10 anledningar till varför eko är mest reko

Känner du fortfarande dig tveksam till hela grejen med ekologiskt?
Tycker du kanske att det känns som onödig “hysteri” och, eller en övergående trend?

Eller är du en av dem som handlar eko men ofta får förklara dig? 
Oavsett vilket: Här är tio argument till varför du ska (fortsätta) välja ekologiskt – för både hälsa och miljö. 

Hur hör hälsa och ekologiskt egentligen ihop? Ja, det frågar sig fortfarande en del.
Det har gjorts flera undersökningar kring skillnader i näringsinnehåll mellan konventionella och ekologiska livsmedel.
Här är några av de resultat som kommit fram.
Läs också: Försäljningen av eko rusar i Sverige

10 bra argument för ekologiskt!

 

 

1. Mer näring!
Ekologisk frukt och grönsaker har ofta en lägre vattenhalt och innehåller därmed mer näringsämnen per gram.
Läs också: Ekologiska tomater ÄR nyttigare

2. Mer nyttigt fett!
Ekologiskt uppfödda djur går och betar utomhus i större utsträckning, vilket medför att de får en bättre fettsammansättning med mer fleromättade omega-3-fettsyror. Till exempel visar en studie att KRAV-märkt mjölk innehåller fler nyttiga fettsyror än annan mjölk.
Läs också: Knepen som får din frukt ren från bekämpningsmedel

3. Få tillsatser och inga kemiska transfetter!
Ekologiska livsmedel får inte innehålla kemiskt framställda transfetter eller annat härdat fett och det förekommer få tillsatser.
Läs också: 10 skäl till att välja ekologiskt

4. Mer humant för dem som jobbar med det
Genom att handla eko minskar du riskerna för att odlare och deras familjer exponeras för gifter.
Läs också: Bekämpningsmedel fördubblar risken för nervsjukdom

5. Minimal risk att du eller dina barn äter giftiga kemikalier!
Eftersom ekologiska jordbruk inte använder några kemikalier i odlingen, minskar risken att få i sig kemikalier genom maten. Oftast finns det inte ens påvisbara halter av kemiska bekämpningsmedel i ekologiska produkter. Om ogräs och skadedjur ändå måste bekämpas tillförs naturliga fiender, som speciella insekter eller växter, istället för kemiska bekämpningsmedel.
Läs också: Ny WHO-rapport – Kemikalier orsaken bakom våra folksjukdomar

6. GMO-fritt!
Ekologisk mat odlas utan GMO. Genmodifiering handlar om att ta fram härdiga grödor på konstlad väg genom att korsa växternas gener med varandra. Gener flyttas mellan arter, läggs till och plockas bort beroende på vilka egenskaper man vill förändra hos växten. Än finns ytterst lite forskning på de långsiktiga konsekvenserna av att ändra i växter och djurs arvsmassa på det sätt som är fallet vid GMO.
Läs också: Därför ska du skölja dina grönsaker – även de ekologiska!

7. Ekologisk mat är renare!
Hört begreppet “clean food”? Att livsmedlet är eko är en av de saker som då menas. Ekologisk mat innehåller få syntetiska tillsatser. Den får enligt lag nämligen inte produceras med hjälp av artificiellt framtagna färgämnen och tillsatser. Av de hundratals tillsatser som är godkända inom EU är det endast ett fåtal tillsatser som får användas i KRAV-mat – och då bara om de verkligen behövs (se aktuell lista på tillåtna tillsatser på krav.se).
Läs också: Fem viktiga EKO-val

8. Lyckligare djur!

  • Grisar: Den ekologiska grisen får gå ute och böka, beta och gyttjebada året runt. Den får ekologiskt foder och fri tillgång till hö. Den ekologiska grisen är totalt sett friskare och får större utlopp för sitt naturliga beteende än andra grisar.
  • Hönor: Ekologiska hönor sitter inte i bur. När vädret tillåter går de ute, och på vintern rör de sig fritt inomhus med gott om utrymme. Hönorna äter ekologiskt foder av naturliga råvaror, sover på pinne, lägger ägg i rede och kan ta sig ett sandbad när de än vill.
  • Kor: Den ekologiska kossan rör sig fritt på ängarna under en stor del av året. Hon får bara ekologiskt foder och har fri tillgång till hö eller annat grovfoder. Hon sover på en välströad liggplats. Hon får vara för sig själv när hon ska kalva och kalven får alltid dia och vara med sin mamma den första tiden. Ekologiska kalvar dricker riktig mjölk.

Läs också: Så går ekologisk odling och livsmedelsproduktion till

9. Fodret är ekologiskt! 
Fodret till djuren är ekologiskt och odlas till stor del på den egna gården. I ett ekologiskt jordbruk finns balans mellan djur och grödor. Fodret till djuren odlas huvudsakligen på den egna gården, utan konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Alla djur har fri tillgång till hö och annat grovfoder.
Läs också: Mycket rester av bekämpningsmedel i vanliga livsmedel

10. Ekologisk livsmedelsproduktion ökar mångfalden i naturen!
All mat vi äter påverkar miljön på något sätt. Vid konventionell odling används ofta bekämpningsmedel som minskar antalet växt – och djurarter och stör balansen i naturen. Användning av konstgödsel kan till exempel medföra övergödning av hav, sjöar och vattendrag. Ekologiska gårdar har en bredare och rikare biologisk mångfald än konventionella gårdar.
Läs också: Nyöppnad ekobutiksjätte med fokus på tillsatsfritt

Källa: KRAV

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Allergisk eller “bara” överkänslig?

