Fakta
Receptet kommer från Kureras bloggare Mia Hagenmalm och hennes blogg Riktig mat & hälsa.Två recept på ljuvligt julig kola: en med lakritssmak och chokladigt överdrag och en gjord på kokosgrädde och pepparkakskrydda. Båda komponerade av Kureras superduktiga matbloggare Mia Hagenmalm.
Det första receptet komponerade Mia för sin mjölkmage. Det är helt veganskt och gjord på kokosgrädde och kokossocker, inget mejeri och inga tillsatser. Hon beskriver den som en "så himla, makalöst jättegod kola!"
Det andra receptet är på ljuvligt god lakritskola som Mia förra året experimenterade fram och som inte bara blev succé på bloggen utan som även sedan dess fått stående ovationer av alla som smakat. Bägge kolorna är på kokossocker vilket gör dem lite nyttigare än kola gjord på vanligt raffinerat socker och sirap, bland annat på grund av fler näringsämnen och lägre GI.
Vill man kan man utesluta lakrits och tillsätta mer kakao har man istället en underbar chokladkola.
Ingredienser
Kola på kokosolja och kokosgrädde
25-30 stycken
2,5 dl kokosolja, eko
3 dl kokossocker, eko
1 dl agavesirap, eko
1,5 dl kokosgrädde (bara det vita, gräddiga, inget av det vattniga), eko
1 tsk vaniljpulver, eko
4 msk raw kakao, eko
0,5 krm salt (gärna Himalayan – utan tillsatser)
1 tsk pepparkakskrydda, eko
Vill du hellre göra lakritskola men med kokosolja och kokosgrädde istället för smör och grädde, gör enligt receptet nedan men med tre msk kakao och en matsked lakritspulver och uteslut pepparkakskryddan.
[caption id="attachment_79210" align="alignright" width="203"]Julig lakritskola på kokossocker 30-40st
100 g smör
2 dl grädde
3 msk kakao (eller 4 msk om du vill utesluta lakrits och istället få chokladkola)
1 dl agavesirap
3 dl kokossocker
0,5 krm salt (gärna Himalayan)
1,5 msk lakritspulver, eko
Till garnering:
100 g minst 70% choklad
Flingsalt
[caption id="attachment_55035" align="alignright" width="294"]
Vegansk kola
Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg med övriga ingredienser och rör om ordentligt. Låt småkoka under omrörning i cirka 25-35 minuter.
Jag gjorde kulprovet, alltså droppade lite av smeten mot slutet i kallt vatten och ser om kolan håller ihop. Då är kolan klar. Häll upp i smörpappersklädd form. Låt svalna och stelna till. Skär sedan upp i lagom stora bitar! Är man lite pysslig och har tid kan man slå in kolabitarna i smörpapper med snöre runt om. Annars förvaras de i en glasburk med smörpapper emellan i kylen.
Lakritskola
Blanda alla ingredienser utom lakritspulvret i en vid gryta med tjock botten. Koka upp, sänk värmen och låt småputtra på svag värme. Rör i grytan hela tiden. Använd gärna en träslev.