Annons
Annons

5 frågor till Kureras receptskapare

En av Kureras receptskapare är gastronomen och matälskaren Maya Dilek. Hon har ett brinnande intresse för mat och måltider. Hennes största passion är vegetarisk och hälsosam mat, som gärna ska vara både god och vacker att se på. " Jag blir dagligen inspirerad och fascinerad av allt vad mat är, vad en måltid kan symbolisera för olika människor och den stora sociala biten den medför, säger hon.

Redaktionen

26 november, 2014
5 frågor till Kureras receptskapare
Dela inlägget

En av Kureras receptskapare är gastronomen och matälskaren Maya Dilek. Hon har ett brinnande intresse för mat och måltider. Hennes största passion är vegetarisk och hälsosam mat, som gärna ska vara både god och vacker att se på.
– Jag blir dagligen inspirerad och fascinerad av allt vad mat är, vad en måltid kan symbolisera för olika människor och den stora sociala biten den medför, säger hon.

Du verkar alltid laga mat efter säsong. Varför då?
– Jag tycker att man vinner på de flesta aspekter om man väljer råvaror efter säsong. Man får en råvara med mindre klimatpåverkan och mycket mer smak då den fått växa och mogna i sin tid, ofta utan klimatpåverkande växthus. Vi vet väl alla vilken skillnad det är på svenska jordgubbar under sommaren och de importerade ljusröda jordgubbarna som finns i butikerna under vintern.
När det är säsong finns det oftast god tillgång av just dessa råvaror vilket gör att priset ofta är lägre än den övriga tiden på året, detta gör att man även kan spara lite pengar på att handla i säsong.

Har du andra tips på nyttigheter man kan spetsa sina recept med?
– Våga tänk utanför de vanliga ingredienserna, zucchini i en mjuk kaka är till exempel jättegott. Jag gillar även att använda ”superfoods” så som acai, gojibär. Sen är ju nötter, frön, bär och frukt klassiker som alltid funkar.

På vilka sätt är dina recept hälsosamma?
– Det är många som idag väljer bort både socker, gluten, snabba kolhydrater med mera av hälsoskäl, men det är klart att man vill äta något sött och gott ibland för det. Så många av mina recept är utan vitt mjöl och vitt socker, vilket jag och många fler mår bra av att äta lite mindre av. I och med rotfrukterna och mjölet som används i recepten får man också ett mer närings-och-fiberrikt bakverk.

Hur lätt är det att byta ut vetemjöl och socker i recept?
– Tyvärr kan det vara ganska krångligt. Nötmjöl och liknande har inte alls samma egenskaper som vetemjöl och det kan vara svårt att få till en bra konsistens och samma jäsegenskaper när man bakar. Det är ofta svårt att bara byta ut mjölet i ett recept rakt av men man får prova sig fram och experimentera lite. Ett tips är att tillsätta tillexempel tillsätta Fiberhusk, linfrön eller chiafrön kan hjälpa till för att få smeten att ”binda” eller klibba ihop sig bättre. Sockret tycker jag personligen är lättare att byta ut och det finns så många olika alternativ till vitt socker, så man får prova sig fram efter sin favorit. Sötheten i de olika sockeralternativen kan dock variera så det gäller även här att smaka sig fram.

Har du några andra tips för hur man kan baka nyttigare?
– Att byta ut sockret är ett bra första steg och mitt tips är att använda frukt och bär som är söta i sig istället för sockret. På så vis behöver man mindre eller ingen sötning och man får även i sig näringsämnen och inte bara tomma kalorier som med det vita sockret. Banan och dadlar är tex söta och goda att använda i bakning. Försök även att minska på det vita mjölet, byt en liten del mjöl mot lite till exempel mandelmjöl till att börja med så får du även en god nötig smak i bakverken.

Här hittar du Maya Dileks säsongsrätta bidrag i senaste numret av Kurera: Nyttiga recept i skördetid.

Av Johanna Gustafsson

Annons
Annons