Grönt gräs

10 skäl till att välja ekologiskt

Varför ska du välja ekologiskt? Det finns många anledningar. Här är de tio viktigaste.

 

1. För naturen och vårt ekosystem
Ekologiska produkter odlas utan kemiska bekämpningsmedel.  Dessa ämnen är till för att döda skadedjur, svampsjukdomar och ogräs. Användning av dessa medel är skadligt för naturen och påverkar hela vårt ekosystem. Det skadar inte bara de specifika skadegörarna man vill bekämpa utan även andra arter i naturen, till exempel bin. Dessa gifter är även indirekt skadliga för andra arter. När ogräsmedel används minskar antalet örter och därmed pollen och frön som ger föda åt insekter, när insekterna minskar blir det också mindre mat för grodor och fåglar.

 

2. För mat utan kemikalier och tillsatser
Rester av bekämpningsmedel kan återfinnas i maten vi äter. År 2008 gjorde livsmedelsverket 1 536 stickprov på livsmedel. I dessa hittades 312 olika bekämpningsmedel. Nästan hälften av proverna på frukt och grönt innehöll rester och 5,2 procent av dessa låg över EUs tillåtna gränsvärde.  Det är inte bara odlingen som skiljer sig mellan ekologisk och konventionell mat utan också förädlingen av livsmedel. Ekologisk mat får inte innehålla lika mycket tillsatser som konventionell mat.  Svenska myndigheter godkänner hundratals tillsatser medan till exempel KRAV endast godkänner 34 stycken.
Läs också – WHO-rapport: Kemikalier orsak till folksjukdomar

3. För renare vatten
Bekämpningsmedel från åkrar kan läcka till sjöar och vattendrag. Bekämpningsmedel som kommer ut i naturen kan ge växter och djur minskad fruktsamhet, rubbad ämnesomsättning, försämrad fröbildning med mera.  Prover från naturvårdsverket visar att det finns rester av bekämpningsmedel i våra vattendrag och att dessa även kan spridas till regnvatten och grundvatten.  Man har till och med hittat rester från medel som sedan länge är förbjudna i Sverige på grund utav sin höga giftighet, till exempel atrazin. Det här visar att dessa medel är svårnedbrytbara och kan finnas kvar i naturen och orsaka skada under en längre tid.

4. För en naturlig djurhållning
När du väljer ekologiskt kött, ägg eller mejeriprodukter får du livsmedel från en naturligare djurhållning.  Djurhållningen sker på ”djurens villkor” och utgår ifrån djurens naturliga beteende. Detta innebär att djuren i ekologisk produktion ska kunna bete sig på ett naturligt sätt. Bland annat ska grisar ha tillgång till att böka, leta föda och gytjebada. Hönsen ska ha sittpinnar och reden samt sandbad och dagsljus i hönshuset, de ska även ha tillgång till hö eller rotfrukter när de inte betar. Alla djur ska ha tillgång att röra sig fritt och vistas utomhus på sommaren.  Djurens foder ska vara ekologiskt och anpassat till den specifika djurarten.

5. För nyttigare mat
Studier har visat att både ekologiska mejeriprodukter och kött har en bättre fettsyra-sammansättning och innehåller högre halter av de nyttiga omega-3 fettsyrorna. Detta beror på att ekologiska djur äter mer gräs och mindre kraftfoder.

6. För odling utan GMO
GMO betyder genmodifierade organismer. Detta är en teknik som används för att ändra levande varelsers ärftliga egenskaper på ett sätt som inte kan ske naturligt genom till exempel parning eller pollinering. I livsmedelsproduktionen används detta framför allt på växter. Överlag är GMO-sorterna framtagna för att klara kemisk bekämpning av ogräs med ett visst bekämpningsmedel utan att skadas själv. Användning av dessa grödor har dock lett till att vissa ogräs har blivit resistenta och starkare bekämpningsmedel krävs då för att bekämpa ogräset. I ekologisk produktion används inga genmodifierade grödor.

7. För klimatsmartare mat
Undersökningar visar att ekologisk produktion kräver mindre energi än konventionell. Detta beror bland annat på att man inte använder konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel och slipper därmed den energikrävande tillverkningen och transporten av dessa.  Djuren i ekologisk produktion äter inte lika mycket energikrävande kraftfoder som i konventionell produktion, vilket är positivt ur miljösynpunkt. Den ekologiska djurhållningen bygger till stor del på egenförsörjning av foder vilket gör att vi minskar kraftigt på transporterna. KRAV har dessutom ytterligare regler, bland annat att de stora växthusen ska värmas upp med förnybar energi till 80 procent.

8. För människors skull
Ekologisk odling är bra för människor, särskilt för de allra fattigaste. På plantager i syd används ofta mycket farliga kemiska bekämpningsmedel, som är förbjudna i Europa. I många fall saknas skyddsutrustning för de som jobbar och de utsätts dagligen för dessa medel. Miljoner människor skadas varje år och tusentals dör. Lantbrukare i rika länder drabbas även de. Forskare har sett att de som använder kemiska bekämpningsmedel i arbetet löper större risk att få Parkinsons samt vissa typer av cancer. Många fattiga bönder odlar idag efter västerländska metoder som kräver mycket bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket de inte har råd med. Dessa bönder kan få högre skördar med en ekologisk odling då naturligt gödsel tillförs och man får bland annat en bördigare jord som håller kvar vatten bättre. Detta gör att ekologisk odling blir mer allsidig och försörjningen blir tryggare.
Läs också: Hormonstörande kemikalier i livsmedel och miljö kostar EU 157 miljarder euro årligen

9. För minskad övergödning
Algblomning i övergödda hav och sjöar beror bland annat på läckage av växtnäring från åkrar. Näringsrikt vatten förs ut i vattendrag, sjöar och i sin tur ut i haven. De näringsämnen som orsakar övergödning och har en negativ klimatpåverkan är kväve och fosfor. Mycket arbete sker inom lantbruket för att hushålla bättre med växtnäringen och minska förlusterna. Ekologisk och konventionell produktion använder sig av olika metoder för detta och man kan se att ekologiska gårdar överlag har mindre förluster och överskott av växtnäring än konventionella.

10. För ökad kunskap
Idag saknas det mycket kunskap om hur man i framtiden ska kunna odla marken på ett hållbart sätt. Världsbefolkningen växer men inte åkerarealerna. I framtiden kommer vi behöva odla mer mat på samma ytor, antagligen utan bristvaran olja. Det är därför betydelsefullt med ett ekologiskt jordbruk som kan utveckla kunskapen om hur en stor mängd mat kan produceras på ett energisnålt sätt, med hjälp av naturens resurser. Genom att köpa ekologiskt gynnas alltså människans möjligheter att försörja sig i framtiden.

Källa: KRAV

Av Maya Dilek

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Få hjälp i pollentider!

Naturlig hälsa

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner. Man får också i sig histamin via maten, vissa livsmedel innehåller mer än andra. En ökad känslighet för histamin gör att man reagerar kraftigare på histaminrika livsmedel och vid allergiska reaktioner där histamin frisätts. Den ökade känsligheten beror vanligen på nedsatt enzymfunktion där histaminet inte kan brytas ner optimalt.

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshund

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.