Fem knep som håller solbrännan på plats längre | Kurera.se

Fem knep som håller solbrännan på plats längre

Det gör nästan ont att säga det men... sommaren börjar att nå sitt slut. Semestern är för de flesta över och solbrännorna kommer snart att börja lägga sig. För den som inte gör något åt det vill säga. För det finns ju faktiskt vissa knep för att behålla sommarfräschören – långt in på hösten.
Så här gör du.

Skrubba/peela dig! 
Detta är en punkt alltför många missar, inte minst eftersom många är rädda att en peeling bara bidrar till att man skrubbar bort sin bränna. Men icke.
Brännan sitter djupare ner i pigmentet i huden än så och faktum är att den faktiskt bara blir bättre och snyggare av en ordentlig skrubb.
Huden behöver peelas regelbundet för att få bort döda hudceller och få ökad lyster, och det gäller året om men inte minst för den som vill värna sin solkyssta hud.
Välj mellan en bra peelingkräm eller en skrubbhandske. Bra naturliga alternativ hittas till exempel i hälsokostaffärer.

 

Fukt, fukt, fukt!
Sol och bad torkar ut huden väldigt mycket! Likaså den allt kyligare och torrare luft som kommer under sensommaren. Detta är förödande för solbrännan.
Lösningen? Jo, smörj in dig med en bra fuktgivande lotion och/eller after sun-produkt - gärna flera gånger om dagen. Fukt bidrar till hålla huden sommarfräsch längre, minskar risken att du flagnar och ger huden ökad lyster. 
Välj en ekologisk kräm eller en produkt med så stor del naturligt innehåll som bara är möjligt. Weledas krämer är ett exempel på produkter med rent innehåll.

Byt tvålen mot olja!
Byt ut din duschtvål mot en duscholja. Tvål torkar nämligen oftast ut huden och kan göra att brännan blir lite grådaskig. En bra olja är betydligt snällare mot din solbruna hud - och rengör lika bra.
Olja är även ett bra sätt att framhäva sin solbränna. Smörj till exempel in dig med lite skimrande olja på armar och ben och använda ett solpuder över kindben. Då blir solbrännan mer framträdande och du blir dubbelt så sommarfräsch. Typ.

► Läs också: Guide till sju vegetabiliska superoljor för huden

Underhåll solbrännan!
Man glömmer lätt att det faktiskt går att fortsätta få sol trots att man inte är längre är på semester. Fortsätt sola när tillfälle bjuds. Det är fortfarande dessutom ett bra sätt att bilda lite extra av det viktiga D-vitaminet. Utnyttja luncher, fikapauser och helger - eller ta en höstresa till solen. Men bränn dig inte!

Bästa fusket: Brun utan sol!
Och näst sist - men inte minst: Brun utan sol! Å, detta fantastiska knep! Det finns flera bra produkter vilka ger en väldigt trovärdig och jämn "bränna som håller i sig några dagar. Två riktigt bra exempel är Rosenserien och Eco Cosmetic, som dessutom är naturliga.
För jämnast resultat bör du peela/skrubba samt smörja med lotion innan applicering.

 

 Läs också: Solen kan orsaka för tidigt åldrad hud – så skyddar du dig

Fler tips?
Missa inte Kureras bloggare, hälsocoachen Rebecka Berglunds kompletterande tips i inlägget: Förläng solbrännan med betakaroten.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Så får du ett naturligt lyft med ansiktsgympa

Skönhet

Många rusar till kliniker vid åsynen av första bästa rynka men att åldras är en naturlig del av livet som ger oss karaktär och lyfter fram vår personlighet. Men det är inget brott att vilja vara till sin fördel även när kråksparkarna ger sig till känna. Så varför inte testa ansiktsgympa – det naturliga ansiktslyftet.

 

Byron Katie: “Tankarna är orsaken till vårt lidande”

Mental hälsa

Hon har länge varit en av de stora stjärnorna inom personlig utveckling. Och lyskraften är fortfarande stark, nyligen drog den numera 76-åriga självhjälpsgurun fulla hus när hon besökte Stockholm där hon gav en föreläsning och workshop i sin metod. Kurera fick möjlighet att ställa några till Byron Katie – kvinnan bakom The Work.

Kvinna som solar på stranden

Kureras hudexpert: “Ät dig till ditt solskydd!”

Hud

Med bra nivåer av näringsämnen som betakaroten, lykopen, D-vitamin och omega-3 i kroppen får vi också ett bättre solskydd. Ett solskydd som kommer inifrån hjälper till viss del kroppen att skydda sig mot solens strålar så att vi inte bränner oss berättar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som här tipsar om bästa näringen för sommarhuden.

 

Studie: Styrketräning kan hjälpa vid klimakteriebesvär

Forskning

Styrketräning två till tre gånger i veckan kan bidra till att minska klimakteriebesvär, enligt en färsk svensk studie. Studien är den första någonsin som studerar sambandet mellan styrketräning och besvär som vallningar och svettningar hos kvinnor i klimakteriet och resultaten var goda – besvären minskade med hela 44 procent.

Svensk bok om mat för diabetiker internationellt prisad

Kost

Den svenska kokboken "Låt bönor förändra ditt liv" skriven av bland andra Patrik Olsson som driver bloggen Smarta diabetiker, vann nyligen utmärkelsen årets specialkokbok i en prestigefull internationell tävling. Att lägga till bönor i kosten har gjort under för Patrik som med böckerna vill dela med sig av sina upptäckter.

Havtornsspray hjälper torra ögon

Naturlig hälsa

Extrakt från havtorn kan lindra torra, grusiga och kliande ögon – det vet vi. Men hittills har extraktet tagit omvägen via matsmältningen för att ge effekt. I en ny studie har försökspersoner fått prova spray baserad på havtornsolja direkt på ögonlocken. "Torrheten och tröttheten i ögonen minskade signifikant", säger Petra Larmo, forskaren som ledde studien.

 

Karin Björkegren Jones uppmaning till politikerna: “Lyssna på kvinnorna”

Politik

2017 gav regeringen ett uppdrag att kartlägga så kallad alternativ- eller komplementär medicin – KAM. I mars i år kom ett utlåtande med flera förslag på förändringar. Medlemmar i utredningen har även i olika debattartiklar gått ut och begärt att åldersgränsen för att bli behandlad ska höjas samt att omfattningen av den så kallade kvacksalverilagen utökas. Kritiska röster vill att man går ännu längre och helt förbjuder all vård som inte är vetenskapligt beprövat och många fruktar nu att möjligheten att välja vårdform kommer inskränkas ytterligare. En av dem är Karin Björkegren Jones som bland annat har goda erfarenheter av att bli behandlad på den numera stängda Vidarkliniken.

Nu sover Kent gott om natten

Hälsa

Kent Hernsell har alltid sovit oroligt. Redan som liten pojke gick han i sömnen, pratade för sig själv och flyttade runt grejer. Efter en orolig natt kände han sig aldrig utvilad på morgonen. Sedan han börjat äta ett tillskott med rogivande och stressreducerande örter och aminosyran GABA når han äntligen djupsömnen – och vaknar utvilad.

Det här visste du inte om ärtor

Kost

Förutom att vara goda, har ärtor många hälsoegenskaper. Bland annat har de en viktiga roll för aptitkontrollen, de har även ett högt  proteininnehåll. Visste du förresten att ärtan inte är en grönsak?

“På liv och död – hur du hittar styrka när livet stormar”

Krönikan

Hur kan man hitta styrkan mitt i allt när livet bjuder på rejäl uppförsbacke kantat med orimliga utmaningar,? Och vad händer om man själv mitt i stormen blir sjuk, och tappar fotfästet? Om det skriver Tanja Dyredand, coach och yogalärare i denna krönika där hon berättar om sin tuffa start på sommaren och delar med sig av stärkande och dyrköpta tips. 

 

Hållbart odlad fisk för en hållbar framtid

Naturlig hälsa

Många vilda fiskbestånd är hårt utnyttjade, och ska vi fortsätta att äta fisk som idag krävs det ännu större satsningar på odlad fisk. Det har ett danskt företag tagit fasta på med sin hållbara odling av regnbågsöring. Av fiskspillet tillverkar de sedan högkvalitativa kosttillskott, under varumärket Nordbo, i form av omega-3 och kollagen.

stråväska på stranden med hatt och solglasögon

7 måsten för sommarnecessären

Hud

Äntligen sommar! Men med sol och lata dagar följer också otrevligheter som fästingar, skrubbsår och solsveda. Här är skönhetsexperten Johanna Bjurströms bästa tips på produkter att packa ner i sommarnecessären.

Korianderdoftande grönkålspesto

Recept

En härlig variant på pesto får du med detta recept, istället för basilika har man använt färsk koriander, de klassiska pinjenötterna mixas med ljuvliga cashewnötter. Och som kronan på verket – näringstätt grönkålspulver.

 

Pollen ger naturlig hjälp mot svettningar och vallningar

Hälsa

Nästan en miljon svenska kvinnor, 880 00 för att vara exakt, befinner sig varje dag i övergångsåldern. Ungefär en av tio behöver hjälp av östrogenbaserade läkemedel. För övriga finns en väldokumenterad möjlighet att bli av med svettningar, vallningar och sömnbesvär – genom en helt naturlig pollenbehandling.

Därför ska du dricka benbuljong

Kost

Hört talas om benbuljong? Ordet har florerat några år nu och omtalats som någonting vidunderligt nyttigt. Men är det verkligen det? I så fall varför? Och vad tusan är egentligen benbuljong? Kurera frågade fyra kost- och näringsnördar om saken. Här är deras svar.