Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Man i labbrock håller i provrör med odlade alger

Kanske kan du satsa på att bli en aquaponibonde, som odlar alger?

20 framtidsyrken i klimatkrisens spår

Havsplastingenjör, aquaponibonde, klimatsykolog eller odlingskonsult... ? Här är de innovativa framtidsjobb som kommer att efterfrågas i en värld som ställer om i klimatkrisens spår.

Larmrapporten från FN:s klimatpanel IPCC som nyligen släppts visar att det är bråttom att göra något åt klimatkrisen. Redan inom 20 år väntas vi passera 1,5 graders uppvärmning.

Nyhetsrapporteringen om extrem hetta, enorma bränder, smältande isar och stigande havsnivåer är alla tecken på att vi nu måste agera kraftfullt och minska utsläppen drastiskt för att bromsa de negativa effekterna av den globala uppvärmning som skapats av mänskligheten. Det är inte längre en dystopi som berör platser och länder långt borta – klimatrkisen är redan här.

LÄS OCKSÅ:Därför ska du gå i klimatvänliga skor

Ny kompetens behövs

Och inom en snar framtid där klimatförändringarna är verklighet, måste vi ha ställt om samhället i allt från miljö och teknik till cirkulär ekonomi och matförsörjning. Den ideella föreningen Klimatklubben har, ihop med organisationen ”Våra barns klimat” och en expertjury från bland annat KTH, Institutet för framtidsstudier och Friluftsfrämjandet, tagit fram en lista på 101 framtidsyrken, som kommer behövas i den nya verklighet vi behöver anpassa oss till. Visst kommer vi som tidigare även behöva personal inom ”vanliga yrken” som tandläkare, pedagoger, omsorgspersonal, elektriker, brandmän och en massa andra yrken som redan finns. Men med listan belyser de att vi efter en omställning kommer ha helt andra kompetenskrav än idag – inom områden som mat, teknik, transport, stadsplanering med mera.

20 jobb som behövs inom en snar framtid:

1. Odlingskonsult/kommunal odlingsrådgivare

En kommunal odlingsrådgivare är en tjänsteman som hjälper privatpersoner, skolor och förskolor med sin kompetens inom odling. Att vara odlingskonsult handlar om att hjälpa bönder att bli mer hållbara genom att koordinera växelbruk mellan olika gårdar, implementera ett regenerativt jordbruk – vilket är ett jordbruk som med ekologiska metoder bevarar och bygger upp jordhälsan – och minska klimatpåverkan från gårdar på olika sätt.

 

2. Havsplastingenjör

Det behövs experter som hittar lösningar på hur man bäst samlar upp, återvinner och bryter ner allt den havsplast som finns. Att städa haven, helt enkelt!

3. Miljörättsadvokat

Vi kommer behöva specialistkompetens inom naturens rättigheter för att komma på rätt köl på jorden. En bred kunskap behövs om hur vi ska ta oss an miljöförstöring i stor skala, även kallat ekocid,  i form av förorenade områden, stora oljespill i haven och djur vars naturlig hem i naturen blivit skövlade, till exempel i regnskogen.

LÄS OCKSÅ: Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

4. Biologisk mångfald-skötare

Hur står det till med kommunens och regionens offentliga ytor? En biologisk mångfald-skötare ser till att skog och mark gynnar den biologiska mångfalden inom kommun och region, och planerar de offentliga ytorna så de kan vara gynnsamma för fler än människor.

5. Skolträdgårdsanläggare

Förskolor och skolor kommer än mer i framtiden använda egna trädgårdar som viktig miljö för lärande. En medveten generation kommer skapas i dessa och få värdefulla kunskaper – samtidigt som trärgårdarna bidrar till produktionen av mat.

6. Aquaponibonde

Det handlar om bönder som säkrar en hållbar, lokal matproduktion på ett sammanlänkat sätt. De odlar till exempel fisk, skaldjur eller alger och sedan använder de vattnet i hydroponisk odling.

7. Labbodlare av kött

Vårt köttätande kommer behöva minska drastiskt, och när vi väl äter kött så väljer vi svenskt naturbeteskött, viltkött – och exklusivt kött gjort i labb. Att göra labbkött innebär att man tar ut celler från ett visst djur och sedan odlar kött från dessa i ett labb.

LÄS OCKSÅ: Köttkonsumtionen gick ner förra året

8. Industriell matavfallskomposterare

Jorden får inte förorenas med plast eller hamna på soptippen bara för att vi inte har kunskap om hur den ska tas tillvara. En person som skapar ”riktig” jord av matavfall eller trädgårdsavfall från såväl bostäder som företag är en Industriell matavfallskomposterare. Jorden kan sedan säljas tillbaka för de som vill syssla med små och storskaliga hemmaodlingar.

