Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna (Karin Björkegren Jones) står i yogapositionen katt-ko

Foto: Anneli Hildonen (gäller samtliga bilder i artikeln)

4 yogaövningar för din sköldkörtel

Här visar hälsoprofilen och yogaläraren Karin Björkegren Jones fyra lugna yogaövningar som ger återhämtning, stimulerar sköldkörteln och balanserar upp kroppens hormonsystem.

Så många som en halv miljon kvinnor i Sverige är diagnosticerade med sköldkörtelproblem. Dessa yogaövningar är tagna ur boken "Balans" (Semic) av Karin Björkegren Jones, som själv upptäckte sin sköldkörtelproblematik, i form av hypotyreos, år 2016. Men hon hade dragits med problemen lång tid innan dess, insåg hon då.

 

Alla inre organ masseras och stimuleras på olika sätt i de olika övningarna. Yoga och meditation stödjer och lugnar dessutom det parasympatiska nervsystemet och ger mycket återhämtning.

Glöm inte att om du vill komma till rätta med din sköldkörtelobalans är regelbundenhet i yogan viktig, understryker Karin Björkegren Jones i boken.

LÄS OCKSÅ: Så ställer du om till sköldkörtelvänlig kost

4 yogaövningar för din sköldkörtel

Nackrullningar

Gör så här: Se till att käkarna är avslappnade så att munnen öppnas och låt hakan sjunka ner mot bröstet. Dra hakspetsen långsamt upp längs vänster sida/axel som i en mjuk cirkel. När hakan kommer upp mot taket gapar du stort och sträcker på halsen. Fortsätt att rulla hakspetsen mjukt i en cirkel ner längs med höger sida/axel och ner mot bröstet igen. Gör mjuka cirklar. Andas in på övre delen av varvet och andas ut på nedre delen av varvet. Det får inte göra ont i nacken och ett varv ska ta cirka tio sekunder. Gör övningen i en och en halv minut, rotera sedan huvudet mjukt åt andra hållet under en och en halv minut. Räta sedan sakta upp huvudet. Vila ett par minuter på ryggen innan du går vidare.

Bra för: Den här övningen lossar på spänningar i nacke och käke. Det är en sömnfrämjande och avstressande övning som öppnar upp cirkulationen mot huvudet och stimulerar sköldkörteln.

LÄS OCKSÅ: Karin Björkegren Jones har funnit balans

Katt och ko

Gör så här: Stå på alla fyra. Håll armarna raka. Flexa ryggraden upp och ner. Andas in när du svankar ryggen, sträcker på halsen och mjukt lutar huvudet bakåt. Andas ut när du skjuter rygg mot taket samtidigt som du drar hakan mot bröstet. Gör övningen i tre minuter. Avsluta med att göra ryggen rak, fortfarande stående på alla fyra, samtidigt som du gör ett rotlås. Vila i barnets position i en minut, det vill säga sjunk ner med rumpan på hälarna och vila pannan i mattan eller golvet. Armarna hålls framåt eller längs med sidorna.

Bra för: Mjukar upp och ökar genomblödningen i ryggen samt stretchar andningsmuskulaturen i bröstkorgen. Stimulerar nerver till och från ryggraden. Stimulerar sköldkörteln i halsen. Vilan i barnets position slappnar av nervsystemet.

 

 

Axellyft

Gör så här: Dra mjukt upp axlarna mot öronen, tillåt dig att vila en liten stund innan du mjukt släpper ner dem igen på utand- ning. Fortsätt så här under två minuter. Sista gången drar du upp axlarna något längre, andas ut och slappnar av. Vila i en minut.

Bra för: Släpper spänningarna i axlar och nacke och stimulerar sköldkörteln.

Axelrullningar

Gör så här: Lyft axlarna upp mot öronen. Dra axlarna bakåt samtidigt som du pressar ihop skulderbladen i ryggen. Dra ner axlarna till det nedre läget, för dem sedan inåt framför brös- tet och dra sedan upp dem igen. Fortsätt att rulla axlarna på det här sättet i stora och mjuka rörelser. Andas in när axlarna går uppåt och bakåt och andas ut när de går nedåt och framåt. Gör övningen under två minuter, vila sedan en minut.

 

Bra för: Släpper spänningar i axlar, skuldror och hals. Bra för leder och hjärta. Balanserar sköldkörteln och bisköldkörteln.

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ: Selen är viktigt för sköldkörteln

Tänk på det här när du utför övningarna!

  • All andning ska ske in och ut genom näsan. Tillåt ögonen att blunda under övningarna och lägg fokus i ditt så kallade tredje öga, punkten mellan dina ögonbryn, som är ett säte för koncentration. Tänk ”sat” (som betyder sanning) när du andas in och ”nam” (som står för namn eller identitet) när du andas ut. Man brukar översätta mantrat till svenska med ”jag är sann” eller ”sanningen är min identitet”.
  • Släpp taget om all prestation och dina tankar. Välj om du vill sitta i en lätt meditationsställning med benen i kors på en yogamatta eller sitta på en stol. Gör övningarna lugnt och försiktigt, ingenting får göra ont och lyssna alltid till din kropp.
  • I slutet av de flesta övningar gör du ett rotlås. Det gör du genom att andas ut all luft genom näsan (töm lungorna på luft) och sedan knipa med underlivet och bäckenbottnen och även dra in naveln. Håll rotlåset i tre till fem sekunder. Slappna sedan av och andas in ett lugnt andetag genom näsan. Rotlås görs ej vid mens eller graviditet. (Källa: Boken "Balans", av Karin Björkegren Jones)

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

En ananas med sugrör och drinkparaply, bredvid apelsin och bananer

5 importerade varor du garanterat vill köpa eko

Eko/miljö

Många skadliga bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige, liksom i övriga EU. Men det innebär inte att vi inte kan få i oss dem ändå – via importerade varor från övriga världen. Här är 5 varor  som du bör köpa eko – för den biologiska mångfaldens och din egen hälsas skull.

kvinna tackar nej till bröd

Ligger virus bakom glutenintolerans?

Hälsa

Forskare vid Lunds universitet ska tillsammans med finska och amerikanska kollegor analysera 20 000 avföringsprover från barn för att försöka identifiera om glutenintolerans orsakas av virus. Och om det går att vaccinera bort.

En fjäril sitter på en kvinnas axel. Hon tittar ut över solnedgången

Krönika: ”Tiden läker alla sår” – eller?

Krönikan

När Sarah Cojocarus sambo plötsligt dog rasade hennes värld och hon insåg att hon varken hade verktyg eller kunskaper om hur sorg fungerar. Det hade inte hennes omgivning heller - vilket ledde till ytterligare en sorg. Men allt vände när hon vågade möta sin ständiga följeslagare.

 

Bild på författaren och hälsoprofilen Karin Björkegren Jones

Karin Björkegren Jones: ”Vi kvinnor måste bli mycket tuffare”

Naturlig hälsa

Sedan barnsben har hälsoprofilen Karin Björkegren Jones känt en glödande ilska över orättvisor mellan könen. För Kurera berättar hon om sin egen hälsoresa, från stressad medarbetare i en tuff mediebransch, genom diagnosticerad bröstcancer och sköldkörtelproblem – och ut igen på andra sidan med ett ännu hetare engagemang för kvinnors rätt till hälsa och jämlik sjukvård.

Kvinna som nyser bredvid en vit katt.

Allergivänliga husdjur, finns det?

Husdjur

Vissa raser av hundar och katter sägs vara mindre allergiframkallande än andra. Och i dessa tider, då fler tillbringar mer tid hemma, står nog ett husdjur på mångas önskelista. Men stämmer det verkligen att vissa raser är ”säkra”?

Fat med rawfoodbollar

Miss Raw’s snickersbollar

Recept

Sugen på något sött som samtidigt ger energi och en näringsboost, utan att innehålla vitt socker? Testa då dessa oemotståndliga "snickersbollar" skapade av rawfoodkocken Anna Krigh, gjorda på kakao, kokosflingor, jordnötssmör och hasselnötter.

byxor och måttband

Hemligheten bakom fetmaoperation

Forskning

Att göra en så kallad fetmaoperation för att hjälpa patienten att inte överäta och bibehålla ohälsosam övervikt har länge lyfts fram som bland det mest lyckosamma för viktnedgång och att komma till rätta med typ 2 diabetes. Men forskare i Lund har i en studie hittat orsaken till det lyckade operationerna och vad som skiljer den från en sträng lågkaloridiet.

 

glad kvinna i höstskog

6 spännande tips för en frisk höst

Hälsa

Nu har vi precis passerat höstdagjämningen och samtidigt som det är skördetid håller naturen på att förbereda sig för vinter. Vi som bor där årstiderna skiftar kraftigt följer automatiskt med naturens växlingar, men ibland kan skiftningarna vara svåra, framförallt den mellan sommar och höst. Här kommer sex intressant tips för att hålla sig frisk under hösten.

kvinna vid träd

Carola fann hjälp för sin artros

Leder

Efter att Carola Machl passerat klimakteriet och slutat med hormontabletter fick hon smärtor i lederna. Händer, knän, höfter och rygg värkte. Carola hade drabbats av artros i hela kroppen. Livsstilsförändringar i kombination med ett lättupptagligt kollagentillskott har gjort att Carolas smärtor dämpats så mycket att de blev hanterliga – och när hon inte stressar mår hon riktigt bra.

