Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Kvinna (Karin Björkegren Jones) står i yogapositionen katt-ko

Foto: Anneli Hildonen (gäller samtliga bilder i artikeln)

4 yogaövningar för din sköldkörtel

Här visar hälsoprofilen och yogaläraren Karin Björkegren Jones fyra lugna yogaövningar som ger återhämtning, stimulerar sköldkörteln och balanserar upp kroppens hormonsystem.

Så många som en halv miljon kvinnor i Sverige är diagnosticerade med sköldkörtelproblem. Dessa yogaövningar är tagna ur boken "Balans" (Semic) av Karin Björkegren Jones, som själv upptäckte sin sköldkörtelproblematik, i form av hypotyreos, år 2016. Men hon hade dragits med problemen lång tid innan dess, insåg hon då.

 

Alla inre organ masseras och stimuleras på olika sätt i de olika övningarna. Yoga och meditation stödjer och lugnar dessutom det parasympatiska nervsystemet och ger mycket återhämtning.

Glöm inte att om du vill komma till rätta med din sköldkörtelobalans är regelbundenhet i yogan viktig, understryker Karin Björkegren Jones i boken.

LÄS OCKSÅ: Så ställer du om till sköldkörtelvänlig kost

4 yogaövningar för din sköldkörtel

Nackrullningar

Gör så här: Se till att käkarna är avslappnade så att munnen öppnas och låt hakan sjunka ner mot bröstet. Dra hakspetsen långsamt upp längs vänster sida/axel som i en mjuk cirkel. När hakan kommer upp mot taket gapar du stort och sträcker på halsen. Fortsätt att rulla hakspetsen mjukt i en cirkel ner längs med höger sida/axel och ner mot bröstet igen. Gör mjuka cirklar. Andas in på övre delen av varvet och andas ut på nedre delen av varvet. Det får inte göra ont i nacken och ett varv ska ta cirka tio sekunder. Gör övningen i en och en halv minut, rotera sedan huvudet mjukt åt andra hållet under en och en halv minut. Räta sedan sakta upp huvudet. Vila ett par minuter på ryggen innan du går vidare.

Bra för: Den här övningen lossar på spänningar i nacke och käke. Det är en sömnfrämjande och avstressande övning som öppnar upp cirkulationen mot huvudet och stimulerar sköldkörteln.

LÄS OCKSÅ: Karin Björkegren Jones har funnit balans

Katt och ko

Gör så här: Stå på alla fyra. Håll armarna raka. Flexa ryggraden upp och ner. Andas in när du svankar ryggen, sträcker på halsen och mjukt lutar huvudet bakåt. Andas ut när du skjuter rygg mot taket samtidigt som du drar hakan mot bröstet. Gör övningen i tre minuter. Avsluta med att göra ryggen rak, fortfarande stående på alla fyra, samtidigt som du gör ett rotlås. Vila i barnets position i en minut, det vill säga sjunk ner med rumpan på hälarna och vila pannan i mattan eller golvet. Armarna hålls framåt eller längs med sidorna.

Bra för: Mjukar upp och ökar genomblödningen i ryggen samt stretchar andningsmuskulaturen i bröstkorgen. Stimulerar nerver till och från ryggraden. Stimulerar sköldkörteln i halsen. Vilan i barnets position slappnar av nervsystemet.

 

 

Axellyft

Gör så här: Dra mjukt upp axlarna mot öronen, tillåt dig att vila en liten stund innan du mjukt släpper ner dem igen på utand- ning. Fortsätt så här under två minuter. Sista gången drar du upp axlarna något längre, andas ut och slappnar av. Vila i en minut.

Bra för: Släpper spänningarna i axlar och nacke och stimulerar sköldkörteln.

Axelrullningar

Gör så här: Lyft axlarna upp mot öronen. Dra axlarna bakåt samtidigt som du pressar ihop skulderbladen i ryggen. Dra ner axlarna till det nedre läget, för dem sedan inåt framför brös- tet och dra sedan upp dem igen. Fortsätt att rulla axlarna på det här sättet i stora och mjuka rörelser. Andas in när axlarna går uppåt och bakåt och andas ut när de går nedåt och framåt. Gör övningen under två minuter, vila sedan en minut.

 

Bra för: Släpper spänningar i axlar, skuldror och hals. Bra för leder och hjärta. Balanserar sköldkörteln och bisköldkörteln.

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ: Selen är viktigt för sköldkörteln

Tänk på det här när du utför övningarna!

  • All andning ska ske in och ut genom näsan. Tillåt ögonen att blunda under övningarna och lägg fokus i ditt så kallade tredje öga, punkten mellan dina ögonbryn, som är ett säte för koncentration. Tänk ”sat” (som betyder sanning) när du andas in och ”nam” (som står för namn eller identitet) när du andas ut. Man brukar översätta mantrat till svenska med ”jag är sann” eller ”sanningen är min identitet”.
  • Släpp taget om all prestation och dina tankar. Välj om du vill sitta i en lätt meditationsställning med benen i kors på en yogamatta eller sitta på en stol. Gör övningarna lugnt och försiktigt, ingenting får göra ont och lyssna alltid till din kropp.
  • I slutet av de flesta övningar gör du ett rotlås. Det gör du genom att andas ut all luft genom näsan (töm lungorna på luft) och sedan knipa med underlivet och bäckenbottnen och även dra in naveln. Håll rotlåset i tre till fem sekunder. Slappna sedan av och andas in ett lugnt andetag genom näsan. Rotlås görs ej vid mens eller graviditet. (Källa: Boken "Balans", av Karin Björkegren Jones)

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Flygbild över Central Park

Så förbättrar grönområden din psykiska hälsa

Eko/miljö

Vistelser i naturen eller i grönområden i storstäder, ensam eller i grupp, ger flera fördelar för vår psykiska hälsa. Till exempel en starkare känsla av meningsfullhet i livet och känslor av lycka. Nu vill svenska forskare att stadsplanerare ska använda sig av grönområden i städer för att minska psykisk ohälsa.

kvinna på sommaräng

Spenatextraktet som gör dig mätt – längre

Hälsa

Fetman ökar snabbt i Sverige. Mer än hälften av den vuxna befolkningen är överviktiga. Professor Charlotte Erlanson-Albertsson har sysslat med aptitreglering i flera decennier. Ett samtal vid middagsbordet ledde fram till ett tillskott med spenat som ger mättnad och leder till viktnedgång. Effekten är dokumenterad i kliniska studier.

fisk, bröd och grönsaker

Selen i jordarna minskar på grund av klimatförändringar

Hälsa

Selen är viktig för att du ska må bra. Mikronäringsämnet stöder 25 olika selenberoende enzymer i kroppen. Selen får du bland annat i dig när du äter fisk, nötter, mejeriprodukter och ägg. Men det finns ett stort problem – jordarna i Europa har låga nivåer av det livsviktiga ämnet, och klimatförändringarna gör problemet värre.

 

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.