Annons
Annons

Vilse i förbättringssamhället? Baka dessa delikata självförbättringsmuffins

Quick-fix, universallösningar, 5-punktslistor och innovativa vägar till en snyggare kropp och en bättre hälsa får mer uppmärksamhet än långsiktigt hållbara hälsofrämjande alternativ. I vår tids rika utbud av hälsotjänster och produkter har vi en förkärlek till att söka efter genvägar till god hälsa och ett bättre jag.

Redaktionen

27 september, 2016
Vilse i förbättringssamhället? Baka dessa delikata självförbättringsmuffins
Dela inlägget

Quick-fix, universallösningar, 5-punktslistor och innovativa vägar till en snyggare kropp och en bättre hälsa får mer uppmärksamhet än långsiktigt hållbara hälsofrämjande alternativ.
I vår tids rika utbud av hälsotjänster och produkter har vi en förkärlek till att söka efter genvägar till god hälsa och ett bättre jag.

500 år före Kristus vände sig grekerna sig till läkekonstens gud Asklepios och hans döttrar läkeörternas gudinna Panacea och hälsans gudinna Hygieia för att få människor att återuppstå eller för att bota sjukdomar och förebygga ohälsa. Detta gjordes med allt från heliga ormar som sög ut sjukdomar ur människokroppen till universalröror med växter och örter.

Läs också: Örter och deras användningsområden

Vår tids läkeört tycks vara protein – eller kanske ett sommartarmsköljningsläger?
De mystiska och religiösa inslagen har inneburit att allt från Jesus, väsen, andar till häxor har haft makt och förmåga att bota både krämpor och sjukdom. I vår tid erbjuder den alternativa sidan allt från sommartarmssköljningsläger till detoxplåster för de som vill rena sig själv och vår tids panaceaprodukt tycks vara protein.
Vårt samhälle tillåter oss att ta del av gurus och det finns skolor för alla tänkbara tankar och vi själva kan plocka av produkter och självhjälpstips som vi gillar, även om det kanske inte alltid är enligt vetenskapens smaklökar. Hur kan vi förhålla oss till den alternativa hälsosidan med produkter och tjänster som inte alltid har vetenskapligt stöd?

Känns orimligt att tro att bara traditionell skolmedicin har svaren – men…
Det känns orimligt att tro att bara den traditionella skolmedicinen alltid kommer att ha alla svaren, likaså känns det inte klokt att tro att distanshealing läker fysiska sår. Vi bör dock då och då påminna oss själva om att åtminstone vissa delar av den alternativa sidan och självhjälpsindustrin kan ligga i en gråzon i vad som bevisligen fungerar och behövs och vad som faktiskt stöttar oss på vägen till bättre hälsa. Överlag känns det därför, enligt min åsikt, förståndigt att söka metoder som prövats vetenskapligt om vi har allvarliga sjukdomar och se till alternativa metoder med ett försiktigt förhållningssätt. Framförallt bör vi vara vaksamma så vi inte går vilse i havet av teorier av förenklade självförbättringsguider. Men var och en gör sina val.

Läs också: Om dödliga kosttillskott och ofarliga läkemedel

Så mycket som kan förbättras i mitt liv
När jag står framför självförbättringshyllan i bokaffären slår det mig hur många saker som kunde bli bättre i mitt liv. Det skulle inte vara fel om jag lärde mig att bli mer medveten i vardagen och det kan aldrig skada om jag lärde mig att med tankens kraft uppnå framgång och rikedom.
Listan kan bli lång när jag tänker på vad som skulle kunna bli bättre med mig. Någonstans kommer jag dock till en tanke där jag känner att vissa egenskaper med mig är bra nog som de är. Eller? Nu blir jag osäker…

Vardagssysslor lyfts fram som utmärkta tillfällen till mindfulnessträning
När vi är vilse i förbättringssamhället kan vi snart bli upplysta, om vi bara gör si eller så. Det finns alltid tillfällen att arbeta på oss själva. Rutinmässiga sysslor som städning och diskning lyfts fram som utmärkta tillfällen till mindfulnessträning även om barnen skriker efter uppmärksamhet och maten redan skulle varit klar.

Läs också: Ny forskning: Kvinnor bör slappa mer på soffan efter jobbet

I aktiviteter som TV och meditation ligger inbäddade värderingar
Det är intressant hur vi genom förbättringssamhället möts av kontraster som TV-tittande och meditation och att det i dessa aktiviteter ligger inbäddade värderingar. Väljer vi att titta på TV för att koppla av så ligger där ett dömande att vi valt den lätta vägen, istället för att prestera och möta sina tankar i en tvingande lotusposition.
Efter att i åratal har misslyckats att förbättra mig bestämde jag mig för gå till historiska och moderna gurus för att göra ett recept på delikata självförbättringsmuffins.

Beyers självförbättringsmuffins
Ingredienser:
1 dl Jesus självuppoffring
1,5 dl Buddhas åttafaldiga väg
50 ml Panaceas universalvätska
1 tsk Anthony Robbins gränslösa jag
1 skopa proteinpulver

Läs också: Magnus Hedman: ”Vi går vilse helt i onödan!”

Tips vid tillagning
Häll först varsamt ner självuppoffringen i en skål och tillsätt Buddhas åttafaldiga väg med högsta respekt. Tillsätt Panaceas universalvätska för den välgörande effekten och smaken och låt stå. Först när du insett att du ännu inte är ditt gränslösa jag så tillsätter du Anthony Robbins budskap om det gränslösa jaget. Häll varsamt i proteinet, och rör ihop till en jämn smet. Lägg degen i muffinsformar och baka i varmluftsugn i 175 grader i 15 minuter.

Smaklig måltid!

Av Henrik Beyer, hälsovetare och föreläsare

Kureras sektion Krönikan ger möjligheten att ventilera en tanke, idé eller åsikt.
Krönikan skrivs av skribenter som är fristående från Kurera och behöver alltså inte handla om åsikter Kurera delar.
Är du intresserad av att skriva en krönika på Kurera.se? Kontakta då: webbredaktor@kurera.se.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Henrik Beyer är en 42-årig vindsurfingtokig hälsovetare som arbetat med hälsa under hela sitt vuxna liv.
Han har en bakgrund från bland andra Folkhälsoinstitutet, Healthy Cities Project, Världshälsoorganisationen WHO och som personlig tränare. Idag är han en flitig egenföretagare som författar och föreläser och som precis släppte sin sjunde bok inom området hälsa: ”Hälsobalans: Konsten att hitta sin balans och leva i tider av hälsoråd, dieter och självförbättring”.
Du kan läsa mer om Henrik Beyer på: Henrikbeyer.se

Du hittar Henrik Beyers tidigare krönikor här.

Annons
Annons