Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Hand med rosa naglar håller i rosa nagellack

3 fördelar med giftfria nagellack – för hälsa och miljö

8 giftfria nagellack (som finns att köpa i Sverige)!

*Kure Bazar (10-free)
*London Grace (10-free)
*Nailmatic Pure color (10 free)
*Idun (5 free)
*Priti NYC (5 free)
*Zao (5 free)
*Avril (7-free)
*Benecos (8-free)

Det har dykt upp nagellack i butikerna med märkningen "10-free", som ska vara fria från de tio värsta kemikalierna som vanligen finns i nagellack. Men vilka är dessa kemikalier och varför är just de värst? Och vad innehåller de mindre giftiga lacken istället? Vi frågade Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg!

För den som vill använda och gillar den fina effekten av ett nagellack, men samtidigt är mån om hälsa och miljö, kan det vara något av en utmaning att hitta lack som håller måttet. För nagellack är en riktig kemikaliebomb normalt sett. Men det finns alltså nu för tiden märken på marknaden som är "mindre giftiga", och dessa marknadsförs ofta med titeln ”10-free".

Så vad innebär egentligen "10-free"?

– Att nagellacket är fritt från de värsta kemikalierna som man brukar hitta i vanliga nagellack. Exakt vilka dessa 10 är, det är däremot lite olika beroende på varumärke. Generellt för alla är att de är utan toluen, formaldehyd och formaldehydresin, DBP (dibutylftalat), syntetisk kamfer, TPHP (trifenyl fosfat), parabener, xylen och bly, förklarar Kureras hud- och skönhetsexpert Sara Nomberg.

 

LÄS OCKSÅ: Hälsofarliga kemikalier i hälften av all vanlig kosmetik

Sara Nomberg

Kureras hud- och skönhetsexpert Sara Nomberg.

Varierande innehåll i lacken

Utöver det så kan innehållet variera lite, berättar Sara Nomberg vidare. Vissa ”10-free nagellack” innehåller till exempel följande ämnen, och andra inte: benzophenone-1 och 3 och styren/acrylat copolymer.

– Dessa ämnen misstänks ha, eller har konstaterade hälso- och miljörisker. Som exempel kan vi ta benzophenoner, parabener och dibutylftalat som är misstänkt hormonstörande och toluen som irriterar slemhinnor i ögon och lungor.

LÄS OCKSÅ: Så farliga är hormonstörande ämnen

Varför finns ens dessa ämnen i nagellacken?

–  Till exempel för att få glans och hållbarhet till lacket och att det ska bli hårt. Det är alltså åtråvärda resultat och funktioner som konsumenten efterfrågar helt enkelt: att nagellacket ska hålla så länge som möjligt. Som med mycket annat inom kosmetika tror jag inte att konsumenterna skulle efterfråga detta om de hade kunskap om till vilket pris de får det. Jag själv kan till exempel tycka det är helt ok att nagellacket inte håller en-två veckor, eftersom jag vet att jag inte vill ha dessa skadliga kemikalier och då hellre väljer ett lack utan dem, som håller lite kortare tid. Men vi ser en stor utveckling på denna marknad och det kommer allt fler varianter, som 5-free, 9-free och 10-free nagellack.

Så vad finns istället för de värsta kemikalierna i de lack som är ”10 free”?

– I dem hittar du istället olika stärkelser från till exempel cellulosa och majs, samt stärkande ingredienser som bambuextrakt, keratin och oljor. Vissa av dessa nagellack har dock sina egna komplex, alltså blandningar av extrakt, stärkelse och oljor, vilket gör det svårt att veta exakt ingrediens.

LÄS OCKSÅ: Så viktigt tycker vi att innehållet i våra hudvårdsprodukter är

Lite inte blint på marknadsföringen

Exempelvis säger sig märket "London grace" vara 10-free, men innehåller styren och benzophenone-1. Även  märket "Londontown Lakur", som marknadsförs som ”16-free”, innehåller benzophenone-1.

 

– Så det är alltid bra som konsument att titta på innehållsförteckningen. Lite inte bara blint på marknadsföringspåståenden som ”10-free”, understryker Sara Nomberg.

