Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Blandade grönsaker i en låda och på ett bord

4 skäl att välja eko för klimatet

Under "Eko-september" bjuder ekobönder över hela landet in till "öppen gård”, och i butikerna kampanjas det för ekologiska varor under hela månaden. Och eftersom jordbruket står för en stor andel av alla växthusgaser finns det flera goda skäl att välja eko, här är fyra!

"Eko-september" är en kampanj för att öka kunskapen om ekologiska livsmedel, som i år går av stapeln för andra året i rad. Bakom kampanjen står fyra organisationer som samverkar: Organic Sweden, Ekologiska Lantbrukarna, KRAV och Sveriges Konsumenter.

LÄS OCKSÅ: Grodda – både klimatsmart och nyttigt

Under september månad kommer många av matvarukedjorna och i servicehandeln därför lyfta fram sitt ekologiska sortiment och ha kampanjer i butiker ihop. Bönder bjuder även in till "öppen ekogård" och olika sorters festivaler, studiebesök samt klimatkurser erbjuds runt om i landet.  Läs mer om hela programmet för månaden här.

 

Mat har stor klimatpåverkan
Cirka 20 procent av alla utsläpp av växthusgaser orsakade av människor kommer från jordbruket och framför allt beror det på...

  • ...den lustgas som bildas när jorden gödslas och tillförs kväve.
  • ....den metangas som bildas i magarna på kor och andra idisslande djur.
  • ...koldioxid som frigörs när mark görs om till jordbruksmark.

Många av utmaningarna med jordbrukets klimatpåverkan finns dock inom både ekologisk och konventionell odling, men det finns flera anledningar att välja eko för klimatet.

Här är 4 goda skäl:

1. Minskar koldioxidutsläppen
Konstgödsel orsakar utsläpp av växthusgaser såväl vid produktion som vid användning. Ekologisk mat är odlad utan konstgödsel, istället använder sig ekologiska lantbrukare av djurgödsel och växtrester som ger jorden näring på ett naturligare sätt.

2. Balans mellan kött och grönt
Det finns ofta färre djur på ekogårdar, detta för ekologiska lantbrukare jobbar för att skapa ett hållbart kretslopp mellan djur och växter. Djurens gödsel används som naturligare näring till jorden och får spannmål och grönsaker att växa.

LÄS OCKSÅ: Missförstånden som ger ökat matsvinn

3. Sparar in på växthusgaserna
600 000 ton CO2e – så mycket växthusgaser uppges Sverige spara in varje år av att ekologiska lantbrukare inte använder konstgödsel.

 

4. Koldioxid lagras i i marken – inte i luften
Det odlas ofta mycket gräs och baljväxter på ekologiska gårdar, grödor som både blir mat till djuren och näring till jorden – vilket gör att koldioxid från luften lagras i marken.

I rapporten Jordbruket och klimatet – Ett helhetsgrepp, som föreningen Ekologiska Lantbrukarna tagit fram på uppdrag av Jordbruksverket, kan du läsa mer och du hittar den här. Den sammanfattar forskningsläget om lantbrukets klimatpåverkan, globalt och i Sverige.

Källa: Eko-september och kampanjsidan Helt enkelt eko

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

 

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

 

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

 

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg.