5 alternativ till komjölk – en miniguide

Vill du undvika mjölk? Anledningarna till att vilja göra det kan vara många och det har kommit en hel uppsjö med alternativa produkter för den som väljer bort komjölk.
Men vad har de för styrkor och svagheter och vad passar de till?
Vi guidar dig!

Vill du undvika mjölk av någon anledning? Anledningarna till att vilja göra det kan vara många. Mjölkens nyttighet för oss människor har allt mer börjat att ifrågasättas och flera larmrapporter om ökad benskörhet vid mjölkkonsumtion har kommit. Dessutom anses laktos kunna skapa inflammationer i kroppen och fler och fler upplever sig reagera negativt på laktos. Utöver påverkan på kroppen ifrågasätter även en ökande skara mjölkindustrin och hur den påverkar djuren.

► Läs också: 10 fakta om mjölkproteinallergi respektive laktosintolerans

Många alternativ
För dig som inte vill avstå mjölk helt har det dock kommit ett stort antal alternativ senaste åren, både till dryck och matlagning. Nu går det att hitta mjölkalternativ baserade på till exempel soja, nötter, kokos och havre.
Vad har de olika produkterna för styrkor och svagheter och vad passar de till? Här är en liten guide.

 

Havremjölk

Används precis som vanlig mjölk, finns både ekologisk och icke ekologisk. Baserad på havre, rapsolja, vatten samt tillsatta vitaminer och mineraler. Innehåller inget tillsatt socker eller sötningsmedel och inga andra tillsatser. Mycket låg glutenhalt. Passar veganer och vegetarianer. I Oatleys produktserie finns även matlagningsprodukter som kan ersätta grädde och creme fraiche. Värt att känna till är att de ekologiska alternativen inte är kalciumberikade - än.

Näringsvärde per 100 ml:

Oatly
● Energi 190 kJ/50 kcal
● Fett 1,5 g varav mättat 0,2 g
● Kolhydrater 6,6 g varav sockerarter 4,1 g
● Fiber 0,8 g
● Protein 1,0 g
● Salt 0,11 g
● Vitamin D 1,5 μg
● Riboflavin 0,21 mg
● Vitamin B12 0,38 μg
● Kalcium 120 mg
● Betaglukaner 0,4 g

► Läs också: Därför ska du äta och dricka havre

Kokosmjölk

Passar bäst i matlagning, smoothies och chiapudding. Helt naturligt fritt från laktos och vissa produkter är fria från tillsatser. Finns både ekologisk och icke ekologisk. Kokosmjölk tillverkas av kokosnötextrakt och vatten eller som ett rent kokosextrakt.

Innehåll och näringsinnehåll per 100 g:

Santa Maria Extra smooth, tetra
● Kokosnötsextrakt (14 % fett)
● Energi (kcal) 145 kcal, Energi (kJ) 598 kJ
● Fett 14 g, Varav mättat fett 13 g
● Kolhydrater 2 g
● Fiber 1,50 g
● Protein 2 g

Kung markatta ekologisk och kravmärkt, BPA-fri konservburk
● Kokosnöt* (60 %),vatten
● Energi (kcal) 169 kcal, Energi (kJ) 697 kJ
● Fett 17 g, varav mättat fett 16 g
● Kolhydrater 2,5 g, Varav socker 0,50 g
● Fiber 0 g
● Protein 1,5 g

► Läs också: Ät kokosfett och bränn fett

Nötmjölk

Nötmjölk finns i flera olika varianter, bland annat mandelmjölk, hasselnötsmjölk och cashewmjölk. Det är relativt enkelt att göra nötmjölk själv eller så kan man köpa de färdiga alternativ som finns i butikerna. Nötmjölk passar givetvis inte nötallergiker men är ett laktosfritt och icke-animaliskt alternativ för den som normalt kan äta nötter.
Nötmjölk används på samma sätt som vanlig mjölk och finns från flera olika tillverkare, tyvärr inte i jättemånga ekologiska varianter. Nötmjölk går att hitta både osötad och sötad. Passar bra för veganer och vegetarianer.

 

Näringsvärde och innehåll per 100 ml:

Gogreen Eko osötad mandeldryck
● Vatten, rostad mandel (2,5 %) salt, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, karragenan).
● Energi 70 kJ/ 16 kcal
● Fett 1,4 g varav mättat fett 0,1 g
● Kolhydrat 0,1 g varav sockerarter 0,1 g
● Fiber 0,4 g
● Protein 0,5 g
● Salt 0,1 g
● Laktos 0 g

Alpro Hasselnöt original
● Vatten, socker, hasselnötter (2,5%), trikalciumfosfat, havssalt, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, gellangummi), emulgeringsmedel (solroslecitin), vitaminer (riboflavin (B2), B12, E, D2).
● energi 121 kJ / 29 kcal
● Fett 1,6 g varav mättat 0,2 g
● Kolhydrat 3,1 g varav sockerarter 3,1 g
● Fiber 0,3 g
● Protein 0,4 g
● Salt 0,13 g
● Vitamin D 0,75 µg
● Vitamin B2
● Vitamin B12 0,38 µg
● Vitamin E 1,8 mg
● Kalcium 120 mg
● Laktos: 0 g

Vill du göra egen nötmjölk?
Du hittar recept på mandelmjölk härrecept på hasselnötsmjölk här och recept på cashewmjölk här.

Rismjölk

Rismjölk framställs av ris och vatten och används som ett alternativ till vanlig mjölk. Ris tolereras ofta väl även av mycket känsliga och allergiska personer och anses därför vara hypoallergent. Det är väldigt ovanligt att ris ger upphov till allergiska reaktioner. Passar även vegetarianer och veganer. Rismjölk finns från flera olika tillverkare och både som ekologisk produkt och som icke ekologisk. Innehållet och mängden tillsatser kan skilja stort mellan olika sorter och det kan vara värt att granska innehållsförteckningen.

Innehåll och näringsvärde per 100 ml:

Rice dream organic
● Vatten, ris* (14 %), solrosolja*, havssalt.
● Energi 211 kj / 50 kcal
● Fett 1,1 g (varav mättat fett) 0,1 g (varav enkelomättat fett) 0,8 g (varav fleromättat fett) 0,2 g
● Kolhydrat 9,9 g (varav sockerarter) 7,1 g
● Protein 0,1 g
● Salt 0,07 g

► Läs också: Arsenik hittat i risprodukter - och barns frukostflingor

 

Sojamjölk

Används som vanlig mjölk, naturligt laktos och glutenfri. Finns både som ekologisk och icke ekologisk samt sötad och osötad. Passar veganer och vegetarianer. I serien finns även produkter för matlagning som kan ersätta grädde.
Soja är omgivet av viss kontrovers och vissa är skeptiskt inställda, bland annat på grund av den stora mängden genmodifierad (GMO) soja som odlas. Soja är dock en bra källa till protein för vegetarianer och de produkter vi tittat på har varit fria från GMO.

Innehåll och näringsvärde per 100 ml:

Alpro soya original
● vatten, sojabönor, socker, trikalciumfosfat, surhetsreglerande medel (monokaliumfosfat), havssalt, arom, stabiliseringsmedel (gellangummi), vitaminer (riboflavin, B12, D2)
● Energi 163 kJ / 39 kcal
● Fett 1,8 g varav mättat 0,3 g
● Kolhydrat 2,5 g varav sockerarter 2,5 g
● Fiber 0,5 g
● Protein 3,0 g
● Salt 0,11 g
● Vitamin D 0,75 µg
● Vitamin B2 0,21 mg
● Vitamin B12 0,38 µg
● Kalcium 120 mg

 Läs också: Soja: vän eller fiende?

Av Therese Hagberg

Källor: Oatly.comKungmarkatta.seSantamariaworld.comRicedream.eu/se och Alpro.com/se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Steven Acuff tar den intuitiva vägen till hälsa

Intervju

När han föreläser i Stockholm gäller det att vara ute i god tid för att vara säker på att få en plats, Steven Acuff är en omtyckt och kunnig föreläsare och hälsorådgivare och har trogna anhängare sedan många år. Nyligen kom han ut med sin bok "Eating the wu way". I den här intervjun berättar han för Kurera om sin syn på mat och hälsa.

Debatt: “Gilla grisar – men på rätt sätt!”

Kurera debatt

I höst pågår en kampanj som under rubriken ”Gilla gris” ska få framför allt yngre svenskar att äta mer griskött. Samtidigt försämras djurskyddet och intressen verkar för att kultingar ska separeras tidigare från suggan, något som ökar risken för sjukdom vilket leder till att mer antibiotika behöver användas. Det skriver Åsa Hagelstedt, generalsekreterare i Djurskyddet Sverige som slår ett slag för en mer medveten köttproduktion och konsumtion.

Hjälp! Vad ska jag äta om jag är förstoppad?

Mage

Trög mage kan vi alla drabbas av då och då. Vid problem med förstoppning är kosten A och O. Brist på fibrer är ofta en bakomliggande orsak men även vätskebrist kan bidra. Här kommer tips på några livsmedel som är särskilt bra att lägga till kosten för den som har problem att gå på toaletten.

 

Var med och fira nationella Fredagsfysdagen

Gravid/barn

Är du lärare eller förälder och vill hjälpa barnen till hälsosammare vanor och bättre förutsättningar i skolan? Då ska du uppmärksamma den här dagen lite extra. 20 september i år instiftas nämligen nationella Fredagsfysdagen av Susanna Almström – kvinnan bakom ”Skolmatslyftet en sockersmart skola” och ”Fredagsfys Sverige”.

Blomkålspizza med zucchini och fetaost

Recept

Potatispizza är knaprig och mättande utan alltför många konstigheter, något som uppskattas av de flesta barn. Dessutom är den enkel att göra. Detta recept från kokboken "Little green kitchen stories" är på en så kallad pizza bianca – utan tomatsås – med blomkålsbotten, ett smart sätt att få in mer grönsaker i pizzan.

 

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt.