Äldre mycket smal kvinna i sin säng

40 000 undernärda i äldreomsorgen – och 100 000 i riskzonen

Närmare 40 000 äldre lider av undernäring inom äldreomsorgen. Ytterligare hundratusen ligger i riskzonen. I vissa kommuner innebär detta var fjärde äldre.
Det visar statistik från det nationella kvalitetsregistret Senior alert och Socialstyrelsens statistikdatabas som tidningen SvD tagit del av.

Närmare 40 000 pensionärer är undernärda i Sverige och ytterligare 100 000 äldre ligger i riskzonen. I vissa kommuner gäller det var var fjärde äldre. Det visar statistik som SvD tagit del av från Socialstyrelsens statistikdatabas. I databasen finns uppgifter om andelen av landets cirka 253 000 äldre (över 65 år) som har hemtjänst, korttidsboende eller särskilt boende.

Drygt 100 000 äldre i riskzonen för undernäring
Siffror som SvD beställt från det nationella kvalitetsregistret Senior alert slår larm om de äldres mat och enligt registrets modell för att beräkna undernäring ser siffrorna ut så här (i genomsnitt):

 

• 15,6 procent av de 253 000 äldre som är över 65 år, har hemtjänst, korttidsboende eller särskilt boende är undernärda (cirka 39 468 personer).
• 46,4 procent beräknas löpa risk för undernäring (117 392 personer).
• 38 procent beräknas ha normal nutritionsstatus (96 140 personer).

► Läs också: Ny forskning: Dagligt tillskott med D-vitamin kan skydda mot demens

Professorn: "Svält och nästintill aktiv dödshjälp"
Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet och känd från TV-serierna “Sveriges bästa äldreboende” och “Sveriges bästa hemtjänst”, har tidigare kritiserat den svenska äldreomsorgen och bland annat använt sig av jämförelsetermer som vanvård, svält och "nästintill aktiv dödshjälp". Han menar att orsakerna främst beror på bristande resurser och kompetens.
-Det är så onödigt och så skamligt att vi har så många gamla människor i Sverige som inte får i sig den mat och näring de behöver, säger Yngve Gustafson. Och är man undernärd har man fyra gånger ökad risk att dö, säger han till SvD.

 Läs också: Pyknogenol – ett knep som hindrar åldersorsakad muskelförlust

Allvarlig näringsbrist
Han berättar att han väljer att använda ordet svält eftersom det är provocerande och på så sätt bidrar till att problemet får den uppmärksamhet det förtjänar i det svenska samhället.
-Alternativet är att säga att vi har så många äldre som lider av så allvarlig näringsbrist att de riskerar att dö i närtid.

"Man har inte ens kunskapen om vilka behoven är"
På frågan om vilka åtgärder som bör prioriteras svarar Yngve Gustafson:
- Det måste finnas tid för att sitta med de äldre. Tid för att hjälpa de att få i sig maten. Men det största problemet är att man inte kan individualisera behoven. För man har inte ens kunskapen om vilka behoven är.

 

 Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

Äldreministern: "Förfärande siffror"
Äldreminister Åsa Regnér (S) säger till SvD att hon hoppas att regeringens satsning på ökad bemanning inom äldreomsorgen ska bidra till ökad kvalitet kring de äldres mat och måltider. Bland annat genom att kommunerna anställer fler dietister.
- Det är förfärande siffror att så många lider av undernäring. Jag följer de här frågorna dagligen och tycker det är en fråga som vi måste jobba ännu mer med. Och det är en kunskap man behöver ha när man arbetar i äldreomsorgen.
- Dietister är en nyckelgrupp för att öka kunskapen och kvaliteten kring maten och måltiderna inom äldreomsorgen, säger hon till tidningen.

Utredning föreslår treårig utbildningsinsats
I utredningen/kvalitetsplanen “Läs mig! Nationell kvalitetsplan för vård och omsorg för äldre personer” som tagits fram skriver utredaren Susanne Rolfner Suvanto att “mat och dryck har stor betydelse för hälsa och livskvalitet. Äldre personer löper av olika skäl ökad risk för att drabbas av undernäring. Kommunerna har ett särskilt ansvar för äldre personer som har hjälp från äldreomsorgen med sin mathållning.”
Hon  föreslår att regeringen att låta Livsmedelsverket och Socialstyrelsen genomföra en treårig informations- och utbildningsinsats till en kostnad av 12 miljoner kronor.

Kurera hoppas att den utbildningsinsatsen även tar upp nyttan av att ge äldre vitaminer och mineraler i tillskottsform.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.