Vindruvor (Vitis labrusca)

Historia
Odling av vindruva började i sydvästra Asien 6 000 år f.Kr. och spred sig till Grekland 3 000 år senare. Romarna spred vindruvan runt om i Europa. Vindruvan symboliserar i flera religioner livselixiret.

Form
Det finns 6 000–8 000 olika sorters vindruvor. Endast 40–50 stycken är, kommersiellt sett, viktiga. Vindruvan delas in i 4 grupper: druvor för vintillverkning, druvor för konsumtion, druvor för russintillverkning samt söta druvor för tillverkning av druvjuice. Vindruvan finns i den norra tempererade zonen och förekommer i olika former, färger och arter.

Kemi och botanik
Vinsläktet (Vitis) är ett växtsläkte i familjen vinrankeväxter (Vitaceae) med ca 60–70 arter. Frukten odlas mest i Östasien, Europa, Syd- och Nordamerika, Australien och Mellanöstern. Italien, Frankrike, Spanien, USA, Mexiko och Chile producerar kommersiellt mest vindruvor.

 

Funktion och terapeutisk användning
Vindruva har traditionellt sett betraktats som ett tonikum vid sura uppstötningar, lever- och njurproblem, hemorrojder och cancer. Inom folkmedicinen har läkare rekommenderat vindruva som inom näringsmedicinsk behandling av cancer. Kuren bestod i att äta 7 kg vindruvor dagligen under 6 veckor för att behandla cancer. Vindruvan har använts för att tillverka vin sedan urminnes tider.
• Både russin och röda vindruvor har legat i topp beträffande antioxidantaktivitet samt skydd mot fria radikaler
• Vindruvskärnextrakt innehåller flavonoider som förebygger/läker åderbråck och andra kärlproblem
• Skyddar mot arterosklerosis
• Den franska paradoxen – att fransmän äter mycket mättat fett och kolesterol men har ändå låg hjärt-kärlproblematik, kan bero på flavonoiderna i vin som konsumeras mycket i Frankrike
• Resveratrol finns i vindruvsskalet och kan skydda mot tumörbildning på olika sätt:
• Stoppar DNA-skador
• Förstärker reparation av DNA
• Hämmar/försenar normal cellbildning till cancerogen bildning
• Försenar tumörtillväxt
• Resveratrol innehåller anti-inflammatoriska egenskaper som kan vara fördelaktigt vid magcancer.
• Resveratrolet skyddar mot plackbildning i artärerna.
• Blod-, lever- och njurrenande.
• Basbildande, gallblåsestärkande och nervsystemstärkande.

Näringsinnehåll
100 g vindruva innehåller i genomsnitt:
Kalorier 69
Protein 0,7 g
Fett 0,2 g
Kolhydrater 18,1 g
Fibrer 1 g
Naturligt socker 15,1 g

Den mörkare vindruvan innehåller mer skyddande fytokemikalier än den ljusa. Vindruvor innehåller rikligt med bor, reservatrol, ellaginsyra och koffeinsyra.

Dosering
1–2 koppar druvor flera ggr i veckan. 2–4 glas mörk druvjuice under reningskurer. 1–2 glas druvjuice eller 1–2 glas organiskt rött vin dagligen.

Toxicitet
Eftersom vindruvan är bland det mest besprutade livsmedlet rekommenderas att man köper kravmärkta vindruvor, när det finns tillgängligt, för att undvika pesticider. Vanliga druvor kan läggas i en vattenlösning med vinäger, äppelcidervinäger eller grapefruktkärnextrakt.

Kontraindikation
Undvik omogna vindruvor eftersom syrorna inte är bra för blodet. Den som har lågt, eller högt, blodsocker bör vara försiktig med intag av druvjuice som är mycket sött. Druvor, särskilt sorten Concord, innehåller oxalater, vilket bör undvikas av personer med njurstensproblem.

Interaktioner
Inga kända förutom att blodsockret kan påverkas av alla fruktjuicer.

Beredningsform
Vindruvor används för att göra druvsaft, gelé, marmelad, vin och russin och äts även färska.
Om även de ätliga kärnorna äts ökar näringsinnehållet. Vid tillverkning av smoothies och juicer från hela druvor frigörs nyttiga pyknogenoler från druvkärnorna. Russin, mörka vindruvor samt vin innehåller reservatrol. Konsumtion av vindruvor och vindruvsjuice är mycket bättre än vin med anledning av att alkohol innehåller substanser som motverkar god hälsa och är kontraindikerad för många p.g.a. risk för missbruk. Man kan få i sig samma mängd aktiva ämnen resveratrol och pyknogenoler från druvsaft som från vin. Rött vin innehåller mer av dessa aktiva ämnen och är att föredra framför vitt vin. Organiskt rött vin innehåller högsta värdena av resveratrol

Synergister och antagonister
Vindruvor och mörk druvjuice kombineras väl med de flesta frukt och bärsorter

Exempel på studier, referenser

Dagligt intag av rött vin minskar prostatacancer med hälften
Science Blog, September 22, 2004.

Protein i vindruvsskal dödar cancerceller
Science Blog, May. 26, 2004.

Vindruvsskalextrakt hjälper vid stroke
Science Daily News , November 27, 2003

Röd vindruvsjuice minskar risk för hjärt-kärlsjukdomar hos dialyspatienter
Castilla P. et al. ”Concentrated red grape juice exerts antioxidant, hypolipdemic and antiinflammatory effects on hemodialysis patients and healthy subjects”. Am J Clin Nutr, 2006: 253-62.


Skriv ut artikel


Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.