Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

Fem knep som håller solbrännan på plats längre

Det gör nästan ont att säga det men... sommaren börjar att nå sitt slut. Semestern är för de flesta över och solbrännorna kommer snart att börja lägga sig. För den som inte gör något åt det vill säga. För det finns ju faktiskt vissa knep för att behålla sommarfräschören – långt in på hösten.
Så här gör du.

Skrubba/peela dig! 
Detta är en punkt alltför många missar, inte minst eftersom många är rädda att en peeling bara bidrar till att man skrubbar bort sin bränna. Men icke.
Brännan sitter djupare ner i pigmentet i huden än så och faktum är att den faktiskt bara blir bättre och snyggare av en ordentlig skrubb.
Huden behöver peelas regelbundet för att få bort döda hudceller och få ökad lyster, och det gäller året om men inte minst för den som vill värna sin solkyssta hud.
Välj mellan en bra peelingkräm eller en skrubbhandske. Bra naturliga alternativ hittas till exempel i hälsokostaffärer.

 

Fukt, fukt, fukt!
Sol och bad torkar ut huden väldigt mycket! Likaså den allt kyligare och torrare luft som kommer under sensommaren. Detta är förödande för solbrännan.
Lösningen? Jo, smörj in dig med en bra fuktgivande lotion och/eller after sun-produkt - gärna flera gånger om dagen. Fukt bidrar till hålla huden sommarfräsch längre, minskar risken att du flagnar och ger huden ökad lyster. 
Välj en ekologisk kräm eller en produkt med så stor del naturligt innehåll som bara är möjligt. Weledas krämer är ett exempel på produkter med rent innehåll.

Byt tvålen mot olja!
Byt ut din duschtvål mot en duscholja. Tvål torkar nämligen oftast ut huden och kan göra att brännan blir lite grådaskig. En bra olja är betydligt snällare mot din solbruna hud - och rengör lika bra.
Olja är även ett bra sätt att framhäva sin solbränna. Smörj till exempel in dig med lite skimrande olja på armar och ben och använda ett solpuder över kindben. Då blir solbrännan mer framträdande och du blir dubbelt så sommarfräsch. Typ.

► Läs också: Guide till sju vegetabiliska superoljor för huden

Underhåll solbrännan!
Man glömmer lätt att det faktiskt går att fortsätta få sol trots att man inte är längre är på semester. Fortsätt sola när tillfälle bjuds. Det är fortfarande dessutom ett bra sätt att bilda lite extra av det viktiga D-vitaminet. Utnyttja luncher, fikapauser och helger - eller ta en höstresa till solen. Men bränn dig inte!

Bästa fusket: Brun utan sol!
Och näst sist - men inte minst: Brun utan sol! Å, detta fantastiska knep! Det finns flera bra produkter vilka ger en väldigt trovärdig och jämn "bränna som håller i sig några dagar. Två riktigt bra exempel är Rosenserien och Eco Cosmetic, som dessutom är naturliga.
För jämnast resultat bör du peela/skrubba samt smörja med lotion innan applicering.

 

 Läs också: Solen kan orsaka för tidigt åldrad hud – så skyddar du dig

Fler tips?
Missa inte Kureras bloggare, hälsocoachen Rebecka Berglunds kompletterande tips i inlägget: Förläng solbrännan med betakaroten.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

echinacea blommor

Echinacea – örten som kan minska behovet av antibiotika

Forskning

Forskare i Schweiz har kunnat visa att Echinaforce, det traditionella växtbaserade läkemedlet som används vid förkylning och influensa, kan minska behovet av antibiotika hos barn och därmed risken för antibiotikaresistens. Forskarna har även kunnat visa att växten röd solhatt kan inaktivera viruset som orsakar covid-19.

kvinna vid matbord som sätter upp handen mot sämre mat

Så kommer du in i bättre matvanor

Kost

Snart har hela januari passerat och kanske tillhör du dom som vill äta mindre och sundare, men har svårt att få regelbundenhet och hälsosammare matvanor. Du är långt ifrån ensam – och det finns bra knep. Kureras expert, näringsmedicinska terapeuten Fredrik Ölander, hjälper dig att hitta tillbaka till ett sunt och hälsosamt ätande.

hand visar nej till ett glas vin

Det här ligger bakom kvinnors alkoholproblem

Forskning

Kvinnor har de senaste decennierna ökat sin alkoholkonsumtion. En av anledningarna är att samhället är mer jämlikt. Men det ökade drickandet har också gett missbruksproblem. En doktorsavhandling av Fides Schückher beskriver att framförallt trauman i barndomen, men också föräldrars missbruk och personliga egenskaper ligger bakom alkoholmissbruket.

 

Sex olika balsam som Kureras skönhetspanel har testat

Skönhetspanelen testar: Balsam

Kurera testar

Ge ditt torra och spröda hår en dos kärlek i form av ett återfuktande och glansgivande balsam. Men vilket är bäst – och vilket passar för just ditt hår? Kureras skönhetspanel har testat några naturliga balsam och valt ut en favorit.

kvinna badar bastu

Bastubad – en riktig dunderkur för hälsan

Hälsa

Mitt i vintern badar vi extra mycket bastu för att det värmer skönt. Fortsätt med det! Bastubad är inte bara en härlig upplevelse, det kan minska risken för demens, stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Regelbundet bastubadande verkar även kunna minska ångest, lindra värk och kan förbättra sömnen.

kvinna på vinterväg sträcker ut armarna

I dag är det kramens dag – lär dig kramas digitalt

Hälsa

Det har snart gått ett år sedan vi uppmanades att hålla social distans för att inte smitta varandra med coronavirus. Baksidan av allt det bra som avstånd mellan varandra medför så saknar nog de allra flesta att kramas. Men du kanske inte visste att musik eller en film som associeras med glädje kan aktivera samma centrum i hjärnan som en verklig kram – så lär dig kramas digitalt.

 

En tallrik med rött kött och sallad

Svenskt antibiotikafotavtryck är fortsatt stort

Eko/miljö

Antibiotikafotavtrycket är ett begrepp som beskriver den mängd antibiotika som används för att föda upp djur som så småningom blir vår mat. En ny rapport visar att Sverige har mer antibiotika på tallriken än i vår egen djuruppfödning – vilket innebär ett betydande avtryck.

trött mamma häller upp kaffe

10 vanliga tecken på järnbrist

Kost

Sex av tio kvinnor lider av trötthet och många har känt sig trötta under ett år eller mer. En långtidströtthet som de upplever påverkar vardagen. Trötthet kan bero på många saker, men för de kvinnor som är i fertil ålder och känner sig trötta finns en tydlig koppling till järnbrist. Här är tio vanliga tecken på järnbrist.

 

Tre kvinnor med olika etnicitet står bredvid varandra

DNA-test för smartare hudvård?

Hud

Du kan göra det för att optimera din träning eller för att ta reda på mer om din tarmflora – men även för att få skräddarsydd hudvård. Flera företag erbjuder nu DNA-test som utlovar kunskap om hudens genetiska förutsättningar. Är det här framtidens hudvård?

Milkshake med saffran, fikon och lime

Chia-milkshake med saffran, pistage och lime

Recept

Saffran kvar efter julhelgerna, men ingen inspiration till vad du ska göra med den? Det här är en god och nästintill rå "milkshake" som passar perfekt som en läskande och exotisk dessert eller som mellanmål. Saffransmaken bryts av med fräsch lime, mynta och söt vanilj!

 

tofu på skärbräda

5 nyttigheter med tofu

Hälsa

Att välja bort kött eller att minska sin köttkonsumtion blir allt vanligare – och Sverige ligger i framkant. Vegetarisk är trendigt och anledningarna till att fler väljer växtproteiner beror på flera olika saker. Tofu är gjort på soja. Här får du fem nyttiga skäl att äta tofu – och ett recept på rotfrukter och tofu i ugn.

kvinna tittar på mobilen på natten

Var fjärde svensk sover dåligt

Hälsa

Att sova bra är en av de viktiga hörnstenarna för att må bra, både psykiskt som fysiskt. En nyligen gjord Sifo-undersökning visar att en av fyra svenskar sover dåligt. Och många gör ingenting åt sina problem, trots att man via mindfulness och en del tillskott skulle kunna sova bättre.

Vetenksapsjournalisten Henrik Enbart

Henrik Ennart: ”Den enklaste maten är den mest hälsosamma”

Kost

Den allra enklaste maten är också den mest hälsosamma – som gör både våra tarmbakterier och oss själva lyckliga. Och den visar sig komma från en liten region, tillika blå zon, söder om Rom! Henrik Ennart, aktuell med boken ”Happy food green”, berättar om den ursprungliga medelhavskosten, som äts av de som lever längst.

 

Råkostsallad med syrade morötter

Recept

Vad sägs om en probiotisk dundersallad som gör susen för mag-tarmkanalen? Här är en god - och nyttig - råkostsallad, signerad kost- och hälsocoachen Tina Haldorsson aktuell med kokboken "Läkande dundermat".

Sockerfria ballerinakakor

Så lyckas du med sockerfri bakning

Kost

Anna Winér är ägare av ett populärt Instagram-konto där hon delar med sig av frestande recept på veganska sötsaker och bakverk, som alla är fria från både vitt socker och gluten. Nu släpper hon en bok med sina 20 bästa recept och vi vill veta: hur lyckas man med den här sortens bakning?