Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Blandade grönsaker i en låda och på ett bord

4 skäl att välja eko för klimatet

Under "Eko-september" bjuder ekobönder över hela landet in till "öppen gård”, och i butikerna kampanjas det för ekologiska varor under hela månaden. Och eftersom jordbruket står för en stor andel av alla växthusgaser finns det flera goda skäl att välja eko, här är fyra!

"Eko-september" är en kampanj för att öka kunskapen om ekologiska livsmedel, som i år går av stapeln för andra året i rad. Bakom kampanjen står fyra organisationer som samverkar: Organic Sweden, Ekologiska Lantbrukarna, KRAV och Sveriges Konsumenter.

LÄS OCKSÅ: Grodda – både klimatsmart och nyttigt

Under september månad kommer många av matvarukedjorna och i servicehandeln därför lyfta fram sitt ekologiska sortiment och ha kampanjer i butiker ihop. Bönder bjuder även in till "öppen ekogård" och olika sorters festivaler, studiebesök samt klimatkurser erbjuds runt om i landet.  Läs mer om hela programmet för månaden här.

 

Mat har stor klimatpåverkan
Cirka 20 procent av alla utsläpp av växthusgaser orsakade av människor kommer från jordbruket och framför allt beror det på...

  • ...den lustgas som bildas när jorden gödslas och tillförs kväve.
  • ....den metangas som bildas i magarna på kor och andra idisslande djur.
  • ...koldioxid som frigörs när mark görs om till jordbruksmark.

Många av utmaningarna med jordbrukets klimatpåverkan finns dock inom både ekologisk och konventionell odling, men det finns flera anledningar att välja eko för klimatet.

Här är 4 goda skäl:

1. Minskar koldioxidutsläppen
Konstgödsel orsakar utsläpp av växthusgaser såväl vid produktion som vid användning. Ekologisk mat är odlad utan konstgödsel, istället använder sig ekologiska lantbrukare av djurgödsel och växtrester som ger jorden näring på ett naturligare sätt.

2. Balans mellan kött och grönt
Det finns ofta färre djur på ekogårdar, detta för ekologiska lantbrukare jobbar för att skapa ett hållbart kretslopp mellan djur och växter. Djurens gödsel används som naturligare näring till jorden och får spannmål och grönsaker att växa.

LÄS OCKSÅ: Missförstånden som ger ökat matsvinn

3. Sparar in på växthusgaserna
600 000 ton CO2e – så mycket växthusgaser uppges Sverige spara in varje år av att ekologiska lantbrukare inte använder konstgödsel.

 

4. Koldioxid lagras i i marken – inte i luften
Det odlas ofta mycket gräs och baljväxter på ekologiska gårdar, grödor som både blir mat till djuren och näring till jorden – vilket gör att koldioxid från luften lagras i marken.

I rapporten Jordbruket och klimatet – Ett helhetsgrepp, som föreningen Ekologiska Lantbrukarna tagit fram på uppdrag av Jordbruksverket, kan du läsa mer och du hittar den här. Den sammanfattar forskningsläget om lantbrukets klimatpåverkan, globalt och i Sverige.

Källa: Eko-september och kampanjsidan Helt enkelt eko

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

 

korg med nässlor

Plocka nyttiga nässlor och annat ogräs

Hälsa

På våren men även sommaren kan du plocka nässlor och göra nässelsoppa eller torka för att dricka som te. Nässlorna är stärkande för immunförsvaret, men är även bra för hud och hår då dessa är rika på både vitaminer och mineraler.

kvinna väljer frukt i butik

Svenskarnas maghälsa har blivit bättre 

Hälsa

Äntligen lite positiva nyheter om svenskarnas hälsa. När Magrapporten 2021 presenterade siffror på just magproblemens utbredning visade det sig att våra magar nu mår bättre än vad de gjorde 2019. Framför allt är magarna hos de unga kvinnorna i bättre skick.

Collage: ung kvinna blinkar med ena ögat, bredvid fem BB-krämer

Skönhetspanelen testar: BB-cream

Hud

En bra BB-cream jämnar ut hudtonen och ger täckning likt en foundation – samtidigt som den ger fukt och smidighet till huden som en dagkräm. Vi har testat fem ekologiska krämer, och funnit en favorit!

 

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Kost

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

 

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

 

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

Fredagsmys med tex-mex

Fredagsmys med tex-mex

Mat

Ingen fredag utan tacos! Men har du möjligtvis tröttnat lite på den klassiska ”fredagsmys-tacosen” kanske det här kan ge dig inspiration till nya tillbehör som piffar upp lite.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.