Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

kvinna i profil som sitter i solnedgång och mediterar

4 saker att tänka på när du väljer mindfulnesskurs

Sugen på att lära dig mer om mindfulness?
Det kryllar av mindfulnesskurser och det finns en uppsjö av instruktörer.
Här guidar psykiatikern Åsa Nilsonne dig i 4 steg vad du kan vara uppmärksam på när du ska välja din kurs.

Det finns mängder av kurser i mindfulness där du kan delta antingen på plats eller via nätet och få hjälp att fokusera, leva med dina tankar och känslor, vara närvarande i nuet och känna mindre stress.

 

LÄS OCKSÅ: Guide till mindfulness – så kommer du igång!

Åsa Nilsonne, psykiater och professor emeritus i medicinsk psykologi, som är aktuell med boken ”Mindfulness utan flum”, poängterar att mindfulness inte är ett vetenskapligt begrepp utan ett så kallat förvetenskapligt begrepp.
– Det innebär att vem som helst kan leda en kurs i mindfulness – något som gör det ännu viktigare att göra sin research innan man bokar upp sig på första bästa mindfulnesskurs.
Här tipsar Åsa Nilsonne vad du ska hålla utkik efter:

    •  Vilka erfarenheter har instruktören? Ta reda på vad kursledaren har för förkunskaper. Har hen egen erfarenhet av meditation? Har hen en formell utbildning och hur ser den utbildningen ut i så fall? Antingen bör ledaren ha en gedigen förankring i meditationsvärlden, eller ha en psykologisk eller psykoterapeutisk bakgrund. Det senare är särskilt viktigt om du är sårbar, exempelvis på grund av svåra upplevelser eller pågående psykiatriska symtom.
    • Prata med någon som redan gått kursen. Ofta kan du ta reda på om kursen är något för dig, genom att prata med personer som redan har gått den. Då kan du snabbt få ett grepp om eventuella styrkor och svagheter som finns i ett visst upplägg.
    •  Fundera på vilken kurs som passar dig. Titta på vad kursen erbjuder och om det stämmer överens med vad du vill ha ut av den. Beroende på vem du är och vilka behov du har, så passar olika upplägg olika bra. Vissa kurser är mer asketiska där man stiger upp tidigt, dricker linssoppa och inte talar i onödan, medan andra är mer sociala och interaktiva, och där man ägnar mycket tid att vara tillsammans med andra.
    • Var uppmärksam på eventuella oseriösa inslag. Vissa mindfulnesscoacher framställer sig som världsgurus - redan här finns det skäl att dra öronen åt sig. Oannonserade inslag av sexuell healing och liknande är inte rimliga inslag i en mindfulnesskurs, retreat eller workshop.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.