Slipp göm dig bakom en badmadrass i sommar.

16 knep för dig som vill nå sommarformen snabbare!

Bara veckor kvar till semester och det som - i alla fall för många - följer med det: Beach 2015. Är du redo?
Här är 16 sätt att ge formen en rejäl kickstart - och viktknepen du inte visste fanns. 

1. Ät mindre mat - och låt tallriken bestå av 50 procent grönt. 
Mindre mat är det absolut mest effektiva sättet att nå snabb viktminskning (medan träning är det absolut snabbaste sättet att bli hälsosam - med förbättrade värden och allt vad hälsa innebär).
Grönsaker är kalorisnåla (vilket gör att du kan äta mycket!), fiberrika och skyddar mot övervikt. De hjälper oss även att hålla oss mätta.

2. Byt ut all måltidsdryck mot vatten (osötat kaffe eller te utan mjölk är också okej då och då).
Vatten förbättrar energiupptaget och förbränningen av kalorier samtidigt som det minskar hungern. Du bör dricka minst 1,5 liter vatten varje dag. Ha i lite lime eller citron om du vill ha smak plus en basisk effekt.
Drick med fördel ljummet vatten, det är bättre för njurarna. Men ta inte ljummet vatten från kranen utan använd din energisparande vattenkokare och blanda sedan upp det med hälften kallt vatten i ett glas.
Läs också: Tio skäl att dricka vatten

3. Häll äppelcidervinäger på din sallad
...eller i ditt vatten. Äppelcidervinäger vitaliserar ämnesomsättningen och sägs bidra till att maten tas upp långsammare i tarmsystemet, vilket gör att kroppen inte kan lagra fett lika lätt. Det ger även ett jämnare blodsocker, minskad aptit och minskat sötsug. Drick två matskedar blandat i vatten cirka 15 minuter före måltiden, alternativt ta i kapselform 15-30 minuter före måltiden. Finns att köpa i matvarubutiker samt som kapslar i hälsokostbutiker.

 

4. Undvik blodsockertoppar!
Att lyckas få till ett jämnare blodsocker kan vara avgörande för viktminskning. När vi får blodsockertoppar utsöndrar kroppen hormonet insulin för att dämpa toppen. Insulin är kroppens mest fettbildande hormon.
Att äta lite och ofta är ofta ett effektivt sätt att få till ett jämnare blodsocker. Att använda äppelcidervinäger, att inte småäta söta saker (borde om man ska vara strikt även gälla frukt samt sötare grönsaker och nötter som majs, morötter och cashews) är två andra sätt. Ytterligare ett tips är att - vid fika eller måltid - ta för vana att börja med fettet eller proteinet och avsluta med kolhydraterna (gäller särskilt de snabba kolisarna). Då får du heller inte samma drastiska blodsockertoppar - och därmed inte samma insulinpåslag och fettinlagring.
Läs också: Hemligheten bakom balanserat blodsocker och viktminskning

5. Ät  krom!
Börja äta tillskott med mineralet  krom. Krom är bra för insulinkänsligheten, blodfetterna och kolesterolhalten. Inte minst hjälper det till att hålla blodsockret i balans vilket effektivt minskar sötsug!
Krom bidrar till en normal fett-, protein- och kolhydratomsättning. Brist på mineralet kan störa omsättningen av glukos och fett och kan också leda till flera tillstånd som ingår i det metabola syndromet. Två bra kromtillskott är till exempel Fitness Caps och Bio-Chrom.
Läs också: Därför behöver vi krom

6. Ät mer zink
Förutom krom är zink en viktig mineral för att cellen ska kunna ta emot glukos och insulin i sina receptorer. Zink minskar ditt sötsug.
Här kan du läsa mer om zink.

7. Ät mer fett
Fett mättar på ett helt annat sätt än en kolhydratrik måltid. Är du mätt längre undviker du också effektivt behovet att småäta, suget efter skräpmat och sötsaker plus får ett jämnare humör.
Det ska dock vara nyttigt fett! Du hittar bra inspiration på nästa två punkter.

8. Börja steka - och baka - med kokosfett
Köp ett bra ekologisk kokosfett. Det är en effektiv genväg (som inte är en senväg) och ämnesomsättningsknep som allt fler börjar få upp ögonen för. Kokosfett bränner nämligen fett. Till sådant som inte ska upphettas bör du köra med kallpressad kokosolja (smakar lite kokos) och till stekning icke kallpressad (smakar inte kokos).
Läs också: Ät kokosfett och bränn fett

 

9. Ät kokosolja på sked
Kokosfett är ett så bra knep att det är värt att nämna två gånger. Detta tips lyder:
Ät fin, kallpressad och givetvis ekologisk kokosolja på sked varje dag. Kokosolja innehåller den mellanlånga fettsyran kaprylsyra, vilken fungerar som energi till hjärnan på samma sätt som socker. Många personer som lider av sockerberoende - eller andra problem med socker - upplever att de får god hjälp av just kokosolja. Kokosfett är ett fantastiskt knep för att minska sockersug, framför allt på grund av att det (nyttiga!) mättade fettet ger mättnad men även för att kokosfett stabiliserar blodsockret och ger bra byggstenar till cellmemebran, hjälper till vid transport av hormoner, upptag av fettlösliga vitaminer med mera.

10. Ät inte senare än klockan 19.00...
På natten när du fastar bildar din kropp ketoner, och du hamnar i en slags mild ketos. Ketos innebär att kroppen bryter ner fettceller för att utvinna energi (detta görs dock bara under kortare fasta). Vid alltför lång fasta (mer än 60 timmar) börjar istället kroppen att gå på sina egna muskler för att få snabbare energi än fettcellerna. Under en kortare fasteperiod är även insulinnivåerna låga, vilket är bra eftersom insulinet annars bidrar till att kroppen börjar att lagra in fett (och det vill vi ju de flesta förhindra). Även tillväxthormonernas nivåer i kroppen ökar när insulinnivåerna är låga, vilket gynnar kroppens möjlighet att bygga muskler.
Dessutom gör för sena matintag att dina organ inte får vila ordentligt under natten - och både din kropp och ditt sinne får sämre sömnkvalitet.
Läs också: Stor studie: 5:2-dieten ger diabetiker tydliga hälsoeffekter

11. ...och se till att få minst 7 timmars sömn
Natten är vår mest effektiva tid för förbränning - i alla fall om vi sköter korten rätt. På natten går kroppen in i ketos - vilket är då den bränner mest fett. Äter man för sent påverkas denna funktion. Dessutom får dina organ jobba med matsmältningsprocessen och din sömn får inte samma kvalitet.
Är du trött efter hela din dag, och på så vis blir sötsugen när kroppen vill ha snabb energi och egentligen behöver vila? När vi är trötta tenderar kroppen att sukta mer efter snabba kolhydrater som pasta och bröd för att få i sig snabb energi.
Läs också: God nattsömn för god hälsa - och ett starkt immunförsvar

12. Ät frukost
Äter du frukost är det lättare att stå emot förmiddagsfikat på jobbet. De flesta menar dessutom att det är gynnar viktminskningen (se punkten om blodsockertoppar) att äta lite och ofta - så är du en sådan som hoppar över måltider bör du genast sluta. Är det dessutom så att äter för lite, eller för näringsfattigt i början på dagen, gör dig ännu mer sugen framåt eftermiddag och kväll.
Köp på dig en mixer och börja med fördel göra gröna (ekologiska) morgonsmoothies. På det sättet får du också en viss detox-effekt (din kropp gör av med gifter) - och personer som annars har ojämna toalettrutiner brukar få igång en daglig tömning av tarmen, vilket alltid bör eftersträvas.
Du hittar bra frukostinspiration på Kureras receptsida Frukost och mellanmål

13. Träna före frukost
Personer som tränar på fastande mage förbränner upp till 20 procent mer kroppsfett än personer som tränar efter frukost, enligt forskning från University of Northumbria i England.
Läs också: Träna före frukost – bränn 20 procent mer fett

 

14. Thylakoider
Ett ämne i spenat som främjar viktminskning.
Läs mer här - Professorn: ”Thylakoider är knepet som dämpar ditt sötsug”

15. Viktminskningspulver
Ja, det kan faktiskt funka. Men det är ingen långvarig lösning och bör vara något man ägnar sig åt vid enstaka tillfällen, inte har som daglig rutin året runt.
Och provar du viktminskningspulver - se då till att läsa på innan. Läs mer om hur man får bäst effekt av viktminskningspulver
Läs också: Kurera jämför viktminskningsprodukter

16. Öka ditt naturliga testosteron
Testosteron är nödvändigt för både kvinnor och män när det gäller förmågan att bygga muskler och bränna fett. Brist är inte ovanligt dock. Får du bukt på den kommer du kanske plötsligt att upptäcka att du inte hade så där sugig förbränning trots allt! Det vore väl rätt härligt va? Och du, det är inte så svårt att förändra den saken heller. Här hittar du 12 sätt att öka ditt testosteron - helt naturligt.

...Och så viktknepen du inte ens visste fanns! 
Du hittar dem här: 13 vetenskapligt uppbackade tips att gå ner i vikt

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Byt ut kaffet – gör en nyttig kvällsdryck som ger mättnad

Hälsa

För 20 år sedan blev smoothies en hälsosam innedryck. Då gjordes den krämiga drycken mest på frukt och bär. I dag slänger vi ner alla möjliga grönsaker i mixern för att få i oss näringstät mat. En smoothie eller snarare en varm dryck att ersätta kaffe eller te med på kvällen är den populära guld- eller soldrycken. Den ger mättnad samtidigt som den innehåller bland annat kryddor med inflammationshämmande egenskaper. Här får du två olika recept.

Dans ger mer muskler än styrketräning

TRÄNING

Att dansa stärker dina muskler betydligt mer än om du lyfter vikter på gymmet. Det är glada nyheter för dig som inte gillar traditionell styrketräning. Dansträning ger dig också bättre koordination, balans och samverkan med din danspartner skapar inte bara glädje utan din hjärna får arbeta mycket mer än om du upprepar monotona styrkeövningar – och det är bra för minnet.

Årets miljöhjälte Magnus Carlson visar vägen till förändring

Eko/miljö

Magnus Carlson, sångare i bandet Weeping willows, utsågs nyligen till årets miljöhjälte och fick ta emot diplom ur kungens hand för sitt enträgna klimatarbete. Magnus lever som han lär, han har nästan helt slutat flyga, bandets turnéer sker med tåg och han slutade nyligen äta kött – för både hälsans och miljöns skull. Kurera växlade några ord med svenskt musiklivs kanske flitigaste miljökämpe. 

 

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

 

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

 

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

 

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

 

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning