scale460x330

Hur får man bäst effekt av viktminskningspulver?

Ett av de allra största och viktigaste användningsområdena för näringsdrycker är vid viktminskning. Kvaliteten på dryckerna varierar en hel del.
Näringsmedicinaren Peter Wilhelmsson berättar mer. 

Ett av de allra största och viktigaste användningsområdena för näringsdrycker är vid viktminskning. Viktminskning och viktkontroll är en stor industri, främst på grund av att vi växer upp med felaktiga livsstilsvanor. Statistik visar att även om man kunde ”bota” cancer så skulle svenskarnas livslängd ändå bara öka med 3,5 år. Däremot om vi kunde ”bota” fetma i samhället skulle vår livslängd öka med 3–7 år.

Varierande kvalitet
Det har funnits en hel del dåliga bantningsprodukter under åren med bristfälligt näringsinnehåll, gjorda på råvaror av mycket dålig kvalitet. Det har förekommit felaktig eller tvivelaktig marknadsföring på marknaden, men det har också funnits bra produkter och information som har hjälpt många att gå ned i vikt och hålla vikten. Några studier visar att viktminskningsprogram där man använder proteinbaserade näringsdrycker som måltidsersättning, samtidigt som man förbättrar kost- och motionsvanor, fungerar bättre både på kort och på lång sikt, än om man endast försöker förbättra kost- och motionsvanorna. Användning av näringsdrycker ger en mättnad, hjälper till att hålla blodsockret stabilt och kan öka fettförbränningen, speciellt i kombination med fibrer, fettsyror och kromtillskott.

 

Bästa viktminskning och viktkontroll är att hitta en aktiv livsstil med bra kost, motion, mental hälsa och kosttillskott som passar personen. Proteinbaserade näringspulver för viktminskning innehåller oftast tillsatta vitaminer, mineral och eventuellt andra ämnen som gör att man kan använda det som en mättande lågkalori-måltidsersättningsdryck. Kvaliteten på dryckerna varierar en hel del.

Följande är bra att tänka på när man väljer en proteinbaserad näringsdryck för viktminskning:
• Innehåller drycken en bra och komplett proteinkälla?
• Kan proteinkällan orsaka överkänslighetssymtom eller allergiska symtom? Om man köper ett kasein- eller vasslepulver, har den ett lågt eller högt laktosinnehåll?
• Finns det studier som visar att drycken gör att jag tappar fett istället för muskelmassa. Det har visat sig i studier att vissa bantningskurer som lyckas ta bort kilon är ohälsosamma p.g.a. att man tappar muskelmassa istället för fett. Mät din muskelmassa och fettprocent före, under och efter kuren. Det är viktigare än hur många kilon man går ned i vikt. Kolla BMI och midjemått också före, under och efter.
• Innehåller produkten enkla eller komplexa kolhydrater? Undvik drycker där det finns socker eller andra undermåliga och billiga kolhydratstillsatser.
• Innehåller produkten aspartam, rekommenderar jag att du undviker det.
• Innehåller produkten majssirap, fruktos som ger snabb energi eller fruktos från fruktjuicekoncentrat som har bättre GI och är mer hälsosam. Vissa fruktoskällor är mycket bättre än andra. Fruktosmängd motsvarande upp till 2 äpplen kan vara acceptabelt, men se upp med fruktosintag vid magsjukdomar. Undvik produkter med hög-fruktos majssirap.
• Vilken typ av vitamin- och mineralsammansättning har produkten? Innehåller den viktiga spårämnen som krom och selen?
• Finns det onödiga E-siffror eller andra otillförlitliga tillsatser? Kom ihåg däremot att många hälsosamma ämnen som C-vitamin och citronsyra har en E-siffra.
• Är produkten GMO-fri?

Strategier med viktminskningsdrycker
Förslag till användning av näringsdrycker varierar hos olika företag och bland olika terapeuter och läkare.

Några av de vanligaste är följande:
• Dela upp viktminskningskuren i olika faser:
Fas 1: pågår i dagar eller veckor och består av strikt fasta med näringsdrycker för att komma in i ett ketostillstånd för maximal fettförbränning.
Fas 2: dricker man mindre antal drycker och äter en begränsad kost tills man når sin målvikt.
Fas 3: använder man drycker som viktkontroll, för att hålla vikten stabil.

Denna metod liknar Atkinsdieten där man är starkt restriktiv mot kolhydrater i första fasen och sedan när man närmar sig sina mål kan man successivt äta mera kolhydrater.

Man utesluter fas 1 och arbetar endast enligt fas 2 och 3. Ett vanligt upplägg är att man äter 2 lätta mål och dricker 2–3 näringsdrycker per dag. Kaloriintag för långsiktig men effektiv viktminskning och viktkontroll ligger oftast på mellan 1 000–1 500 kalorier per dag beroende på ämnesomsättning, aktivitetsnivå med mera. En viktminskning då man under en längre period håller sig under 1 000 kalorier gör att man kan sänka ämnesomsättningen och på så vis komma in i jojobantningens onda cirkel.

Kompletterande åtgärder och aspekter vid viktminskning
Ett viktminskningsprogram ska inte vara en tillfällig bantningskur utan ett program som fungerar som en språngbräda till ett bättre och mer hälsosamt liv. Det är trots allt ändå endast några få procent som lyckas ändra sin vikt och livsstil till det bättre och bibehålla det resten av sitt liv.

Följande är de vanligaste orsakerna varför viktminskningsprogram inte lyckas:

Psykologiska: Består av främst 3 orsaker, vi tröstäter, vi äter för att vi är stressade och vi äter för att vi är uttråkade. Brist på kärlek och bekräftelse i uppväxten gör att man lär sig att ta till mat som tröst istället för andra källor. Många belönas eller bestraffas med mat i uppväxten. Många har heller inte lärt sig tillräckligt med självdisciplin på grund av en uppväxt som saknat gränser. Om föräldrarna har svårt att säga nej kommer det prägla personens liv och alla val. Andra har en för sträng uppväxt som gör att de äter för att visa uppror eller söka tröst. För mer information, läs min bok Friskare Barn.
Motivation: Man är inte tillräckligt förberedd eller motiverad för att göra en förändring i livsstilen. Man behöver ofta lite mer tid för att samla information innan man tar ett beslut. Boken Changing for good beskriver att man behöver bearbeta, och förbereda saker på rätt sätt för att lycks hålla ut och genomföra den nya livsstilsförändringen.
Biokemiska: En stor procent av befolkningen är sockerberoende p¨grund av genetiska och biokemiska brister som gör att nervsignaler i hjärnan är i obalans. Det kan vara brister på dopamin, GABA eller serotonin. Det gör att man lätt kan börja överäta, speciellt när livsmedelsindustrin erbjuder så mycket som är beroendeframkallande, som till exempel socker. För mer information läs Bitten Jonssons utmärkta bok Sockerbomben.
Media/TV: Vi matas från tidig ålder med budskap om att vi ska frossa i skräpmat. Media överöser oss också med reportage om bantningskurer och skapar förvirring i samhället med olika överförenklade budskap som t.ex. ”Fetma är skadligt”, ”Kolhydrater är skadligt” med mera. Se filmen, ”Supersize Me” angående mediernas starka påverkan.
Livsmedelshandeln: Godishyllorna och snabbmaten blir allt mer dominerande och tar de viktigaste utrymmena vid kassorna.
Social ensamhet och brist på stöd: Det är mycket svårt att genomföra en viktminskningskur om man inte har stöd av familj och vänner. Det är också mycket lättare om man regelbundet besöker dietist eller terapeut och går i studiecirkel.
Stress: Stress ökar kortisolutsöndringen som gynnar kroppsfett samt insulinresistens.
Näringsbrister/näringsobalanser: Brist på spårämnen som krom och magnesium gör att man blir mer sötsugen.
Dolda matallergier: Studier har visat att om man upptäcker dolda matallergier och sanerar bort dessa så är det mycket lättare att hitta samt bibehålla sin idealvikt.
Genetiska: Ju fler som blir överviktiga, desto fler gener kommer att bära på arvsanlag som gör att även barnen blir överviktiga. Det blir en ond nedåtgående spiral.
Hormonella: Hormonella störningar gör att man vill äta mera.
Blodsockerbalansen: För högt eller lågt blodsocker leder till överätning. Det är en stor orsak till varför GI-mat har visat sig vara bra.
Ämnesomsättningen: Många som är över 40-årsåldern har för långsam ämnesomsättning på grund av nedsatt sköldkörtelfunktion. Dessa besvär missar man oftast inom sjukvården samt att folk över 40 år alltför ofta accepterar att de ska vara mer trötta, överviktiga, ha sämre cirkulation, vara lite deppiga med mera.
Överstimulans: Av videospel, datorer, TV, inomhusaktiviteter och brist på regelbunden motion.

