Grönt gräs

10 skäl till att välja ekologiskt

Varför ska du välja ekologiskt? Det finns många anledningar. Här är de tio viktigaste.

 

1. För naturen och vårt ekosystem
Ekologiska produkter odlas utan kemiska bekämpningsmedel.  Dessa ämnen är till för att döda skadedjur, svampsjukdomar och ogräs. Användning av dessa medel är skadligt för naturen och påverkar hela vårt ekosystem. Det skadar inte bara de specifika skadegörarna man vill bekämpa utan även andra arter i naturen, till exempel bin. Dessa gifter är även indirekt skadliga för andra arter. När ogräsmedel används minskar antalet örter och därmed pollen och frön som ger föda åt insekter, när insekterna minskar blir det också mindre mat för grodor och fåglar.

 

2. För mat utan kemikalier och tillsatser
Rester av bekämpningsmedel kan återfinnas i maten vi äter. År 2008 gjorde livsmedelsverket 1 536 stickprov på livsmedel. I dessa hittades 312 olika bekämpningsmedel. Nästan hälften av proverna på frukt och grönt innehöll rester och 5,2 procent av dessa låg över EUs tillåtna gränsvärde.  Det är inte bara odlingen som skiljer sig mellan ekologisk och konventionell mat utan också förädlingen av livsmedel. Ekologisk mat får inte innehålla lika mycket tillsatser som konventionell mat.  Svenska myndigheter godkänner hundratals tillsatser medan till exempel KRAV endast godkänner 34 stycken.
Läs också – WHO-rapport: Kemikalier orsak till folksjukdomar

3. För renare vatten
Bekämpningsmedel från åkrar kan läcka till sjöar och vattendrag. Bekämpningsmedel som kommer ut i naturen kan ge växter och djur minskad fruktsamhet, rubbad ämnesomsättning, försämrad fröbildning med mera.  Prover från naturvårdsverket visar att det finns rester av bekämpningsmedel i våra vattendrag och att dessa även kan spridas till regnvatten och grundvatten.  Man har till och med hittat rester från medel som sedan länge är förbjudna i Sverige på grund utav sin höga giftighet, till exempel atrazin. Det här visar att dessa medel är svårnedbrytbara och kan finnas kvar i naturen och orsaka skada under en längre tid.

4. För en naturlig djurhållning
När du väljer ekologiskt kött, ägg eller mejeriprodukter får du livsmedel från en naturligare djurhållning.  Djurhållningen sker på ”djurens villkor” och utgår ifrån djurens naturliga beteende. Detta innebär att djuren i ekologisk produktion ska kunna bete sig på ett naturligt sätt. Bland annat ska grisar ha tillgång till att böka, leta föda och gytjebada. Hönsen ska ha sittpinnar och reden samt sandbad och dagsljus i hönshuset, de ska även ha tillgång till hö eller rotfrukter när de inte betar. Alla djur ska ha tillgång att röra sig fritt och vistas utomhus på sommaren.  Djurens foder ska vara ekologiskt och anpassat till den specifika djurarten.

5. För nyttigare mat
Studier har visat att både ekologiska mejeriprodukter och kött har en bättre fettsyra-sammansättning och innehåller högre halter av de nyttiga omega-3 fettsyrorna. Detta beror på att ekologiska djur äter mer gräs och mindre kraftfoder.

6. För odling utan GMO
GMO betyder genmodifierade organismer. Detta är en teknik som används för att ändra levande varelsers ärftliga egenskaper på ett sätt som inte kan ske naturligt genom till exempel parning eller pollinering. I livsmedelsproduktionen används detta framför allt på växter. Överlag är GMO-sorterna framtagna för att klara kemisk bekämpning av ogräs med ett visst bekämpningsmedel utan att skadas själv. Användning av dessa grödor har dock lett till att vissa ogräs har blivit resistenta och starkare bekämpningsmedel krävs då för att bekämpa ogräset. I ekologisk produktion används inga genmodifierade grödor.

7. För klimatsmartare mat
Undersökningar visar att ekologisk produktion kräver mindre energi än konventionell. Detta beror bland annat på att man inte använder konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel och slipper därmed den energikrävande tillverkningen och transporten av dessa.  Djuren i ekologisk produktion äter inte lika mycket energikrävande kraftfoder som i konventionell produktion, vilket är positivt ur miljösynpunkt. Den ekologiska djurhållningen bygger till stor del på egenförsörjning av foder vilket gör att vi minskar kraftigt på transporterna. KRAV har dessutom ytterligare regler, bland annat att de stora växthusen ska värmas upp med förnybar energi till 80 procent.

8. För människors skull
Ekologisk odling är bra för människor, särskilt för de allra fattigaste. På plantager i syd används ofta mycket farliga kemiska bekämpningsmedel, som är förbjudna i Europa. I många fall saknas skyddsutrustning för de som jobbar och de utsätts dagligen för dessa medel. Miljoner människor skadas varje år och tusentals dör. Lantbrukare i rika länder drabbas även de. Forskare har sett att de som använder kemiska bekämpningsmedel i arbetet löper större risk att få Parkinsons samt vissa typer av cancer. Många fattiga bönder odlar idag efter västerländska metoder som kräver mycket bekämpningsmedel och konstgödsel, vilket de inte har råd med. Dessa bönder kan få högre skördar med en ekologisk odling då naturligt gödsel tillförs och man får bland annat en bördigare jord som håller kvar vatten bättre. Detta gör att ekologisk odling blir mer allsidig och försörjningen blir tryggare.
Läs också: Hormonstörande kemikalier i livsmedel och miljö kostar EU 157 miljarder euro årligen

9. För minskad övergödning
Algblomning i övergödda hav och sjöar beror bland annat på läckage av växtnäring från åkrar. Näringsrikt vatten förs ut i vattendrag, sjöar och i sin tur ut i haven. De näringsämnen som orsakar övergödning och har en negativ klimatpåverkan är kväve och fosfor. Mycket arbete sker inom lantbruket för att hushålla bättre med växtnäringen och minska förlusterna. Ekologisk och konventionell produktion använder sig av olika metoder för detta och man kan se att ekologiska gårdar överlag har mindre förluster och överskott av växtnäring än konventionella.

10. För ökad kunskap
Idag saknas det mycket kunskap om hur man i framtiden ska kunna odla marken på ett hållbart sätt. Världsbefolkningen växer men inte åkerarealerna. I framtiden kommer vi behöva odla mer mat på samma ytor, antagligen utan bristvaran olja. Det är därför betydelsefullt med ett ekologiskt jordbruk som kan utveckla kunskapen om hur en stor mängd mat kan produceras på ett energisnålt sätt, med hjälp av naturens resurser. Genom att köpa ekologiskt gynnas alltså människans möjligheter att försörja sig i framtiden.

Källa: KRAV

Av Maya Dilek

 


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.