Skål med färgglatt godis med små skyltar nedstuckna med namn på E-nummer

Fem E-nummer med hälsorisker att undvika

Eko/miljö

Listan med E-nummer som används i produkter och livsmedel av olika slag är lika lång som omöjlig att förstå. Visste du till exempel att syntetiskt framställda E102 kan orsaka astmaanfall och utslag, medan naturligt utvunna E160d är ofarlig röd färg från tomater?

ett äldre par

Hemligheten bakom ett långt och friskt liv

Hälsa

Vem vill inte leva ett långt liv och dessutom vara frisk! Forskare runt om i världen har studerat hur människorna i olika världsdelar gör för att må bra och leva länge. Där är det inte ovanligt att man blir 100 år. Men vad är deras hemligheter? Och vilka är dessa människor?

kvinna

Eleni räddade sina hotade tänder

Hälsa

Eleni Kiriakidos fick ett förfärande besked på sitt årliga tandläkarbesök: Alla hennes tänder rörde på sig och risken för tandlossning var överhängande. Hon började ta coenzym Q10 – och en tid senare syntes inga tecken på tandlossning. Tandläkaren friskförklarade hennes tänder igen!

kvinna med stora tänder

Q10 ger bättre munhälsa

Tandhälsa

Redan för 50 år sedan kom de första indikationerna på att Q10 minskar svullnad och blödningar i tandköttet. Magnus Nylander, som är tandläkare och medicine doktor, deltog under 1990-talet  i studier som alla tydligt visade att Q10 är antiinflammatorisk och immunstärkande. – Effekten kommer snabbt, redan efter ett par veckor kan man se en signifikant skillnad och en förbättring av munhälsan, säger Magnus Nylander.

 

Bå illustration av en hjärna och DNA-kod

Särskild gen gör att herpes leder till alzheimers

Forskning

Vanligt herpesvirus kan öka risken för Alzheimers sjukdom, det har framkommit i flera forskningsstudier på senare år. Men vad beror det på? Och varför får bara vissa personer som bär på herpesviruset även alzheimers, och inte alla? En särskild genvariant verkar vara förklaringen och boven i dramat.

Två nycklar på rad bakgrund med varsin nyckelring med hänge i form av hus delat i mitten

Så tar du dig igenom skilsmässan

Sex- och relationer

Skilsmässor är vanliga idag - men det gör inte processen enklare för det. De flesta gifter sig i tron om att det ska vara till döden skiljer en åt och skilsmässan är ofta tuff att gå igenom – man förlorar inte bara kärnfamiljen utan även många släktingar, vänner och traditioner som var knutna till familjen. Hur tar man sig igenom skilsmässan när det är som mörkast och hur kan man hjälpa någon annan på bästa sätt? Här guidar psykologen Anna Bennich Karlstedt oss igenom vägen till skilsmässan.

Tjock katt vilar på rygg i soffa

Så tar du hand om din överviktiga katt

Husdjur

Fetma drabbar inte bara oss människor, utan även våra katter. Ungefär 20-40 procent av katterna i Sverige är överviktiga. Och precis som för oss medför fetman en ökad risk för flera sjukdomar hos katten, som diabetes, ledproblem, olika hudåkommor och nedsatt immunförsvar.

 

jäst på skärbräda

Så kan jäst stötta ditt immunförsvar

Förkylning

Hela 80 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Vill du hålla dig frisk ska du därför se till att tarmen mår bra. Stress, tillfälliga kostsvackor och dålig sömn kan rucka balansen. En patenterad form av betaglukaner från bagerijäst stärker ett försvagat immunförsvar. Och bäst av allt: Formulan kan inte överstimulera ditt immunsystem.

Boosta energi och lust med rätt näring

Hälsa

För att känna lust och energi behövs en bra och välbalanserad tillförsel av nödvändiga näringsämnen. Viktiga näringsämnen är sådana som kroppen inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd – l-arginin är ett sådant exempel. Kurera träffade docenten och överläkaren Stefan Arver som berättar att förutom att den sexuella lusten kommer tillbaka med l-arginin så har också den också åldersbromsande effekt.

Kvinna som lyssnar på musik

Vanligaste sätten att minska stress

Hälsa

Nu när semestern är över så återgår det allra flesta till arbete och studier. Det innebär ofta stress, mer eller mindre. En undersökning som Hälsobarometern gjort visade att de flesta vilar och sover för att minska stressen, men bland de yngre var musik och poddar ett nästan lika effektivt sätt att koppla av.

 

tre personer

Familjen Silvstedt la om kosten efter hårmineralanalys

Naturlig hälsa

Makarna Silvstedt flög hem till Sverige från USA på en av de sista flygningarna innan landet stängde ner flygtrafiken i våras. Alla hostningar under den långa flygresan fick Ulla och Bosse att fundera på hur deras försvar mot covid-19 var. När de kom hem gjorde de en hårmineralanalys för att kontrollera kroppens näringsstatus. Även dottern Victoria gjorde hårtestet. Resultatet? Ja, det blev oväntat.

kvinna vid hus

Agneta slapp smärtan i knäet

Leder

Agneta Arppe, 65, känner sig kärnfrisk och är sällan sjuk. Men när knäet började krångla blev hon bekymrad, för tänk om hennes aktiva livsstil skulle begränsas? Agnetas särbo rekommenderade ett tillskott med nypon, kondroitin och C-vitamin, och nu har hon inte känt smärta i knäet på över sex år.