Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Foto: Inger Palm

4 enkla men effektiva magövningar

Att ha väl fungerande magmuskler är viktigt. Bland annat hjälper magen dig att ha en bra hållning och du kutar inte ryggen när du sitter framför dataskärmen. Här kommer fyra enklar övningar du kan göra hemma.

Att bygga muskler tar tid. Börjar du träna tar det cirka en månad innan du känner någon skillnad och upp till tre månader innan det blir ett synligt resultat.

Med ökad ålder är det lättare att förlora muskler och därför är det viktigt att träna styrketräning. Du behöver inte gå till ett gym och ägna en massa tid där. Det går lika bra att träna en stund hemma. Antingen kan du dela upp din träning i tre gånger i veckan och köra igenom din kropp under en halvtimma eller så gör du något tio-15 minuter varje dag och kör olika muskelgrupper.

 

Att ha en stark mage, ett starkt bukstöd är inte minst viktigt om du har ett skrivbordsjobb. Magmusklerna stöttar ryggen så att du sitter bra. Här kommer fyra enkla men väldigt effektiva övningar:

Tå touch

magövning

Lägg dig ner på golvet. Om du har en yogamatta är det skönare för kroppen. Lyft fötter och ben rakt upp. Pressa ner ländryggen i golvet. Sträck sedan händerna mot fötterna och försök komma så långt upp du kan. Gör övningen mjukt och långsamt så den känns kontrollerad. Andas ut när du är på väg upp och andas in på nervägen. Gör 8-15 repetitioner eller så många du orkar. Ta en paus på cirka 1 minut och kör 3 set. Övningen isolerar magmusklerna eftersom du har raka ben, vilket gör den enormt effektiv.

Luftcyklning

magövning

 

Börja med att lägga dig ner på golvet. Böj sedan knäna i 90 graders vinkel och lägg händerna på sidorna av huvudet. Pressa sedan benen fram och tillbaka, ungefär som när du cyklar. Efter ett tag kommer du att känna en brännande känsla i magen. Det är lagom att cykla 15-20 sekunder och sedan vila lika länge. Upprepa 3-4 gånger eller så många du vill och orkar.

Plankan

plankan

plankan

En övning som stärker hela muskelkorsetten och ger ryggraden stöd.  Plankan är effektiv, men tuff och den ger muskler och effektiv ganska så snabbt. Plankan 3 ggr i veckan kommer att ge resultat. Lägg dig på golvet och vinkla upp fötterna så att du ”står på tå”. Vila på underarmarna och tänk på att inte puta uppåt med baken eller svanka med ländryggen. Börja med 15-20 sekunder och öka på eftersom. Orkar du inte stå på tå, sänk benen och stå på knä tills du känner att du orkar resa på dig.

 

Magrullen – extra övning

magövningar

magövningar

Har du inte en magrull, så finns den i sportbutikerna och är inte dyr. Den aktiverar även rygg-, armar-och höftböjarmusklerna. Stå på knä, rulla långsamt och så långt fram du känner att du har kontroll. Ryggen ska vara rak genom hela övningen, fram och tillbaka. Gör 12-15 upprepningar. Vila en minut och kör 3-4 set.

Nu har du fyra mycket effektiva övningar. Är du otränad börja med 1 set och öka på i takt med att du blir starkare.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

 

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.