Erica Palmcrantz Aziz med yngsta dottern Liv. Foto: Studio CK

5 hälsofrågor till Rawfood by erica

Fakta

Namn: Erica Palmcrantz Aziz.
Ålder: 38 år.
Bor: Göteborg.
Gör: Rawfood-inspiratör och kokboksförfattare.

Erica på sociala medier:
Blogg: rawfoodbyerica.se
Twitter: @RawfoodbyErica
Instagram: rawfoodbyerica
FB: facebook.com/rawfoodbyerica

Kurera ställer några hälsofrågor till rawfoodinspiratören och författaren Erica Palmcrantz Aziz  – som sedan drygt tio år haft rawfood som livsstil.

För tio år sedan spenderade Erica tio veckor hos kusiner i USA. Kusiner som hade rawfood som kosthållning. Hon var skeptisk och tänkte att kosten mest gick ut på groddar… Hon hade fel, berättar hon för Kurera i en stor intervju för några veckor sedan.

“Kärlek vid första ögonkastet”
Släktingarnas diskbänk dignade av solmogna tomater, flera kilo apelsiner och grön avokado. Hon slogs av att de var en familj som strålade av hälsa och var fulla med energi.
– Det blev kärlek vid första ögonkastet. Från en dag till en annan blev jag rawfoodfrälst, berättar Erica.
Här svarar hon på fem allmänna frågor om hälsa.

 

► Läs också: 7 frågor och svar om raw food

Ericas svar på 5 hälsofrågor:


1. Vilken är din favoritlivsmedel?

– Avokado, gurka, groddar och surkål.

2. Vad gör du helst en ledig dag?
– Då går jag upp tidigt och yogar. Sedan går jag ut och plockar gröna blad i trädgården till en smoothie eller juice. Jag umgås gärna med familjen och helst ute i naturen. För mig är det viktigt att bara vara och låta dagen styra mig. Jag går alltid upp tidigt när jag är ledig, för det blir en så skön start på dagen.

3. Vilken är din favoritfrukost?
– En grön juice med selleri, gurka, vilda gröna blad och citron.

4. Vilka träningsformer ägnar du dig helst åt?
– Jag yogar, springer och gymmar.

5. Vilket är ditt bästa boktips?
– Den bästa rawfood-boken är ”Concius Eating” av Gabriel Cousens.

Mer rawfoodinspiration?
►  Du hittar Kureras bank med aptitliga rawfoodrecept här.

Av Emma V Larsson

Fakta

Namn: Erica Palmcrantz Aziz.
Ålder: 38 år.
Bor: Göteborg.
Gör: Rawfood-inspiratör och kokboksförfattare.

Erica på sociala medier:
Blogg: rawfoodbyerica.se
Twitter: @RawfoodbyErica
Instagram: rawfoodbyerica
FB: facebook.com/rawfoodbyerica

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

mat slängs

Nationellt program för minskat matsvinn

Politik

Matsvinn är ett stort problem, det påverkar både miljön och innebär stora ekonomiska förluster för både individ och samhälle. Nu har Livsmedelsverket på regeringens uppdrag tagit fram handlingsplanen "Fler gör mer" för minskat matsvinn i landet.

Så fick Kjell normalt blodtryck utan mediciner

Hälsa

Kjell Anthelenius körde på i ett högt tempo – och både blodtryck och kolesterolvärdet sköt i höjden. Han bestämde sig för att sätta sin hälsa först och lägga om sin livsstil. Nu är hans värden normala igen, tack vare regelbunden träning, meditation, mer vegetarisk mat och ett tillskott med lagrad vitlök.

kvinna oroar sig mind 2018

Mind 2018: Orons viktiga funktion

Mental hälsa

Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.yoga i tantolunden yogaläraren anna gordh humlesjö

Anna ordnar yoga i parken för en god sak

Trendspaning

Att yoga utomhus sommartid är en växaande rörelse, i parker landet runt samlas människor för att yoga under bar himmel. Ofta är det gratis och ibland kan man ges möjlighet att bidra med en slant till en viktig sak, som i Tantolunden i Stockholm där det anordnas yoga med humanitärt fokus för femte året i rad.

bonsallad

Krispig grön bönsallad

Recept

Det bästa med skördetider är att det är så enkelt och går så snabbt att laga mat och få till goda och näringsrika måltider. Gå på marknader och botanisera bland nyskördade grönsaker. Detta recept från Nilla's Kitchen innehåller förvällda bondbönor, brytbönor och sockerärtor.

övrrviktig kvinna tränar på gym

Försämrad fettnedbrytning kan ligga bakom fetma

Vikt

Vad som gör att vissa kan hålla sig smala till synes utan ansträngning medan andra går upp i vikt bara de tittar på en bakelse, det är en fråga som gäckat mänskligheten länge. Svenska forskare har nu kommit med en möjlig förklaring och det är att övervikten i vissa fall kan förklaras med en sämre förmåga att omsätta fett.

hund i gräns och simmar

Tio bästa tipsen för en hundvänlig semester

Övrigt

78 procent av alla hundägarna tar med sig hunden på semestern något både hund och människa kan ha glädje av. Miljöombyte, tid med familjen och roliga lekar står högt på önskelistan för den fyrbenta vännen. Här följer några tips på hur du gör din semester mer hundvänlig.

skylt varnar för fästingar

“Fästingburna sjukdomen borrelia är en dold epidemi”

Krönikan

Varje sommar får tusentals svenskar fästingbett och blir infekterade av de sjukdomar dessa  kryp sprider.  När hon själv drabbades svårt blev Cornelia Södergren tvungen att ta reda på så mycket hon kunde om fästingburna sjukdomar, deras förlopp och hur hon skulle skydda sig i fortsättningen. Ett arbete som resulterade i boken ”Borreliafenomenet – Den dolda epidemin”, som kommer ut senare i sommar.

Friskare hår – en kick för självkänslan

Hud

Håret är ett viktigt och känsligt kapitel för många. Teresa hade tjockt, välmående hårsvall – ett hår att vara stolt över. När hon plötsligt började tappa stora tussar hår i höstas blev hon riktigt orolig. Hade hon drabbats av någon allvarlig sjukdom?

bulgursalad

Saftig bulgursallad med mandel

Recept

Saftig, sammetslen bulgur i sällskap av grönsaker. Servera som huvuddelen av en måltid och komplettera med valfritt protein eller mer grönsaker. Resterna passar förträffligt i matlådan.

rosor

”De är blommornas Rolls royce”

Hud

Rosor har en air av romantik kring sig, de uppskattas både för sin skönhet och sin ljuvliga doft men vad kanske inte alla känner till är att de även har medicinska egenskaper – särskilt gynnsamma är de för huden.

Berika tarmfloran – 8 anledningar att välja mjölksyrat

Mage

Det bor två kilo bakterier, svampar och mikroorganismer i din tarm. Du har allt att vinna på att vårda dem, för de styr allt från humör till vikt och immunförsvar. Mjölksyrabakterier är en förutsättning för en näringsrik tarmflora – och kan dessutom göra underverk för huden. Här är åtta smarta tips om hur vassle kan hjälpa din hälsa.

Nu kan jag äntligen njuta av solen!

Hud

Tuula Gunnarsson älskar solen på alla sätt. När hon för många år sedan fick soleksem så var det en katastrof. Rådet var att ha långärmat och sitta i skuggan, vilket Tuula inte ville. När hon hittade ett tillskott för pigment och solbränna, med bland annat betakaroten, kunde hon njuta av solen igen.