Slipp göm dig bakom en badmadrass i sommar.

16 knep för dig som vill nå sommarformen snabbare!

Bara veckor kvar till semester och det som - i alla fall för många - följer med det: Beach 2015. Är du redo?
Här är 16 sätt att ge formen en rejäl kickstart - och viktknepen du inte visste fanns. 

1. Ät mindre mat - och låt tallriken bestå av 50 procent grönt. 
Mindre mat är det absolut mest effektiva sättet att nå snabb viktminskning (medan träning är det absolut snabbaste sättet att bli hälsosam - med förbättrade värden och allt vad hälsa innebär).
Grönsaker är kalorisnåla (vilket gör att du kan äta mycket!), fiberrika och skyddar mot övervikt. De hjälper oss även att hålla oss mätta.

2. Byt ut all måltidsdryck mot vatten (osötat kaffe eller te utan mjölk är också okej då och då).
Vatten förbättrar energiupptaget och förbränningen av kalorier samtidigt som det minskar hungern. Du bör dricka minst 1,5 liter vatten varje dag. Ha i lite lime eller citron om du vill ha smak plus en basisk effekt.
Drick med fördel ljummet vatten, det är bättre för njurarna. Men ta inte ljummet vatten från kranen utan använd din energisparande vattenkokare och blanda sedan upp det med hälften kallt vatten i ett glas.
Läs också: Tio skäl att dricka vatten

3. Häll äppelcidervinäger på din sallad
...eller i ditt vatten. Äppelcidervinäger vitaliserar ämnesomsättningen och sägs bidra till att maten tas upp långsammare i tarmsystemet, vilket gör att kroppen inte kan lagra fett lika lätt. Det ger även ett jämnare blodsocker, minskad aptit och minskat sötsug. Drick två matskedar blandat i vatten cirka 15 minuter före måltiden, alternativt ta i kapselform 15-30 minuter före måltiden. Finns att köpa i matvarubutiker samt som kapslar i hälsokostbutiker.

 

4. Undvik blodsockertoppar!
Att lyckas få till ett jämnare blodsocker kan vara avgörande för viktminskning. När vi får blodsockertoppar utsöndrar kroppen hormonet insulin för att dämpa toppen. Insulin är kroppens mest fettbildande hormon.
Att äta lite och ofta är ofta ett effektivt sätt att få till ett jämnare blodsocker. Att använda äppelcidervinäger, att inte småäta söta saker (borde om man ska vara strikt även gälla frukt samt sötare grönsaker och nötter som majs, morötter och cashews) är två andra sätt. Ytterligare ett tips är att - vid fika eller måltid - ta för vana att börja med fettet eller proteinet och avsluta med kolhydraterna (gäller särskilt de snabba kolisarna). Då får du heller inte samma drastiska blodsockertoppar - och därmed inte samma insulinpåslag och fettinlagring.
Läs också: Hemligheten bakom balanserat blodsocker och viktminskning

5. Ät  krom!
Börja äta tillskott med mineralet  krom. Krom är bra för insulinkänsligheten, blodfetterna och kolesterolhalten. Inte minst hjälper det till att hålla blodsockret i balans vilket effektivt minskar sötsug!
Krom bidrar till en normal fett-, protein- och kolhydratomsättning. Brist på mineralet kan störa omsättningen av glukos och fett och kan också leda till flera tillstånd som ingår i det metabola syndromet. Två bra kromtillskott är till exempel Fitness Caps och Bio-Chrom.
Läs också: Därför behöver vi krom

6. Ät mer zink
Förutom krom är zink en viktig mineral för att cellen ska kunna ta emot glukos och insulin i sina receptorer. Zink minskar ditt sötsug.
Här kan du läsa mer om zink.

7. Ät mer fett
Fett mättar på ett helt annat sätt än en kolhydratrik måltid. Är du mätt längre undviker du också effektivt behovet att småäta, suget efter skräpmat och sötsaker plus får ett jämnare humör.
Det ska dock vara nyttigt fett! Du hittar bra inspiration på nästa två punkter.

8. Börja steka - och baka - med kokosfett
Köp ett bra ekologisk kokosfett. Det är en effektiv genväg (som inte är en senväg) och ämnesomsättningsknep som allt fler börjar få upp ögonen för. Kokosfett bränner nämligen fett. Till sådant som inte ska upphettas bör du köra med kallpressad kokosolja (smakar lite kokos) och till stekning icke kallpressad (smakar inte kokos).
Läs också: Ät kokosfett och bränn fett

 

9. Ät kokosolja på sked
Kokosfett är ett så bra knep att det är värt att nämna två gånger. Detta tips lyder:
Ät fin, kallpressad och givetvis ekologisk kokosolja på sked varje dag. Kokosolja innehåller den mellanlånga fettsyran kaprylsyra, vilken fungerar som energi till hjärnan på samma sätt som socker. Många personer som lider av sockerberoende - eller andra problem med socker - upplever att de får god hjälp av just kokosolja. Kokosfett är ett fantastiskt knep för att minska sockersug, framför allt på grund av att det (nyttiga!) mättade fettet ger mättnad men även för att kokosfett stabiliserar blodsockret och ger bra byggstenar till cellmemebran, hjälper till vid transport av hormoner, upptag av fettlösliga vitaminer med mera.

