Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Man i labbrock håller i provrör med odlade alger

Kanske kan du satsa på att bli en aquaponibonde, som odlar alger?

20 framtidsyrken i klimatkrisens spår

Havsplastingenjör, aquaponibonde, klimatsykolog eller odlingskonsult... ? Här är de innovativa framtidsjobb som kommer att efterfrågas i en värld som ställer om i klimatkrisens spår.

Larmrapporten från FN:s klimatpanel IPCC som nyligen släppts visar att det är bråttom att göra något åt klimatkrisen. Redan inom 20 år väntas vi passera 1,5 graders uppvärmning.

Nyhetsrapporteringen om extrem hetta, enorma bränder, smältande isar och stigande havsnivåer är alla tecken på att vi nu måste agera kraftfullt och minska utsläppen drastiskt för att bromsa de negativa effekterna av den globala uppvärmning som skapats av mänskligheten. Det är inte längre en dystopi som berör platser och länder långt borta – klimatrkisen är redan här.

LÄS OCKSÅ:Därför ska du gå i klimatvänliga skor

Ny kompetens behövs

Och inom en snar framtid där klimatförändringarna är verklighet, måste vi ha ställt om samhället i allt från miljö och teknik till cirkulär ekonomi och matförsörjning. Den ideella föreningen Klimatklubben har, ihop med organisationen ”Våra barns klimat” och en expertjury från bland annat KTH, Institutet för framtidsstudier och Friluftsfrämjandet, tagit fram en lista på 101 framtidsyrken, som kommer behövas i den nya verklighet vi behöver anpassa oss till. Visst kommer vi som tidigare även behöva personal inom ”vanliga yrken” som tandläkare, pedagoger, omsorgspersonal, elektriker, brandmän och en massa andra yrken som redan finns. Men med listan belyser de att vi efter en omställning kommer ha helt andra kompetenskrav än idag – inom områden som mat, teknik, transport, stadsplanering med mera.

20 jobb som behövs inom en snar framtid:

1. Odlingskonsult/kommunal odlingsrådgivare

En kommunal odlingsrådgivare är en tjänsteman som hjälper privatpersoner, skolor och förskolor med sin kompetens inom odling. Att vara odlingskonsult handlar om att hjälpa bönder att bli mer hållbara genom att koordinera växelbruk mellan olika gårdar, implementera ett regenerativt jordbruk – vilket är ett jordbruk som med ekologiska metoder bevarar och bygger upp jordhälsan – och minska klimatpåverkan från gårdar på olika sätt.

 

2. Havsplastingenjör

Det behövs experter som hittar lösningar på hur man bäst samlar upp, återvinner och bryter ner allt den havsplast som finns. Att städa haven, helt enkelt!

3. Miljörättsadvokat

Vi kommer behöva specialistkompetens inom naturens rättigheter för att komma på rätt köl på jorden. En bred kunskap behövs om hur vi ska ta oss an miljöförstöring i stor skala, även kallat ekocid,  i form av förorenade områden, stora oljespill i haven och djur vars naturlig hem i naturen blivit skövlade, till exempel i regnskogen.

LÄS OCKSÅ: Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

4. Biologisk mångfald-skötare

Hur står det till med kommunens och regionens offentliga ytor? En biologisk mångfald-skötare ser till att skog och mark gynnar den biologiska mångfalden inom kommun och region, och planerar de offentliga ytorna så de kan vara gynnsamma för fler än människor.

5. Skolträdgårdsanläggare

Förskolor och skolor kommer än mer i framtiden använda egna trädgårdar som viktig miljö för lärande. En medveten generation kommer skapas i dessa och få värdefulla kunskaper – samtidigt som trärgårdarna bidrar till produktionen av mat.

6. Aquaponibonde

Det handlar om bönder som säkrar en hållbar, lokal matproduktion på ett sammanlänkat sätt. De odlar till exempel fisk, skaldjur eller alger och sedan använder de vattnet i hydroponisk odling.

7. Labbodlare av kött

Vårt köttätande kommer behöva minska drastiskt, och när vi väl äter kött så väljer vi svenskt naturbeteskött, viltkött – och exklusivt kött gjort i labb. Att göra labbkött innebär att man tar ut celler från ett visst djur och sedan odlar kött från dessa i ett labb.

