2 ljuvliga recept på nyttigare julkola | Kurera.se
En kola i julig miljö

2 ljuvliga recept på nyttigare julkola

Fakta

Receptet kommer från Kureras bloggare Mia Hagenmalm och hennes blogg Riktig mat & hälsa.

Två recept på ljuvligt julig kola: en med lakritssmak och chokladigt överdrag och en gjord på kokosgrädde och pepparkakskrydda. Båda komponerade av Kureras superduktiga matbloggare Mia Hagenmalm.

Det första receptet komponerade Mia för sin mjölkmage. Det är helt veganskt och gjord på kokosgrädde och kokossocker, inget mejeri och inga tillsatser. Hon beskriver den som en "så himla, makalöst jättegod kola!"

 

Det andra receptet är på ljuvligt god lakritskola som Mia förra året experimenterade fram och som inte bara blev succé på bloggen utan som även sedan dess fått stående ovationer av alla som smakat. Bägge kolorna är på kokossocker vilket gör dem lite nyttigare än kola gjord på vanligt raffinerat socker och sirap, bland annat på grund av fler näringsämnen och lägre GI.
Vill man kan man utesluta lakrits och tillsätta mer kakao har man istället en underbar chokladkola.

Portioner: 30

Ingredienser

Kola på kokosolja och kokosgrädde
25-30 stycken
2,5 dl kokosolja, eko
3 dl kokossocker, eko
1 dl agavesirap, eko
1,5 dl kokosgrädde (bara det vita, gräddiga, inget av det vattniga), eko
1 tsk vaniljpulver, eko
4 msk raw kakao, eko
0,5 krm salt (gärna Himalayan – utan tillsatser)
1 tsk pepparkakskrydda, eko

Vill du hellre göra lakritskola men med kokosolja och kokosgrädde istället för smör och grädde, gör enligt receptet nedan men med tre msk kakao och en matsked lakritspulver och uteslut pepparkakskryddan.

[caption id="attachment_79210" align="alignright" width="203"]Ekologisk lakritskola med chokladöverdrag Ekologisk lakritskola med chokladöverdrag. Foto: Mia Hagenmalm[/caption]

Julig lakritskola på kokossocker 30-40st

100 g smör
2 dl grädde
3 msk kakao (eller 4 msk om du vill utesluta lakrits och istället få chokladkola)
1 dl agavesirap
3 dl kokossocker
0,5 krm salt (gärna Himalayan)
1,5 msk lakritspulver, eko

Till garnering:
100 g minst 70% choklad
Flingsalt

Gör så här
[caption id="attachment_55035" align="alignright" width="294"]Vegansk kola på bord i julstämning Vegansk kola på kokosolja och kokosgrädde Foto: Mia Hagenmalm[/caption]

Vegansk kola
Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg med övriga ingredienser och rör om ordentligt. Låt småkoka under omrörning i cirka 25-35 minuter.
Jag gjorde kulprovet, alltså droppade lite av smeten mot slutet i kallt vatten och ser om kolan håller ihop. Då är kolan klar. Häll upp i smörpappersklädd form. Låt svalna och stelna till. Skär sedan upp i lagom stora bitar! Är man lite pysslig och har tid kan man slå in kolabitarna i smörpapper med snöre runt om. Annars förvaras de i en glasburk med smörpapper emellan i kylen.

Lakritskola
Blanda alla ingredienser utom lakritspulvret i en vid gryta med tjock botten. Koka upp, sänk värmen och låt småputtra på svag värme. Rör i grytan hela tiden. Använd gärna en träslev.

Fakta

Receptet kommer från Kureras bloggare Mia Hagenmalm och hennes blogg Riktig mat & hälsa.

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Ny konsumentmärkning för närodlat

Kost

Nu lanseras en ny märkning för frukt och grönt som inte rest så långt. Den nya märkningen "Ju närmre desto bättre" ska informera konsumenterna om huruvida livsmedlet de håller i sin hand är närproducerat eller inte – en komponent allt fler bryr sig om i en tid då ordet "hållbart" trendar såväl på nätet som samhället i stort. 

Grön midsommarmiddag signerad Sophie

Recept

Ni har väl inte missat Sophies Bohnstedts blogg på Kurera med ljuvliga recept på mat som är både miljövänlig och hälsosam. Här bjuder hon på ett specialkomponerad midsommarmiddag till Kureras läsare. Vad sägs om purjolöks”rösti” med ugnsbakade rödbetor i balsamicodressing med pinjeparmesan, basilika och gräslök. Till det serveras ruccola och ugnsrostad sparris. 

 

“Det är anti-aging inifrån”

Hud

När Maria Carlweitz passerade 40 upplevde hon att någonting hände med huden. Den blev torrare, slappare och förlorade sin lyster. I dag mår hennes hud bättre än någonsin – mycket tack vare näringsboosten med kollagen.

Ny studie: “Vi får i oss fem gram plast i veckan”

Eko/miljö

Det finns i allt från öl och vatten till skaldjur. Nu visar en ny sammanställning att vi kan få i oss så mycket som fem gram eller lika mycket som ett kreditkort plast i veckan. Det mesta kommer från vattnet vi dricker. Nu visar dessutom ny forskning att det finns betydligt mer mikroplast i haven än vi tidigare förstått.

Så upptäcker du farliga knölar hos din hund

Så upptäcker du potentiellt farliga knölar hos din hund

Allmänt

Cancer är den vanligaste dödsorsaken bland hundar och ungefär varannan hund över åtta år drabbas. Som vid all cancer kan tidig diagnos vara avgörande och som hundägare är det därför bra att själv kunna undersöka sin älskling i jakten på knölar – även om långt ifrån alla ojämnheter i din hunds hud är farliga. Här får du veta mer om hur du går till väga.

Så skapar du en må-bra-trädgård

Eko/miljö

En prunkande, härlig trädgård kan fylla fler funktioner än att bara vara vacker. Genom att tänka på dofter, placering av växter och möbler kan du skapa en alldeles egen läkande trädgård där du får ro och kan koppla av.

Hudexperten: “Vi måste lära oss sola smart”

Forskning

Kemiska uv-filter i solskydd tränger in genom huden och ut i blodet enligt en ny studie. För vissa solskydd blir nivåerna i blodet så höga att de bör utredas som hälsorisk menar forskarna bakom studien. Vi frågade Kureras hudexpert hudvårdsterapeuten och homeopaten Johanna Bjurström vad hon anser om de nya rönen.

 

 

Hela Sverige springer för Terese

Allmänt

Träningsprofilen och inspiratören Térese Alvén 37, slog igenom med sin träningsblogg ”Spark i baken”, sedan dess har hon varit en förebild för många. I maj fick hon beskedet att hon drabbats av en svår form av cancer och i dagarna gick hennes make ut och meddelade att Térese valt att sövas ned sin sista tid. Nu pågår en insamling till Cancerfonden i hennes namn.

”Smärtan i mitt knä är helt borta”

Hälsa

Jan Lindberg är banchef på en golfklubb i Värmland och milslånga promenader ingår i arbetet. För två år sedan började ett knä värka. Röntgen visade på artros och värken tilltog så att Jan allt oftare fick ta golfbilen. I november förra året började Jan ta ett tillskott med gurkmeja och boswellia. Tre månader senare var smärtan i knäet helt borta.

Behåll hälsan med maten som skyddar mot sjukdom

Kost

Han är kändisarnas favorit och inte att undra på att han är populär, till exempel säger han att det är nyttigt att ta en öl. I boken "Ät dig frisk" som nyligen kom ut på svenska lyfter läkaren William W Li fram livsmedel som på olika sätt bidrar till att skydda mot sjukdom. 

 

“Unna dig att vila in semestern” 

Krönikan

För många kan försommaren vara en tid med många aktiviteter, sådant man vanligtvis gillar kan bli en börda som pliktskyldigt bockas av. Även roliga saker blir stressande om de blir för många. Känner du som vi att det lätt kan bli för mycket av det goda? Frågar Lotta Lagerqvist och Victoria Carinci i denna krönika där de tipsar om olika sätt att stressa ned.

Nutritionisten om hälsofördelarna med att fasta

Kost

Fasta har traditionellt används sedan urminnes tider inom olika religioner och traditioner. Det är skillnad på fasta och kalorirestriktion. Kalorirestriktion är när man minskar sitt intag av kalorier överlag och fasta innebär att man endast äter under specifika perioder eller tidpunkter. Många använder fasta för att gå ner i vikt med det har även visats ha många andra positiva hälsoeffekter. Nutritionisten Lina Åhlén hjälper oss att reda ut begreppen.

Allt fler barn kan prata med sin pappa om problem

Gravid/barn

Andelen barn och unga som kan prata med sin mamma om problem har varit hög i Sverige under lång tid. Nu ökar andelen som uppger att de kan prata förtroligt även med sin pappa, hos båda könen men särskilt bland flickor. Det visar de senaste resultaten från Folkhälsomyndighetens årliga undersökning om skolbarns hälsovanor.

Man skjutsar glad kvinna i skottkärra

Nya trenden: odla mat i grannens trädgård

Eko/miljö

Matcha odlingssugna med trädgårdsägare. Det är Rebecka Hagmans enkla idé som kan bidra till både mångfald och att outnyttjade trädgårdar tas tillvara. – Genom att dela trädgård skapas också nya möten mellan människor som annars inte hade träffats, säger hon.

 

Nationaldagsfirande med grekisk touch

Recept

Oavsett om du ska fira nationaldagen eller bara njuta med av en picknick i den underbara grönskan kan det vara gott med något att äta. Kurera bjuder på två recept med grekisk touch ur boken "Jills och Marias Taverna" av  Jill Johnson & Maria Molin Ljunggren. Båda rätterna passar utmärkt att ta med sig i den vegetariska picknickkorgen eller servera ihop med grillat – varför inte halloumi?