10. Ät inte senare än klockan 19.00...
På natten när du fastar bildar din kropp ketoner, och du hamnar i en slags mild ketos. Ketos innebär att kroppen bryter ner fettceller för att utvinna energi (detta görs dock bara under kortare fasta). Vid alltför lång fasta (mer än 60 timmar) börjar istället kroppen att gå på sina egna muskler för att få snabbare energi än fettcellerna. Under en kortare fasteperiod är även insulinnivåerna låga, vilket är bra eftersom insulinet annars bidrar till att kroppen börjar att lagra in fett (och det vill vi ju de flesta förhindra). Även tillväxthormonernas nivåer i kroppen ökar när insulinnivåerna är låga, vilket gynnar kroppens möjlighet att bygga muskler.
Dessutom gör för sena matintag att dina organ inte får vila ordentligt under natten - och både din kropp och ditt sinne får sämre sömnkvalitet.
Läs också: Stor studie: 5:2-dieten ger diabetiker tydliga hälsoeffekter

11. ...och se till att få minst 7 timmars sömn
Natten är vår mest effektiva tid för förbränning - i alla fall om vi sköter korten rätt. På natten går kroppen in i ketos - vilket är då den bränner mest fett. Äter man för sent påverkas denna funktion. Dessutom får dina organ jobba med matsmältningsprocessen och din sömn får inte samma kvalitet.
Är du trött efter hela din dag, och på så vis blir sötsugen när kroppen vill ha snabb energi och egentligen behöver vila? När vi är trötta tenderar kroppen att sukta mer efter snabba kolhydrater som pasta och bröd för att få i sig snabb energi.
Läs också: God nattsömn för god hälsa - och ett starkt immunförsvar

12. Ät frukost
Äter du frukost är det lättare att stå emot förmiddagsfikat på jobbet. De flesta menar dessutom att det är gynnar viktminskningen (se punkten om blodsockertoppar) att äta lite och ofta - så är du en sådan som hoppar över måltider bör du genast sluta. Är det dessutom så att äter för lite, eller för näringsfattigt i början på dagen, gör dig ännu mer sugen framåt eftermiddag och kväll.
Köp på dig en mixer och börja med fördel göra gröna (ekologiska) morgonsmoothies. På det sättet får du också en viss detox-effekt (din kropp gör av med gifter) - och personer som annars har ojämna toalettrutiner brukar få igång en daglig tömning av tarmen, vilket alltid bör eftersträvas.
Du hittar bra frukostinspiration på Kureras receptsida Frukost och mellanmål

13. Träna före frukost
Personer som tränar på fastande mage förbränner upp till 20 procent mer kroppsfett än personer som tränar efter frukost, enligt forskning från University of Northumbria i England.
Läs också: Träna före frukost – bränn 20 procent mer fett

 

14. Thylakoider
Ett ämne i spenat som främjar viktminskning.
Läs mer här - Professorn: ”Thylakoider är knepet som dämpar ditt sötsug”

15. Viktminskningspulver
Ja, det kan faktiskt funka. Men det är ingen långvarig lösning och bör vara något man ägnar sig åt vid enstaka tillfällen, inte har som daglig rutin året runt.
Och provar du viktminskningspulver - se då till att läsa på innan. Läs mer om hur man får bäst effekt av viktminskningspulver
Läs också: Kurera jämför viktminskningsprodukter

16. Öka ditt naturliga testosteron
Testosteron är nödvändigt för både kvinnor och män när det gäller förmågan att bygga muskler och bränna fett. Brist är inte ovanligt dock. Får du bukt på den kommer du kanske plötsligt att upptäcka att du inte hade så där sugig förbränning trots allt! Det vore väl rätt härligt va? Och du, det är inte så svårt att förändra den saken heller. Här hittar du 12 sätt att öka ditt testosteron - helt naturligt.

...Och så viktknepen du inte ens visste fanns! 
Du hittar dem här: 13 vetenskapligt uppbackade tips att gå ner i vikt

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

vilda-vaxter-skola-myskmadra

Vilda växter-skola: myskmadra

Eko/miljö

Precis utanför dörren erbjuder naturen mängder av mat sprängfylld med vitaminer – helt gratis. Det gäller bara att veta vad man ska plocka och hur det ska tillagas. Kurera har tagit hjälp av örtspecialisten Lisen Sundgren som i några artiklar kommer att guida dig genom skogens skafferi. Först ut: doldisen myskmadran - en säreget doftande ört som signalerar att våren har kommit.

 

7 tips till dig som vill skaffa valp i coronatider

Husdjur

Våren 2020 slår rekord i efterfrågan på valpar i Sverige. I coronakrisen har många plötsligt tid att ta hand om en ny fyrbent familjemedlem och vi upplever en "valpboom". Vad ska man tänka på som ny hundägare – hur långa köer är det för att få en valp – och vilka risker finns det med att skaffa hund just nu?