LÄS OCKSÅ: Köttkonsumtionen gick ner förra året

8. Industriell matavfallskomposterare

Jorden får inte förorenas med plast eller hamna på soptippen bara för att vi inte har kunskap om hur den ska tas tillvara. En person som skapar ”riktig” jord av matavfall eller trädgårdsavfall från såväl bostäder som företag är en Industriell matavfallskomposterare. Jorden kan sedan säljas tillbaka för de som vill syssla med små och storskaliga hemmaodlingar.

 

9. Vind- och solkrafttekniker, installatör och rådgivare

Specialkompetens behövs för både privatpersoner och samhället i stort när vi ska utveckla och anpassa energiförsörjningen med hjälp av sol- och vindkraft.

10.Elkraftingenjör

Det kommer finnas ett omättligt behov lång tid framöver för denna yrkeskategori, enligt expertjuryn.

LÄS OCKSÅ: Därför är det bra att vårt kycklingätande minskar

11. Energilagringskonsulent

Det blir alltmer av vikt att producera och lagra energi eftersom den förnybara energin tillförs periodvis eller stötvis. Exempelvis: solen lyser inte alltid när energibehovet är som störst, och vinden blåser inte alltid. Vi behöver alltså lagra energi för att det inte ska uppstå glapp mellan behov/efterfrågan och tillgång.

12. Klimatpsykolog

Med allt fler personer som oroar sig och känner ångest inför klimatförändringar behövs psykologer som är specialiserade på just klimatoro och klimatångest, för att behandla de drabbade.

13. Skräpfiskare

Precis som det kommer behövas havsplastingenjörer som klurar ut och konstruerar tekniska lösningar för att rensa haven från plast, blir ett viktigt och praktiskt jobb särskilda fiskare som rensar haven från skräp.

LÄS OCKSÅ: Covid-19 banar väg för framtidens syntetiska flygbränsle

14. Integrationsoptimerare

Vi behöver ta tillvara på såväl kunskap som resurser som inflyttade individer till Sverige kan erbjuda – oavsett om de kommer av egen vilja eller på grund av exempelvis klimatflykt. En integrationsoptimerare matchar bland annat dessa personers kompetens med behov av arbetskraft inom våra kommuner, de hittar sysselsättning och språkträning som underlättar asylprocessen och ser till att inflyttning sker till avfolkningshotade bygder.

 

LÄS OCKSÅ: 50 förändringar i vardagen som ska rädda planeten

15. Vetenskapskommunikatör/klimatkommunikatör

Det blir enormt viktigt att alla i befolkningen förstår vad som händer och hur dessa händelser påverkar oss när världen befinner sig i kris och under omställning. En klimatkommunikatör jobbar med att synliggöra kommunernas klimatarbete för medborgarna.

16. Klimatinspektör

Dessa utvärderar om företag och verksamheter arbetar mot klimatmålen som satts

17. Tågutvecklare/tågmanager

När fler väljer bort flyget och trycket ökar på tågen krävs nya yrken kopplade till det rälsburna, miljövänliga transportmedlet. Det kan handla om att göra tågstationer till levande knutpunkter, om serviceyrken inom biljett bokning och för att planera rutter samt samordning av upplevelser kopplade till tåget.

LÄS OCKSÅ: Vi vill flyga mindre – även efter pandemin

18. Vatten- och avloppsexpert

Vi har stora upprustningsbehov inom VA-sektorn men det saknas massor med kompetent personal. Det beror dels på stora pensionsavgångar och dels på att det fylls på för långsamt med yngre arbetskraft.

19. Material- och återbruksmäklare

Det här en innovativ sorts mäklare som parar ihop resurser, material och saker med de eller det som har behov av dem inom exempelvis renovering och nybyggnation.

20.Koldioxidingenjör

Dessa ska hitta lösningar på hur vi fångar upp och förvarar koldioxid i atmosfären.

För att läsa och inspireras av alla 101 framtidsyrken, se hela listan på Klimatklubbens hemsida!

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

man som tittar ini kylskåpet

Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa

Hälsa

Vill du behålla din skärpa när du blir äldre kan det vara en god idé att satsa på att få plats med lite mer grönsaker på tallriken redan nu. En amerikansk studie visade att män som åt frukt och grönt hade färre tecken på försämring av den kognitiva förmågan än de som åt mindre grönt.

mejerivaror

Mejerifett verkar inte påverka hjärthälsan

Forskning

Länge har det diskuterats om mejerifetter är bra eller dåliga för kroppen. Nu redovisar svenska forskare en data där de analyserat 4 150 60-åringars blodprover. Studien visade att de som hade ett högt intag av mejerifett i sitt blod hade lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar.

glad kvinna i höstskog

Magnesium ger bättre upptag av D-vitamin

Hälsa

D-vitamin lagras i kroppens fettvävnad under soliga dagar, men efter höstdagjämningen står solen för lågt för att vi ska kunna tillgodogöra oss D-vitamin från solen. Mitt i vintern kan därför dina lager av D-vitamin vara relativt tomma. Då kan det vara viktigt att komplettera kosten med ett kosttillskott, och om du ser till att fylla på depåerna av magnesium – ja, då blir ditt D-vitamintillskott ännu effektivare. Det visar en nyligen gjord studie.

frukt, grönt och vitaminburk

Därför är vitamintillskott så viktiga

Kost

Maten innehåller inte lika mycket näring som den gjorde för 40-50 år sedan. Det gör att vi äter mer för att fylla behoven och det är en av flera anledningar till att vi väger mer idag. Forskningsresultat från Tyskland, har bland annat visa att innehållet av vitaminer och mineraler i frukt och grönsaker minskade dramatiskt mellan 1985 och 1996. Därför kan det vara en god idé att då och då komplettera med kosttillskott.

 

Kvinna sover på rygg

5 hälsofördelar med att sova på rygg

Naturlig hälsa

Sover du på sidan, mage eller rygg? Din sovställning kan faktiskt påverka såväl hälsa som sömnkvalitet. Att sova på rygg är inte lika vanligt bland vuxna som att sova på sidan. Det kan visserligen orsaka snarkning, men i gengäld ge flera positiva effekter – som minskad risk för ryggvärk och rynkor!

Glasstrutar mot turkos bakgrund

Tillsatser mer regel än undantag i glass

Eko/miljö

Vad finns egentligen i glassen som du unnar dig på helgen? Inte bara rena råvaror visar det sig. De flesta sorter är fulla av tillsatser, även de som utger sig för att vara handgjorda. Här listar vi 5 tillsatser att välja bort – och 6 äkta och riktigt goda glassar att välja istället!

par fikar vid vattnet

En kvart om dagen räcker för att sänka stressen

Mental hälsa

Psykisk ohälsa som är stressrelaterad har ökat de senaste decennierna och det fortsätter att öka så snabbt att det nu ses som ett stort hot mot folkhälsan. Statistiken är nedslående och visst, en del livssituationer är svåra att påverka, men det går att sänka stressen. Lär dig att varva ner och att ge dig tid för återhämtning, då klarar du stress bättre. En kvart om dagen, det räcker.

 

Så kan du slippa klåda och eksem under armarna

Hud

Aluminiumklorid skyddar från svett under armarna, men kan ge klåda, eksem och andra hudirritationer. Och det har antytts att aluminiumklorid kunna öka risken för vissa sjukdomar. I väntan på svar kan ett miljövänligt alternativ vara ett klokare val.

Vitaminet som kan förebygga hjärt-kärlsjukdomar

Hälsa

K2 är mest känt som vitaminen som kan stärka skelett och vävnad, men forskning visar att K2 fyller en viktig funktion för blodets koagulation och för att stärka kärlens väggar vilket i slutändan håller hjärt-kärlsjukdomar borta. Analyser har visat att det är vanligt med K2-brist på grund av att det kan vara svårt att få i sig vitaminet i kosten. Det kan behövas stora mängder yoghurt, nötkött, mjölk, ost och ägg för att täcka behovet.  

vitlök

Lagrad vitlök kan sänka blodtrycket

Naturlig hälsa

Tre av tio vuxna har högt blodtryck – och 40 procent av dessa riskerar att dö på grund av hjärtproblem. Ännu fler går omkring med en låggradig inflammation i kärlen utan att veta om det. En kost rik på antioxidanter och ett tillskott med vitlök kan både förebygga och sänka högt blodtryck, och dessutom stärka immunförsvaret.

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

 

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

 

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.