Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ung kvinna med lockigt hår i gul jeansjacka, håller en hand i håret och ler

4 vanor för en bättre självkänsla

Istället för att spendera tid på att analysera varför din självkänsla svajar – lägg energin på att ändra dina vanor.
Här är fyra steg på vägen.

På den amerikanska sajten Medium ger psykologen Nick Wignall några insiktsfulla tips hur du jobbar med din självkänsla.
Första rådet? Istället för att lägga onödig energi på att fundera varför din självkänsla ser ut som den gör - jobba med att ändra dina vanor. Här är hans tips, översatta från Medium.

LÄS OCKSÅ: Guide: Detta är självkänsla

Håll dina löften till dig själv

Människor med låg självkänsla är vanligtvis bra på att hålla sina löften till andra och dåliga på att hålla löften till sig själva.
De tänker så mycket på andras önskemål och behov att de till slut äventyrar vad de själva vill. Och när denna kompromiss blir en vana drabbas självkänslan. Tänk på det här sättet istället: Om du hade en vän och du ständigt ignorerade hens förslag, bortåg från hens tips och rekommendationer och avbokade planer ni hade kommit överens om, vad skulle hen tänka om dig då?
Att ta itu med dina egna behov betyder inte att du är självisk eller en narcissist. Det är bara grundläggande psykologi: För att må bra och vara till hjälp för andra måste du först se till att du mår bra själv. Och ett av de bästa sätten att göra det är att hålla dina löften till dig själv.

 

Tillbringa mer tid med människor du tycker om

Den amerikanske entreprenören och författaren Jim Rohn sa en gång: Du är genomsnittet av de fem personer du tillbringar mest tid med. Detta tolkas ofta i termer av framgång, produktivitet och ambition: Om du umgås med lata och omotiverade människor kommer det att påverka dig negativt.
Men det som är lätt att glömma bort är att de människor du tillbringar mycket tid med också påverkar ditt välbefinnande och självkänsla. Det vill säga – umgås du med människor som du gillar och som även gillar att umgås med dig, blir det mycket lättare att gilla dig själv också.
På ett sätt låter detta självklart, men det kan vara överraskande svårt, eftersom andra prioriteringar - som att umgås med människor som främjar din sociala ställning kan komma mellan.

LÄS OCKSÅ: Är du utsatt för gaslighting? Här är varningssignalerna

Prata med dig själv på ett schysst sätt

Jag tror att vi alla har människor i våra liv som är onödigt kritiska eller negativa och om du har en sådan person i ditt liv vet du hur dränerande och stressande det kan vara att vara runt dem.
Om du kämpar med låg självkänsla är det stor chans att din inre röst både är hård, dömande, alltför kritisk, pessimistisk och ibland till och med elak. Även om du rent intellektuellt egentligen förstår att dina tankar om dig själv inte stämmer kommer du fortfarande att känna dig fel eller inte tillräckligt bra, om du ständigt intalar dig själv det.
Fundera på om det finns ett mildare sätt att prata med dig själv? Istället för: Varför är jag alltid så lat?! Kan du säga: Kanske finns det en annan strategi som jag kan använda för att träna mer konsekvent? Du skulle inte vara vän med någon som ständigt tryckte ner dig, så gör inte det mot dig själv heller.

LÄS OCKSÅ: Relationsskolan: Vad är en realistisk relation?

Förtydliga dina värden

En sund självkänsla går hand i hand med att leva ditt liv på ett sätt som överensstämmer med dina värderingar.
Å andra sidan, om du vanligtvis kompromissar med dina värderingar i ditt sätt att tänka och agera, är det en grogrund för låg självkänsla. Till exempel: Har du planerat att träna på gymmet mer regelbundet? Varje gång du följer upp det målet tränar du din hjärna att tro att du är pålitlig, den typ av person som gör vad de säger att de kommer att göra.
Men varje gång du bestämmer dig för att stanna i soffan, lär du din hjärna att du inte är pålitlig, att du inte bryr dig om vad du påstår att du gör. Detta är ett recept på låg självkänsla. Självklart är det svårt att alltid genomföra våra planer och åtaganden gentemot oss själva. Och en av de största anledningarna att det är så svårt är för att våra värderingar inte är tydliga och övertygande. Sätt därför en väldefinierad vision för de saker som betyder mest för dig.
Ju mer tydliga, specifika och övertygande våra värden är, desto mer dras vi till dem, som gravitation. Och när du har förtydligat dina värderingar blir det också lättare att agera på ett sätt som stämmer överens med dem, vilket sedan genererar en högre självkänsla.
Att klargöra dina värden är dock inget engångsjobb, utan kräver att du reflekterar över dem regelbundet.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna i sängen med mobil i handen

Så skyddar du huden mot skärmarnas blå ljus

Hud

De flesta av oss tillbringar numera många av dygnets timmar framför en skärm. Det tär på huden i ansiktet som åldras snabbare av det blå ljuset som datorn eller mobilen avger. Men det finns saker du kan göra själv för att skydda huden från ljuset!

Collage: kvinna som tvättar ansiktet och 6 rengöringsprodukter

Skönhetspanelen testar: Rengöring

Hud

Efter en lång dag då hyn har utsatts för såväl smuts som avgaser och make-up behöver ansiktet rengöras inför nattens vila. Önskemålet är en rengöringsprodukt som tvättar rent, är så naturlig som möjligt samt är skonsam och inte torkar ut huden. Vilken produkt gör ”rent hus” i vårt test?

Gröna pannkakor med hallon

Skönt gröna kikärtspannkakor

Recept

Pannkakor till middag även för vuxna – varför inte? Med  kikärtor och grön spenat i smeten och toppat med hallon blir det näringsrikt, mättande, färgglatt och riktigt gott! Dessutom gör du ett bra val för miljön. 

 

sågpalmetto blad

Så kan mannen slippa nattliga toabesök

Hälsa

Med ökad ålder är det vanligt att män får en förstorad prostata. Det kan bland annat leda till en akut känsla av att vilja kissa, och dessutom oftare. Händer det flera gånger per natt då stör det självklart nattsömnen. Men det går att lindra besvären. – Vid lättare urineringsbesvär kan extrakt av ekologisk sågpalmetto hjälpa, säger näringsexperten och medicine doktorn, Magnus Nylander.

kvinna hos tandläkare

En av fem undviker att gå till tandläkaren på grund av priset

Hälsa

Att gå till tandläkaren är dyrt. En undersökning visar att en av fem undviker tandläkarbesök på grund av kostnaderna. I stockholmsförorten Botkyrka är akuta tandvårdsbesök tre gånger vanligare än i Danderyd. Intresset för estetisk tandvård har ökat, när Tandhälsorapporten ställde frågor till svenskarna svarade en majoritet att de vill bleka tänderna.

några personer lyfter vikter

Därför får du inte ut lika mycket av träningen när du är stressad

TRÄNING

Om du känner dig stressad efter en jobbig arbetsdag kan det kännas skönt att träna – då brukar stressen rinna av. Men om du  känner hög psykologisk stress och samtidigt tränar hårt, då får du inte alls ut lika mycket av träning. Dessutom kan du skada dig. Dra ner på träningsintensiteten och ge dig tid till återhämtning när huvudet är överbelastat.

Ung kvinna omfamnar sin hund

Vad tänker och känner din hund?

Husdjur

Har du funderat över vad din hund egentligen menar med ett visst beteende, eller vad den tänker och känner i vissa situationer? Med en ny bok förklarar hundpsykolog Fredrik Karlsson hur du lär dig att förstå din hund bättre.

