Annons
Annons

4 otippade fördelar med plast – för miljö och hälsa

Plast innebär ett stort miljöproblem, inte minst i våra hav där det i framtiden spås finnas mer plast än fisk, med dagens nedskräpningstakt. Men samtidigt är ett koldioxidneutralt samhälle heller inte möjligt utan plast, visar forskning från Lunds universitet.

Carolina Eriksson

Webbredaktör
28 oktober, 2020
4 otippade fördelar med plast – för miljö och hälsa

Plast innebär ett stort miljöproblem, inte minst i våra hav där det i framtiden spås finnas mer plast än fisk, med dagens nedskräpningstakt. Men samtidigt är ett koldioxidneutralt samhälle heller inte möjligt utan plast, visar forskning från Lunds universitet.

Vi svenskar konsumerar i genomsnitt cirka 130 kilo ny plast om året, det visar siffror från 2017. Denna konsumtion av materialet, som slog igenom brett på 1950-talet, innebär utsläpp av cirka 300 kilo koldioxid. Och globalt är produktionen av plast närmare 400 miljoner ton (varav bioplast endast cirka 1 miljon ton).

LÄS OCKSÅ: PFAS ökar risk för diabetes och celiaki

Finns plast vi inte kan vara utan
Vi behöver dra ner på vår plastkonsumtion för miljöns skull, något som lett till att vi nu knappt ser plastpåsar i mataffärerna som även börjat ta betalt för plastpåsar att lägga frukt och grönt i.

Men, det finns plast som vi inte kan eller vill vara utan, och vi använder det så pass mycket just för att det är ett fantastiskt material på många sätt, menar forskarna. Detta faktum kan kallas ”plastparadoxen”.

Här är 4 otippade fördelar med plast –för miljö och hälsa:

  • I trafiken: En nyproducerad bil väger cirka 300 kilo mindre då många detaljer görs i plast istället för metall. Bilen drar därmed mindre bränsle och bidrar därmed till minskad användning av fossilbaserad energi.
  • I mataffären: Livsmedel som i övrigt är klimatbovar, som kött, får längre hållbarhet tack vare plastemballage, och leder till minskat matsvinn.
  • I modebranschen: Hållbart mode ur klimatsynpunkt görs ofta av återvunnen polyester, inte bomull, för att det är ett material som håller längre.
  • I sjukvården: Mängder av engångsartiklar av plast används inom sjukvården där det varit nödvändigt för att minska smittspridning och för de stränga hygienkrav som finns. Exempelvis: engångshandskar, bägare, förkläden, burkar, flaskor, lock, skoöverdrag och andra skydd. Det har under coronapandemin uppstått brist på plaster till bland annat respiratorer och munskydd (enligt branschorganet Plastic News) och plasttillverkare har nästan fördubblat sin produktion till sjukvården.

LÄS OCKSÅ: Här är de miljövänligare textilvalen

Två vägval
Så hur ska vi då tackla vårt beroende av plast, där det är nödvändigt och ja, faktiskt klimatsmart?

Det finns två vägar att gå: att antingen ställa om till plast tillverkad av förnyelsebara råvaror, från trä, gräs och socker. Problemet är bra att det tar tid, många decennier, att ta fram biobaserade plaster i stor skala. Och de flesta sådana plaster är faktiskt lika omöjliga att bryta ner för naturen som plast från råolja. Nedbrytningen av plast som naturen faktiskt kan ta hand om, tar ofta flera år och kräver särskilda bakterier och rätt temperatur

LÄS OCKSÅ: Förbud mot cancerframkallande kemikalier på gång

Den andra vägen handlar om att vi i större skala tänker på att inte slänga plast, utan återanvänder den mer. För idag återvinns faktiskt bara några enstaka procent av all plast. Men använder vi en och samma plastpåse 99 gånger istället för en, så har vi kommit nära en hållbar plastkonsumtion.

Källa: Forskning.se

och Lunds universitet

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons