Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Böjda plastflaskor mot turkos bakgrund som formar trekantig återvinningssymbol

4 otippade fördelar med plast – för miljö och hälsa

Plast innebär ett stort miljöproblem, inte minst i våra hav där det i framtiden spås finnas mer plast än fisk, med dagens nedskräpningstakt. Men samtidigt är ett koldioxidneutralt samhälle heller inte möjligt utan plast, visar forskning från Lunds universitet. 

Vi svenskar konsumerar i genomsnitt cirka 130 kilo ny plast om året, det visar siffror från 2017. Denna konsumtion av materialet, som slog  igenom brett på 1950-talet,  innebär utsläpp av cirka 300 kilo koldioxid. Och globalt är produktionen av plast närmare 400 miljoner ton (varav bioplast endast cirka 1 miljon ton).

 

LÄS OCKSÅ: PFAS ökar risk för diabetes och celiaki

Finns plast vi inte kan vara utan 
Vi behöver dra ner på vår plastkonsumtion för miljöns skull, något som lett till att vi nu knappt ser plastpåsar i mataffärerna som även börjat ta betalt för plastpåsar att lägga frukt och grönt i.

Men, det finns plast som vi inte kan eller vill vara utan, och vi använder det så pass mycket just för att det är ett fantastiskt material på många sätt, menar forskarna. Detta faktum kan kallas "plastparadoxen".

Här är 4 otippade fördelar med plast –för miljö och hälsa:

  • I trafiken: En nyproducerad bil väger cirka 300 kilo mindre då många detaljer görs i plast istället för metall. Bilen drar därmed mindre bränsle och bidrar därmed till minskad användning av fossilbaserad energi.
  • I mataffären: Livsmedel som i övrigt är klimatbovar, som kött, får längre hållbarhet tack vare plastemballage, och leder till minskat matsvinn.
  • I modebranschen: Hållbart mode ur klimatsynpunkt görs ofta av återvunnen polyester, inte bomull, för att det är ett material som håller längre.
  • I sjukvården: Mängder av engångsartiklar av plast används inom sjukvården där det varit nödvändigt för att minska smittspridning och för de stränga hygienkrav som finns. Exempelvis: engångshandskar, bägare, förkläden, burkar, flaskor, lock, skoöverdrag och andra skydd. Det har under coronapandemin uppstått brist på plaster till bland annat respiratorer och munskydd (enligt branschorganet Plastic News) och plasttillverkare har nästan fördubblat sin produktion till sjukvården.

LÄS OCKSÅ: Här är de miljövänligare textilvalen

Två vägval
Så hur ska vi då tackla vårt beroende av plast, där det är nödvändigt och ja, faktiskt klimatsmart?

Det finns två vägar att gå: att antingen ställa om till plast tillverkad av förnyelsebara råvaror, från trä, gräs och socker. Problemet är bra att det tar tid, många decennier, att ta fram biobaserade plaster i stor skala. Och de flesta sådana plaster är faktiskt lika omöjliga att bryta ner för naturen som plast från råolja. Nedbrytningen av plast som naturen faktiskt kan ta hand om, tar ofta flera år och kräver särskilda bakterier och rätt temperatur

LÄS OCKSÅ: Förbud mot cancerframkallande kemikalier på gång

Den andra vägen handlar om att vi i större skala tänker på att inte slänga plast, utan återanvänder den mer. För idag återvinns faktiskt bara några enstaka procent av all plast. Men använder vi en och samma plastpåse 99 gånger istället för en, så har vi kommit nära en hållbar plastkonsumtion.

 

Källa: Forskning.se

och Lunds universitet

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.

händer som håller i havtronsbär

Det röda guldet som smörjer slemhinnorna

Hälsa

Fettsyran omega-7 återfuktar slemhinnor i hela kroppen. Ögon, mun och underliv, men också tarmen har slemhinnor som mår bättre av fettsyran. Dessutom gör den gott för huden. Sår läker snabbare och rynkor minskar på djupet. Havtornsbären från Tibet lär vara de mest antioxidantrika i hela världen. Redan efter en månad kommer effekten.

Närbild på bokomslaget "Magnus Carlsons hållbarhetsresa"

Magnus Carlson: Så gör du en klimatplan!

Eko/miljö

Många av oss vill göra något, eller mycket, för att rädda planeten. Men det är desto svårare att veta hur man ska bära sig åt. Någon som har lagt om sin livsstil och vet att det går är miljöengagerade sångaren Magnus Carlson från Weeping willows, som i sin nya bok presenterar hur du gör en klimatplan!

 

målad bild av hjärna där fjärilar flyger ut

Ny metod som ska bromsa Alzheimers sjukdom

Fakta

En ny behandlingsmetod att förhindra uppkomsten hos av Alzheimers sjukdom har utförts på möss – och resultaten är lovande. Forskare vid Uppsala universitet har lyckats öka nedbrytningen av de byggstenar som förhindrar ett protein att bilda klumpar och som gör att minnet försämras.

ansikten på 7 personer

5000 personer ska testa D-vitamin mot covid-19

Forskning

En stor klinisk studie ska undersöka om D-vitamin skyddar mot covid-19. Studien som getts namnet Coronavit kommer att pågå under sex månader och involvera hela 5 000 personer. Studien görs i Storbritannien där befolkningen generellt sett har låg D-vitaminstatus.

två personer springer

Så kan träning motverka cancer

Forskning

Den som drabbats av cancer rekommenderas att motionera eftersom prognosen då blir bättre. Det är inte helt klarlagt varför det förhåller sig på det viset, men nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en trolig förklaring. Fysisk aktivitet verkar kunna påverka de cytotoxiska T-cellerna så att de stärker deras förmåga att ge sig på cancercellerna.

Kvinna sitter i en säng med en kopp i handen

4 teer som hjälper dig att sova bättre

Naturlig hälsa

Naturliga örter som kamomill och citronmeliss kan hjälpa dig att somna lättare, minska antalet tillfällen du vaknar under natten samt förbättra sömnkvaliteten generellt. Allra mest effektivt blir örterna i koncentrerad form, i ett tillskott, men att dricka ett varmt te med örterna i utspädd form är också till hjälp.

 

En pudel får massage på en bänk

Så jobbar en djurhomeopat

Husdjur

Homeopati är en alternativ, holistisk behandlingsform med egna läkemedel för människor. Men det finns faktiskt även homeopati för djur, som då behandlas av djurhomeopater. Hur jobbar en sådan? Kurera frågade Annika Petrén och Sofie Rehndell, som bägge kan titulera sig djurhomeopater.

Närbild på en galette med cashewsmör med granatäpple

Glutenfri galette med granatäpple och cashewsmör

Recept

I det här receptet, signerat stjärnkocken Niklas Ekstedt, får du upptäcka den underbara franska galetten, här pyntad med granatäpple, mynta och cashewnötter! Till skillnad från "syskonet" crêpe är en galette mindre söt och mer aromatisk då den är gjord på glutenfritt bovetemjöl istället för vetemjöl.

 

tre kvinooansikten

Så kan din rosacea bli bättre

Hälsa

Rödhet eller rodnad på huden kan till exempel vara ytliga blodkärl eller rosacea. Kyla, värme och stress kan också göra huden rödflammig. Studier har visat ett en speciell molekyl som kommer från sackaros kan dämpa med röda området i ansiktet med upp till 68 procent.

man bär kvinna på ryggen

Naturens apotek: Uppiggande växter

Hälsa

När dagarna blir kortare och höstmörkret blir allt mer påtagligt hinner en del av oss aldrig ut i dagsljus. Då är det lätt att tappa ork och energi. Här är några pigga växter som ger kraft till både kropp och sinne.

Lingonbröd från boken "Systrarna Perssons skafferi"

Lingonbröd med anis

Recept

Vill du lyxa till vardagsfrukosten? Svep då ihop detta lingonbröd innan du går och lägger dig på kvällen och låt kalljäsa över natten. På morgonen är det bara att skjutsa in de färdigjästa bröden i ugnen - och voíla frukosten är serverad.

 

En shake med jordnötssmör och bär

Må bra i höst med hälsosam comfort food

Kost

Matbloggaren Agnes Gällhagen har samlat sina bästa och mest trösterika comfort food-recept i en kokbok i grön tappning. Mat att laga när du vill vara lite extra snäll mot dig själv, när förkylningen lurar eller du helt enkelt behöver fylla på med extra näring och omtanke.