Tidigare kunde man även köpa ett brittiskt märke som var vattenbaserat, giftfritt och gick att "skala av" som ett klistermärke. Men det finns inte längre i Sverige

Finns det inga ekologiska nagellack som är helt giftfria att få tag på idag?

– Det finns ett varumärke som heter "Piggy paint", som är snarlikt. Det är mer marknadsfört mot barn men funkar ju lika bra för vuxna. Det är det mest rena som finns på den svenska marknaden idag.

Av Carolina Eriksson


8 giftfria nagellack (som finns att köpa i Sverige)!

*Kure Bazar (10-free)
*London Grace (10-free)
*Nailmatic Pure color (10 free)
*Idun (5 free)
*Priti NYC (5 free)
*Zao (5 free)
*Avril (7-free)
*Benecos (8-free)

3 fördelar med "10- free"-nagellack!

– Det handlar helt enkelt om att det är bra att undvika sådana ämnen som belastar hälsa och miljö, säger Sara Nomberg.  Här är tre exempel:


1) Att du själv undviker exponeringen, via exempelvis inandning och slemhinnor, av till exempel hormonstörande, cancerogena och irriterande ämnen. Det är viktigt för att leva ett så friskt liv som möjligt, både för oss själva men framför allt för kommande generationer. Eftersom många av dessa ämnen ackumuleras, det vill säga lagras i vävnad och passerar över till nästa generation.


2) Ju mindre du köper och stöttar produkter med dessa ämnen, desto större anses efterfrågan vara på ”bättre” ämnen. Det driver branschen i rätt riktning. Exempelvis förbjöds formaldehyd i kosmetika från 2017 på grund av sina cancerframkallande effekter.


3) DBP klassas exempelvis som miljöfarligt och styrene är en plastkomponent som är svårnedbrytbar. Så att undvika dessa ämnen är bra för miljön.


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Yogagrupp sträcker ut armarna

Yogan som hjälper traumadrabbade

Mental hälsa

Den som varit med om svåra och traumatiska händelser i livet kan få hjälp att må bättre och känna sig trygga genom en speciell, anpassad yogaform. Josefin Wikström är grundare av "Traumaanpassad yoga" i Sverige. Här berättar hon hur yogan kan lindra symtom på traumatisk stress.

Då bör du ta D-vitamin

Hälsa

Under vinterhalvår är det väldigt svårt för oss nordbor att lagra D-vitamin eftersom solen står lågt. Då kan det vara en god idé att ta ett tillskott för att säkerställa sina behov. Men varför vill Livsmedelsverket sänka maxgränsen för dagligt intag när forskningen säger något annat? Kurera frågade näringsterapeuten Leif Östberg om hur vi ska tänka kring D-vitamin.

 

Kolhydraten som bekämpar infektioner

Hälsa

Immunförsvarets uppgift är först och främst att skydda oss mot bakterier, virus och gifter. Kurera frågade Graeme Jones, klinisk fysiolog vid Nordic Clinic, om hur vi ger immunförsvaret en boost och på vilket sätt betaglukaner från en speciell alg kan stödja immunförsvaret. 

“Nu kan jag äta lök igen”

Mage

Peter Rönnholm har haft ett resande jobb och lärt känna många olika matkulturer. Han tycker lika mycket om att prova nya rätter som att laga mat i sitt eget kök. Hans mage däremot sätter ibland gränser för det han tycker om. Men så började han ta ett tillskott med matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas. Och nu klagar inte Peters mage längre.

Närbild på händer som virkar en korg

Stressa ner och må bättre – med hjälp av hantverk

Mental hälsa

Årets julklapp 2022 blev det hemstickade plagget – vilket säger något om vår samtid. Hantverk är en sysselsättning som inte bara står för hållbarhet – det får oss även att stressa ner och må bra. Oona von Zweygbergk har länge använt virkning som stresshantering. Här är hennes bästa tips för att komma igång med hantverk!

Illustration av silhuett som sitter ner och reser på sig med uppsträckta armar

Har du fastnat i en känslofälla?

Mental hälsa

Brukar du skjuta upp saker, oroa dig eller agera spontant i stunden, trots att det inte gynnar dig i längden? Då kanske du låter känslorna styra för mycket. Psykologen Siri Helle tipsar här om hur du tar dig ur känslofällorna som sätter krokben för ditt drömliv.