 

9. Vind- och solkrafttekniker, installatör och rådgivare

Specialkompetens behövs för både privatpersoner och samhället i stort när vi ska utveckla och anpassa energiförsörjningen med hjälp av sol- och vindkraft.

10.Elkraftingenjör

Det kommer finnas ett omättligt behov lång tid framöver för denna yrkeskategori, enligt expertjuryn.

LÄS OCKSÅ: Därför är det bra att vårt kycklingätande minskar

11. Energilagringskonsulent

Det blir alltmer av vikt att producera och lagra energi eftersom den förnybara energin tillförs periodvis eller stötvis. Exempelvis: solen lyser inte alltid när energibehovet är som störst, och vinden blåser inte alltid. Vi behöver alltså lagra energi för att det inte ska uppstå glapp mellan behov/efterfrågan och tillgång.

12. Klimatpsykolog

Med allt fler personer som oroar sig och känner ångest inför klimatförändringar behövs psykologer som är specialiserade på just klimatoro och klimatångest, för att behandla de drabbade.

13. Skräpfiskare

Precis som det kommer behövas havsplastingenjörer som klurar ut och konstruerar tekniska lösningar för att rensa haven från plast, blir ett viktigt och praktiskt jobb särskilda fiskare som rensar haven från skräp.

LÄS OCKSÅ: Covid-19 banar väg för framtidens syntetiska flygbränsle

14. Integrationsoptimerare

Vi behöver ta tillvara på såväl kunskap som resurser som inflyttade individer till Sverige kan erbjuda – oavsett om de kommer av egen vilja eller på grund av exempelvis klimatflykt. En integrationsoptimerare matchar bland annat dessa personers kompetens med behov av arbetskraft inom våra kommuner, de hittar sysselsättning och språkträning som underlättar asylprocessen och ser till att inflyttning sker till avfolkningshotade bygder.

 

LÄS OCKSÅ: 50 förändringar i vardagen som ska rädda planeten

15. Vetenskapskommunikatör/klimatkommunikatör

Det blir enormt viktigt att alla i befolkningen förstår vad som händer och hur dessa händelser påverkar oss när världen befinner sig i kris och under omställning. En klimatkommunikatör jobbar med att synliggöra kommunernas klimatarbete för medborgarna.

16. Klimatinspektör

Dessa utvärderar om företag och verksamheter arbetar mot klimatmålen som satts

17. Tågutvecklare/tågmanager

När fler väljer bort flyget och trycket ökar på tågen krävs nya yrken kopplade till det rälsburna, miljövänliga transportmedlet. Det kan handla om att göra tågstationer till levande knutpunkter, om serviceyrken inom biljett bokning och för att planera rutter samt samordning av upplevelser kopplade till tåget.

LÄS OCKSÅ: Vi vill flyga mindre – även efter pandemin

18. Vatten- och avloppsexpert

Vi har stora upprustningsbehov inom VA-sektorn men det saknas massor med kompetent personal. Det beror dels på stora pensionsavgångar och dels på att det fylls på för långsamt med yngre arbetskraft.

19. Material- och återbruksmäklare

Det här en innovativ sorts mäklare som parar ihop resurser, material och saker med de eller det som har behov av dem inom exempelvis renovering och nybyggnation.

20.Koldioxidingenjör

Dessa ska hitta lösningar på hur vi fångar upp och förvarar koldioxid i atmosfären.

För att läsa och inspireras av alla 101 framtidsyrken, se hela listan på Klimatklubbens hemsida!

Av Carolina ErikssonSkriv ut artikel


Nytt på Kurera

ostbricka

Därför kan du inte sluta äta ost

Kost

Tillhör du dom som inte bara kan ta en eller två ostskivor på smörgåsen – du hinner hyvla och äta några skriver till innan du börjar äta smörgåsen. Det finns en förklaring till att du inte kan hejda dig. – Ost har en morfinliknande effekt och är starkt beroendeframkallande, säger holistiska näringsfysiologen Rebecca Johansson.

Kvinna sover

Problem att sova? Så här kan du göra

Hälsa

En av tre svenskar lider av sömnsvårigheter då och då. Det kan vara allt från insomningsproblem eller att vakna och inte kunna somna om. Att inte få tillräckligt med sömn påverkar vår hälsa negativt. Det finns mycket du kan göra för att sova bättre.

