2 av 3 svenska kommuner väljer bort fjädrar i påsk | Kurera.se
2 av 3 kommuner väljer bort fjädrar i påsk

2 av 3 svenska kommuner väljer bort fjädrar i påsk

Fakta

Information om fjädrar – och var de kommer från

Fjädrar och dun kan tas från fåglar på två sätt: dels efter slakt av djuren, dels genom plockning av levande fåglar.
Påskfjädrarna vi ser i den svenska handeln kommer ofta från kalkonindustrin i USA.

Dun och fjädrar kommer till största del från andfåglar som ankor och gäss.
Enligt Djurens Rätts kartläggning gällande påskfjädrar i den svenska handeln kommer påskfjädrarna nästan uteslutande från kalkoner. Det är inte ovanligt att fjädrarna kommer från köttindustrin i USA som sedan transporteras till Kina för att färgas.

Mer information om fjädrar hittar du här.

Källa: Djurens rätt

211 av Sveriges 290 kommuner väljer påskpynt utan fjädrar.
Det visar organisationen Djurens Rätts kartläggning inför påsken.
Det betyder att två tredjedelar av kommunerna kvalar in på "fjäderfria listan".

– Det är väldigt glädjande att se, säger Moa Richter Hagert på Djurens Rätt. 

Det tycks bli en fjäderfri påsk i en majoritet av landets kommuner i år.
2018 valde 136 kommuner att inte pynta med fjädrar. 2019 har den siffran ökat till 211 kommuner.

Kommer vanligen från kalkoner
De färgglada fjädrar som ofta ses i påskris kommer från fåglar, vanligtvis från kalkoner som fötts upp i köttindustrin i USA under problematiska förhållanden.

LÄS OCKSÅ: Nu är ägg farligt – igen

Två tredjedelar väljer bort traditionellt fjäderpynt
Men – allt fler av landets kommuner väljer nu alltså bort fjäderpyntet från kommunens offentliga miljöer. I år kvalar två tredjedelar av Sveriges kommuner in på det som kallas "fjäderfria listan". 
Något som verkligen glädjer organisationen Djurens Rätt.

 

"Säger något om hur vi ser på djur"
Moa Richter Hagert är kommunikationsansvarig på organisationen.
– Det är väldigt glädjande att se att över två tredjedelar av alla Sveriges kommuner väljer att pynta djurvänligt.
– Just påskfjädrar kan tyckas vara en liten fråga, men det säger ändå något om hur vi ser på djur och animaliska produkter. Det finns så många andra material att använda, som inte kommer från plågade fåglar, säger hon i ett uttalande.

LÄS OCKSÅ: Kurera utmanar: "Prova att fasta från socker fram till påsk"

Djurvänliga alternativ
Vill du hitta djurvänliga påskfjädrar? Information om hur du gör för att lyckas hittar du här.

Listan över Sveriges fjäderfria kommuner
Är du nyfiken på vilka Sveriges fjäderfria kommuner är? Du hittar hela listan här.

Av Isabelle G Hedander


Fakta

Information om fjädrar – och var de kommer från

Fjädrar och dun kan tas från fåglar på två sätt: dels efter slakt av djuren, dels genom plockning av levande fåglar.
Påskfjädrarna vi ser i den svenska handeln kommer ofta från kalkonindustrin i USA.

Dun och fjädrar kommer till största del från andfåglar som ankor och gäss.
Enligt Djurens Rätts kartläggning gällande påskfjädrar i den svenska handeln kommer påskfjädrarna nästan uteslutande från kalkoner. Det är inte ovanligt att fjädrarna kommer från köttindustrin i USA som sedan transporteras till Kina för att färgas.

Mer information om fjädrar hittar du här.

Källa: Djurens rätt

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Lagrad vitlök skyddar hjärta och kärl

Hälsa

Modern forskning har visat att bakterier i munnen inte bara orsakar plack och blödande tandkött – bakterierna kan även ta sig vidare ut i blodbanan och ge upphov till hjärtfel och blodproppar. En ny studie gjord i Australien visade att lagrad vitlök inte bara sänker högt blodtryck och minskar dåliga kolesterolvärden – vitlöken bidrar också till en bättre bakterieflora i munnen och kan även den vägen skydda mot hjärt-kärlsjukdomar.

 

Kristina har (h)järnkoll på bästa maten för knoppen

Kost

Vi blir allt mer medvetna om vikten att måna om vår hjärnhälsa lika mycket som resten av kroppen. Och förståelsen för att kosten påverkar hur vi kommer må inte bara när vi blir äldre utan även i unga år tycks bara öka. Kurera ställde några frågor till näringsfysiologen Kristina Andersson  som nyligen kom ut med boken "Ät hjärnsmart" om vad man bör tänka på.

Häxan: “Midsommartid är en tid för kärleksmagi”

Krönikan

Vem har inte lagt blommor under kudden en midsommar i hopp om att drömma om sin tillkommande? Det är en romantisk tradition på mer än ett sätt som även talar om vår kontakt med naturen - kanske är det därför det ansetts vara trolldom.  I denna krönika berättar häxan och författaren Hella Nathorst-Böös om hur vi genom tiderna använt olika knep när det kommer till att locka till oss kärlek och tipsar om hur du kan göra en amulett.

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

 

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

 

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom.