11 anledningar att le – varje dag

Vaknade du på fel sida i morse? Du kanske tjafsade med din partner, eller steg upp för att pendla till ett jobb du egentligen inte gillar?
Ibland kan det vara lättare sagt än gjort att klistra på sig ett leende. Gör det ändå.
För väljer du att le kommer det att börja hända positiva saker – både på insidan och utsidan.

Genom att le tar du hand om både dig själv – och andra. Dessutom får du en hel rad andra fördelar. Så le, bara le. Här får du veta mer om varför…

► Läs också: Torra, nariga läppar? Så får du hjälp

 

Därför ska du le – så ofta du får (tar) chansen

 

1. Att le kan förbättra humöret
Våra ansiktsuttryck avslöjar inte bara vår sinnesstämning, de har också förmågan att påverka vårt humör. Hjärnan må vara stället där känslorna startar, men det är ansiktsmusklerna som antingen förstärker – eller förändrar de känslorna.
Nya studier visar att om en person försöker förstärka positiva känslor genom sina ansiktsmuskler – och hålla borta de negativa – kan hen påverka sitt humör avsevärt, och börja känna alltmer av det ansiktet uttrycker.

2. Även fejkade leenden gör susen
Medan vissa forskare insisterar på att en person bara får ”humörfördelarna” av ett leende om det är genuint och härstammar från riktig lycka, har andra forskare upptäckt att ett påklistrat leende fortfarande kan göra dig lycklig, trots att både ditt nuvarande humör och din omgivning vittnar om det motsatta.
Att fejka ett leende kanske inte är det roligaste, men allt som krävs är att du gör det en kortare stund för att få en positiv effekt på ditt humör. Så, oavsett hur krystat det känns så kanske det i det här fallet är okej att fejka, i alla fall lite.

3. Att le minskar stress
År 2012 publicerade tidskriften Psychological Science en studie. Studien gjordes vid University of Kansas av två psykologiforskare vid namn Tara Kraft och Sara Pressman. Den gick ut på att 170 deltagare skulle utföra en stressfull uppgift och direkt efter hålla kinapinnar med munnen, på tre olika sätt. Alla sätt fick omedvetet deltagarna att le. Studien avslöjande att de som fick störst leenden av kinapinnarna också upplevde en markant skillnad gällande puls och stressåterhämtning, jämfört med de deltagare som inte lett lika stort utan haft ett mer neutralt ansiktsuttryck.

4. Leenden gör att du upplevs mer lättillgänglig
En studie, gjord 2004 vid Penn State University, upptäckte att autentiska leenden som delades sinsemellan anställda inom servicesektorn, påverkade kundernas intryck av dem på ett positivt sätt.
När de anställda log uppfattades de av kunderna som mer trevliga och omtyckta, vilket resulterade i att kunderna efter sitt besök gick därifrån och kände sig mer nöjda över helhetsupplevelsen. Medan arbetsinsats och tidsaspekter också vägdes in i experimentet, fann forskarna att ett äkta leende även bidrog till att de anställda uppfattades som mer kompetenta.

5. Ett leende gör att du verkar mer trovärdig
Rynkar du ofta pannan eller har ett neutralt ansiktsuttryck? Då kan du vinna på att le.
Ur ett psykologiskt perspektiv uppfattas en person som ler nämligen som mer trovärdig.
I en studie, gjord vid Pittsburgh University, upptäckte forskarna ett potentiellt samband mellan hur attraktiv en modell upplevdes, hur trovärdig hon kändes och hur mycket hon log.
Studiedeltagarna fick ranka 45 modeller på just dessa tre nivåer: attraktionskraft, intensitet i leendet och trovärdighet.
Resultatet visade att ju större leende hos modellerna, desto trovärdigare upplevdes de.

6. Att le omskolar din hjärna till det bättre
Hjärnan är benägen att tänka negativt som en försvarsmekanism. Att istället le, hjälper hjärnan till en mer positiv plats. Och ju mer du ler, desto längre stannar hjärnan kvar på den positiva platsen.
Enligt författaren Shawn Achor, som skrivit boken The Happiness Advantage, kan vi hjälpa hjärnan på traven. Genom att le varje dag, hjälper vi vår hjärna att skapa sina egna små lyckorus, vilket samtidigt uppmuntrar till nya mer positiva tankemönster.
”Lycka är en arbetsmoral” skrev Achor i sin bok. ”Det är något som kräver att vår hjärna tränar precis som en atlet måste träna”.

7. Leenden är smittsamma
Har du någonsin fyrat av ett leende till en kollega eller vän och lagt märke till att du ofta får ett leende tillbaka? Det finns en vetenskaplig förklaring till det fenomenet. Enligt neuroforskaren Marco Iacoboni har vi alla något som kallas spegelneuroner. De är, kortfattat, celler som aktiveras när vi utför en viss uppgift samt när vi iakttar någon annan som utför något. När det kommer till leenden svarar spegelneuronerna på såväl sådant vi ser som sådant vi gör.

