5 anledningar till att popcorn är världens bästa snacks | Kurera.se

5 anledningar till att popcorn är världens bästa snacks

Att äta nyttigt kan göra att utbudet av snacks känns begränsat. Men allt behöver inte vara gurkstavar och selleri. Popcorn är nämligen nyttigare än man tror! Läs vår lista och gå loss på popcornskålen med gott samvete.

Popcorn behöver inte var ett dåligt val av snacks. Allt hänger på hur de tillagas och vad som tillsätts. Jämfört med sina friterade kompisar chipsen och de förvisso nyttiga men kaloritäta nötterna har popcornen faktiskt vissa fördelar. Sett till kalorier och fett innehåller chips (i det här exemplet grillchips) 540 kalorier och 34 gram fett per 100 gram. Dessutom innehåller de cancerframkallande akrylamid.

► Läs också: Tolv nyttigare snacks till tevesoffan

Nötter (i det här exemplet saltade nötter) innehåller 640 kalorier och 53 gram fett per 100 gram. Poppade popcorn å sin sida innehåller 414 kalorier och 14,5 gram fett per 100 gram. Volymmässigt är 100 gram popcorn dessutom avsevärt mycket mer än jämförda livsmedel. Popcorn innehåller även B-vitaminer, mangan och magnesium.

 

Fem saker popcorn gör för din hälsa

Utöver sina kalori och volymfördelar har även popcorn några riktiga hälsofördelar. De här fem sakerna kan popcorn faktiskt göra för din hälsa:

Sänker skadligt kolesterol
De fullkornsfibrer som finns i popcorn kan hjälpa kroppen att avlägsna lagrat kolesterol i blodkärlen och sänka det skadliga kolesterolet. En bättre balans mellan skadligt och ofarligt kolesterol medverkar till att förebygga tillstånd som ateroskleros, hjärtinfarkt och stroke.

Reglerar blodsockret
Fibrer kan även hjälpa till att reglera blodsockret. Tillräckliga mängder fibrer gör det lättare för kroppen att reglera frisättningen av blodsocker och insulinnivåerna.

Antioxidanter
Studier har visat att popcorn innehåller stora mängder starka antioxidanter. Mängderna är så pass stora att popcorn kan ge mer antioxidanter än den dagliga dosen av frukt och grönsaker. Antioxidanter är kraftfulla ämnen som skyddar kroppen mot fria radikaler. Fria radikaler är förknippade med en mängd olika sjukdomar i kroppen.

Motverkar åldrande
Fria radikaler är inblandade i ett flertal åldersrelaterade symtom som rynkor, pigmentfläckar, håravfall och en mängd andra saker vi helst slipper om vi kan. Popcornens antioxidanter kan bekämpa effekterna av fria radikaler och fungera som ett skyddande anti-age tillskott från insidan.

Hjälper matsmältningen
Det höga fiberinnehållet stimulerar tarmrörelserna vilket håller magen igång.

Det finns dock goda anledningar att undvika genvägen med mikropopcorn. I ett pressmeddelande som skickades ut 2015 meddelade butikskedjan Coop i Danmark att de stoppar all försäljning av mikropopcorn. Anledningen? Jo, förpackningen hade visat sig innehålla perforerade ämnen som enligt forskare är hormonstörande. Bland annat anses de kunna öka risken för cancer, spontan abort och leda till ett försvagat immunförsvar.

 

Läs också: Mikropopcorn stoppas - innehåller hormonstörande ämnen

Så poppar du!
Poppa dina popcorn själv i kastrull (gärna i kokosolja) så är du på den säkra sidan. När du saltar kan det vara bra att välja ett oblekt havssalt som är rikt på mineraler.

 Läs också: Skillnaden mellan olika sorters salt

Av Therese Hagberg

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Antalet fall av gonorré och klamydia ökar

Sex- och relationer

Könssjukdomen gonorré ökar lavinartat, förra året smittades cirka 2 700 personer i Sverige. För tio år sedan låg siffran på omkring 800. Samtidigt blir sjukdomen allt svårare att behandla i takt med att den utvecklar resistens mot antibiotika. Även klamydia ökar – främst bland unga kvinnor.

 

Spenat- och kesovåfflor med topping

Recept

Det jobbigaste med att göra våffor är att göra rent våffeljärnet efteråt. Resten är en barnlek. Så muta någon att ta hand om rengöringen och sätt igång! Dessa läckerheter från kokboken "Little green kitchen" fungerar både som matvåfflor och som efterrätt – välj själv vilken topping du vill använda.

Magsyrahämmande läkemedel kan öka risken för allergier

Forskning

Magsyrahämmande läkemedel är bland de vanligaste läkemedlen och säljs receptfritt i Sverige. Nu visar en ny studie att användningen av främst PPI ökar risken för att drabbas av olika allergier. Forskarna varnar nu för att ta dessa läkemedel i onödan och manar istället att komma till rätta med bakomliggande orsaker till magbesvären.

 

”Sockermonstret satt på min axel och väste in i mitt öra”

Krönikan

”Jag unnar mig att vara utan socker". "Jag unnar mig hälsa". Louise Hafdell har kommit långt under sina snart fem sockerfria år. Från att nästan ha varit styrd av sitt sockersug och ha sett godis som tröst i svåra situationer och det hon firade med när något gått bra är hon numera helt sockerfri. Räddningen när siffrorna på vågen stod som högst var – riktig mat.

 

 

Kurkumin bidrar till att minska smärta efter operation

Forskning

Gurkmeja anses ha många hälsofördelar och golden latte och gurkmejashots har på senare år seglat högt upp på listan av populära superfoods. Nu kommer dessutom glädjande nyheter från forskarsamhället – det verksamma ämnet i gurkmeja har visat sig avsevärt minska smärtan i samband med kirurgi.

Hjärtläkaren om det paradoxala med hälsosam kost

Kost

Det pågår en rörelse för att vi ska äta mer växtbaserat både för miljön och vår hälsas skull men den amerikanske hjärtläkaren Steven Gundry höjer ett varnande finger. Alla grönsaker är nämligen inte lika nyttiga, vissa kan till och med vara skadliga för vår hälsa skriver han i sin bok ”Växtparadoxen”.

 

Bakterier i äpplen bidrar till en sund tarmmiljö

Forskning

Effekten av ett äpple om dagen för att hålla läkaren borta kan till stor del anses bero på de gynnsamma bakterier som koloniserar äpplet och därefter tarmen, enligt forskare. Forskningen styrker även att det går att känna skillnad på smaken mellan ekologisk frukt och konventionella äpplen.

Doktor Gillbros 10 budord för frisk och spänstig hud

Hud

I boken "Hudbibeln" summerar Johanna Gillbro, doktor inom experimentell och klinisk dermatologi sin omfattande kunskap inom hud och hudvård. I boken "Hudbibeln" delar hon med sig av sin kunskap och ger tips om hur man bäst tar hand om huden både utifrån och inifrån för i lokhet med många andra vet Johanna att skönhet även kommer inifrån.