Michael Sjögren

Vinnaren är den som förlorar mest

Fakta

Namn: Michael Sjögren
Ålder: 45 år
Sysselsättning: Tennistränare
Bor: Saltsjöbaden i Stockholm

Målsättning: Genomföra en svensk klassiker,
ligga stadigt på 85 kilo och kunna sluta
stirra sig blind på siffrorna på vågen.

Michael Sjögren gick ner 71 kilo men vann ändå inte ”Biggest Loser”. Trots det är han en vinnare. Vi har träffat Michael och pratat om hur det gick när programmet var slut.

Michael kom tvåa i svenska Biggest Loser 2012. Vid vårt möte berättar Michael att han kände som att han vunnit på lotto redan då han kom med i Biggest Loser. Att han sedan gick från 172 till 82 kilo är en enorm prestation som inte bara gjort livet bokstavligt talat lättare för honom utan även inneburit en jackpot i hälsovinster.

När jag frågar Michael hur det kommer sig att han blivit så överviktig svarar han med en gång att det är smörgåsarna som varit den största boven. Jag har knappt ställt frågan klart innan han har svarat. Han har varit så väl medveten om vad problemet varit men har ändå inte haft förmågan att rätta till det. Därefter erkänner han även att han varit storkonsument av snabbmat. Det har framförallt varit den smidiga, snabba och välsmakande lösningen som lockat honom när hungern och suget satt in. Medveten om sin övervikt och problemet har han precis som så många andra skjutit det framför sig. Du känner säkert igen dig i ”Jag börjar imorgon”-fenomenet.

 

Michael har många gånger försökt gå ner i vikt, dels på egen hand men även med hjälp av överviktsenheten på Karolinska sjukhuset, men aldrig lyckats. Han har gått ner 5-10 kilo med olika pulverdieter men slutat i gamla banor med snabbmat och smörgåsar och slutligen vägt mer än han gjort innan. Han har erbjudits bypassoperation men känt att det varit den absolut sista utvägen.

Michael jobbar som tennistränare och det var hans elever som först kom med förslaget om att söka till Biggest Loser. Samma kväll när Michael stod vid spisen och lagade middag hörde han reklamen om att det var dags att ansöka till programmet från tv:n ute i vardagsrummet. Han gick in på Biggest Losers hemsida och vips så hade han skickat iväg ansökan om att delta i tv-programmet. Dagen därpå ringde de från produktionsbolaget och erbjöd Michael att komma på en intervju.

Att medverka i Biggest Loser skulle innebära ett rejält avbräck från vardagen, jobb och familj. Något som skulle komma väldigt olägligt i och med den stundande semestern och barnens kommande inskolning.
– Jag hade verkligen på känn att jag skulle komma med i programmet just bara för att det kom så opassande, och det gjorde jag ju också. Det kändes sjukt egoistiskt att lämna familjen men jag visste att det här var min chans att verkligen lyckas.

Det var just det faktum att han i och med Biggest Loser skulle ta sig tiden att till hundra procent fokusera på viktminskningen som gjorde att han kände att den här gången skulle han lyckas. Han skulle inte ha några måsten som kom i vägen för träning och hälsosam vällagad mat. Han skulle verkligen inte ha någonting att skylla ett misslyckande på.

Michael Sjögren

Foto: Privat

Inför biggest loser hade Michael på egen hand gått ner 20 kilo, och väl i slottet fortsatte viktraset. Det var en tuff period där han ständigt drabbades av sjukdomar — han är Mårten Nylén evigt tacksam för det engagemang han visade. Han berättar att utan honom hade han inte kommit så här långt. Även efter de 11 veckorna på slottet fanns Mårten vid hans sida, både som träningscoach och mentalt stöd.

Viktraset stagnerade när han kom hem från slottet — han åkte på en lunginflammation och de nya mat- och träningsvanorna var svårare att applicera i vardagslivet än han hade trott. Michael låg 20 kilo efter Ralf som ledde tävlingen. Nu var det allt eller inget som gällde och han valde att satsa allt. Michael förlängde tjänstledigheten för att tillsammans med Mårtens hjälp genomföra åtta till tio timmars träning per dag. Michael gick in för att stå som vinnare i Biggest Loser 2012. För att få bukt på de infektioner som följt honom under tre månaders tid besökte Michael efter inrådan från Mårten Hälsokraft i Saltsjöbaden. Besöket hos Eva på Hälsokraft ledde Michael in på ett helt nytt spår, en ny värld öppnade sig för honom.

Michael som tidigare varit emot kosttillskott fick upp ögonen för Alpha Plus produkter. Han föll för tryggheten, kvalitén och det naturliga som Alpha Plus representerade. Han fick experthjälp från hälsoprofilen Zarah Öberg att komponera ihop näringstillskott för att stärka upp immunförsvaret och kostråd för viktminskning.

Med multivitaminet man vital, probiotika och gröna drinkar tillfrisknade Michael och åter fick energin och orken till att slutföra Biggest Loser. Kostupplägget som Zarah satt samman till Michael bestod av mycket protein, bra fett från bland annat kokos och måttligt med långsamma kolhydrater. Man valde att inte strypa kolhydraterna helt i och med den hårda träningen som väntade Michael. Han åt ofta och regelbundet. Mellanmålen bestod av den välsmakande näringsdrycken Fitmeal.
– Jag mådde såå bra.

Kilona rasade av honom, han var frisk, fylld av energi och ork. Han berättar att han inte varit såhär välmående på tjugo år. De senaste tjugo överviktiga åren har ständigt kantats av känslan att inte orka göra någonting, mycket sjukdomar och flåsande för minsta lilla.

Som ni redan vet slutade Michael som tvåa i Biggest Loser 2012. 0,2 procentenheter från att vinna. Än idag kämpar han med att få sitt nya liv att fungera ihop med familjelivet och arbetet. Han har stabiliserat sin vikt på 99 kilo, vilket han på sikt vill få ner till 85 kilo. Därefter vill han sluta jaga siffror på vågen och istället fokusera på vad siffrorna består av. Michael har gått ifrån att ständigt vara trött och sjuk till frisk och fylld av energi. Från motståndare till hälsokost till flitig förespråkare. Nu ska han genomföra en svensk klassiker. Vilken vinnare.

Av Johanna Gustafsson


Fakta Biggest Loser
Biggest Loser är ett tv-program som sänds i tv 4 där fjorton kraftigt överviktiga personer inte bara tävlar om ett lättare och hälsosammare liv utan även om en kvarts miljon kronor. Efter elva isolerade veckor på slottet med hjälp av personliga tränare och dietister väntar 12 tuffa veckor på hemmaplan där de tävlande står på egna ben med träning och hälsosam mat. Vinnaren är en av de två som klarat sig kvar på slottet samtliga elva veckor och efter 12 veckor på hemmaplan procentuellt har gått ner mest i vikt.


Skriv ut artikel


Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.

ratt_naring_for_att_prestera_580x416

Med rätt näring orkar ultralöparen prestera

Hälsa

Att springa ultralopp är ingen lek. Distanser uppåt 100 km tär hårt på kroppens reserver. Petra Skiöld tillhörde världseliten redan efter första försöket, men bristen på näring var nära att sätta stopp för karriären. – Utan näringstillskott klarar jag inte extrema distanser. Idag tar jag professionell hjälp för att veta vad jag b