10 skäl till att välja ekologiskt | Kurera.se
Grönt gräs

10 skäl till att välja ekologiskt

Varför ska du välja ekologiskt? Det finns många anledningar. Här är de tio viktigaste.

 

1. För naturen och vårt ekosystem
Ekologiska produkter odlas utan kemiska bekämpningsmedel.  Dessa ämnen är till för att döda skadedjur, svampsjukdomar och ogräs. Användning av dessa medel är skadligt för naturen och påverkar hela vårt ekosystem. Det skadar inte bara de specifika skadegörarna man vill bekämpa utan även andra arter i naturen, till exempel bin. Dessa gifter är även indirekt skadliga för andra arter. När ogräsmedel används minskar antalet örter och därmed pollen och frön som ger föda åt insekter, när insekterna minskar blir det också mindre mat för grodor och fåglar.

2. För mat utan kemikalier och tillsatser
Rester av bekämpningsmedel kan återfinnas i maten vi äter. År 2008 gjorde livsmedelsverket 1 536 stickprov på livsmedel. I dessa hittades 312 olika bekämpningsmedel. Nästan hälften av proverna på frukt och grönt innehöll rester och 5,2 procent av dessa låg över EUs tillåtna gränsvärde.  Det är inte bara odlingen som skiljer sig mellan ekologisk och konventionell mat utan också förädlingen av livsmedel. Ekologisk mat får inte innehålla lika mycket tillsatser som konventionell mat.  Svenska myndigheter godkänner hundratals tillsatser medan till exempel KRAV endast godkänner 34 stycken.
Läs också - WHO-rapport: Kemikalier orsak till folksjukdomar

3. För renare vatten
Bekämpningsmedel från åkrar kan läcka till sjöar och vattendrag. Bekämpningsmedel som kommer ut i naturen kan ge växter och djur minskad fruktsamhet, rubbad ämnesomsättning, försämrad fröbildning med mera.  Prover från naturvårdsverket visar att det finns rester av bekämpningsmedel i våra vattendrag och att dessa även kan spridas till regnvatten och grundvatten.  Man har till och med hittat rester från medel som sedan länge är förbjudna i Sverige på grund utav sin höga giftighet, till exempel atrazin. Det här visar att dessa medel är svårnedbrytbara och kan finnas kvar i naturen och orsaka skada under en längre tid.

 

4. För en naturlig djurhållning
När du väljer ekologiskt kött, ägg eller mejeriprodukter får du livsmedel från en naturligare djurhållning.  Djurhållningen sker på ”djurens villkor” och utgår ifrån djurens naturliga beteende. Detta innebär att djuren i ekologisk produktion ska kunna bete sig på ett naturligt sätt. Bland annat ska grisar ha tillgång till att böka, leta föda och gytjebada. Hönsen ska ha sittpinnar och reden samt sandbad och dagsljus i hönshuset, de ska även ha tillgång till hö eller rotfrukter när de inte betar. Alla djur ska ha tillgång att röra sig fritt och vistas utomhus på sommaren.  Djurens foder ska vara ekologiskt och anpassat till den specifika djurarten.

5. För nyttigare mat
Studier har visat att både ekologiska mejeriprodukter och kött har en bättre fettsyra-sammansättning och innehåller högre halter av de nyttiga omega-3 fettsyrorna. Detta beror på att ekologiska djur äter mer gräs och mindre kraftfoder.

6. För odling utan GMO
GMO betyder genmodifierade organismer. Detta är en teknik som används för att ändra levande varelsers ärftliga egenskaper på ett sätt som inte kan ske naturligt genom till exempel parning eller pollinering. I livsmedelsproduktionen används detta framför allt på växter. Överlag är GMO-sorterna framtagna för att klara kemisk bekämpning av ogräs med ett visst bekämpningsmedel utan att skadas själv. Användning av dessa grödor har dock lett till att vissa ogräs har blivit resistenta och starkare bekämpningsmedel krävs då för att bekämpa ogräset. I ekologisk produktion används inga genmodifierade grödor.

7. För klimatsmartare mat
Undersökningar visar att ekologisk produktion kräver mindre energi än konventionell. Detta beror bland annat på att man inte använder konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel och slipper därmed den energikrävande tillverkningen och transporten av dessa.  Djuren i ekologisk produktion äter inte lika mycket energikrävande kraftfoder som i konventionell produktion, vilket är positivt ur miljösynpunkt. Den ekologiska djurhållningen bygger till stor del på egenförsörjning av foder vilket gör att vi minskar kraftigt på transporterna. KRAV har dessutom ytterligare regler, bland annat att de stora växthusen ska värmas upp med förnybar energi till 80 procent.

8. För människors skull
Ekologisk odling är bra för människor, särskilt för de allra fattigaste. På plantager i syd används ofta mycket farliga kemiska bekämpningsmedel, som är förbjudna i Europa. I många fall saknas skyddsutrustning för de som jobbar och de utsätts dagligen för dessa medel. Miljoner människor skadas varje år och tusentals dör. Lantbrukare i rika länder drabbas även de. Forskare har sett att de som använder kemiska bekämpningsmedel i arbetet löper större risk att få Parkinsons samt vissa typer av cancer. Många fattiga bönder odlar idag efter västerländska metoder som kräver mycket bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket de inte har råd med. Dessa bönder kan få högre skördar med en ekologisk odling då naturligt gödsel tillförs och man får bland annat en bördigare jord som håller kvar vatten bättre. Detta gör att ekologisk odling blir mer allsidig och försörjningen blir tryggare.
Läs också: Hormonstörande kemikalier i livsmedel och miljö kostar EU 157 miljarder euro årligen

 

9. För minskad övergödning
Algblomning i övergödda hav och sjöar beror bland annat på läckage av växtnäring från åkrar. Näringsrikt vatten förs ut i vattendrag, sjöar och i sin tur ut i haven. De näringsämnen som orsakar övergödning och har en negativ klimatpåverkan är kväve och fosfor. Mycket arbete sker inom lantbruket för att hushålla bättre med växtnäringen och minska förlusterna. Ekologisk och konventionell produktion använder sig av olika metoder för detta och man kan se att ekologiska gårdar överlag har mindre förluster och överskott av växtnäring än konventionella.

10. För ökad kunskap
Idag saknas det mycket kunskap om hur man i framtiden ska kunna odla marken på ett hållbart sätt. Världsbefolkningen växer men inte åkerarealerna. I framtiden kommer vi behöva odla mer mat på samma ytor, antagligen utan bristvaran olja. Det är därför betydelsefullt med ett ekologiskt jordbruk som kan utveckla kunskapen om hur en stor mängd mat kan produceras på ett energisnålt sätt, med hjälp av naturens resurser. Genom att köpa ekologiskt gynnas alltså människans möjligheter att försörja sig i framtiden.

Källa: KRAV

Av Maya Dilek

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

 

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?

Så hittar du vägen bort från oron

Hälsa

Att oroa sig är normalt och fyller en funktion för att vi ska kunna lösa problem och tackla svårigheter. Men när oron blir till ett ältande som skapar osäkerhet och kanske handlingsförlamning, då är det dags att ta sig en ordentlig titt på sitt beteende. Kurera träffade stressexperten och samtalsterapeuten Karin Isberg som vet hur man kliver ur negativa tankemönster.

 

Mat prövas som medicin i unik amerikansk satsning

Kost

Med målsättningen att förbättra folkhälsan i fattiga områden och minska kostnaderna för sjukvård subventioneras nu frukt och grönt som broccoli och grapefrukt och förskrivs ihop med läkemedel som insulin och betablockerare på försök i vissa amerikanska delstater.