”Spegelneuroner hjälper oss ofta att förstå varandra genom att ge oss en sorts inre imitation av andra människors ageranden, vilket i sin tur får oss att ”simulera” de avsikter och känslor som vi associerar med dessa ageranden”, har Marco Iacoboni sagt till Scientific American.
”När jag ser dig le triggas även mina spegelneuroner och får mig att le – vilket leder till en uppsjö av neural aktivitet som väcker känslan vi vanligtvis associerar med ett leende.”

8. Leenden kan stärka kroppen på cellnivå
Ett gladare ansiktsuttryck hjälper inte bara kroppen att bli av med stress, att le kan frigöra spänningar även på cellulär nivå, enligt biokemisten och artisten Sondra Barrett. I sin bok Secrets of Your Cells förklarar Barrett hur celler kan skilja på trygghet och fara samt hur de kan finna och reparera problem och skapa en helhetskänsla av balans inuti kroppen. Hon poängterar också hur en persons tankar har direkt påverkan på cellfunktioner. När vi ler minskar vi stelheten i våra celler. Den psykiska avslappningen som detta medför kan bidra till att motverka risken för stressrelaterade mutationer i cellerna, som kan leda till utveckling av olika sorters cancer.

9. Att le boostar din produktivitet
Fördelarna med att iklä dig ett leende på kontoret är fler än den att det är en humörhöjare. Den extra lyckodos du får genom att le kan även hjälpa dig att bli en mer produktiv anställd – eller chef. Att lycka har en betydande effekt på en arbetsplats produktivitet upptäcktes av ett team ekonomiforskare 2010. De fann också att lika uppfriskande som de positiva känslorna är, lika dränerande är de negativa.

10. Att le gör dig mer kreativ
Samma humörboostande leende kan även dra igång dina kreativa flöden. En studie från 2013 gjord vid University of California i San Francisco, undersökte den här kopplingen hos män och fann att män som hade en mer övergripande approach till problem var mycket lyckligare, eftersom deras hanteringssätt också förbättrade deras förmåga att komma på fler problemlösningar – jämfört med män som var mer negativt lagda. Forskarna kopplade samman detta med frisättningen av dopamin som utlöses av lycka, eftersom denna signalsubstans är involverad i allt från inlärning till bearbetning och beslutsfattande.

11. Leenden är gratis
Den här mångsidiga humörboosten är en av de få saker du har tillgänglig varje dag utan att det kostar dig en krona. Så varför inte utnyttja att du själv har den fantastiska makten att skapa din egna lycka?

► Läs också: Är du stressad? Le så klarar du ALLT mycket bättre

Av Linda Sandberg

Källa: Huffington Post


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

ensam man sedd bakifrån går mitt i väg i regn

”Mineralet litium skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt”

Mental hälsa

I början av året skrev Pehr-Johan Fager en krönika om mineralet litium. Kurera fick så mycket läsarfrågor på det inlägget, och blev själva så nyfikna, att vi ville följa upp det med en längre intervju. Det gör vi här. "Trots att man visat att litium har viktig betydelse för allt levande har det fastnat i facket för läkemedel. Det gör att man inte får sälja litium som kosttillskott, inte ens i doser hundra gånger lägre än läkemedelsdosen. Det är synd eftersom mineralet skulle kunna förbättra den mentala folkhälsan radikalt. Studier visar till exempel att man i områden med mer litium i dricksvattnet har lägre frekvens av självmord", säger Pehr-Johan, kemist och författare till boken ”Litium – det nya hälsomineralet”. 

Peter Wilhelmsson

Du är vad du äter

Krönikan

Vi har alla hört uttrycket ”Du är vad du äter”. Det är en bra påminnelse för att motivera människor att äta bättre, men är samtidigt en grov förenkling av verkligheten. ”Du är vad du äter, smälter och absorberar” är en mer korrekt påminnelse om att det är viktigt att både äta bättre och smälta maten bättre för en optimal hälsa. Här är min detaljerade topp 12-lista för att öka medvetenheten om hur intag av livsmedel påverkar din hälsa.

Karl Dyall i danspose

Karl Dyall om vägen tillbaka från sin svåra tid – och om sin nya kärlek…

Hälsoprofilerna berättar

Karl Dyall är ex-dansaren som skadade sig mitt under en föreställning och sedan botade sin smärta med crossfit. Han blev så biten att han till och med skrev en bok om den högintensiva träningsformen och startade ett crossfit-gym. För Kurera berättar han om vägen tillbaka, hur han håller sig ung och om tilliten till så kallad supernäring. – Jag har privilegiet att ha en fru som är näringsterapeut så jag är väl medveten om vilken roll kost, tillskott och så kallad superfoods kan spela, säger han till Kurera.

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.