 

“Jag vill vara aktiv i många år till ”

Hälsa

Viveca Söderlund, 74 år, gillar att hålla igång. Hon är nybliven pensionär och har inga problem att sysselsätta sig. Men är hon för mycket i farten får hon värk i kroppen. Numera gör det ingenting, för de senaste åren har hon använt en CBD-kräm som ger smärtlindring efter en liten stund.

Barrskog mot blå himmel

Forskning: Träd kan också bli stressade

Eko/miljö

Ja du läste rätt! De gaser som träd i skogen utsöndrar i form av dofter kallas terpener. Dessa luktar gott , men fungerar även som ett försvar för träden, mot bland annat luftföroreningar och värme. Att träden börjar dofta annorlunda kan vara tecken på att träden är stressade på grund av klimatförändringar.

Friskare tänder med rätt tandkräm

Munhälsa

Blödande tandkött, karies och tandlossning drabbar inte bara munhälsan. Det kan även orsaka sjukdomar i resten av kroppen. Bra munvård är därför enormt viktigt. Hydroxiapatit är ett ämne i tandkräm som bromsar kariesangrepp tidigt, jämnar ut emaljen och fyller ut ojämnheter.

Ont i ryggen? Så blir du bra

Värk

När forskare i Australien analyserade drygt 30 000 personers data för att ta reda på hur de kommit tillrätta med smärtor i ländryggen visade det sig att regelbunden fysisk aktivitet var det bästa sättet att få bukt med värken.

Probiotika – tarmens hjältar

Hälsa

Tarmen är intelligent. Den kallas i dag för vår andra hjärna, och mellan tarmen och hjärnan pågår en ständig kommunikation. I tarmen lever goda bakteriestammar som skyddar oss mot skadliga inkräktare. Ett bra sätt att hålla sig frisk, är att se till att få i sig en mångfald av de snälla mjölksyrabakterier.

Träning kan minska risken för att utveckla epilepsi

TRÄNING

Träning mår vi riktigt bra av. Våra blodkärl säger tack när vi rör på oss, skelettet blir starkare och vår mentala hälsa stärks. Samtidigt minskar träning risken för flera av våra stora folksjukdomar. När forskare jämförde Vasaloppsåkare med övrig befolkning upptäckte de att risken att utveckla epilepsi var hälften så stor hos längdskidåkarna.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Blomkålspizza med ruccola

Blomkålspizza med pesto och zucchini

Recept

Sugen på pizza, men vill helst undvika bröd och gluten? Testa en lite hälsosammare variant som funkar även för glutenkänsliga magar, med botten gjord av blomkål, ägg och ost. Toppa sedan med mozarella, ruccola, zucchini och paprika!

 

Så styr tarmfloran ditt immunförsvar

Forskning

Uppemot 80 procent av immunförsvarets celler finns i tarmen. Goda tarmbakterier kan stötta immunförsvaret och hjälpa dig att slippa bli trött, förkyld eller få influensa. Ett snabbt sätt att stärka immunförsvaret är att ta probiotika, exempelvis mjölksyrabakterier från släktet Lactobacillus.

planet I genomskärning som står i grön miljö

För 2,5 miljarder år sedan förändrade Q10 livet på jorden

Hjärta-kärl

Q10 är ett ämne som kroppen kan tillverka själv, men med ökad ålder minskar produktionen. Q10 är bra för hjärthälsan och minskar inflammationer i kroppen.  Molekylen som också kallas ubiqinon utvecklades från början av förhistoriska bakterier för att hjälpa dessa att överleva. Utan Q10 hade det livet på jorden troligen sett annorlunda ut.

 

Kvinna blundar i profil mot dramatisk himmel

5 myter om självkänsla – och sanningar!

Mental hälsa

Vi har hört mycket om vikten av en god självkänsla för vårt välmående. En god självkänsla behövs för att vi ska kunna ta oss igenom livet på stabil grund, stå upp för oss själva och möta livets motgångar. Men enligt psykolog Siri Helle, är mycket av det vi lärt oss om självkänsla fel!

Naturliga ämnen som dämpar värk i lederna

Leder

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.