12 anledningar att äta C-vitamin

Esterifierat vitamin C tas upp bäst

C-vitamin är både i sin naturliga och syntetiska form starkt surt (har ett lågt pH-värde). Esterifierat C-vitamin är däremot kalciumbundet och därför inte surt utan syraneutralt (har ett neutralt pH-värde), vilket gör det mycket skonsammare för känsliga magar. Ester-C tolereras alltså  bättre av tarmen jämfört med askorbinsyra, C-vitamin som inte är esterifierd. Askorbinsyra kan ge problem med sura uppstötningar, ont i magen och diarré vid högre doser. Kalciumbindningen i esterifierat C-vitamin gör också att kalciumabsorptionen förbättras. Denna kombination av C-vitamin och kalcium ger kroppen ökad tillgänglighet av kalcium. Den största fördelen med esterifierad C-vitamin är det faktum, som återspeglas i många studier, att C-vitamin i denna form är upp till fem gånger mera absorberbart.
Förutom ett högre upptag av kalciumaskorbat i cellerna visar studier att C-vitamin i den formen lagras längre i det vita blodkropparna, som är en viktig del av vårat immunförsvar. Nivåerna av askorbinsyra sjunker efter fyra timmar och effekten är borta efter åtta timmar, medan esterifierat C-vitamin lagras i de vita blodkropparna i 24 timmar.

Immunförsvaret behöver C-vitamin för att fungera som det ska. Det kan både förkorta en förkylning och lindra symtomen, samtidigt minskar det trötthet och utmattning. C-vitamin behövs även för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad. Här får du veta mer om vad det mångsidiga vitaminet gör för nytta för din kropp.

En metaanalys som inkluderade nio randomiserade placebokontrollerade studier, publicerade mellan 1950 och 2001, visade att man genom att komplettera det dagliga tillskottet av C-vitamin med terapeutiska doser vid de första tecknen på förkylning både kan förkorta sjukdomstiden och minska symptom som bröstsmärta, feber och frossa. För att behandling med C-vitamin ska vara effektiv krävs liksom för många andra näringsämnen att råvaran är korrekt och i rätt form samt att tillräckligt hög dos ges vid rätt tidpunkter.

1. Vid första tecknet på förkylning 
C-vitamin gör mycket nytta i våra kroppar, inte minst genom att förebygga, förkorta och mildra förkylningar – och verkar immunförsvarsstärkande. Vid både C- och D-vitaminbrist är nedsatt immunförsvar ett av de vanligaste symtomen.
I förkylningstider är C-vitamin i doser om minst 500 milligram (men gärna 1000 milligram) dagligen att rekommendera för att undvika eller förkorta sjukdomsperioden, samt för att lindra förkylningssymtomen.

 

I en studie tog en grupp 1000 mg C-vitamin varje timme under de första sex timmarna med förkylningssymtom, och därefter 1000 mg tre gånger under resten av första förkylningsdagen samt därefter 1000 mg tre gånger dagligen. Gruppen som tog C-vitamin uppvisade 85 procent mindre symtom än kontrollgruppen.

LÄS MER: Sanna Ehdin: “C-vitamin är livsviktigt” 

2. Antioxidant som förhindrar cellskador
C-vitamin skyddar dina celler från att ta skada av kemikalier. Den betraktas som en antioxidant, som neutraliserar de fria radikaler i kroppen som skapats av föroreningar, cigarettrök, solljus och strålning. Mer C-vitamin kan bidra till att många delar av kroppen fungerar som de ska under längre tid och skyddar dig från sjukdomar.

3. Motverkar trötthet
C-vitamin bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress och till att minska trötthet och utmattning. C-vitaminet hjälper oss att hantera stress och symptomen vid lindrig brist kan göra att vi känner oss svaga, trötta och irriterade. Vitaminet utgör en viktig del av immunförsvaret och är även delaktigt i omvandlingen av tyrosin till noradrenalin (ett hormon som minskar trötthet) samt tryptofan till lyckohormonet serotonin. C-vitamin är delaktig i syresättning av blodkärlen samt ökar kroppens möjligheter att handskas med fysisk och psykisk stress.

LÄS MER: Det visste du inte om C- vitamin 

4. Rökare behöver extra
Rökare har lägre nivåer av C-vitamin i kroppen, vilket kan bero på att de har fler fria radikaler att neutralisera. Rökare bör sträva efter att få i sig 20 mg extra C-vitamin för varje cigarett. Även passiva rökare behöver mer C-vitamin.

5. Slät och fräsch hud
Det är elastin och kollagen i hudens bindväv som håller oss ungdomliga. De behöver i sin tur antioxidanter för att inte brytas ner, då deras uppgift är att se till att huden håller sig slät.
– C-vitamin stärker dessa fibrer, förklarar Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström. Du kan även stimulera dem utifrån med massage och träning av ansiktets muskler. Bäst resultat ger det i kombination med bra kost och antioxidanter. Antioxidanter avaktiverar de fria radikalerna och bryter kedjereaktionen innan de fria radikalerna kan göra skada. Även vid åderbråck och celluliter kan C-vitaminet göra nytta genom att det bidrar till ökad cirkulation och i båda dessa fall är det bra att stimulera cirkulationen.

LÄS MER: Sjömännens sjukdom på återtåg 

6. Skyddar ögonen
C-vitamin finns i näthinnan och låga koncentrationer av C-vitamin i blodet har visat sig öka risken för makuladegeneration och katarakt (grå starr). Enligt en studie från 2017 löpte de som åt en kost rik på C-vitamin signifikant lägre risk att utveckla ögonsjukdomar.

7. Bra för tänderna
Brist på C-vitamin kan ge blödande och känsligt tandkött, tandlossning eller tandköttsinflammation. Vid sår, skadade slemhinnor och skadat tandkött, påskyndar C-vitamin läkningen.

8. Motverkar träningsvärk
200 mg C-vitamin två gånger per dag minskar träningsvärk och förbättrar muskelfunktion och återhämtning vid hård träning. Det har bland annat visats i  en dubbelblind och placebokontrollerad studie, där 19 personer fick göra upprepade, standardiserade benrörelser. Intag av C-vitamin gav en signifikant förbättring av fördröjd träningsvärk.

LÄS MER: “Hjärt- och kärlsjukdom orsakas av C-vitaminbrist” 

9. Bra för hjärta och kärl
C-vitamin är viktigt för att dina blodkärl ska förbli friska. Proteinet kollagen som blodkärlens väggar består av kan inte bildas utan C-vitamin. Kollagen stärker blodkärlen och ger dem spänst och elasticitet. C-vitamin motverkar oxidering av det onda LDL-kolesterolet och plackbildning i artärerna samtidigt som det gynnar det goda HDL- kolesterolet.
Forskning har visat att C-vitamin neutraliserar fria radikaler som annars förhindrar produktionen av kväveoxid i blodkärlens väggar det så kallade endotelet. Därmed förbättras blodkärlens flexibilitet, vilket utjämnar högt eller lågt blodtryck mer effektivt.

10. Bygger upp brosk och benvävnad
Brosk är en typ av bindväv som ligger som ett skydd i övergången mellan ben, leder och ligament. Brosket kan under ogynnsamma förhållanden skadas eller nötas ned. C-vitamin krävs för proteinsyntesen – uppbyggnad eller läkning av skelett, brosk, bindväv, muskler, hud och hår och används av kroppen för att producera kollagen, ett material som är den viktigaste byggstenen i brosket och armerar bindväven.

LÄS MER: Värt att veta om järnbrist 

11. Motverkar skörbjugg
Kroppen kan inte själv producera C-vitamin. Livsmedelsverket rekommenderar 75 milligram per dag, vilket är tillräckligt för att hålla bristsjukdomen skörbjugg borta, men det motsvarar inte kroppens behov. Redan lindrig brist kan ge försämrad sårläkning, trötthet, muskelsvaghet, ökad infektionsrisk och blödningar i tandköttet vilket i sin tur kan leda till tandlossning. Vitaminet går åt i höga doser vid långvarig stress.

Allvarlig brist kan ge skörbjugg, en sjukdom som de flesta säkert ser som en historisk och utdöd sjukdom, som förr drabbade sjömän som under lång tid befann sig ute till havs med begränsad kosthållning. Men skörbjugg är långt ifrån utrotad och det enda sättet att inte drabbas är att se till att få i sig tillräckligt med C-vitamin.Faktum är att skörbjugg gjort comeback för långt ifrån alla får faktiskt i sig tillräckliga mängder C-vitamin. Bland annat ligger matlagningsmetoder och socioekonomisk status bakom återkomsten. De som av ekonomiska skäl eller på grund av brist och eller intresse för matlagning tenderar att välja skräpmat framför frukt och grönt ligger i riskzonen, men även viss tillagningen påverkar matens vitamininnehåll. Man har sett att hård tillagning gör att vitaminet förstörs.

 LÄS MER: Vitamin C, askorbinsyra 

12. Förbättrar järnupptaget
Vi behöver järn för transporten av syre i blodet och i musklerna. Järn ingår i hemoglobin som transporterar syre i blodet och i myoglobin som transporterar syre i muskler. Upptaget av järn från maten ökar om du tar det tillsammans med C-vitamin.

Av Malin Holm

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Esterifierat vitamin C tas upp bäst

C-vitamin är både i sin naturliga och syntetiska form starkt surt (har ett lågt pH-värde). Esterifierat C-vitamin är däremot kalciumbundet och därför inte surt utan syraneutralt (har ett neutralt pH-värde), vilket gör det mycket skonsammare för känsliga magar. Ester-C tolereras alltså  bättre av tarmen jämfört med askorbinsyra, C-vitamin som inte är esterifierd. Askorbinsyra kan ge problem med sura uppstötningar, ont i magen och diarré vid högre doser. Kalciumbindningen i esterifierat C-vitamin gör också att kalciumabsorptionen förbättras. Denna kombination av C-vitamin och kalcium ger kroppen ökad tillgänglighet av kalcium. Den största fördelen med esterifierad C-vitamin är det faktum, som återspeglas i många studier, att C-vitamin i denna form är upp till fem gånger mera absorberbart.
Förutom ett högre upptag av kalciumaskorbat i cellerna visar studier att C-vitamin i den formen lagras längre i det vita blodkropparna, som är en viktig del av vårat immunförsvar. Nivåerna av askorbinsyra sjunker efter fyra timmar och effekten är borta efter åtta timmar, medan esterifierat C-vitamin lagras i de vita blodkropparna i 24 timmar.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Låt dina barn vara vilda

Gravid/barn

Idag är barns liv ofta fyllda till bristningsgränsen med aktiviteter och måsten. Skola, läxa, idrott och annan stimulans upptar veckans kvällar och ibland även helgerna. Men barn och tonåringar behöver även spontanitet, natur och äventyr i sina liv.

Få hjälp i pollentider!

Naturlig hälsa

Histamin är ett hormon och en signalsubstans som är aktivt i immunförsvaret. Det hjälper immunsystemet att försvara sig mot främmande ämnen – och är det som drar igång allergiska reaktioner. Man får också i sig histamin via maten, vissa livsmedel innehåller mer än andra. En ökad känslighet för histamin gör att man reagerar kraftigare på histaminrika livsmedel och vid allergiska reaktioner där histamin frisätts. Den ökade känsligheten beror vanligen på nedsatt enzymfunktion där histaminet inte kan brytas ner optimalt.

Cathrine Schück: “Därför ska du äta efter din ålder”

Hälsa

Kurera hälsar Cathrine Schück välkommen som ny medlem av tidningens expertpanel, där hon svarar på läsarnas frågor om kost. Cathrine är samtalsterapeut med fokus på mat, hälsa, kost och motion och författare till 37 kokböcker. Hon har även undervisat på Näringsmedicinska skolan och tagit fram en ny kostmetod tillsammans med den engelske läkaren Dr Michael Mosley. Här förklarar hon varför vi gör bäst i att äta på olika sätt i olika åldrar i livet.

Sanna Ehdin: ”Alla kan äta antiinflammatoriskt!”

Intervju

Hon pratade om antiinflammatorisk kost redan i början av 2000-talet, men då var det få som lyssnade. 15 böcker och hundratals föreläsningar senare börjar budskapet nå fram. Allt fler upptäcker hälsofördelarna med IFD-mat – ett måste om vi inte ska utrota oss själva, menar Sanna Ehdin.

Adhd-experter är köpta av läkemedelsindustrin – hävdar ny bok

Allmänt

50 procent av Sveriges adhd-experter är knutna till läkemedelsindustrin och många kan betraktas som köpta. Detta enligt Katarina Bjärvall, författare till den nya boken ”Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället”, som bland annat menar att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket borde göra mer för att utestänga jäviga experter från vetenskapliga råd och expertmöten.

Kontorshundar minskar stressen

Hälsa

Mer än hälften av svenskarna tycker att hundar leder till en mindre stressad arbetsmiljö. Både hundägare och arbetskamrater trivs bättre och stressar mindre om hunden får hänga med till jobbet.

Tips för ett medvetet val av påskgodis

Hälsa

Vegan, miljömedveten, födoämnesallergiker – eller "bara" mån om att hålla nere mängden socker? Det traditionella butiksutbudet av godis är inte för alla – men det är inte egentillverkning av godis heller. Samtidigt förväntar sig barnen att de där påskäggen ändå ska vara fyllda. Frågan är bara med vad? Här är 13 köpegodisalternativ där tillverkaren, på ett eller annat sätt, tänkt till för att den hälso- och miljömedvetnes samvete ska kännas lite renare.

Så färgar du påskägg naturligt

Allmänt

Inte hunnit påskpyssla än? Gör det, dina barn kommer att älska det. Och förmodligen du med. Allt du behöver är ägg och gärna några naturliga färgämnen – som till exempel gurkmeja, rödbetsjuice, blåbär, kaffesump och alger. Eller varför inte lökskal? Kul och helt giftfritt! 

Värsta pollenåret på 45 år – så kan naturen hjälpa dig

Allmänt

I Sverige lider 30 procent av den vuxna befolkningen av pollenallergi – men i år förväntas antalet drabbade bli ännu fler. Pollensäsongen 2019 kan nämligen bli den värsta på 45 år. Anledningen? Fjolårets ovanligt varma sommar – i alla fall delvis. Men känn till att det finns bra naturlig behandling – särskilt om du börjar redan nu.

Två tips på nyttigare påskgott

Recept

Lagom till att det är dags både att fylla påskägg och påskkärringarnas korgar med (o)nyttigheter levererar Kureras receptskapare Maya Dilek dessa två chokladgodingar. Toppade med både superbär och andra nyttigheter. Dessutom enkla att slänga ihop – och supergoda! 

Hudterapeutens 9 beautyhacks

Hud

Att åldras med skönhet behöver inte vara så svårt.  Det finns flera saker du kan göra själv för att behålla huden mjuk, smidig och strålande vacker. Här är hudterapeuten Marie Oddssons bästa tips.

3 lifehacks i pollentider

Allmänt

Äntligen vår! Och då kommer snuvan som på beställning. I år spås pollensäsongen bli extra jobbig – och då kan även de som inte normalt känner av allergi drabbas. Men det finns hjälp. Och det gäller även om snuvan beror på förkylning.

Nu avråds gravida från att dricka ingefärashots

Gravid/barn

Gravid? Undvik stora mängder ingefära. Baserat på en ny riskutvärdering går nu danska myndigheter ut med rådet att gravida bör undvika att dricka ingefärashots – och att i övrigt inta för stora mängder av kryddan, till exempel via kosttillskott mot illamående. Detta efter att forskare gjort bedömningen att ett stort intag av kryddan kan öka risken för missfall.

Chokladbräck

Sötsaker

Ett enkelt och snabbt tillagat godis toppat med nyttigheter. Ha på din egen favorit-topping i form av nötter, torkad frukt och, eller superfruits. Perfekt att bryta upp i påskäggs-stora bitar...

Med barken från tall blev Kristina av med sin pollenallergi

Naturlig hälsa

Kristina Lund är röst- och sångpedagog – så när rösten blev skör av en ständigt irriterad hals blev det svårt att sköta jobbet. Receptfria läkemedel gav så svåra biverkningar att det var lättare att vara utan. Men så hittade Kristina ett tillskott gjort på bark från tall – och sedan dess har allergisymtomen nästan helt upphört.

Fem recept för ett veganskt påskbord

Recept

Svårt att vara vego vid högtider – som påsk till exempel? Nej då, i alla fall inte om man vet var man ska hitta inspirationen. Här delar Väljvego.se – organisationen Djurens Rätts inspirationssajt för vegomat – med sig av fem förslag till den som vill bjuda på en både väldigt god och väldigt djurvänlig påskmeny. 

Avokadohalvor med vegansk skagen

Mat

Fräscha avokadohalvor fyllda med veganskagen gjord på frisk havre fraiche, tångrom och dill. Passar perfekt till kokt potatis eller tillsammans med rågbröd - och som förrätt vid festligheter.