Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Äldre par hoppar upp i luften

5 knep som får dig att känna dig yngre – och leva längre

Det är inte hur gamla vi faktiskt är som avgör vår hälsa och hur länge vi lever, utan hur gamla vi känner oss. Det visar forskning fån Tyskland. Här är knepen som gör dig yngre inombords.

En ny tysk studie publicerad i ”the American Psychological Association” visar att vi som äldre kan må både bättre och bli friskare –enbart genom att känna oss yngre. Studien i fråga följde under tre års tid över 5000 tyskar över 40 år och deras inställning till stress samt hälsa och välbefinnande över lag. Deltagare som upplevde mer stress i sina liv fick en brantare försämring av sin funktionella hälsa under de tre åren, och försämringen ökade med högre ”verklig” ålder. Men det visade sig att en självupplevd yngre ålder gav en slags skyddande effekt gentemot stress.

LÄS OCKSÅ: Frukt och grönt främjar god hjärnhälsa

Upplevd ålder viktigare än verklig ålder

Forskarna såg en svagare länk mellan stress och (o)hälsa bland de som kände sig yngre än de egentligen var, även med stigande kronologisk ålder. Att känna sig yngre fungerade alltså som en slags skydd mot stress och i förlängningen därmed även till att bibehålla en god hälsa med åldern. Och samlade empiriska bevis visar att en självupplevd yngre ålder medför flera fördelar, som:

  • Bättre välmående
  • Förbättrad kognitiv förmåga och hjärnfunktion
  • Bättre fysisk hälsa

LÄS OCKSÅ: 8 nycklar till ett långt och lyckligt förhållande

Stress skadligt för vårt känsloliv

Men vad innebär det egentligen att ”känna sig yngre”? Det handlar i stort sett om att ha förmåga och energi till lekfullhet, emotionell flexibilitet och kreativitet. Men konstant stress har en skadlig effekt på vårt känsloliv. Åratal av kronisk stress, trauma och ångest eller oro urholkar vår förmåga till förundran, till kreativitet och till äventyrlighet.

 

Studiens författare menar därför att verktyg för att hjälpa äldre människor att känna sig yngre kommer att minska de skadliga effekterna av stress och öka den övergripande hälsan hos äldre. Vilka dessa åtgärder skulle vara kräver dock fler studier.

En bra start enligt forskarna är att börja varje dag med att fråga dig själv hur gammal du känner dig. Här nedanför följer fem knep till.

LÄS OCKSÅ: ”Äldre behöver lika mycket protein som 20-åriga hockeyproffs”

5 knep som får dig att känna dig yngre!

Lek och sport har en föryngrande effekt.

  1. Skratta! Minst en gång per dag.
  2. Lär dig något nytt! Eller fortsätt att utvecklas inom en hobby du redan har.
  3. Upptäck nya saker. Var nyfiken och ställ frågor om etablerade sanningar.
  4. Var lekfull! För in olika former av spel, tävlingar, sporter eller andra sociala sammanhang i din vecka.
  5. Var spontan och sök upp äventyr i någon form.

Källa: Healthline och studien Feeling Younger as a Stress Buffer: Subjective Age Moderates the Effect of Perceived Stress on Change in Functional Health"

Av Carolina Eriksson


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

2 glas med overnight oats med hallon

Overnight oats med hallon och mandelspån

Frukost

Overnight oats är en enkel frukost att göra i förväg, den smakar underbart, mättar – och dessutom kan du variera den i oändlighet. Krydda med nymortlad kardemumma eller kanel, eller som här – smaksätt med mosade hallon och rostade mandelspån.

Liten flicka kramar en nalle ute i en park

Krönika: “Alla barn vill inte ha sommarlov”

Krönikan

Skolavslutningarnas tid är här, och med dem ett efterlängtat långt sommarlov, fyllt av sol, bad, lek och äventyr. Men inte för alla barn. Krönikören Maria Lundberg minns sin egen barndoms somrar, fyllda av fasa, skam och ensamhet, som lett till ett vuxenliv kantat av terapi. Med sin krönika vill hon nu hindra fler barn från att få ett sådant sommarlov.

kvinna klipper en man

Fylligare hår med rätt näring

Hälsa

Många drömmer om ett friskt, fylligt och glansigt hår. Men stress, näringsbrist och mycket fixande med håret sliter. Ett vackert hår bygger du inifrån, med rätt kombination av vitaminer och mineraler. Kurera pratade hårkvalitet, näring och olika klippningar med frisören Marianne Lehne.

 

glad kvinna i trädgård

Så motverkar du att huden åldras i förtid

Hälsa

Vår livsstil påverkar hudens åldrande. Sol, stress och dåliga kostvanor bidrar till att huden åldras snabbare. Ett för tidigt åldrande kan återställas med rätt näring från insidan. Kliniska studier visar att med kollagen, hyaluronsyra och kondroitinsulfat blir huden mindre torr och fina linjer och rynkor reduceras.

Mullbärsträd

Mullbärsblad kan dämpa sötsug

Hälsa

Att vara sockerberoende har blivit vanligt, och många brottas med att låta bli mat med socker – allt från rent godis till kakor, bullar och bröd. Visste du att extrakt från mullbärsblad kan dämpa sötsug.

 

kvinna gör armövningar vid parkbänk

Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Hälsa

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär. Studien har tittat på sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

 

 

10 bra sätt att använda kokosolja

Hälsa

Kokosolja anses numera som en hälsofrämjande råvara. Men kokosolja kan också användas till mycket mer. Till exempel är fett ett skönhetsmedel för hår och hud. Här är 10 bra skäl att använda den feta oljan på utsidan av kroppen.

Näringen som håller ögonen friska

Äldre

Ögonsjukdomar som gula fläcken-sjukan och grå starr är åldersrelaterade sjukdomar. Men åldersförändringar i ögonen kan bromas upp. Genom att tillföra näring till ögat i form av bland annat C- och E-vitamin, lutein, och zink kan sjukdomsförloppet stanna av.

örter

Ny bok: Apoteket i ett litterärt bibliotek

Naturlig hälsa

Apotekaren Jan G Bruhn är doktor och professor i farmakognosi. Han har under 50 år föreläst, forskat och spridit kunskap om naturmedel, läkemedel och medicinska livsmedel. I hans nya bok, som är tjock som en tegelsten, har han samlat över tusen texter och citat från världslitteraturen, om gamla droger och nya läkemedel.

huvud med blomma som växer ut huvud

Mindful Tapping förändrade Lindas liv

Hälsa

Är du avundsjuk, lättirriterad eller faller du lätt för sötsaker? Kanske tänker du som så många andra –att det bara sådan du är? Det behöver inte vara så. Med Mindful Tapping får du en varaktig förändring som förändrar på djupet bortom de logiken. Linda Malmkvist led av en svår depression och som så många andra har hon levt med höga prestationskrav och dålig självkänsla men som med hjälp av Mindful Tapping mår bättre än på länge.

 

Man med en hund i sin famn

Bevisat att hundar kan vara svartsjuka

Husdjur

Tidigare forskning har visat att hundar kan känna samma grundläggande känslor som en mänsklig två-treåring. Men de kan faktiskt känna även mer komplexa känslor, som svartsjuka. Det visar en ny spännande studie från Nya Zeeland.

Glasburk med skrubbkräm av nässlor

Så gör du en egen kroppsskrubb med nässlor

Hud

Nässlor förtjänar titeln superfood snarare än ”ogräs”,  då de är fulla av vitaminer, mineraler och antiinflammatoriska egenskaper. Men varför inte använda dem även i din hudvårdsrutin? Här är ett recept på en härlig kroppsskrubb som får fart på cirkulationen!