Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Slipp göm dig bakom en badmadrass i sommar.

16 knep för dig som vill nå sommarformen snabbare!

Bara veckor kvar till semester och det som - i alla fall för många - följer med det: Beach 2015. Är du redo?
Här är 16 sätt att ge formen en rejäl kickstart - och viktknepen du inte visste fanns. 

1. Ät mindre mat - och låt tallriken bestå av 50 procent grönt. 
Mindre mat är det absolut mest effektiva sättet att nå snabb viktminskning (medan träning är det absolut snabbaste sättet att bli hälsosam - med förbättrade värden och allt vad hälsa innebär).
Grönsaker är kalorisnåla (vilket gör att du kan äta mycket!), fiberrika och skyddar mot övervikt. De hjälper oss även att hålla oss mätta.

2. Byt ut all måltidsdryck mot vatten (osötat kaffe eller te utan mjölk är också okej då och då).
Vatten förbättrar energiupptaget och förbränningen av kalorier samtidigt som det minskar hungern. Du bör dricka minst 1,5 liter vatten varje dag. Ha i lite lime eller citron om du vill ha smak plus en basisk effekt.
Drick med fördel ljummet vatten, det är bättre för njurarna. Men ta inte ljummet vatten från kranen utan använd din energisparande vattenkokare och blanda sedan upp det med hälften kallt vatten i ett glas.
Läs också: Tio skäl att dricka vatten

3. Häll äppelcidervinäger på din sallad
...eller i ditt vatten. Äppelcidervinäger vitaliserar ämnesomsättningen och sägs bidra till att maten tas upp långsammare i tarmsystemet, vilket gör att kroppen inte kan lagra fett lika lätt. Det ger även ett jämnare blodsocker, minskad aptit och minskat sötsug. Drick två matskedar blandat i vatten cirka 15 minuter före måltiden, alternativt ta i kapselform 15-30 minuter före måltiden. Finns att köpa i matvarubutiker samt som kapslar i hälsokostbutiker.

 

4. Undvik blodsockertoppar!
Att lyckas få till ett jämnare blodsocker kan vara avgörande för viktminskning. När vi får blodsockertoppar utsöndrar kroppen hormonet insulin för att dämpa toppen. Insulin är kroppens mest fettbildande hormon.
Att äta lite och ofta är ofta ett effektivt sätt att få till ett jämnare blodsocker. Att använda äppelcidervinäger, att inte småäta söta saker (borde om man ska vara strikt även gälla frukt samt sötare grönsaker och nötter som majs, morötter och cashews) är två andra sätt. Ytterligare ett tips är att - vid fika eller måltid - ta för vana att börja med fettet eller proteinet och avsluta med kolhydraterna (gäller särskilt de snabba kolisarna). Då får du heller inte samma drastiska blodsockertoppar - och därmed inte samma insulinpåslag och fettinlagring.
Läs också: Hemligheten bakom balanserat blodsocker och viktminskning

5. Ät  krom!
Börja äta tillskott med mineralet  krom. Krom är bra för insulinkänsligheten, blodfetterna och kolesterolhalten. Inte minst hjälper det till att hålla blodsockret i balans vilket effektivt minskar sötsug!
Krom bidrar till en normal fett-, protein- och kolhydratomsättning. Brist på mineralet kan störa omsättningen av glukos och fett och kan också leda till flera tillstånd som ingår i det metabola syndromet. Två bra kromtillskott är till exempel Fitness Caps och Bio-Chrom.
Läs också: Därför behöver vi krom

6. Ät mer zink
Förutom krom är zink en viktig mineral för att cellen ska kunna ta emot glukos och insulin i sina receptorer. Zink minskar ditt sötsug.
Här kan du läsa mer om zink.

7. Ät mer fett
Fett mättar på ett helt annat sätt än en kolhydratrik måltid. Är du mätt längre undviker du också effektivt behovet att småäta, suget efter skräpmat och sötsaker plus får ett jämnare humör.
Det ska dock vara nyttigt fett! Du hittar bra inspiration på nästa två punkter.

