Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Böjda plastflaskor mot turkos bakgrund som formar trekantig återvinningssymbol

4 otippade fördelar med plast – för miljö och hälsa

Plast innebär ett stort miljöproblem, inte minst i våra hav där det i framtiden spås finnas mer plast än fisk, med dagens nedskräpningstakt. Men samtidigt är ett koldioxidneutralt samhälle heller inte möjligt utan plast, visar forskning från Lunds universitet. 

Vi svenskar konsumerar i genomsnitt cirka 130 kilo ny plast om året, det visar siffror från 2017. Denna konsumtion av materialet, som slog  igenom brett på 1950-talet,  innebär utsläpp av cirka 300 kilo koldioxid. Och globalt är produktionen av plast närmare 400 miljoner ton (varav bioplast endast cirka 1 miljon ton).

 

LÄS OCKSÅ: PFAS ökar risk för diabetes och celiaki

Finns plast vi inte kan vara utan 
Vi behöver dra ner på vår plastkonsumtion för miljöns skull, något som lett till att vi nu knappt ser plastpåsar i mataffärerna som även börjat ta betalt för plastpåsar att lägga frukt och grönt i.

Men, det finns plast som vi inte kan eller vill vara utan, och vi använder det så pass mycket just för att det är ett fantastiskt material på många sätt, menar forskarna. Detta faktum kan kallas "plastparadoxen".

Här är 4 otippade fördelar med plast –för miljö och hälsa:

  • I trafiken: En nyproducerad bil väger cirka 300 kilo mindre då många detaljer görs i plast istället för metall. Bilen drar därmed mindre bränsle och bidrar därmed till minskad användning av fossilbaserad energi.
  • I mataffären: Livsmedel som i övrigt är klimatbovar, som kött, får längre hållbarhet tack vare plastemballage, och leder till minskat matsvinn.
  • I modebranschen: Hållbart mode ur klimatsynpunkt görs ofta av återvunnen polyester, inte bomull, för att det är ett material som håller längre.
  • I sjukvården: Mängder av engångsartiklar av plast används inom sjukvården där det varit nödvändigt för att minska smittspridning och för de stränga hygienkrav som finns. Exempelvis: engångshandskar, bägare, förkläden, burkar, flaskor, lock, skoöverdrag och andra skydd. Det har under coronapandemin uppstått brist på plaster till bland annat respiratorer och munskydd (enligt branschorganet Plastic News) och plasttillverkare har nästan fördubblat sin produktion till sjukvården.

LÄS OCKSÅ: Här är de miljövänligare textilvalen

Två vägval
Så hur ska vi då tackla vårt beroende av plast, där det är nödvändigt och ja, faktiskt klimatsmart?

Det finns två vägar att gå: att antingen ställa om till plast tillverkad av förnyelsebara råvaror, från trä, gräs och socker. Problemet är bra att det tar tid, många decennier, att ta fram biobaserade plaster i stor skala. Och de flesta sådana plaster är faktiskt lika omöjliga att bryta ner för naturen som plast från råolja. Nedbrytningen av plast som naturen faktiskt kan ta hand om, tar ofta flera år och kräver särskilda bakterier och rätt temperatur

LÄS OCKSÅ: Förbud mot cancerframkallande kemikalier på gång

Den andra vägen handlar om att vi i större skala tänker på att inte slänga plast, utan återanvänder den mer. För idag återvinns faktiskt bara några enstaka procent av all plast. Men använder vi en och samma plastpåse 99 gånger istället för en, så har vi kommit nära en hållbar plastkonsumtion.

 

Källa: Forskning.se

och Lunds universitet

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!