har ett gediget hälso-CV och har utbildat sig till Holistic Lifestyle coach, till yogainstruktör, cross fit-instruktör, samtidigt som hon studerar ayurveda. Anledningen är enkel.
– Hälsa är en rolig bransch och ju mer man studerar ju mer spännande blir den. Om man är nyfiken får man energi. Om man tror att man redan kan allt, då ska man lägga av. Själv hoppas jag att jag aldrig blir färdiglärd, säger hon.

Fysisk aktivitet är terapi
God hälsa för Blossom är att vara tillfreds, lugn och nöjd. Hon beskriver det som ett yogiskt tillstånd.
– Man är här och nu och litar på nuet. Man ska inte behöva känna att man måste prestera mer hela tiden. Att något alltid kan bli bättre, är en dålig inställning.

För henne handlar hälsa mest om det mentala, men det går ändå inte att skilja det helt från det fysiska.
– Om man är deppig så är ju fysisk aktivitet den absolut bästa terapiformen. Många system sätts igång vid fysisk ansträngning. Förutom blodcirkulation, ämnesomsättning med mera så även hela det endokrina systemet, det vill säga hormonbalansen. Det går inte att bortse från. Men man måste också orka ta sig upp ur soffan. Det handlar om en helhet.

Tränar efter säsong och tillgång
Själv är Blossom en periodare när det kommer till träning – hon byter av och varierar efter säsong och tillgång.
– Jag knyter inte knut på mig själv och krånglar inte till det. Mestadels tränar jag yoga och löpning, det finns alltid tillgängligt. Jag blandar gärna in någon form av styrka också, som cross fit eller pilates.

Just nu kör hon cirka tio pass i veckan, men vissa pass är korta, bara 15 minuter långa. Hon försöker få in rörelse varje dag och yogar varje morgon. På helgen gör hon en grovskiss av den kommande veckans träning.
– Mina dagar ser alla olika ut, så schemat är inget jag följer till punkt och pricka. Sådana rutiner fungerar inte för mig och jag finner ett lugn i det, sådan är jag. Jag är flexibel istället. Men varje kväll vet jag vad jag ska träna nästföljande dag, förklarar hon.

Lugnet och friheten hittar hon i ridningen. Det och motorcykeln är det enda hon ägnar sig åt utan att det har något med jobbet att göra.

– Eftersom jag arbetar med ett fritidsintresse är det svårt ibland att hålla isär fritid och jobb. Ridning och motorcykeln är ego-grejer, bara för mig. Jag har ingen ambition av att bli bäst och har inget mål med det. Jag vill bara njuta. Många forcerar fram mål med det de gör. Det är inte viktigt tycker jag, det viktigaste är att det har ett syfte.

Hon skrattar högt och säger att hon är ett riktigt dumhallon i stallet. Hon kopplar av, varvar ner. Det blir nästan meditativt. All annan tid går tankarna på högvarv och hon är kreativ i allt hon gör. På hästryggen är det bara hon och 600 kilo muskler i ett samspel.

Att lita på nuet
Skogen är också viktig för hennes inre lugn. Där hämtar hon kraft. För inte så länge sedan flyttade Blossom och hennes man ut från stan till en villa. Det var ett stort steg som de funderat på länge men inte riktigt vågat tidigare. Men helt plötsligt sålde de sin lägenhet utan att ha hittat ett nytt hus att flytta till.
– Det var det bästa vi kunde ha gjort för då hittade vi äntligen vårt drömhus. Man måste våga bränna skepp och stänga en dörr, för då öppnas alltid en annan. Jag tror vi alla skulle må bra av att blotta strupen ibland och inte bara spela safe. Det var en aha-upplevelse för mig som är lite av ett kontrollfreak. Vad händer när man släpper? Då finns det plötsligt luft och utrymme för något annat.

Hon säger att man måste lita på nuet och att det löser sig. Att förbereda sig väl, att våga kavla upp ärmarna, men att sedan våga släppa taget, ge sig hän och känna tillit, det är det som är magin och det är då man kan nå hur långt som helst. På en scen en mörk kväll under en gospelkonsert, till exempel.

Av Emma V Larsson


Skriv ut artikel


Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.