Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

5 glutenfria gryner

Även om man inte är glutenintolerant blir det allt vanligare att undvika mat med gluten. Och mer kanske för den nya smakupplevelsen än för risken att få ont i magen. Amaranth är ett frö som är gott att göra gröt av. Teffgryn smakar lite som råg och hirs har liknande konsistens som couscous och passar bra i en polenta. Här kommer fem glutenfria gryner.

Fem gryner, fem smaker och flera sätt att tillaga. Känner du till amaranth? Det lilla minifröet som kommer från Sydamerika har ett högt proteininnehåll – cirka 15 procent och av bra kvalitet. Amaranth är hårdare än quinoa och det går utmärkt att poppa popcorn på amaranthen. Den kan du även blanda ner i grynen i en hemmagjord granola eller använda amaranth istället för ris och pasta. Dn del tycker att amaranth smakar bäst som gröt.

LÄS OCKSÅ: Naturligt glutenfria alternativ till vete, korn och råg

Durra ersätter ris
Durra kan användas på flera olika sätt. Den är världens femte mest odlades sädesslag och har en mild fullkornssmak. Durra finns som mjöl och hela korn. Passar bra som alternativ till couscous, pasta och ris. Tänk på att ha gott om tid när du ska tillaga en rätt med durra. Koktiden är en hel timme. Traditionellt har durra också använts till djurfoder och för att göra alkoholhaltiga drycker.

 

LÄS OCKSÅ: Så byter du ut de värsta bovarna för magen

Teff gifter sig bra med varma kryddor
Teffkorn är mycket små och kommer från Etiopien och Eritrea. Det tar bara en kvart att tillaga och teff smakar råg vilket gör den till en utmärkt ersättning för pasta och ris. Teffgryn blir till en god gröt och kan ersätta vallmofrön i bakning eftersom de ger en knaprig känsla och smak i bröd som i mjuka kakor. Teffsmaken gifter sig bra med varma kryddor som kardemumma, kanel och ingefära. Den fungerar också bra ihop med choklad.

LÄS OCKSÅ: Gör din egen lättlagade hirs- eller bovetevälling

Hirs kan kokas och stekas
Det finns ett 50-tal olika hirssorter och det går att spåra hirs 8 000 år tillbaka i den kinesiska kokkonsten. Tål du inte gluten är hirs ett utmärkt alternativ till exempelvis couscous, och den är också ett bra alternativ att göra polenta. När du kokat hirs ska den stå en kvart och sedan kan du röra runt med en gaffel. Den smakar bra med lite smör och en buljong. Ett annat alternativ är att låta hirsen svalna, skära den i bitar och sedan steka den.

LÄS OCKSÅ: Grönkålspaj med fetaost och quinoa

Quinoa är rikt på fiber
Den sydamerikanska quinoan är redan ganska känd i Sverige, och kan användas på flera sätt på grudn av dess neutrala smak. Den finns i färgerna vitt, rött och svart. Koktiden är 15 minuter och oftast används quinoa som alternativ till pasta och rus. Den innehåller proteiner, är rik på kostfiber och har ett högt innehåll av mineraler samt har lite mättat fett.

Av Inger Palm


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Övrigt

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

färgrika grönsaker

Näringsämnen som kan bidra till mindre symtom vid covid-19

Forskning

Kardiologen och överläkaren Urban Alehagen har tillsammans med norska och ryska forskare gjort en studie där de skriver att brist på specifika näringsämnen kan förvärra symtomen för de som fått covid-19. Genom att säkerställa en god näringsstatus, framförallt bland äldre, kan detta ha en immunstärkande effekt.

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?

 

Kakan kärleksmums mot svart botten

Sockerfria kärleksmums med superkrafter

Recept

På ytan må den se ut som en vanlig kärleksmums (och vem älskar inte det?) – men med kvarg och zucchini bland ingredienserna bidrar den med helt andra saker än en traditionell kaka. Exempelvis stabiliserar den blodsockret. Kanske precis det vi behöver efter jul- och nyårshelgernas alla förlustelser.

Kvinna på en yogamatta i en träningssal som mediterar

Nya trenden: Holistisk träning

TRÄNING

Lyfta skrot och löpturer i all ära – men allt fler väljer nu att ta kontroll över sin hälsa genom att ta ett helhetsgrepp på sin livsstil. – Vi behöver även träna vårt inre för att få bra resultat på vårt yttre, säger pt:n och hälsorådgivaren Hannah Berglund.

 

Linda la om kosten: “Nu är min typ 1 diabetes under kontroll”

Hälsa

När Linda Wade, 28 år, var gravid med sin dotter våren 2019 fick hon diagnosen typ-1 diabetes. Hon följde kostråden hon fick av dietisten. Men det var svårt att injicera rätt dos insulin till de kostråden. Linda Wade startade istället sitt eget hälsoprojekt och när hon började äta antiinflammatorisk kost och motionera lagom kunde hon minska insulinmängden och nu tar hon inte längre insulin.

kosmetika och sminkprodukter mot rosa bakgrund med ett överstruket rött kryss

Tre av fyra skönhetsprodukter är hälsofarliga

Hud

Tre av fyra skönhetsprodukter innehåller ämnen som är misstänkt hormonstörande, allergiframkallande eller skadliga för miljön, visar en ny undersökning. – Folk är tyvärr inte medvetna om vad produkterna som de använder dagligen faktiskt innehåller, säger Kureras skönhetsexpert Sara Nomberg. 

 

Programledaren Stephan Wilson i ett utegym

”Jag lyckades ta kontroll över min hälsa”

Krönikan

För fem år sedan gjorde programledaren Stephan Wilson en livsstilsförändring - efter en stark upplevelse som på många sätt förändrade hans liv. I sin krönika berättar han att han har sin nyfikenhet och sin upptäckarlust att tacka för att han idag är starkare och piggare vid 40 år fyllda än vid 20.