Paranötter i en skål

Därför är paranötter så nyttiga

Kost

Paranötter är inte bara goda, det är riktigt hälsosamma också. Förutom att de innehåller vitaminer och mineraler så är halten av nyttiga fetter hög. Äter du en paranöt per dag så får du i dig dagsdosen av selen.

 

Välj rätt olja för just din hud

Hud

Ekologiska oljor utvunna ur frön, kärnor, nötter och frukter kan hjälpa din hud till bättre hälsa och utseende – oavsett om du har problem med torr, känslig eller fet hy. Här tipsar vi om vad som stärker just din hy!

kvinna äter fisk

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att tillskott av omega-3 kan minska inflammation. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut och Kureras expert som varje vecka träffar klienter med besvärliga magar.

man och kvinna skrattar

Örten som höjer mannens aptit på livet

Naturlig hälsa

Att känna sig stark, frisk och ung länge – det vill nog alla. Men med ökad ålder blir de allra flesta lite tröttare. Mineraler och växter från naturens apotek kan hjälpa oss att behålla en hel del av ungdomens styrka lite längre. Men finns det något som kan bidra till att mannen kan bibehålla sin ungdoms nivåer av testosteron längre? Kurera frågade örtexperten Jan G Bruhn.

 

kvinna ligger på rygg med benen i luften

Mineralet som stöttar svullna ben

Hälsa

Stillasittande, långflygningar eller att stå och gå många timmar i sträck kan orsaka svullnad och tyngd i benen, som också gör ont. Alun stimulerar blodcirkulationen och minskar på spänningarna. Kräm med mineralämnet fungerar som en osynlig stödstrumpa – även på bara sommarben.

Ung kvinna tar en selfie med sin hund

Så blir din hund den bästa vän du drömt om

Husdjur

Alice Kassius Eggers är utbildad hundinstruktör och matte till cockerspanieln Ylle. För henne har hundägandet inneburit ett friskare liv både fysiskt och psykiskt. Hennes bok skrev hon för andra som vill att deras hund ska kunna bli den bästa vän de drömt om. 

 

Sval melonrulltårta

Desserter/sötsaker

En oemotståndligt mumsig melonrulltårta! Perfekt att svalka sig med i sommar, eller när du än vill sätta guldkant på dagen. Detta recept är läskande gott och dessutom både veganskt, glutenfritt och sockerfritt. 

Naturliga ämnen som får bukt med problemhy

Naturlig hälsa

Problem med hyn får inte enbart tonåringar med hormonella förändringar. Det drabbar även vuxna, särskilt kvinnor mellan 20 och 40 år. Stress och oro är andra faktorer som också kan skapa obalanser och ge sämre hud. Men det finns ämnen med antibakteriella egenskaper som hjälper problemhy, till exempel pilträd, lakritsrot och trollhassel.

två barn och mat

Så förhindrar du ditt barn att bli överviktig som vuxen

Barn

Övervikt är ett stort problem som drabbar både barn och vuxna. Kosten är en del men att få barn att röra sig kan också vara svårt, tid framför skärmar av olika slag gör att barn rör sig mindre. En studie visar att närmare tre av tio amerikanska barn kommer vara överviktiga när de uppnår 35 års ålder och risken är stor att de förblir överviktiga.

kvinna håller i ett knä

Läkeväxter som lindrar artros

Naturlig hälsa

I Sverige har en halv miljon svenskar artros i lederna. Stelhet och värk i lederna blir bättre med hjälp av träning och olika naturliga substanser som grönläppad mussla, nypon, ingefära och gurkmeja lindar smärta och hjälper dig att blir rörligare. Här kommer en genomgång av läkeväxter som ger lindring.

 

ärtor

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Ärtor många hälsoegenskaper, förutom att de är smakrika. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen samt ett högt proteininnehåll. Men du kanske inte visste att ärtan inte är en grönsak.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Kost

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

kvinna mäter sitt blodtryck

Maten du ska undvika om du vill hålla blodtrycket nere

Kost

Ungefär en av tre svenskar har ett förhöjt blodtryck. Ärftlighet, stress, övervikt och dåliga kostvanor bidrar till högt blodtryck. Den genetiska faktorn går förstås inte att ändra på, men motionerar du, är måttlig med alkohol och låter bli rökning samt har sunda matvanor – då kan du ofta undvika att få problem med blodtrycket. Här är några livsmedel du ska vara försiktig med om du har högt blodtryck – eller du ska undvika för att undvika att drabbas högt blodtryck.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Vikt

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.