mother-using-a-comb-to-look-for-head-lice-picture-id497631674 (1)

3 naturliga huskurer mot löss

Nu går det löss!
Många konventionella metoder biter dock inte längre på de envisa krypen.
Här är några giftfria lusschampon du kan göra med ingredienser från skafferiet.

Terminstart för skolor och förskolor är den vanligaste tiden för lusepidemier att dra igång.
Alla kan drabbas men särskilt utsatta är barn, småbarnsföräldrar och skolpersonal. Löss smittar genom närkontakt med till exempel hår mot hår, hårborstar och mössor och kan snabbt drabba alla i familjen.

LÄS OCKSÅ: Barn extra känsliga för kemikalier

Huvudlöss har blivit resistenta
Ett stort problem är att läkemedel mot huvudlöss ofta inte verkar lika effektivt i dag då de blivit resistenta. Men enligt en studie publicerad i European Journal of Pediatrics, kan saker som du har hemma i skafferiet funka precis lika bra - om inte bättre - som de medlen du kan köpa i butik.
Forskarna jämförde effekten av en läkemedelsklassad luslotion och en spray gjord på kokosnöt- och anisolja.

 

Slutsatsen? Sprayen var betydligt mer effektiv än läkemedlet när det gällde att bli av med huvudlössen.

LÄS OCKSÅ: Pigg och frisk höst

Luskamma håret ofta
Effekten av kokosnötsoljan förklarade forskarna med att oljan bildar en tunn film runt både lus och ägg och helt enkelt kväver dem genom att hindra deras andning.
Tänk dock på att vilken metod du än använder måste du alltid göra den två gånger med ungefär en veckas mellanrum, eftersom något eller några ägg så gott som alltid överlever.
Bästa sättet att förebygga lössen är att luskamma håret ofta. Dels upptäcker man lössen snabbare, och dels blir man snabbare av med nya ägg.

LÄS OCKSÅ: Tips och fakta för att slippa löss!

Schampo med lavendeloljalavendelolja

Det här behöver du:
Ekologisk olivolja
neemolja
tea tree-olja
lavendelolja

Så här gör du:
Ta två delar ekologisk olivolja och en del neemolja, häll i några droppar tea tree plus lavendelolja och smörj in hårbotten noga. Var extra noga i nacke och bakom öronen. Se till att olja in håret ända ut i hårtopparna. Låt sitta i minst åtta timmar eller över natten. Tvätta ur med ett ekologiskt schampo, gärna med lavendel, tea tree eller rosmarin. Balsam behövs för att lösa upp den feta oljan. Kamma därefter håret noga för att få bort de döda lössen och äggen. Återupprepa efter en vecka, om det skulle finnas ägg kvar som vaknar till liv som lus och börjar lägga nya ägg.

Spray med cederolja

Det här behöver du:
Tom sprayflaska
Tea tree, lavendel, rosmarin, pepparmynta, geranium eller cederolja.

Så här gör du:
Löss tycker inte om vissa eteriska oljor, så det kan vara en idé att blanda en spray för att hålla lössen borta. Använd en tom sprayflaska som du fyller med vatten, cirka två deciliter. Blanda i fem droppar av äkta eterisk olja. Max 20 droppar totalt i två deciliter vatten. Spraya dagligen efter en lusbehandling. Ett tips är också att använda naturliga och ekologiska schampon med eteriska oljor, men inte tvätta håret för ofta.

 

LÄS OCKSÅ: 7 sätt att använda kokosfett

äppelcidervinägerKokosolja och äppelcidervinäger

Det här behöver du:
Äppelcidervinäger
Kokosolja
Luskam - Nit Free är den som ofta rekommenderas
Duschmössa

Så här gör du:
1. Börja med att skölja håret med äppelcidervinägern. Låt håret torka utan att skölja ur. Vinägern har effekten att den löser upp ”limmet” som fäster äggen till hårsäckarna.
2. När håret torkat häller du i kokosoljan - som blir flytande och mer hanterbar om du först värmer den en aning. Gnid in ordentligt i hela håret.
3. Ta sedan på duschmössan och låt den sitta på resten av dagen eller till och med över natten. Detta eftersom kokosoljan behöver några timmar på sig att döda lössen.
4. Kamma sedan håret med luskammen. Kamma så grundligt du bara kan för att bli av med så många löss och ägg som möjligt.
5. Slutligen tvättar du håret precis som vanligt. Ett tips är att schamponera håret innan du sköljer det med vatten eftersom det då blir lättare att få ur oljan. Ett tips är att använda ett schampo med tea tree, det brukar inte lössen gilla.

Källor: Kurera, Kureras bloggare Mia Hagenmalm och Naturligt Snygg

Av redaktionen


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Överträningssyndrom har nått vanliga motionärer

TRÄNING

Att elitidrottare pressar sig för hårt och kan drabbas av överträningssyndrom, OTS, det är vida känt. Men nu har OTS även nått elitmotionärerna. Symtomen är svårupptäckta eftersom de handlar om humörsvängningar, infektioner, dålig aptit och en oförklarlig trötthet.  Det finns bara ett sätt att komma ur situationen.

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

 

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

 

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

 

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.

 

D-vitamin ger KOL-patienter färre skov

Forskning

För låga värden av D-vitamin har visat sig vara utbrett, framförallt bland den nordiska befolkningen eftersom solen är vår främsta källa för inlagring av vitaminet i kroppen. D-vitaminbrist kan ge allt från värkande muskler och benbrott till allvarliga sjukdomar som depression. En studie på KOL-patienter visade att om de som hade normala nivåer D-vitamin minskades risken markant för besvärliga skov.  

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Forskning

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

Therese ändrade kosten och blev frisk från en ilsken reumatisk värk

Hälsa

För tio år sedan drabbades Therese Gillberg, 41 år, av en aggressiv reumatisk sjukdom. Hon provade sig igenom alla mediciner sjukvården kunde erbjuda, men ingenting fungerade. Fem år senare, efter två operationer och månader av sängliggande beslöt hon sig för att hitta sin egen väg bort från värken. Hon lade om kosten och efter bara tre månader var hon medicinfri. Idag är Therese frisk från sin ”kroniska” sjukdom.

Låginflammatorisk kost prövas på reumatiska barn

Forskning

Nu provar Akademiska sjukhuset i Uppsala låginflammatorisk kost som medicin för barn med inflammatorisk ledsjukdom. Tidigare har barn och tonåringar behandlats med smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel, men nu söker läkarna alternativ och komplement till den traditionella behandlingen.

 

Förläng livet med styrketräning

Hälsa

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.