3-tinkturer-till-ditt-husapotek

3 tinkturer till ditt husapotek

Tinkturer är ett måste i husapoteket, med sina läkande och hälsofrämjande egenskaper.
Men hur gör man en egen tinktur – och vilka örter är bäst att använda?
Örtterapeuten reder ut.

Nu är det hög tid att ge sig ut och plocka växter och örter! Varför inte torka dem – eller göra en egen tinktur som är bra både till hudvård och som naturläkemedel.
Genom att låta örterna dra i alkohol, glycerin eller vinäger drar man ur de hälsofrämjande ämnena och resultatet blir en så kallad tinktur som kan användas som naturläkemedel, som omslag eller i salvor och andra hudvårdsprodukter.

LÄS OCKSÅ: Maskros, brännässlor och kirskål – därför ska du äta ditt ogräs

Krävs förkunskaper
Men för att tillverka sin egen tinktur krävs det att man är lite varm i kläderna och har en del förkunskaper om örter och vilda

 

3-tinkturer-till-ditt-husapotek

Örtterapeut Eva Olsson Foto: Marit Lasson

växter, menar Eva Olsson, örtpedagog och örtterapeut på herbasensia.
– Det är lätt att tro att bara för att det handlar om växter så är det harmlöst. Men det är kraftfulla verksamma preparat och man behöver ha respekt för det, säger hon.
Eva Olsson tipsar om att använda vilda växter framför odlade om det är möjligt, då de är aningen mer näringstäta, och skriva upp detaljer om tinkturen.
– Plötsligt står du där med massa flaskor som du inte vet innehållet på. Skriv därför upp namn, ingredienser, om det är färska eller torkade örter och tillverkningsdatum, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Vilda växter-skola: syren

Så här gör du din egen tinktur:
Använd antingen alkohol, minst 40 procentigt okryddat brännvin, glycerin eller vinäger.

Med alkohol
En del färska örter och fem delar brännvin
En del torkade örter och tio delar brännvin
En del torkad rot, frö eller bark och fem delar brännvin

Med vinäger
Använd gärna äppelcidervinäger eller vitvinsvinäger. Använd samma dosering som med alkoholtinkturen.

LÄS OCKSÅ: Hur nära vägen kan vi plocka ätbara växter? Experten svarar

Med glycerin
Gör en 70-procentig glycerinblandning genom att blanda glycerin, som går att köpa på en hälsokostaffär, med kokt, avsvalnat vatten. Använd samma dosering som med alkoholtinkturen.

 

För att bereda din tinktur lägger du växtdelarna i en glasburk och häller över alkohol, glycerinblandning eller vinäger. Låt dra minst två veckor innan du silar. Förvara din tinktur mörkt och svalt. Alkoholtinkturen har en närmast obegränsad hållbarhet, glycerintinkturen har ett par års hållbarhet, medan vinägertinkturen håller i knappt ett år.

Om du ska använda som omslag, doppar du en tygtrasa i en blandning av en halv deciliter vatten och en tesked tinktur. Trasan läggs på området som ska behandlas, täcks med plast och sedan med fetvadd. Låt gärna ligga på över natten då det hjälper svullnaden att gå ner. Invärtes används tinkturer som te. 20 droppar i ett glas vatten är jämförbart med en kopp te.

LÄS OCKSÅ: Bitterörter gör magen glad

3 tinkturer till husapoteket

  1. Groblad - sårläkande
    Groblad innehåller mycket kisel och har sårläkande egenskaper då det innehåller många slemämnen, som lägger sig som hinna över sår vilket hjälper läkningen. Groblad innehåller bakteriedödande ämnen och passar därför bra som omslag vid skärsår, skrubbsår och skavsår. Men det funkar också vid stickor och nageltrång. Tänk på att inte hetta upp grobladet då aucubinets läkande egenskaper försvinner.
  2. Maskros - matsmältningsbefrämjande
    Maskrosen är rik på näring, bitter i smaken och har urindrivande egenskaper. Den stimulerar också produktionen av galla, något som behövs i samband med matsmältningen. Använd blad eller rot, lägg gärna i en kvist rosmarin och gör en vinägertinktur som du kan späda med mer vinäger och hälla på salladen.
  3. Lavendel – rogivande 
    Lavendel har flera egenskaper som att den är inflammationshämmande, antiseptisk och antibakteriell. Oljan sägs lindra alltifrån stelhet i leder till att fungera rogivande och hjälpa mot sömnproblem och oro. Gör en tinktur som du kan droppa ner i ett glas vatten eller i ett varmt bad innan sänggående. Även citronmeliss har liknande egenskaper.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna sitter på huk

Sitta sig frisk – går det?

Hälsa

Att ha ett stillasittande jobb är förenligt med ohälsa på sikt – om man inte ser till att motverka effekterna med aktivitet. En studie av en afrikansk folkstams vanor gjorde att amerikanska forskare ansåg att vi skulle leva längre om vi tog efter deras rörelsemönster. Och det bara genom att göra dagliga övningar med enkla men effektiva knäböj.

Ung kvinnlig karaktär fångad i en pillerburk. Kapslar. Medicin. Missbruk.

”Psykiatrin behöver gå från piller till samtal”

Kurera debatt

Idag äter var sjätte svensk psykofarmaka av något slag och drygt var tionde svensk äter någon antidepressiv medicin – många av dem är unga. Samtidigt ökar självmorden kraftigt bland unga vuxna. Psykiatern och psykoterapeuten Johan Stiernstedt frågar sig om det här är en rimlig utveckling och menar att samtal har blivit psykiatrins stora bristvara.

Håll dig frisk med honungens Rolls Royce 

Naturlig hälsa

Det är inte bara Bamse som gillar honung, det gör även vi människor – under första kvartalet 2020 ökade svenskarnas efterfrågan på manukahonung, "honungens Roll Royce", med hela 700 procent jämfört med i fjol. Den exklusiva honungen är effektiv för att förebygga och motverka förkylning, influensa och halsinfektioner.

Förälder – så lär du ditt barn goda digitala vanor

Mental hälsa

Föräldrar har en avgörande roll för sina barns välbefinnande - och ett ansvar att skydda dem från faror och säkerställa att de inte utsätter andra för trakasserier eller mobbning. Här följer några tips och råd för hur du kan stötta ditt barn till ett positivt och hälsofrämjande användande av digitala medier.

sa-lindrar-du-solbrannan

Så lindrar du solbrännan

Hud

Vad händer egentligen med huden om vi bränner oss, finns det något ställe som är farligare att bränna sig på – och går det att lindra solbrännan på något naturligt sätt? Vi ställde några frågor till Kureras skönhetsexpert om solbränna.

 

flaskor och glas med fläder

Flädersaft utan citronsyra

Hälsa

Nu blommar flädern för fullt och det är dags att göra bär, saft, smoothies eller te. Fläderblommorna har traditionellt använts för dess hälsofrämjande egenskaper, bland annat vid förkylning. Men hoppa över citronsyran om du vill vara nyttig. Den utvinns ur svartmögel.

rått kött

Fall av böldpest upptäckt i Kina

Övrigt

Just när bekymrade kinesiska forskare varnat för en annan potentiell pandemi orsakad av ett influensavirus hos grisar har en rapport om fall av böldpest kommit från inre Mongoliet. Böldpest är en bakterieinfektion som sprids från råttor och via loppor i form av bett, men också om man äter gnagare.

kvinna sprayar sina ben med myggmedel

Så gör du ditt egna giftfria myggmedel

Naturlig hälsa

Sommaren och värmen är här och bor man i Sverige innebär det också myggtider. Älskar du mygg och att bli myggbiten? Sluta då läs. Ogillar du däremot myggbett och även kemikalier – ja, då följer här några effektiva och naturliga sätt att slippa de irriterande små rackarna.

 

familj som äter

Diamantis Koukouvinos: Så kan du få ordning på din IBS

Hälsa

IBS beskrivs ofta i Sverige som ett funktionellt tarmbesvär som kan yttra sig olika från person till person. Symtomen är framförallt uppblåst mage efter en måltid, smärta och obehag, gaser, diarré eller förstoppning eller en kombination av de båda.– Det är inte svårt att få ordning på IBS om man vet hur man ska behandla, säger Diamantis Koukouvinos som är naprapat och naturläkare inom kinesisk medicin.

Män tränar löpning mer än kvinnor

Hälsa

 I Sverige tycker vi om att träna – drygt 70 procent tränar flera gånger i veckan. Men träningsformer  och skälen till att vi tränar skiljer sig åt mellan män och kvinnor. För män är det mest löpning och styrketräning som gäller, medan kvinnor gärna yogar.

 

Varför är det så lätt att bli sjuk när semestern kommer?

Hälsa

Äntligen semester, tänker du och har en lista av roliga saker att göra. Men så blir du trött och hängig de första dagarna på ledigheten. Kroppen vill bara vila och sedan kommer förkylningen som ett brev på posten. Det är inte ovanligt att bli sjuk när du är ledigt. Kurera frågade stresscoachen Karin Isberg varför det är så och vad man kan göra för att undvika att bli sjuk på sin semester?

 

Behandla svårläkta sår med manukahonung 

Hälsa

Den speciella manukahonungen som kommer från Nya Zeeland har både antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper. Den lämpar sig inte bara för invärtes bruk utan fungerar utmärkt som behandling vid svårläkta sår. Framförallt kan den vara en hjälp för anhöriga som vill hjälpa äldre personer med besvärliga bensår.

Vad händer när vi inte får kramas?

Forskning

Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, var först i världen att prata om hur och varför må-bra hormonet oxytocin påverkar vårt välbefinnande. Men nu när vi inte har kunnat kramas på ett tag, och även måste vara försiktiga en stund till – vad händer då med vårt välbefinnande? – Det är förödande för vår hälsa att vara isolerade. Oxytocin frisätts inte bara vid beröring utan även vid möten, det blir inte på samma sätt när vi pratar i telefon, säger Kerstin.

Nu slipper Jacob smärtan i magen

Hälsa

Jacob Löthman var elva år när han fick diagnosen Aspergers syndrom och ADHD. Medicinerna gav biverkningar – och ända sedan tonåren har han levt med magsmärta, gaser och svullnad. För knappt två år sedan hittade han kapslarna med mjölksyrabakterier och effekten kom omedelbart. Idag är i princip alla hans problem borta.