 

Råkostsallad

Råkostsallad med prebiotika

Recept

Sväng ihop den här färgsprakande vitaminbomben till sallad och förvara i en burk i kylen och ät lite av den i flera veckor. Full av prebiotika som gynnar de goda tarmbakterierna och perfekt som immunförsvarsboost!

rot av ashwagandha

”Vi kan garantera ren och säker ashwagandha” 

Hälsa

Nyligen återkallade Livsmedelsverket ett parti ashwagandha från Great Earth på grund av att rester av bekämpningsmedlet etylenoxid upptäckts vid en kontroll. Vågar vi lita på ashwagandha nu? Ja, det säger svenska leverantörer och förklarar hur deras ashwagandha odlas, kontrolleras och testas.

teckning mage-tarm

Kiselgel lindrar IBS-symtom

Mage

En av tio svenskar beräknas ha IBS, och tre procent behöver behandling för sina magproblem. Näringsterapeuten Anette Berglind möter dagligen patienter med magbesvär. Ändrad livsstil och kostomläggning krävs för att magen ska må bra, men hon rekommenderar även kiselgel och probiotika för bra tillfrisknande.

 

kvinna med migrän

Ny forskning visar på samband mellan mens och migrän

Forskning

Rapporter visar att det är runt en miljard människor i världen som drabbas av migrän. Kvinnor som är i fertil ålder påverkas tre gånger mer än män. Ett internationellt forskarteam presenterar en ny teori om sambandet mellan migrän och menscykeln. En upptäckt som forskarna hoppas kan hjälpa kvinnor med migrän.

Man lutar sig mot en lyktstolpe

Sonnys huvudvärk försvann med akupunktur

Naturlig hälsa

En dag fick Sonny Johnsson huvudvärk – en värk som höll i sig varje dag under ett helt år innan han sökte hjälp hos en akupunktör. Värken blev först värre, men sedan successivt bättre. Nu går Sonny till akupunktören en gång varje månad. Och huvudvärken är borta.

kvinna på yogamatta

Med små förändringar kan du minska det farliga bukfettet

TRÄNING

Förut var det oftast män som riskerade hälsan för att de ätit sig till en stor mage, men antalet kvinnor med det farliga bukfettet ökar. Det är dessutom farligare för kvinnor att bära på alldeles för många överviktskilon runt magen. Men små förändringar i vardagen kan göra att det förrädiska bukfettet snabbt minska i omfång.

 

Man och kvinna på äng med en drake

Potens – en fråga om friskt blodflöde

Hjärt- kärlhälsa

I den manliga självbilden ingår förmågan att få erektion. Men för att kunna ha sex behöver sinnena stimuleras och det har inte med ålder att göra. Stefan Arver är docent och överläkare på ANOVA vid Karolinska universitetssjukhuset. Han menar att ofta är erektionsproblem lätta att lösa. Det handlar i grunden om att få fart på blodflödet.

bara ben

Naturliga sätt att ta bort hudflikar

Hud

Hudflikar är små utväxter som plötsligt dyker upp på halsen, under armen, på ögonlocket och där det finns veck på kroppen. Dessa kan uppstå vid hormonförändringar och med en ökad ålder. Här är några naturliga sätt att få bort dem.

Man i kostym

Så slapp Magnus biverkningar från statiner

Hälsa

Magnus Nibelius var bara 33 år när han vid en hälsokontroll fick veta att hans kolesterolvärde var alldeles för högt. Han ordinerades kolesterolsänkande statiner, men medicinerna gav smärtsamma biverkningar. När han började ta Q10 upphörde bieffekterna av läkemedlet.

 

Närbild på händer som knäpper bh på ryggen

Därför ska du skippa bh

Hälsa

Att slänga bh:n, som på ”det glada sjuttiotalet”, eller i alla fall byta din bygel-bh mot en annan variant, kan vara en god idé för din hälsa. Det handlar om att inte stoppa upp kroppens lymfsystem. Här berättar vi mer!