12 källor till protein för den som inte äter kött

Vill du äta mer vegetarisk mat men är samtidigt rädd att du inte ska få i dig tillräckligt med protein?
Här kommer bra tips på proteinrik kost.

Chiafrön
Chiafrön, mest kända för sitt höga innehåll av omega-3, är även en bra källa till protein. I sin rena form innehåller chiafrön 17 gram protein per 100 gram. Väljer man i stället ett chiaprotein kan man komma upp till ett proteininnehåll på 37 gram per 100 gram pulver. Proteinet kan användas i shakes, smoothies, bakning och matlagning och tillför förutom protein också fibrer.

► Läs också: Har du testat chiafrön än? Här får du veta varför du borde

 

Soja
Det finns flera sojabaserade alternativ till kött i matbutiker. Allt från torkad sojafärs till färdiga rätter som sojakorv.
Ett exempel är tzay som erbjuder bitar, spett och strimlor av GMO-fritt sojaprotein, tänkt kunna ersätta kött i mat-lagning. Produkten är vegan och tillverkad i en fabrik som enbart hanterar vegetabiliska livsmedel. Innehåller 18 gram fullvärdigt protein per 100 gram.

Sojaprotein
Sojaproteinpulver används av många som enkelt vill öka sitt proteinintag utan att äta animalier. Den fullvärdiga aminosyraprofilen tillsammans med den enkla användningen har gjort den till en favorit hos allt i från kroppsbyggare och elitidrottare till veganer och äldre med lågt proteinintag. Sojaproteinpulver finns med ett proteininnehåll från runt 60 procent och uppåt.

► Läs också: Soja: Vän eller fiende?

Quorn
Quorn är gjort av ett svampprotein som är naturligt rikt på protein, fettsnålt och fibrerrikt. Quorn påminner om kött i utseende och textur och innehåller samtliga essentiella aminosyror. Passar bra som ersättning för kött i matlagning. Innehåller 15 gram fullvärdigt protein per 100 gram.

Nötter och fröer
Nötter och fröer är en utmärkt källa till protein och innehåller dessutom nyttigt enkel- och fleromättat fett. Nötter innehåller i genomsnitt 20 gram protein per 100 gram och proteinrikast är sötmandlar, pistaschnötter och jordnötter. Solrosfrön, pumpafrön, linfrön och sesamfrön är frösorter med högt proteininnehåll.

Läs också: Här är nötterna som är bäst – och sämst – för din hälsa

Baljväxter
Baljväxter som linser, ärtor och bönor är naturligt rika på protein vilket gör dem till ett bra val för den som inte vill äta kött. Var för sig är de sällan kompletta sett till sin aminosyraprofil men det går att uppnå genom att blanda olika sorter och variera sin kost. Baljväxter har ofta ett proteininnehåll på 20 till 30 procent av sin torrvikt.

► Läs också: 2016 – utsett till baljväxternas år!

Tofu
Tofu är en färskostliknande produkt baserad på sojabönor. Den neutrala smaken och de olika konsistenserna som finns tillgängliga gör det till ett användbart alternativ till animaliska produkter. Vanliga sätt att använda tofu som proteinkälla kan vara som ersättning för kött i wok, soppa eller sallad. Proteininnehåll cirka 18 gram protein per 100 gram.

Hampafrön
Hampafrön är en fullvärdig proteinkälla som dessutom är rik på omega-3. Hampa är en mycket tålig växt och kan därför ofta odlas utan bekämpningsmedel vilket främjar miljö, bönderna som odlar den och konsumenten. Förutom som frö finns hampa också att köpa i pulverform. Fröna innehåller 34 gram protein per 100 gram och som pulver brukar proteininnehållet vara cirka 50 procent.

► Läs också: Baobab- och hampapannkakor med äppelmos och lönnsirapsmör

Seitan
Glutenbaserad, vegansk köttersättning tillverkad av vete som är vanlig i det asiatiska köket. Påminner om kött i konsistensen och går att smaksätta efter smak och tycke. Innehåller cirka 22 gram fullvärdigt protein per 100 gram.

Risprotein
Risprotein – ett perfekt val för den med överkänslighet! Risprotein anses vara hypoallergent och tolereras av de flesta med allergi eller överkänslighet. Risprotein finns som pulver som kan användas i smoothies och shakes. Risproteinet är en fullvärdig proteinkälla. Proteininnehållet är vanligen cirka 80 procent.

Quinoa
Quinoa är likt soja en fullvärdig källa till protein. Quinoa, som är fröerna från quinoaörten, används ofta som ett tillbehör till måltiden likt pasta eller ris och passar även glutenintoleranta. Proteininnehållet är inte särskilt högt men som ett komplement till andra proteinkällor är den utmärkt! Quinoa innehåller 4,4 gram fullvärdigt protein per 100 gram.

Ärt- och havreproteinpulver
Det finns färdigblandade och smaksatta proteinpulver baserat på protein från havre och ärtor. Blandningen ger ett fullvärdigt vegetabiliskt protein som är enkelt att använda. Proteininnehåll 85 procent.

► Läs också: Vegetarian eller vegan? Här är näringen du behöver mer av

Av Therese Hagberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själva. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.