Annons
Annons

10 anledningar till varför eko är mest reko

Känner du fortfarande dig tveksam till hela grejen med ekologiskt? Tycker du kanske att det känns som onödig "hysteri" och, eller en övergående trend? Eller är du en av dem som handlar eko men ofta får förklara dig? Oavsett vilket: Här är tio argument till varför du ska (fortsätta) välja ekologiskt – för både hälsa och miljö.

Redaktionen

14 augusti, 2015
10 anledningar till varför eko är mest reko
Dela inlägget

Känner du fortfarande dig tveksam till hela grejen med ekologiskt?
Tycker du kanske att det känns som onödig ”hysteri” och, eller en övergående trend?

Eller är du en av dem som handlar eko men ofta får förklara dig?
Oavsett vilket: Här är tio argument till varför du ska (fortsätta) välja ekologiskt – för både hälsa och miljö.

Hur hör hälsa och ekologiskt egentligen ihop? Ja, det frågar sig fortfarande en del.
Det har gjorts flera undersökningar kring skillnader i näringsinnehåll mellan konventionella och ekologiska livsmedel.
Här är några av de resultat som kommit fram.
Läs också: Försäljningen av eko rusar i Sverige

10 bra argument för ekologiskt!

 

1. Mer näring!
Ekologisk frukt och grönsaker har ofta en lägre vattenhalt och innehåller därmed mer näringsämnen per gram.
Läs också: Ekologiska tomater ÄR nyttigare

2. Mer nyttigt fett!
Ekologiskt uppfödda djur går och betar utomhus i större utsträckning, vilket medför att de får en bättre fettsammansättning med mer fleromättade omega-3-fettsyror. Till exempel visar en studie att KRAV-märkt mjölk innehåller fler nyttiga fettsyror än annan mjölk.
Läs också: Knepen som får din frukt ren från bekämpningsmedel

3. Få tillsatser och inga kemiska transfetter!
Ekologiska livsmedel får inte innehålla kemiskt framställda transfetter eller annat härdat fett och det förekommer få tillsatser.
Läs också: 10 skäl till att välja ekologiskt

4. Mer humant för dem som jobbar med det
Genom att handla eko minskar du riskerna för att odlare och deras familjer exponeras för gifter.
Läs också: Bekämpningsmedel fördubblar risken för nervsjukdom

5. Minimal risk att du eller dina barn äter giftiga kemikalier!
Eftersom ekologiska jordbruk inte använder några kemikalier i odlingen, minskar risken att få i sig kemikalier genom maten. Oftast finns det inte ens påvisbara halter av kemiska bekämpningsmedel i ekologiska produkter. Om ogräs och skadedjur ändå måste bekämpas tillförs naturliga fiender, som speciella insekter eller växter, istället för kemiska bekämpningsmedel.
Läs också: Ny WHO-rapport – Kemikalier orsaken bakom våra folksjukdomar

6. GMO-fritt!
Ekologisk mat odlas utan GMO. Genmodifiering handlar om att ta fram härdiga grödor på konstlad väg genom att korsa växternas gener med varandra. Gener flyttas mellan arter, läggs till och plockas bort beroende på vilka egenskaper man vill förändra hos växten. Än finns ytterst lite forskning på de långsiktiga konsekvenserna av att ändra i växter och djurs arvsmassa på det sätt som är fallet vid GMO.
Läs också: Därför ska du skölja dina grönsaker – även de ekologiska!

7. Ekologisk mat är renare!
Hört begreppet ”clean food”? Att livsmedlet är eko är en av de saker som då menas. Ekologisk mat innehåller få syntetiska tillsatser. Den får enligt lag nämligen inte produceras med hjälp av artificiellt framtagna färgämnen och tillsatser. Av de hundratals tillsatser som är godkända inom EU är det endast ett fåtal tillsatser som får användas i KRAV-mat – och då bara om de verkligen behövs (se aktuell lista på tillåtna tillsatser på krav.se).
Läs också: Fem viktiga EKO-val

8. Lyckligare djur!

  • Grisar: Den ekologiska grisen får gå ute och böka, beta och gyttjebada året runt. Den får ekologiskt foder och fri tillgång till hö. Den ekologiska grisen är totalt sett friskare och får större utlopp för sitt naturliga beteende än andra grisar.
  • Hönor: Ekologiska hönor sitter inte i bur. När vädret tillåter går de ute, och på vintern rör de sig fritt inomhus med gott om utrymme. Hönorna äter ekologiskt foder av naturliga råvaror, sover på pinne, lägger ägg i rede och kan ta sig ett sandbad när de än vill.
  • Kor: Den ekologiska kossan rör sig fritt på ängarna under en stor del av året. Hon får bara ekologiskt foder och har fri tillgång till hö eller annat grovfoder. Hon sover på en välströad liggplats. Hon får vara för sig själv när hon ska kalva och kalven får alltid dia och vara med sin mamma den första tiden. Ekologiska kalvar dricker riktig mjölk.

Läs också: Så går ekologisk odling och livsmedelsproduktion till

9. Fodret är ekologiskt!
Fodret till djuren är ekologiskt och odlas till stor del på den egna gården. I ett ekologiskt jordbruk finns balans mellan djur och grödor. Fodret till djuren odlas huvudsakligen på den egna gården, utan konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Alla djur har fri tillgång till hö och annat grovfoder.
Läs också: Mycket rester av bekämpningsmedel i vanliga livsmedel

10. Ekologisk livsmedelsproduktion ökar mångfalden i naturen!
All mat vi äter påverkar miljön på något sätt. Vid konventionell odling används ofta bekämpningsmedel som minskar antalet växt – och djurarter och stör balansen i naturen. Användning av konstgödsel kan till exempel medföra övergödning av hav, sjöar och vattendrag. Ekologiska gårdar har en bredare och rikare biologisk mångfald än konventionella gårdar.
Läs också: Nyöppnad ekobutiksjätte med fokus på tillsatsfritt

Källa: KRAV

Av Isabelle Hedander

Annons
Annons