Annons
Annons

4 effektiva sätt att hjälpa våra bin

Bin är viktiga. Och till mycket mer än att göra honung. Mer än en tredjedel av maten vi äter är till exempel pollinerad av bin. Men att vara bi är inte ett så lätt liv som man kan tro - farorna är många. Här är fyra enkla sätt att hjälpa våra bin.

Redaktionen

16 maj, 2015
4 effektiva sätt att hjälpa våra bin
Dela inlägget

Bin är viktiga – och till mycket mer än att göra honung. Mer än en tredjedel av maten vi äter är till exempel pollinerad av bin. Men att vara bi är inte ett så lätt liv som man kan tro – farorna är många.
Här är fyra enkla sätt att hjälpa Sveriges bin.

Tacka inte din mamma eller pappa för maten, tacka bina. Eller jo, tacka dem eller den som n lagat maten också – allt annat vore hemskt oartigt. Men – faktum är att bin gör livsviktiga insatser för vår överlevnad och vi har inte vett nog att uppskatta dem.

Läs också: Naturlig hjälp vid pollenallergi

Bin förser människor och djur med mat
Att bin producerar honung vet de flesta, men den största betydelsen för oss är att de pollinerar växter så att det blir mer frukt och bär åt både oss människor och till mängder av fåglar och andra djur.
Bin gör livsviktiga insatser för vår överlevnad. Mer än en tredjedel av maten vi äter är beroende av att bli pollinerad av bin. Äpple och jordgubbar är två exempel, skriver Naturskyddsföreningen.

Bin blir törstiga
Bin är hårt arbetande. Varje dag pollinerar de tusentals växter. Varje bi flaxar med vingarna över 10 000 gånger per minut – allt medan det flyger fram och tillbaka mellan boet och blommorna. När de jobbar hårt blir de törstiga. Ja, du vet ju själv…
Problemet för bin är att de ofta inte har tillgång till en säker vattenkälla där vattnet är så grunt att de inte riskerar att drunkna. Där kommer bivattnaren in. Läs mer nedan.

Läs också: Mjölksyrabakterier i färsk honung kanske mer effektivt än antibiotika

En bivattnare är ett enkelt sätt att hjälpa våra bin. Foto: Naturskyddsföreningen
En bivattnare är ett enkelt och effektivt sätt att hjälpa våra bin. Foto: Naturskyddsföreningen

4 saker som du kan göra för att hjälpa våra bin:

 

1. Gör en bivattnare
Det är ett enkelt men effektivt sätt att hjälpa våra bin!

Så gör du en bivattnare:
Ta en pajform eller en panna och fyll den med vatten och spelkulor, eller små stenar. Kulorna ger bina någonstans att landa så att de inte riskerar att drunkna när de dricker.

2. Odla mer
Odla blommor på balkong, i trädgården och spara vilda blommor.

3. Byt till eko
Köp ekologisk mat så minskar användningen av bekämpningsmedel.

Läs också: Ekologiska tomater ÄR nyttigare

4. Bygg ett vildbihotell
Solitära bin bygger sina bostäder som små enrumslägenheter. Där lägger de några ägg, bäddar och placerar in matpaket för larverna som utvecklas där inne.
Många ensamlevande bin bygger bon i hål som andra insekter redan gnagt i trä. Men vi kan hjälpa och erbjuda dem specialbyggda små bostäder.

Så bygger du ett bihotell:
Det kan räcka att borra några hål i en träbit och hänga upp i soligt läge. Hålen ska vara cirka fem, sex centimeter djupa, inte gå rakt igenom hela brädbiten utan ha ett stopp så det finns en botten i biboet.
Det går också att göra vildbihotell av vass eller bamburör som buntas ihop och hängs upp.

Läs också: 10 skäl att välja ekologiskt

Bina är hotade på flera sätt – här är några av bihoten:

  • Flera sjukdomar härjar bland tambin i Sverige, till exempel Nosema och Varroakvalstret, vilket gör att biodling inte alltid är något lätt jobb, även om många lärt sig knep för att hantera sjukdomarna.
  • Hotet mot vildbina är inte sjukdomarna, utan utarmningen av deras livsmiljöer. Det finns för lite blommor och variation i odlingslandskapet. Men de trivs bra i många trädgårdar och vi kan gynna dem genom att erbjuda husrum och växter som de gillar!
  • Olika sorters giftiga bekämpningsmedel.
  • Miljöförändringar – som till exempel att det gamla småskaliga odlingslandskapet försvunnit, slår hårt mot bin, bland annat genom att många sorters blommor minskar.

Läs också – Ny WHO-rapport: Kemikalier bakom flera folksjukdomar

Av Isabelle Hedander

Annons
Fakta

Bifakta

Det finns 285 olika arter vilda bin i Sverige, en tredjedel är hotade. De finns på rödlistan för att jordbrukslandskapet har blivit enformigare med för lite blommor. Det fanns 300 bi- och humlearter men 15 är redan försvunna.

Honungsbin är binas kändisar. De är många och lever i bikupor om cirka 50 000 tillsammans. Honungsbin kan flyga flera kilometer från bikupan i jakt på blommor.

Solitära bin kallas de arter – och det finns många – som lever ensamma. De tillverkar inte honung men är mycket viktiga för att befruka våra växter. Solitärbin håller sig inom något hundratal meter från boet, vilket betyder att om du lyckas få dem att trivas i din närhet får du gratis små trädgårdsmästare som hjälper dig att få mer frukt och grönsaker.

Ha vett att uppskatta bin (ja, även om du allergisk)…

För att fylla en honungsburk krävs att bin gör fem miljoner blomsterbesök.
Bin gör livsviktiga insatser för vår överlevnad. Mer än en tredjedel av maten vi äter är beroende av att bli pollinerad av bin. Äpple och jordgubbar är två exempel.
Källa: Naturskyddsföreningen

Annons
Annons