Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Ung kvinna med lockigt hår i gul jeansjacka, håller en hand i håret och ler

4 vanor för en bättre självkänsla

Istället för att spendera tid på att analysera varför din självkänsla svajar – lägg energin på att ändra dina vanor.
Här är fyra steg på vägen.

På den amerikanska sajten Medium ger psykologen Nick Wignall några insiktsfulla tips hur du jobbar med din självkänsla.
Första rådet? Istället för att lägga onödig energi på att fundera varför din självkänsla ser ut som den gör - jobba med att ändra dina vanor. Här är hans tips, översatta från Medium.

LÄS OCKSÅ: Guide: Detta är självkänsla

Håll dina löften till dig själv

Människor med låg självkänsla är vanligtvis bra på att hålla sina löften till andra och dåliga på att hålla löften till sig själva.
De tänker så mycket på andras önskemål och behov att de till slut äventyrar vad de själva vill. Och när denna kompromiss blir en vana drabbas självkänslan. Tänk på det här sättet istället: Om du hade en vän och du ständigt ignorerade hens förslag, bortåg från hens tips och rekommendationer och avbokade planer ni hade kommit överens om, vad skulle hen tänka om dig då?
Att ta itu med dina egna behov betyder inte att du är självisk eller en narcissist. Det är bara grundläggande psykologi: För att må bra och vara till hjälp för andra måste du först se till att du mår bra själv. Och ett av de bästa sätten att göra det är att hålla dina löften till dig själv.

 

Tillbringa mer tid med människor du tycker om

Den amerikanske entreprenören och författaren Jim Rohn sa en gång: Du är genomsnittet av de fem personer du tillbringar mest tid med. Detta tolkas ofta i termer av framgång, produktivitet och ambition: Om du umgås med lata och omotiverade människor kommer det att påverka dig negativt.
Men det som är lätt att glömma bort är att de människor du tillbringar mycket tid med också påverkar ditt välbefinnande och självkänsla. Det vill säga – umgås du med människor som du gillar och som även gillar att umgås med dig, blir det mycket lättare att gilla dig själv också.
På ett sätt låter detta självklart, men det kan vara överraskande svårt, eftersom andra prioriteringar - som att umgås med människor som främjar din sociala ställning kan komma mellan.

LÄS OCKSÅ: Är du utsatt för gaslighting? Här är varningssignalerna

Prata med dig själv på ett schysst sätt

Jag tror att vi alla har människor i våra liv som är onödigt kritiska eller negativa och om du har en sådan person i ditt liv vet du hur dränerande och stressande det kan vara att vara runt dem.
Om du kämpar med låg självkänsla är det stor chans att din inre röst både är hård, dömande, alltför kritisk, pessimistisk och ibland till och med elak. Även om du rent intellektuellt egentligen förstår att dina tankar om dig själv inte stämmer kommer du fortfarande att känna dig fel eller inte tillräckligt bra, om du ständigt intalar dig själv det.
Fundera på om det finns ett mildare sätt att prata med dig själv? Istället för: Varför är jag alltid så lat?! Kan du säga: Kanske finns det en annan strategi som jag kan använda för att träna mer konsekvent? Du skulle inte vara vän med någon som ständigt tryckte ner dig, så gör inte det mot dig själv heller.

LÄS OCKSÅ: Relationsskolan: Vad är en realistisk relation?

Förtydliga dina värden

En sund självkänsla går hand i hand med att leva ditt liv på ett sätt som överensstämmer med dina värderingar.
Å andra sidan, om du vanligtvis kompromissar med dina värderingar i ditt sätt att tänka och agera, är det en grogrund för låg självkänsla. Till exempel: Har du planerat att träna på gymmet mer regelbundet? Varje gång du följer upp det målet tränar du din hjärna att tro att du är pålitlig, den typ av person som gör vad de säger att de kommer att göra.
Men varje gång du bestämmer dig för att stanna i soffan, lär du din hjärna att du inte är pålitlig, att du inte bryr dig om vad du påstår att du gör. Detta är ett recept på låg självkänsla. Självklart är det svårt att alltid genomföra våra planer och åtaganden gentemot oss själva. Och en av de största anledningarna att det är så svårt är för att våra värderingar inte är tydliga och övertygande. Sätt därför en väldefinierad vision för de saker som betyder mest för dig.
Ju mer tydliga, specifika och övertygande våra värden är, desto mer dras vi till dem, som gravitation. Och när du har förtydligat dina värderingar blir det också lättare att agera på ett sätt som stämmer överens med dem, vilket sedan genererar en högre självkänsla.
Att klargöra dina värden är dock inget engångsjobb, utan kräver att du reflekterar över dem regelbundet.

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Leila Söderholm

Leila Söderholm: “Läkarna gav mig 50 procents chans”

Hälsa

När hon var så svårt sjuk i cancer att hon inte ens kunde resa sig ur fåtöljen lurade Leila Söderholm sin hjärna att känna glädje genom att dansa med fingrarna. Leila lät inte sjukdomen och de mörka tankarna ta över. Idag är hon fortfarande ärrad av sjukdomen, men har lyckats starta om sitt liv och mår bra – och drivs av att få andra att hitta sin lustfyllda väg till hälsa. 

kvinna med värk i lederna

Artrosappen erbjuder hjälp mot smärta i lederna

Hälsa

Var fjärde svensk över 45 år har artros. Alla har inte ont, men för de som har värk som begränsar deras vardagen är det ett problem. Det är inte farligt att röra en led, även om det gör ont. Tvärtom så är lederna skapta för rörelse. Om du är osäker på vad du kan göra – prova gratisappen Joint Acadamy.

Därför ska du äta zink

Hälsa

Zink är inblandad i många viktiga processer i kroppen. Bland annat i matsmältning, fertilitet, sårläkning, ämnesomsättning och hjärnans uppfattning av omvärlden. Har du brist på zink kan det påverka huden, försämra smaksinnet och ge ett dåligt immunförsvar vilket kan leda till förkylningar och influensa. Här kommer en lista på några livsmedel som är rika på zink.

 

kvinna soml ligger i en soffa

Varför är det så svårt att ta sig upp ur soffan?

Träning

Många löser medlemskap i ett gym men sätter aldrig sin fot där. Eller bestämmer sig för att ta tag i träningen, men håller aldrig i sin satsning.  Du kanske känner igen dig? Det här beteende kallar forskare "fysisk aktivitet paradoxen", och har  visat sig i flera studier. Men det beror faktiskt inte alltid på att det saknas vilja – och det går att lösa.

Hund ligger på amerikanska flaggan

Husdjur gör dig till en bättre ledare

Husdjur

I januari flyttade Joe Biden in i Vita huset och tog med sig sina två schäfrar Champ och Major. Biden återupptog därmed en tradition bland amerikanska presidenter, nämligen att ha hund. Och det gjorde han rätt i – husdjur kan nämligen göra oss till bättre ledare!

 

katrinplommon i skål

Mat som är bra vid förstoppning

Mage

Trög mage drabbar alla lite då och då. Har du problem med förstoppning ska du ta och titta över vad du äter. Brist på fibrer kan vara en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan ge trög mage. Här är några livsmedel som är särskilt bra att äta för dig som har problem med att magen stannar av.

Kvinna som löptränar

Mutationen som gör att du tål kyla bättre

Forskning

Tillhör du dom som sällan fryser på vintern? Du kan du sakna proteinet α-aktinin-3 som finns i muskelfibrerna. Forskare vid Karolinska institutet har kunnat visa att dessa personer har mer tolerans mot kyla samt att de oftast är bättre på uthållighetssporter.

 

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Mörkhårig 50-årig kvinna ler

Så tar du hand om mogen hud

Hud

Vad händer med huden när vi når 50-strecket? En hel del visar det sig. Men det finns mycket du själv kan göra för att motverka ålderstecken och få en strålande och välmående hy långt upp i åldrarna.

 

Tomatsoppa med havregrädde och persilja ovanpå

Tröstsoppa för tunga dagar

Recept

En värmande, smakrik och matig soppa med tomater, risoni, linser och selleri att stärka sig med under förkylningstider, eller då allt känns lite tungt. Koka upp och njut soppan uppkrupen i soffan under en filt!

 

Mat som mättar under kalla vintermånader

Hälsa

På vintern är det gott med varm mat som mättar. Undvik de snabba kolhydraterna, som lätt lägger sig runt midjan. Lär dig att äta rätt, och håll dig mätt länge. Det finns en hel del bra mat som gör kroppen nöjd och mätt – utan att du konsumerar en massa kalorier. Här kommer några livsmedel.

semlor

Idas glutenfria minisemlor med kardemumma

Recept

Ida Blom älskar att vara kreativ köket, och gör helst maträtterna så enkla och näringsrika som möjligt. Det ska inte vara krångligt eller dyrt. Idag är det fettisdag och här är ett recept på Ida Bloms luftiga semla med chrunchig mandelmassa.

kvinna kramar barn

Barken från tall motade astman

Hälsa

Belle Karlsson har haft ansträngningsastma sedan tonåren. Hon hade inhalatorn med när hon löptränade, men kunde ändå få andnöd. När sonen Leon, 7 år, blev fri från sin pollenallergi tack vare ett barkextrakt från en marin tall så provade även Belle tabletterna. Och det blev lika lyckat. Nu har Belle inga problem med sin andning.