Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

3-tinkturer-till-ditt-husapotek

3 tinkturer till ditt husapotek

Tinkturer är ett måste i husapoteket, med sina läkande och hälsofrämjande egenskaper.
Men hur gör man en egen tinktur – och vilka örter är bäst att använda?
Örtterapeuten reder ut.

Nu är det hög tid att ge sig ut och plocka växter och örter! Varför inte torka dem – eller göra en egen tinktur som är bra både till hudvård och som naturläkemedel.
Genom att låta örterna dra i alkohol, glycerin eller vinäger drar man ur de hälsofrämjande ämnena och resultatet blir en så kallad tinktur som kan användas som naturläkemedel, som omslag eller i salvor och andra hudvårdsprodukter.

LÄS OCKSÅ: Maskros, brännässlor och kirskål – därför ska du äta ditt ogräs

Krävs förkunskaper
Men för att tillverka sin egen tinktur krävs det att man är lite varm i kläderna och har en del förkunskaper om örter och vilda

 

3-tinkturer-till-ditt-husapotek

Örtterapeut Eva Olsson Foto: Marit Lasson

växter, menar Eva Olsson, örtpedagog och örtterapeut på herbasensia.
– Det är lätt att tro att bara för att det handlar om växter så är det harmlöst. Men det är kraftfulla verksamma preparat och man behöver ha respekt för det, säger hon.
Eva Olsson tipsar om att använda vilda växter framför odlade om det är möjligt, då de är aningen mer näringstäta, och skriva upp detaljer om tinkturen.
– Plötsligt står du där med massa flaskor som du inte vet innehållet på. Skriv därför upp namn, ingredienser, om det är färska eller torkade örter och tillverkningsdatum, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Vilda växter-skola: syren

Så här gör du din egen tinktur:
Använd antingen alkohol, minst 40 procentigt okryddat brännvin, glycerin eller vinäger.

Med alkohol
En del färska örter och fem delar brännvin
En del torkade örter och tio delar brännvin
En del torkad rot, frö eller bark och fem delar brännvin

Med vinäger
Använd gärna äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger. Använd samma dosering som med alkoholtinkturen.

LÄS OCKSÅ: Hur nära vägen kan vi plocka ätbara växter? Experten svarar

Med glycerin
Gör en 70-procentig glycerinblandning genom att blanda glycerin, som går att köpa på en hälsokostaffär, med kokt, avsvalnat vatten. Använd samma dosering som med alkoholtinkturen.

 

För att bereda din tinktur lägger du växtdelarna i en glasburk och häller över alkohol, glycerinblandning eller vinäger. Låt dra minst två veckor innan du silar. Förvara din tinktur mörkt och svalt. Alkoholtinkturen har en närmast obegränsad hållbarhet, glycerintinkturen har ett par års hållbarhet, medan vinägertinkturen håller i knappt ett år.

Om du ska använda som omslag, doppar du en tygtrasa i en blandning av en halv deciliter vatten och en tesked tinktur. Trasan läggs på området som ska behandlas, täcks med plast och sedan med fetvadd. Låt gärna ligga på över natten då det hjälper svullnaden att gå ner. Invärtes används tinkturer som te. 20 droppar i ett glas vatten är jämförbart med en kopp te.

LÄS OCKSÅ: Bitterörter gör magen glad

3 tinkturer till husapoteket

  1. Groblad - sårläkande
    Groblad innehåller mycket kisel och har sårläkande egenskaper då det innehåller många slemämnen, som lägger sig som hinna över sår vilket hjälper läkningen. Groblad innehåller bakteriedödande ämnen och passar därför bra som omslag vid skärsår, skrubbsår och skavsår. Men det funkar också vid stickor och nageltrång. Tänk på att inte hetta upp grobladet då aucubinets läkande egenskaper försvinner.
  2. Maskros - matsmältningsbefrämjande
    Maskrosen är rik på näring, bitter i smaken och har urindrivande egenskaper. Den stimulerar också produktionen av galla, något som behövs i samband med matsmältningen. Använd blad eller rot, lägg gärna i en kvist rosmarin och gör en vinägertinktur som du kan späda med mer vinäger och hälla på salladen.
  3. Lavendel – rogivande 
    Lavendel har flera egenskaper som att den är inflammationshämmande, antiseptisk och antibakteriell. Oljan sägs lindra alltifrån stelhet i leder till att fungera rogivande och hjälpa mot sömnproblem och oro. Gör en tinktur som du kan droppa ner i ett glas vatten eller i ett varmt bad innan sänggående. Även citronmeliss har liknande egenskaper.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

 

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

 

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Forskning

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

 

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.