8. Börja steka - och baka - med kokosfett
Köp ett bra ekologisk kokosfett. Det är en effektiv genväg (som inte är en senväg) och ämnesomsättningsknep som allt fler börjar få upp ögonen för. Kokosfett bränner nämligen fett. Till sådant som inte ska upphettas bör du köra med kallpressad kokosolja (smakar lite kokos) och till stekning icke kallpressad (smakar inte kokos).
Läs också: Ät kokosfett och bränn fett

 

9. Ät kokosolja på sked
Kokosfett är ett så bra knep att det är värt att nämna två gånger. Detta tips lyder:
Ät fin, kallpressad och givetvis ekologisk kokosolja på sked varje dag. Kokosolja innehåller den mellanlånga fettsyran kaprylsyra, vilken fungerar som energi till hjärnan på samma sätt som socker. Många personer som lider av sockerberoende - eller andra problem med socker - upplever att de får god hjälp av just kokosolja. Kokosfett är ett fantastiskt knep för att minska sockersug, framför allt på grund av att det (nyttiga!) mättade fettet ger mättnad men även för att kokosfett stabiliserar blodsockret och ger bra byggstenar till cellmemebran, hjälper till vid transport av hormoner, upptag av fettlösliga vitaminer med mera.

10. Ät inte senare än klockan 19.00...
På natten när du fastar bildar din kropp ketoner, och du hamnar i en slags mild ketos. Ketos innebär att kroppen bryter ner fettceller för att utvinna energi (detta görs dock bara under kortare fasta). Vid alltför lång fasta (mer än 60 timmar) börjar istället kroppen att gå på sina egna muskler för att få snabbare energi än fettcellerna. Under en kortare fasteperiod är även insulinnivåerna låga, vilket är bra eftersom insulinet annars bidrar till att kroppen börjar att lagra in fett (och det vill vi ju de flesta förhindra). Även tillväxthormonernas nivåer i kroppen ökar när insulinnivåerna är låga, vilket gynnar kroppens möjlighet att bygga muskler.
Dessutom gör för sena matintag att dina organ inte får vila ordentligt under natten - och både din kropp och ditt sinne får sämre sömnkvalitet.
Läs också: Stor studie: 5:2-dieten ger diabetiker tydliga hälsoeffekter

11. ...och se till att få minst 7 timmars sömn
Natten är vår mest effektiva tid för förbränning - i alla fall om vi sköter korten rätt. På natten går kroppen in i ketos - vilket är då den bränner mest fett. Äter man för sent påverkas denna funktion. Dessutom får dina organ jobba med matsmältningsprocessen och din sömn får inte samma kvalitet.
Är du trött efter hela din dag, och på så vis blir sötsugen när kroppen vill ha snabb energi och egentligen behöver vila? När vi är trötta tenderar kroppen att sukta mer efter snabba kolhydrater som pasta och bröd för att få i sig snabb energi.
Läs också: God nattsömn för god hälsa - och ett starkt immunförsvar

12. Ät frukost
Äter du frukost är det lättare att stå emot förmiddagsfikat på jobbet. De flesta menar dessutom att det är gynnar viktminskningen (se punkten om blodsockertoppar) att äta lite och ofta - så är du en sådan som hoppar över måltider bör du genast sluta. Är det dessutom så att äter för lite, eller för näringsfattigt i början på dagen, gör dig ännu mer sugen framåt eftermiddag och kväll.
Köp på dig en mixer och börja med fördel göra gröna (ekologiska) morgonsmoothies. På det sättet får du också en viss detox-effekt (din kropp gör av med gifter) - och personer som annars har ojämna toalettrutiner brukar få igång en daglig tömning av tarmen, vilket alltid bör eftersträvas.
Du hittar bra frukostinspiration på Kureras receptsida Frukost och mellanmål

13. Träna före frukost
Personer som tränar på fastande mage förbränner upp till 20 procent mer kroppsfett än personer som tränar efter frukost, enligt forskning från University of Northumbria i England.
Läs också: Träna före frukost – bränn 20 procent mer fett

 

14. Thylakoider
Ett ämne i spenat som främjar viktminskning.
Läs mer här - Professorn: ”Thylakoider är knepet som dämpar ditt sötsug”

15. Viktminskningspulver
Ja, det kan faktiskt funka. Men det är ingen långvarig lösning och bör vara något man ägnar sig åt vid enstaka tillfällen, inte har som daglig rutin året runt.
Och provar du viktminskningspulver - se då till att läsa på innan. Läs mer om hur man får bäst effekt av viktminskningspulver
Läs också: Kurera jämför viktminskningsprodukter

16. Öka ditt naturliga testosteron
Testosteron är nödvändigt för både kvinnor och män när det gäller förmågan att bygga muskler och bränna fett. Brist är inte ovanligt dock. Får du bukt på den kommer du kanske plötsligt att upptäcka att du inte hade så där sugig förbränning trots allt! Det vore väl rätt härligt va? Och du, det är inte så svårt att förändra den saken heller. Här hittar du 12 sätt att öka ditt testosteron - helt naturligt.

...Och så viktknepen du inte ens visste fanns! 
Du hittar dem här: 13 vetenskapligt uppbackade tips att gå ner i vikt

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

 

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.