2 ljuvliga recept på nyttigare julkola | Kurera.se
En kola i julig miljö

2 ljuvliga recept på nyttigare julkola

Fakta

Receptet kommer från Kureras bloggare Mia Hagenmalm och hennes blogg Riktig mat & hälsa.

Två recept på ljuvligt julig kola: en med lakritssmak och chokladigt överdrag och en gjord på kokosgrädde och pepparkakskrydda. Båda komponerade av Kureras superduktiga matbloggare Mia Hagenmalm.

Det första receptet komponerade Mia för sin mjölkmage. Det är helt veganskt och gjord på kokosgrädde och kokossocker, inget mejeri och inga tillsatser. Hon beskriver den som en "så himla, makalöst jättegod kola!"

 

Det andra receptet är på ljuvligt god lakritskola som Mia förra året experimenterade fram och som inte bara blev succé på bloggen utan som även sedan dess fått stående ovationer av alla som smakat. Bägge kolorna är på kokossocker vilket gör dem lite nyttigare än kola gjord på vanligt raffinerat socker och sirap, bland annat på grund av fler näringsämnen och lägre GI.
Vill man kan man utesluta lakrits och tillsätta mer kakao har man istället en underbar chokladkola.

Portioner: 30

Ingredienser

Kola på kokosolja och kokosgrädde
25-30 stycken
2,5 dl kokosolja, eko
3 dl kokossocker, eko
1 dl agavesirap, eko
1,5 dl kokosgrädde (bara det vita, gräddiga, inget av det vattniga), eko
1 tsk vaniljpulver, eko
4 msk raw kakao, eko
0,5 krm salt (gärna Himalayan – utan tillsatser)
1 tsk pepparkakskrydda, eko

Vill du hellre göra lakritskola men med kokosolja och kokosgrädde istället för smör och grädde, gör enligt receptet nedan men med tre msk kakao och en matsked lakritspulver och uteslut pepparkakskryddan.

[caption id="attachment_79210" align="alignright" width="203"]Ekologisk lakritskola med chokladöverdrag Ekologisk lakritskola med chokladöverdrag. Foto: Mia Hagenmalm[/caption]

Julig lakritskola på kokossocker 30-40st

100 g smör
2 dl grädde
3 msk kakao (eller 4 msk om du vill utesluta lakrits och istället få chokladkola)
1 dl agavesirap
3 dl kokossocker
0,5 krm salt (gärna Himalayan)
1,5 msk lakritspulver, eko

Till garnering:
100 g minst 70% choklad
Flingsalt

Gör så här
[caption id="attachment_55035" align="alignright" width="294"]Vegansk kola på bord i julstämning Vegansk kola på kokosolja och kokosgrädde Foto: Mia Hagenmalm[/caption]

Vegansk kola
Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg med övriga ingredienser och rör om ordentligt. Låt småkoka under omrörning i cirka 25-35 minuter.
Jag gjorde kulprovet, alltså droppade lite av smeten mot slutet i kallt vatten och ser om kolan håller ihop. Då är kolan klar. Häll upp i smörpappersklädd form. Låt svalna och stelna till. Skär sedan upp i lagom stora bitar! Är man lite pysslig och har tid kan man slå in kolabitarna i smörpapper med snöre runt om. Annars förvaras de i en glasburk med smörpapper emellan i kylen.

Lakritskola
Blanda alla ingredienser utom lakritspulvret i en vid gryta med tjock botten. Koka upp, sänk värmen och låt småputtra på svag värme. Rör i grytan hela tiden. Använd gärna en träslev.

Fakta

Receptet kommer från Kureras bloggare Mia Hagenmalm och hennes blogg Riktig mat & hälsa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

 

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.

 

Två klassiska pastarätter på vegovis

Recept

Tvekar du att lägga om till vegansk eller vegetarisk kost av rädsla för att inte längre kunna njuta av dina favoriträtter som spagetti bolognese eller lasagne? Lugn, det råder läkaren Veronica Hedberg och kokboksförfattaren och journalisten Susanne Hovenäs bot på. I nya boken "Smart mat för en frisk kropp och hjärna" finns flera goda recept att botanisera bland och Kurera kan bjuda på två smakprov. 

Växtbaserad mat – smart för kropp och hjärna

Kost

I år minskade köttkonsumtionen i Sverige för andra året i rad och ligger nu på samma nivå som den var 2007. Vi har fortfarande en bit kvar innan vi befinner oss på den nivå vi var innan Svreige gick med i EU och priset på kött sjönk men utvecklingen tycks gå stadigt nedåt. I takt med det ökar intresset för vegansk eller växtbaserad mat och i dagarna släpptes en ny bok med helt växtbaserade recept.

Tävla och vinn albumet “Svart katt”

Tävling

Sångerskan Cecilia Thorngrens album "Svart katt" fick ett varmt mottagande när det kom ut. Nu har du chansen att vinna ett signerat exemplar med låtar ur den svenska visskatten samt nyskrivet material av Staffan Hellstrand och Peter Le Marc.