Melonrulltårta till mor

Recept

Fira alla fantastiska mammor med en oemotståndligt mumsig melonrulltårta på Mors dag! Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt.

Ashwagandha – hjälp till återhämtning och fokus

Hälsa

Utan stressrespons skulle vi inte klara av att ta oss igenom dagen. Stressresponsen hjälper oss att hantera utmaningar och förändringar – både fysiska och psykiska. Men det är lätt att stresspåslaget fortsätter när vi kommer hem från jobbet. Örten ashwagandha kan dämpa stressen, det visar flera studier.  

 

Hjälp vid IBS och problemmage

Hälsa

Nästan var femte svensk lider av IBS – Irritable Bowel Syndrome. Det är en funktionell störning i tarmen som ger upphov till olika problem. Magsmärtor, förstoppning, svullnad och diarré är vanliga symtom. Att anpassa kosten efter magen är a och o. Och för att hjälpa till ännu mer kan probiotika ge en ännu bättre fungerade mage- och tarm.

Gör din egen kombucha

Drycker och smoothies

I Asien har kombucha sannolikt druckits i mer än tusen år, men i Sverige fick kombucha sitt stora genomslag för drygt tio år sedan.  Kombucha framställs genom fermentering av te, socker och en bakteriekultur. Det är enkelt och kul att göra själv. Skaffa en scoby och gör din egen kombucha.

Kvinna och över 50? Så bör du träna och äta för att långsiktigt må bra

Fakta

Det händer något när kvinnor passerar 50. Det handlar inte bara om att kroppen förändras av klimakteriet, kvinnor tappar även i muskelmassa, och mellan 50 och 65 är det extra viktigt hur livsstilen ser ut. En avhandling gjord av forskaren Peter Edholm visar att det är viktigt att träna styrketräning i kombination med en hälsosam kost rik på omega-3 fettsyror för att bibehålla god hälsa längre fram i livet.

 

kvinna med sömnproblem

Håll dig frisk med mer sömn

Hälsa

Vrider och vänder du dig i sängen? Svårt att komma till ro? Du är inte ensam, var tredje svensk har sömnproblem visar en ny undersökning. Men du har mycket att vinna på att ta tag i sömnproblemen – vi visar hur.

D-vitaminbrist kan ge svårare symtom för de som drabbas av covid-19

Hälsa

En metaanalys av placebokontrollerade studier visar att vitamin D skyddar mot luftvägsinfektioner. Därför bör man sträva efter att höja D-vitaminstatusen hos de som befinner sig i en riskgrupp för att få covid-19. Framför allt om de inte får i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eller genom solljuset. Det skriver läkarna Mats B Humle, Henrik Pelling och Susanne Bejerot i ett debattinlägg i Läkartidningen.

”Hudvård börjar på tallriken”

Hud

Hudvård börjar på tallriken. Det menar Maria Ahlgren, skönhetsjournalist och författare till Beautyfood-böckerna, som påstår att många av de funktioner som eftersöks i hudvård finns i helt vanlig mat.

 

Därför får vissa mer hål i tänderna

Hälsa

En ny avhandling vid Umeå universitet presenterade anledningen till att vissa av oss får mer hål i tänderna. En viss genvariant gör att du inte lika lätt känner smaken av socker – och vill äta mer – i kombination med en rad av olika bakterier som ger karies.

Håll tätt med app i telefonen

Forskning

Appen Tät är utvecklad vid Umeå universitet och hjälper kvinnor med urinläckage att hålla tätt. Under tio månader laddade 10 456 gravida och nyförlösta kvinnor ner appen och svarade på en kort enkät. 123 kvinnor ingick i en studie. Efter tre månader minskade besvären med inkontinens och urinläckage och kvinnorna fick en betydligt bättre livskvalitet.

E-handelsprodukter innehåller förbjudna ämnen

Eko/miljö

Nätshoppingen har ökat när social distansering blivit norm. Men tänker du på varifrån produkterna du köper på nätet kommer och vad de innehåller? Enligt Kemikalieinspektionen innehåller nästan åtta av tio produkter från företag utanför EU farliga och förbjudna ämnen, som bly och bor.

 

Kan gurkmeja ha effekt på virus?

Hälsa

Det finns över 7 000 vetenskapliga studier på den aktiva substansen curcumin som finns i gurkmeja. De hälsobringande effekterna kopplas till de inflammationshämmande egenskaperna. Det nya coronaviruset orsaker en betydande ökning av det inflammatoriska svaret i kroppen och därför väcks tankar om att curcumin kan vara ett komplement i behandlingen för att tillfriskna.

Så kan du skapa nya träningsrutiner

Hälsa

Veckor av hemmaarbete har blivit till månader. När din vardag är i förändring är det lätt att den fysiska aktiviteten kommer i andra hand. Se till att komma ut i friska luften och ansträng dig så mycket att du svettas. Det är inte bara positivt för hjärta, leder och muskler. Din mentala hälsa mår bra av aktivitet, speciellt nu när livet är så annorlunda på grund av coronarestriktioner.