Under "Eko-september" bjuder ekobönder över hela landet in till "öppen gård”, och i butikerna kampanjas det för ekologiska varor under hela månaden. Och eftersom jordbruket står för en stor andel av alla växthusgaser finns det flera goda skäl att välja eko, här är fyra!
"Eko-september" är en kampanj för att öka kunskapen om ekologiska livsmedel, som i år går av stapeln för andra året i rad. Bakom kampanjen står fyra organisationer som samverkar: Organic Sweden, Ekologiska Lantbrukarna, KRAV och Sveriges Konsumenter.
LÄS OCKSÅ: Grodda – både klimatsmart och nyttigt
Under september månad kommer många av matvarukedjorna och i servicehandeln därför lyfta fram sitt ekologiska sortiment och ha kampanjer i butiker ihop. Bönder bjuder även in till "öppen ekogård" och olika sorters festivaler, studiebesök samt klimatkurser erbjuds runt om i landet. Läs mer om hela programmet för månaden här.
Mat har stor klimatpåverkan
Cirka 20 procent av alla utsläpp av växthusgaser orsakade av människor kommer från jordbruket och framför allt beror det på...
- ...den lustgas som bildas när jorden gödslas och tillförs kväve.
- ....den metangas som bildas i magarna på kor och andra idisslande djur.
- ...koldioxid som frigörs när mark görs om till jordbruksmark.
Många av utmaningarna med jordbrukets klimatpåverkan finns dock inom både ekologisk och konventionell odling, men det finns flera anledningar att välja eko för klimatet.
Här är 4 goda skäl:
1. Minskar koldioxidutsläppen
Konstgödsel orsakar utsläpp av växthusgaser såväl vid produktion som vid användning. Ekologisk mat är odlad utan konstgödsel, istället använder sig ekologiska lantbrukare av djurgödsel och växtrester som ger jorden näring på ett naturligare sätt.
2. Balans mellan kött och grönt
Det finns ofta färre djur på ekogårdar, detta för ekologiska lantbrukare jobbar för att skapa ett hållbart kretslopp mellan djur och växter. Djurens gödsel används som naturligare näring till jorden och får spannmål och grönsaker att växa.
LÄS OCKSÅ: Missförstånden som ger ökat matsvinn
3. Sparar in på växthusgaserna
600 000 ton CO2e – så mycket växthusgaser uppges Sverige spara in varje år av att ekologiska lantbrukare inte använder konstgödsel.
4. Koldioxid lagras i i marken – inte i luften
Det odlas ofta mycket gräs och baljväxter på ekologiska gårdar, grödor som både blir mat till djuren och näring till jorden – vilket gör att koldioxid från luften lagras i marken.
I rapporten Jordbruket och klimatet – Ett helhetsgrepp, som föreningen Ekologiska Lantbrukarna tagit fram på uppdrag av Jordbruksverket, kan du läsa mer och du hittar den här. Den sammanfattar forskningsläget om lantbrukets klimatpåverkan, globalt och i Sverige.
Källa: Eko-september och kampanjsidan Helt enkelt eko
Av Carolina Eriksson