mother-using-a-comb-to-look-for-head-lice-picture-id497631674 (1)

3 naturliga huskurer mot löss

Nu går det löss!
Många konventionella metoder biter dock inte längre på de envisa krypen.
Här är några giftfria lusschampon du kan göra med ingredienser från skafferiet.

Terminstart för skolor och förskolor är den vanligaste tiden för lusepidemier att dra igång.
Alla kan drabbas men särskilt utsatta är barn, småbarnsföräldrar och skolpersonal. Löss smittar genom närkontakt med till exempel hår mot hår, hårborstar och mössor och kan snabbt drabba alla i familjen.

LÄS OCKSÅ: Barn extra känsliga för kemikalier

Huvudlöss har blivit resistenta
Ett stort problem är att läkemedel mot huvudlöss ofta inte verkar lika effektivt i dag då de blivit resistenta. Men enligt en studie publicerad i European Journal of Pediatrics, kan saker som du har hemma i skafferiet funka precis lika bra - om inte bättre - som de medlen du kan köpa i butik.
Forskarna jämförde effekten av en läkemedelsklassad luslotion och en spray gjord på kokosnöt- och anisolja.

 

Slutsatsen? Sprayen var betydligt mer effektiv än läkemedlet när det gällde att bli av med huvudlössen.

LÄS OCKSÅ: Pigg och frisk höst

Luskamma håret ofta
Effekten av kokosnötsoljan förklarade forskarna med att oljan bildar en tunn film runt både lus och ägg och helt enkelt kväver dem genom att hindra deras andning.
Tänk dock på att vilken metod du än använder måste du alltid göra den två gånger med ungefär en veckas mellanrum, eftersom något eller några ägg så gott som alltid överlever.
Bästa sättet att förebygga lössen är att luskamma håret ofta. Dels upptäcker man lössen snabbare, och dels blir man snabbare av med nya ägg.

LÄS OCKSÅ: Tips och fakta för att slippa löss!

Schampo med lavendeloljalavendelolja

Det här behöver du:
Ekologisk olivolja
neemolja
tea tree-olja
lavendelolja

Så här gör du:
Ta två delar ekologisk olivolja och en del neemolja, häll i några droppar tea tree plus lavendelolja och smörj in hårbotten noga. Var extra noga i nacke och bakom öronen. Se till att olja in håret ända ut i hårtopparna. Låt sitta i minst åtta timmar eller över natten. Tvätta ur med ett ekologiskt schampo, gärna med lavendel, tea tree eller rosmarin. Balsam behövs för att lösa upp den feta oljan. Kamma därefter håret noga för att få bort de döda lössen och äggen. Återupprepa efter en vecka, om det skulle finnas ägg kvar som vaknar till liv som lus och börjar lägga nya ägg.

Spray med cederolja

Det här behöver du:
Tom sprayflaska
Tea tree, lavendel, rosmarin, pepparmynta, geranium eller cederolja.

Så här gör du:
Löss tycker inte om vissa eteriska oljor, så det kan vara en idé att blanda en spray för att hålla lössen borta. Använd en tom sprayflaska som du fyller med vatten, cirka två deciliter. Blanda i fem droppar av äkta eterisk olja. Max 20 droppar totalt i två deciliter vatten. Spraya dagligen efter en lusbehandling. Ett tips är också att använda naturliga och ekologiska schampon med eteriska oljor, men inte tvätta håret för ofta.

 

LÄS OCKSÅ: 7 sätt att använda kokosfett

äppelcidervinägerKokosolja och äppelcidervinäger

Det här behöver du:
Äppelcidervinäger
Kokosolja
Luskam - Nit Free är den som ofta rekommenderas
Duschmössa

Så här gör du:
1. Börja med att skölja håret med äppelcidervinägern. Låt håret torka utan att skölja ur. Vinägern har effekten att den löser upp ”limmet” som fäster äggen till hårsäckarna.
2. När håret torkat häller du i kokosoljan - som blir flytande och mer hanterbar om du först värmer den en aning. Gnid in ordentligt i hela håret.
3. Ta sedan på duschmössan och låt den sitta på resten av dagen eller till och med över natten. Detta eftersom kokosoljan behöver några timmar på sig att döda lössen.
4. Kamma sedan håret med luskammen. Kamma så grundligt du bara kan för att bli av med så många löss och ägg som möjligt.
5. Slutligen tvättar du håret precis som vanligt. Ett tips är att schamponera håret innan du sköljer det med vatten eftersom det då blir lättare att få ur oljan. Ett tips är att använda ett schampo med tea tree, det brukar inte lössen gilla.

Källor: Kurera, Kureras bloggare Mia Hagenmalm och Naturligt Snygg

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

 

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

 

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.