Viktigt med en strategi
Att hitta en strategi med en viktminskningskur, långsiktig viktminskningskontroll och friskare livsstil som tar hänsyn till ovanstående faktorer ger bästa möjliga förutsättningar. En bra näringsdryck kan användas för att sätta igång förändringen och som måltidsersättning eller mellanmål vid behov på lång sikt.

Kompletterande näringstillskott för viktminskning
Viktminskning med proteinpulver fungerar ännu bättre när man kompletterar med andra näringsämnen.
Några av de viktigaste och vanligaste är: EPA/DHA, CLA, linfröolja, multivitamin-mineral, krom, fibrer.

Proteinpulver för träning och muskeluppbyggnad
Av olika typer av proteinpulver så har det visat sig att vassleproteinpulver ger snabbast ökning av aminosyror för muskeluppbyggnad. Soja- och kaseinproteinpulver är kompletta, de höjer aminosyravärdena i blodet långsammare, och håller värdena stabila under en lång tid.
Forskning av Yves Boirie år 1997 visar att kombinationen av vasslekasein och sojaprotein är mycket effektiv och höjer och bibehåller höga koncentrationer av aminosyror i blodet för att mer effektivt bygga muskelmassa. Det verkar som att kombinationen vassle- och sojaprotein är mer fördelaktigt än att enbart använda vassleprotein. Alla sojaproteinpreparat är inte likvärdiga.
Till exempel Supro sojaprotein är ett fullvärdigt protein och fördelaktigt för att bygga muskler och minska kroppsfett.

Proteinpulver som morgondryck
Ett proteinpulver som morgondryck är ett utmärkt sätt att starta dagen. Man kan gärna dricka en proteindryck samt en ”Greens”-dryck som innehåller alger och spannmålsgräs eller kombinera dessa blandat med juice eller i en ”smoothie”. Det är en snabbfrukost som ger mycket energi och bränsle för hjärnan.

Av Peter Wilhelmsson


Skriv ut artikel


Isabel Boltenstern

Isabel Boltenstern om att vara ung, framgångsrik – och utbränd

Intervju

Isabel Boltenstern är 25 år och framgångsrik i en bransch där få kvinnor lyckas: Sportjournalistik. Hon är också populär "YouTubare". Men – hösten 2014 tappade hon plötsligt fotfästet och bara 23 år gammal blev hon sjukskriven för utmattningssyndrom. "Det är inte en diagnos du är skyddad mot bara för att du är ung. I samhället är det många krafter som skuldbelägger oss. Till exempel en tryckande arbetsmoral och ett ständigt driv efter att vara lyckad", säger hon till Kurera.

Skärmdump svt nyheter

Hälsobutiker bryter mot lagen

Politik

Svensk lagstiftning har tydliga gränser för vad som får sägas vid marknadsföring av produkter som ska hjälpa mot sjukdomar. Att till exempel säga att gurkmeja, kokosolja och olika naturmedel hjälper mot Alzheimers får man inte. I praktiken får en försäljare inte påstå att någonting som säljs i en hälsokostbutik hjälper mot svåra sjukdomar. Men när SVT gick ut med dold kamera för att kontrollera hur väl butikerna följer lagen var det just vad flera av dem gjorde.

Omega-3-kapslar på tallrik

Därför är omega-3 bra för hjärtat

Hälsa

Hjärt- och kärlsjukdomar är den överlägset främsta dödsorsaken i västvärlden och man söker ständigt efter sätt att förebygga dem. Att tillföra mer av fettsyran omega-3 är ett smart sätt att skydda sitt hjärta har det visat sig. Här får du veta mer.

Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.