Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

3-tinkturer-till-ditt-husapotek

3 tinkturer till ditt husapotek

Tinkturer är ett måste i husapoteket, med sina läkande och hälsofrämjande egenskaper.
Men hur gör man en egen tinktur – och vilka örter är bäst att använda?
Örtterapeuten reder ut.

Nu är det hög tid att ge sig ut och plocka växter och örter! Varför inte torka dem – eller göra en egen tinktur som är bra både till hudvård och som naturläkemedel.
Genom att låta örterna dra i alkohol, glycerin eller vinäger drar man ur de hälsofrämjande ämnena och resultatet blir en så kallad tinktur som kan användas som naturläkemedel, som omslag eller i salvor och andra hudvårdsprodukter.

LÄS OCKSÅ: Maskros, brännässlor och kirskål – därför ska du äta ditt ogräs

Krävs förkunskaper
Men för att tillverka sin egen tinktur krävs det att man är lite varm i kläderna och har en del förkunskaper om örter och vilda

 

3-tinkturer-till-ditt-husapotek

Örtterapeut Eva Olsson Foto: Marit Lasson

växter, menar Eva Olsson, örtpedagog och örtterapeut på herbasensia.
– Det är lätt att tro att bara för att det handlar om växter så är det harmlöst. Men det är kraftfulla verksamma preparat och man behöver ha respekt för det, säger hon.
Eva Olsson tipsar om att använda vilda växter framför odlade om det är möjligt, då de är aningen mer näringstäta, och skriva upp detaljer om tinkturen.
– Plötsligt står du där med massa flaskor som du inte vet innehållet på. Skriv därför upp namn, ingredienser, om det är färska eller torkade örter och tillverkningsdatum, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Vilda växter-skola: syren

Så här gör du din egen tinktur:
Använd antingen alkohol, minst 40 procentigt okryddat brännvin, glycerin eller vinäger.

Med alkohol
En del färska örter och fem delar brännvin
En del torkade örter och tio delar brännvin
En del torkad rot, frö eller bark och fem delar brännvin

Med vinäger
Använd gärna äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger. Använd samma dosering som med alkoholtinkturen.

LÄS OCKSÅ: Hur nära vägen kan vi plocka ätbara växter? Experten svarar

Med glycerin
Gör en 70-procentig glycerinblandning genom att blanda glycerin, som går att köpa på en hälsokostaffär, med kokt, avsvalnat vatten. Använd samma dosering som med alkoholtinkturen.

 

För att bereda din tinktur lägger du växtdelarna i en glasburk och häller över alkohol, glycerinblandning eller vinäger. Låt dra minst två veckor innan du silar. Förvara din tinktur mörkt och svalt. Alkoholtinkturen har en närmast obegränsad hållbarhet, glycerintinkturen har ett par års hållbarhet, medan vinägertinkturen håller i knappt ett år.

Om du ska använda som omslag, doppar du en tygtrasa i en blandning av en halv deciliter vatten och en tesked tinktur. Trasan läggs på området som ska behandlas, täcks med plast och sedan med fetvadd. Låt gärna ligga på över natten då det hjälper svullnaden att gå ner. Invärtes används tinkturer som te. 20 droppar i ett glas vatten är jämförbart med en kopp te.

LÄS OCKSÅ: Bitterörter gör magen glad

3 tinkturer till husapoteket

  1. Groblad - sårläkande
    Groblad innehåller mycket kisel och har sårläkande egenskaper då det innehåller många slemämnen, som lägger sig som hinna över sår vilket hjälper läkningen. Groblad innehåller bakteriedödande ämnen och passar därför bra som omslag vid skärsår, skrubbsår och skavsår. Men det funkar också vid stickor och nageltrång. Tänk på att inte hetta upp grobladet då aucubinets läkande egenskaper försvinner.
  2. Maskros - matsmältningsbefrämjande
    Maskrosen är rik på näring, bitter i smaken och har urindrivande egenskaper. Den stimulerar också produktionen av galla, något som behövs i samband med matsmältningen. Använd blad eller rot, lägg gärna i en kvist rosmarin och gör en vinägertinktur som du kan späda med mer vinäger och hälla på salladen.
  3. Lavendel – rogivande 
    Lavendel har flera egenskaper som att den är inflammationshämmande, antiseptisk och antibakteriell. Oljan sägs lindra alltifrån stelhet i leder till att fungera rogivande och hjälpa mot sömnproblem och oro. Gör en tinktur som du kan droppa ner i ett glas vatten eller i ett varmt bad innan sänggående. Även citronmeliss har liknande egenskaper.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

 

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

 

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!