Kost

Allergisk eller överkänslig? Kroppen är komplicerad och begreppsförvirringen är stor. Det enda du vet är att du inte mår bra. Vad kan du göra för att komma tillrätta ned besvären och må bra igen? Vi reder ut begreppen.

tv-skärm

TV-serie sätter våra vanligaste dieter på prov

Trendspaning

I Svts nya realityserie ”Bästa dieten” som börjar sändas ikväll får fyra par prova olika populära dieter, i fyra veckors tid. Under tiden övervakas de noggrant för att se hur kostomläggningen påverkar hälsan. Programserien är därmed samtidigt en vetenskaplig studie – om än i liten skala.

Lugn och fokuserad med lecitin

Hälsa

Lecitin är fettsyran som föll i glömska när fiskoljan fick sitt stora genombrott i mitten av 1990-talet. Men lecitin förtjänar bättre – det är en av de viktigaste byggstenarna i kroppens cellmembran och våra hjärnor består till 40 procent av den ganska okända fettsyran.

vattenkran och tvål

Många slarvar med handhygienen

Allmänt

Trots att de flesta känner till att god handhygien bidrar till att hålla oss friska så slarvas det fortfarande en hel del. Endast 42 procent av svenskarna uppger att de tvättar händerna efter att ha snutit sig, hostat eller nyst och 87 procent  efter toalettbesök.

Hjälp, jag kissar på mig!

Naturlig hälsa

Vaknar du mitt i natten för att du behöver gå upp och kissa? Springer du på toaletten åtta gånger per dygn eller mer? Då är du en av miljontals världen över som lider av överaktiv blåsa. Men det finns hjälp att få, helt naturligt.

person som går

Hur vi går avslöjar neurologiska sjukdomar

Forskning

Neurofysiologiska sjukdomar märks tidigt på gången men hittills har mätningar för att registrera det bara kunnat göras på särskilda kliniker. Nu kan istället bärbara sensorer upptäcka och förvarna om sjukdomar som parkinsons, demens, multipel skleros.

patrik wincent strassad man

Patrik Wincent: Lider du av digital stress?

Krönikan

Läser du detta samtidigt som du tittar på en tv-serie och läser dina mejl? Då är risken stor att du lider av digital stress. Att försöka vara effektiva genom att göra många saker samtidigt leder istället till att vi förlorar tid och risken är stor att vi inte minns något av det, skriver Patrik Wincent.

joggare

Regelbunden motion kan hjälpa vid IBS

Mage

Mag- och tarmsjukdomen IBS innebär ofta begränsad rörlighet för den som är drabbad. Men nu visar forskning vid Sahlgrenska akademin att ökad fysisk aktivitet både förbättrar tarmfunktionen och ökar självkänslan.

herpessår

“Herpesutbrotten ger sig direkt”

Hud

Anna Garner, 59, fick kur efter kur av antivirustabletter för sina besvärliga herpesutbrott. Till sist tröttnade hon och sökte hjälp på naturlig väg. Och det funkade. De aggressiva, värkande och vätskande såren blev genast bättre och har kommit mer och mer sällan efter det.

plast i vatten

“Rädslan för mikroplaster är överdriven”

Eko/miljö

Vårt medvetande om den stora förekomsten av mikroplaster i miljön har ökat på senare år. Men hur stor miljö- och hälsofara det faktiskt rör sig om vet vi ännu inte. Nu varnar forskare för överdrivna och felaktiga slutsatser men långt ifrån alla instämmer i kritiken.

Skådespelerskan om åldersfixering, hälsotänk och håret

Naturlig hälsa

Cecilia Ljung blev känd för den breda svenska publiken som Klara Fina, den fattiga torparens dotter, i Selma Lagerlöfs klassiska berättelse, Kejsaren av Portugallien. Det var i början av 1990-talet och Cecilia har sedan dess synts i många svenska produktioner. Hon blev alla småpojkars favorit som Maja Gräddnos i julkalendern Pelle Svanslös. Senare gjorde hon den kvinnliga poliskommissarien i kriminalserien Höök och vi har också sett henne i långköraren Rederiet.

Höstvandra i lågland – din guide

Äventyr

Vandring måste inte vara strapatser i fjällen. Ge dig själv och din familj en dag, en helg eller en vecka i naturen i närheten. Här tipsar friluftsjournalisten Emma V Larsson om olika leder och ger dig smarta tips  inför en låglandsvandring. Och det går utmärkt att ta med barnen.

flicka handlar mat med sin pappa

Budskap om mat skapar oro hos unga

Kost

Den ständiga flödet av budskap om mat och ätande når både barn och vuxna. Det handlar om allt från hälsa till larm om vissa livsmedel. Barn och unga upplever att det är svårt att avgöra vem eller vad de kan lita på och föräldrarnas ord väger tungt.

rodbetsotto med kamutvete

Rödbetsotto på kamutvete

Recept

Istället för ris som används i en klassisk risotto används här kamutvete vilket ger en mättande och nyttig måltid med lite mer tugg än en vanlig risotto. Rödbetan ger rätten en utsökt karaktär och den blir en läcker färgklick på middagsbordet.