5 hälsofrågor till yogaläraren Veronica “Vevve” Jäderlund

Veronica Jäderlund är yogaläraren och folkhälsovetaren bakom den populära yogabloggen Tala Ohm Yoga.
Hon är en störtskön och driftig tjej som andas, tänker och lever hälsa.
Så här svarar hon på fem frågor om hälsa och välmående.

 

1. Hur äter du för att må bra?
– Min kostregim är ganska enkel, mat ska vara kul, enkel och jävligt god. Jag ser att alldeles för många skapar en knasig relation till mat när de försöker äta hälsosamt. Istället för att må bra stressar de och mår dåligt över att de inte lyckats följa en viss diet. Jag ser till att göra majoriteten bra val och då spelar en glass då och då ingen avgörande roll. I och med att jag för sju år sedan fick diagnosen IBS har jag testat mig fram och märkt att snabba kolhydrater inte funkar så bra för mig, att socker i för stora mängder ger mig humörsvängningar och att en grön drink om dagen gör gott i magen. Utöver det tänker jag lite extra på att få i mig protein eftersom jag rör på mig ganska mycket och inte äter så mycket kött (gillar inte smaken).

 

► Läs också: FODMAP - En effektiv kostbehandling mot IBS

2. Hur ser en vanlig träningsvecka ut?
– Mina veckor ser aldrig likadana ut så det varierar ganska mycket, det finns alltid några yogapass under veckan och sedan kör jag oftast på känsla. Ibland periodiserar jag min träning och just nu är jag inne i en väldigt fysisk del av min sadhana (egen praktik) som innebär nästan två timmar om dagen på yogamattan med styrka och rörlighet samt några andningsövningar. Det kommer hålla på i några veckor till, sedan går jag över till en lugnare period med några kortare flöden i veckan och mycket meditation. Eftersom jag instruerar flera klasser i veckan – yoga, funktionell styrka, afro – så blir det mycket ”gratis” träning och jag behöver planera in återhämtning för att inte glömma bort att vila.

► Läs också: 17 anledningar att våga yoga

3. Vad är det bästa med yoga?
– Att den utmanar mig både fysiskt och mentalt, varje gång jag möter motstånd på mattan får jag möjlighet att möta mig själv och utvecklas, antingen leder det till en starkare kropp eller bättre självkännedom. Jag har märkt att så som jag reagerar på mattan reagerar jag i livet, och när jag är närvarande ser jag mina mönster och kan då välja om jag vill fortsätta i samma spår eller ändra mitt beteende. Det är också en grym träningsform att kombinera med alla typer av träning så som cykel, löpning och styrketräning. Yogan hjälper kroppen att prestera optimalt i alla de grenarna eftersom det ger dig en funktionell styrka och rörlighet som behövs för att utföra rörelserna på bästa sätt.

4. Hur håller du dig pigg och frisk i höst?
– Planerad vila, extra D-vitamin – i tillskott – och min dunderdricka gjord på nypressad citron, ingefära och kokat vatten. Och utetid, njut av de ljusa timmar som finns och få i dig massa syre, sitt inte inne och uggla!

 

► Läs också: Starkt samband mellan D-vitaminbrist och bröstcancer

5. Vilka är dina bästa hälsotips?
– Le i massvis och slappna av! Allt behöver inte vara så seriöst hela tiden, vi tar oss själva på för stort allvar och sätter vår identitet i vår hälsa och vår mat, så när det ”fallerar” kopplar vi det till vårt egenvärde och mår uselt. Lägg mindre tid på att oroa dig och mer tid på att älska så löser sig allt.

Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

 

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

 

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.

Sober October: Ta en vit månad för din egen skull

Kurera debatt

Med hösten flyttar aktiviteter och umgänge inomhus. Mycket är kopplat till alkohol som after work med kollegorna, middagar med vin eller krogkvällen med vännerna. Det är frestande enkelt att slå på alkoholens autopilot som en genväg till att ha trevligt, skriver Johnny Mostacero förbundsordförande IOGT-NTO i denna debattartikel där han uppmanar att haka på traditionen med sober october och ta en vit månad.

 

tjej med ont i magen

Så blir du vän med din IBS-mage

Kost

Stress och allergier är vanliga anledningar till en ledsen mage, men när problemen inte går över då kan det bero på något annat. Lider du av illamående, ont i magen, gaser och diarré? Då kan du ha IBS, Irritable Bowl Syndrome.