Annons
Annons

WHO utfärdar global varning för nytt dödligt virus

världshälsoorganisationen WHO har utfärdat en global varning för ett nytt dödligt virus som liknar det bakom lungsjukdomen SARS. Kureras näringsexpert Zarah Öberg ger tips om hur oroliga bäst boostar sitt immunförsvar.

Redaktionen

25 september, 2012
WHO utfärdar global varning för nytt dödligt virus
Dela inlägget

Minst en person har dött och en annan ligger svårt sjuk efter att först ha drabbats av allvarlig lunginflammation. Nu utfärdar världshälsoorganisationen WHO en global varning för ett virus som liknar det bakom lungsjukdomen SARS.

Lunginflammationerna tros, enligt WHO, vara orsakade av hittills okänt coronavirus. Gemensamt för de båda drabbade är att de nyligen vistats i Saudiarabien, att de drabbats med tre månaders mellanrum och att ingen av de undersökningar som gjorts har kunnat påvisa smitta till personer i omgivningen. I dagsläget har man inte mycket mer information än så.
– Vi har väldigt lite information. Det enda vi vet är att två har insjuknat och att ingen av dem är svensk. Den ena kopplingen dem emellan är att de varit i samma land, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, Smittskyddsinstitutet.

Hur hanterar Sverige en sådan här global varning?
– Vi på Smittskyddsinstitutet följer den internationella rapporteringen och eftersom det är ett virus i samma familj som det som orsakade SARS kommer det givetvis att undersökas närmare, bland annat för att se om det finns risk för att spridning mellan människor. Vi måste vi vara på vår vakt, ta hotet på allvar och se till att vara väl förberedda, säger Anders Wallensten och fortsätter:
– Vi har tillsammans med Socialstyrelsen uppmärksammat vården på att det kan finnas anledning att misstänka det här om det inkommer människor med svåra luftvägsinfektioner som varit i Saudiarabien och kommer så snart som möjligt se till att utveckla diagnostik av infektionen så att vi har korrekta metoder att använda om smittan skulle komma hit.

Tror du att folk kommer att kunna ta detta på allvar med tanke på tidigare exempel som till exempel fågelinfluensan, svininfluensan och livmodercancervaccinet Gardasil?
– Smittskyddsinstitutets roll är att hålla koll på möjliga hot och undersöka om de är av någon relevans för svenskar. Vi försöker ge en så så korrekt lägesbedömning som möjligt, sedan finns det faktorer som vi inte har kontroll över som till exempel vilken exponering det får i media.

Kureras näringsexpert Zarah Öberg
Kureras näringsexpert Zarah Öberg

Knep för att stärka sitt immunförsvar
Kureras näringsexpert Zarah Öberg tycker egentligen inte att det finns anledning att känna någon större oro men har ändå några knep till den som är orolig:
– Sannolikheten att det skulle komma hit och bli en epidemi här är ju väldigt liten men man kan naturligtvis boosta sitt immunförsvar för att på så sätt motverka virus oavsett. Det gör man bäst genom att äta en bra och sund kost, se till att få mycket och god sömn, vila och motion. Man gör även bra i att undvika vitt socker eftersom man vet att immunförsvaret försvagas i ungefär två veckor efteråt.
– Något annat bra är humussyra, som är ett jordlager som motverkar att virus fastnar i kroppen och som finns att köpa inom hälsokosten, berättar hon.

Coronavirus finns i många former
Det finns flera olika coronavirus som kan smitta människor. Det mest kända är SARS-viruset som orsakade ett multinationellt utbrott av allvarlig luftvägsinfektion 2003, skriver Smittskyddsinstitutet på sin hemsida. Övriga coronavirus orsakar i huvudsak förkylningar.
Världshälsoorganisationen, WHO, har inte utfärdat några restriktioner eller reserekommendationer gällande Saudiarabien.

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons