15 sätt att skydda sig mot kemikalier | Kurera.se
undviker

15 sätt att skydda sig mot kemikalier

Just nu blir vi dränkta i information om kemikalier och man känner sig hopplös inför det faktum att kemikalierna verkar finnas överallt. Men det finns enkla sätt att skydda sig.

1. Ha några krukväxter i varje rum i ditt hem och på din arbetsplats
Växterna, i synnerhet fredskalla, dracena och svärmorstunga, höjer luftfuktigheten och eliminerar gifter i luften.

2. Gå inte in med skor
Man för in kemikalier och bekämpningsmedel som fastnar under skorna.

3. Sluta använda luftrenare och andra syntetiska doftämnen och parfymer
Du blir exponerad för ftalater och kemikalier av dessa. Vill du får bort dålig lukt - ställ ut ättika i skålar. Det neutraliserar dofter. Vädra och få in frisk luft.

 

4. Undvik "onödiga produkter"
Behövs verkligen våtservetter, badbomber och barnparfymer? Se över behovet och använd inte i onödan.

5. Byt till giftfria och miljövänliga rengöringsprodukter
Köp miljövänliga rengöringsprodukter eller använd ingredienser som bakpulver, vinäger och citron. Med exempelvis socker kan du få ren den mest ingrodda kastrullen.

6. Använd eteriska oljor för deras desinficerande egenskaper
Exempelvis tea tree, lime, citrongräs, lavendel och kanel tar kål på mögelsvampar och bakterier. Vissa eteriska oljor kan användas istället för parfymerade tvättmedel och sköljmedel för att få god doft på kläderna som till exempel Cool & Clean aromablandning.

7. Använd vattenrenare
Även vårt "fina" svenska vatten innehåller rester av läkemedel och kemikalier. Använd en vattenrenare tex en filterkanna.

 

8. Börja läsa etiketterna på de livsmedel du köper
Undvik allt med konstgjorda smakämnen, färgämnen eller smakförstärkare.

9. Lär dig vilka som är giftiga "värstingar"
Om du inte har råd att köpa alla ekologiska produkter, fokusera på att undvika de som innehåller mest kemikalier. Byt ut bananer, kaffe, potatis, importerade äpplen, vindruvor (inklusive vin och russin) och mejeriprodukter mot ekologiskt.

10. Kolla återvinningssymboler på plast
Välj plast som har symbol med siffran 2, 4 eller 5 Detta kommer att minska din exponering för bisfelnol och ftalater .

 

11. Lägg inte dina kvittot i matkassen
De kan läcka bisfenol vilket du inte gärna vill på dina ekologiska produkter.

12. Använd receptfria läkemedel med eftertänksamhet
Värktabletter kan redan efter en veckas konsumtion ge försämrade levervärden. En dansk studie visade att vi dessutom får i oss stora mängder hormonstörande ämnen via värktabletterna. Använd dem bara när du verkligen måste.

13. Läs etiketterna på din kosmetika och hud- och hårvård
Välj hudvård som är ekologisk certifierad och naturlig så undviker du kemikalier, hormonstörande parabener och mineraloljor. Tänk särskilt på solskyddsmedel och byt till ett naturligt alternativ.

14. Tvätta kläderna innan användning
Tvätta kläderna innan användning - då tvättar du ur en del farliga kemikalier. Välj ekologiskt i den mån det går. Just nu finns det ett stort utbud underkläder i ekologisk bomull i de flesta butikskedjor.

15. Dammsug ditt hus regelbundet
Det minskar halterna av många kemikalier i ditt hus.

Av Malin Duvstedt


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.