Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

5 hälsofrågor till yogaläraren Veronica “Vevve” Jäderlund

Veronica Jäderlund är yogaläraren och folkhälsovetaren bakom den populära yogabloggen Tala Ohm Yoga.
Hon är en störtskön och driftig tjej som andas, tänker och lever hälsa.
Så här svarar hon på fem frågor om hälsa och välmående.

 

1. Hur äter du för att må bra?
– Min kostregim är ganska enkel, mat ska vara kul, enkel och jävligt god. Jag ser att alldeles för många skapar en knasig relation till mat när de försöker äta hälsosamt. Istället för att må bra stressar de och mår dåligt över att de inte lyckats följa en viss diet. Jag ser till att göra majoriteten bra val och då spelar en glass då och då ingen avgörande roll. I och med att jag för sju år sedan fick diagnosen IBS har jag testat mig fram och märkt att snabba kolhydrater inte funkar så bra för mig, att socker i för stora mängder ger mig humörsvängningar och att en grön drink om dagen gör gott i magen. Utöver det tänker jag lite extra på att få i mig protein eftersom jag rör på mig ganska mycket och inte äter så mycket kött (gillar inte smaken).

 

► Läs också: FODMAP - En effektiv kostbehandling mot IBS

2. Hur ser en vanlig träningsvecka ut?
– Mina veckor ser aldrig likadana ut så det varierar ganska mycket, det finns alltid några yogapass under veckan och sedan kör jag oftast på känsla. Ibland periodiserar jag min träning och just nu är jag inne i en väldigt fysisk del av min sadhana (egen praktik) som innebär nästan två timmar om dagen på yogamattan med styrka och rörlighet samt några andningsövningar. Det kommer hålla på i några veckor till, sedan går jag över till en lugnare period med några kortare flöden i veckan och mycket meditation. Eftersom jag instruerar flera klasser i veckan – yoga, funktionell styrka, afro – så blir det mycket ”gratis” träning och jag behöver planera in återhämtning för att inte glömma bort att vila.

► Läs också: 17 anledningar att våga yoga

3. Vad är det bästa med yoga?
– Att den utmanar mig både fysiskt och mentalt, varje gång jag möter motstånd på mattan får jag möjlighet att möta mig själv och utvecklas, antingen leder det till en starkare kropp eller bättre självkännedom. Jag har märkt att så som jag reagerar på mattan reagerar jag i livet, och när jag är närvarande ser jag mina mönster och kan då välja om jag vill fortsätta i samma spår eller ändra mitt beteende. Det är också en grym träningsform att kombinera med alla typer av träning så som cykel, löpning och styrketräning. Yogan hjälper kroppen att prestera optimalt i alla de grenarna eftersom det ger dig en funktionell styrka och rörlighet som behövs för att utföra rörelserna på bästa sätt.

4. Hur håller du dig pigg och frisk i höst?
– Planerad vila, extra D-vitamin – i tillskott – och min dunderdricka gjord på nypressad citron, ingefära och kokat vatten. Och utetid, njut av de ljusa timmar som finns och få i dig massa syre, sitt inte inne och uggla!

 

► Läs också: Starkt samband mellan D-vitaminbrist och bröstcancer

5. Vilka är dina bästa hälsotips?
– Le i massvis och slappna av! Allt behöver inte vara så seriöst hela tiden, vi tar oss själva på för stort allvar och sätter vår identitet i vår hälsa och vår mat, så när det ”fallerar” kopplar vi det till vårt egenvärde och mår uselt. Lägg mindre tid på att oroa dig och mer tid på att älska så löser sig allt.

Av Johanna Gustafsson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Lucka 5: Tävla och vinn ett julpaket från Organics by Sara som är ekologisk hudvård. Christmas Gift Set är ett kit med ekologisk ansiktsvård som innehåller rengöring, ansiktsvatten och ansiktsolja. Huden får en näringsboost med nyttiga vitaminer och oljor. 

Glasburkar med rawbollar med pepparkakssmak

Raw pepparkaksbollar med apelsin

Recept

Tid för adventsmys, tända ljus och julgodis! Men allt godis behöver inte innehålla vitt socker och mjöl utan kan istället innehålla många vitaminer och mineraler – samtidigt som de är söta och goda. Rulla ihop och bjud på dessa raw pepparkaksbollar och njut!

Doktor känner på patients hals

Så kan du påverka din sköldkörtel

Hälsa

En halv miljon svenskar har diagnostiserats med sköldkörtelsjukdom. Det vanligaste är en underfunktion i sköldkörteln och åtta av tio som drabbas är kvinnor. Den kinesiska medicinen ställer ingen diagnos när det kommer till sköldkörteln. Det ser symtomen som brister av vitala substanser. Kurera pratade med Diamantis Koukouvinos som är naturläkare i kinesisk medicin om hur han behandlar sina patienter med sköldkörtelrubbningar.

 

Matrester på en köksbänk med en stekpanna och en röd kastrull i bakgrunden

Zero waste – så nollar du ditt matavfall i köket

Eko/miljö

Hela 200 000 ton onödigt matsvinn produceras av de svenska hemmen varje år. Och 224 000 ton hälls ut i avloppet. Vi behöver helt enkelt bli bättre på att återvinna mat och bli mer kreativa i vår matlagning, för att vända trenden, det menar bokaktuella Karin Bohlin - som också bjuder på ett smarrigt "restrecept".

kvinna som håller blommor framför underlivet

Tvättar du underlivet rätt?

Hälsa

Besvär i underlivet är ett problem hos många kvinnor som vi sällan pratar om. Irritation som torrhet, klåda och svamp kan påverka humör som samliv. Hur tvättar du själv ditt underliv? Med vatten, tvål eller en duschgelé? Det ska du inte göra! Rätt intimvård kan återställa balansen i underlivet och du kan bli kvitt dina besvär.  

3 burkar med kosttillskott

Tävla och vinn i Kureras julkalender

Julkalender

Det lackar mot jul – och vad är då bättre än vakna varje morgon till en julkalender? I år har vi på Kurera laddat kalendern med allt från nyttiga vitaminer och välgörande kosttillskott till hudvård och konsultationer av våra experter. Varje morgon mellan 1 december och ända fram till julafton öppnar vi en ny lucka och ger dig en ny chans att vinna! Luckan öppnas klockan 05.30 och stängs vid midnatt.

porträttbild kvinna

Hög dos C-vitamin håller Camilla frisk

Hälsa

Camilla Eide jobbar som butiksbiträde och har en son som precis börjat förskoleklass. Hon exponeras med andra ord mycket för virus och bakterier. För att slippa förkylningar är Camilla noga med vad hon äter. För ett år sedan började hon ta en C-vitamin som stannar i kroppen under ett dygn, för att hålla sig frisk. 

 

kvinna som håller sig för magen

Låt bitterörter lugna orolig mage

Hälsa

Har det blivit för mycket av det goda? Tillfälliga besvär med magen drabbar alla någon gång. Lugn, det finns enkel och naturlig hjälp. Och snabb! Bitterörter är första hjälpen för matsmältningssystem som hamnat i obalans.

Rödvit katt tittar på chokladmuffins i granris

Så märker du om din katt fått chokladförgiftning

Husdjur

Temadagen Kattens dag infaller samma dag som första advent varje år, alltså söndag 29 november! En dag att både fira och uppmärksamma de älskade fyrbenta vännerna och adventsmysa. Men tänk på att hålla praliner eller rawfoodbollar med kakao borta från din katt – den kan nämligen drabbas av chokladförgiftning om den äter kakao.

 

nypon buskar

Nypon dämpar värken i lederna

Hälsa

Artros är vår vanligaste kroniska sjukdom, och inflammation i lederna kan ge smärtor som begränsar vardagen. Men det finns flera naturliga ämnen som kan få värken att avta, som nypon och vitamin C – och kondroitin från nötkreatur. Kurera har talat med smärtläkaren Bo Dettner om naturlig smärtlindring för ledbesvären.

ben

Hjälp mot kryp i benen

Hälsa

Det pirrar, kryper och smärtar i benen – och sömnen blir lidande. Restless legs är en pina för den som drabbas. Ny spännande forskning visar att spårämnet selen kan hjälpa vid lätta till medelsvåra symtom. Kurera har pratat med Jan Ulfberg, docenten och specialistläkaren som forskat på restless legs i 30 år och sett patienter bli hjälpta.

två kvinnor kör plankan

Vad är bäst? Kondition- eller styrketräning

Hälsa

Vi som gillar att träna pratar gärna länge och ofta om vad som är bästa sättet att träna. Är det styrketräning eller kanske konditionsträning? Färsk forskning visade att båda sätten är bra, men på olika sätt. Vill du slippa typ 2 diabetes ska du förbättra konditionen, men för viktnedgång och andra sjukdomar är valet inte lika uppenbart.

kvinna

Örten motade hormonell oro

Hälsa

För tre år sedan fick Gloria Tonnvik svår ångest. Humöret gick upp och ner och sömnlösheten tärde. Läkare gav diagnosen PMDS, en svårare form av PMS och hon fick antidepressiv medicin – men det ville inte Gloria ta. Lösningen kom i form av en ayurvedisk ört – ashwagandha.

kvinna tittar ut genom fönster

Naturlig hjälp mot depression

Hälsa

Håller oron på att ta över din vardag? Många lever med malande tankar – och även om det är helt naturligt så är det viktigt att vara vaksam på hur det påverkar livet och kroppen. Ett växtbaserat läkemedel med johannesört kan dämpa oro och ångest, utan biverkningar eller risk för beroende.

 

kvinna med hund

Så slapp Emelie knäsmärtan

Hälsa

En svår skidolycka trasade sönder knäet för Emelie von der Burg. Två operationer och en lyckosam rehabilitering gjorde henne bra igen. Men tio år senare började knät smärta – plötsligt och helt utan anledning. Då tog veterinären Emelie till samma metod som hon rekommenderar till djuren: ett tillskott med grönläppad mussla. Och nu är hon smärtfri igen.

 

Skål med kokosyoghurt toppad med bär och granola

Hemmagjord kokosyoghurt med probiotika

Recept

Njut av en egen yoghurt till frukost eller mellis, gjord på kokosmjölk och boostad med välgörande probiotika, men fri från tillsatser. Inspireras av detta recept från Kureras bloggare Sophie Bohnstedt. Allra godast blir den toppad med immunstärkande bär och knaprig granola.