Annons
Annons

5 myter om självkänsla – och sanningar!

Vi har hört mycket om vikten av en god självkänsla för vårt välmående. En god självkänsla behövs för att vi ska kunna ta oss igenom livet på stabil grund, stå upp för oss själva och möta livets motgångar. Men enligt psykolog Siri Helle, är mycket av det vi lärt oss om självkänsla fel!

Carolina Eriksson

Webbredaktör
11 november, 2022
5 myter om självkänsla – och sanningar!

Vi har hört mycket om vikten av en god självkänsla för vårt välmående. En god självkänsla behövs för att vi ska kunna ta oss igenom livet på stabil grund, stå upp för oss själva och möta livets motgångar. Men enligt psykolog Siri Helle, är mycket av det vi lärt oss om självkänsla fel!

Vi börjar med att klargöra vad självkänsla är. För det är en skillnad på självkänsla kontra självförtroende. Medan självkänsla handlar om en inställning som handlar om att ”jag duger som jag är och förtjänar respekt och uppskattning från andra”, så handlar självförtroende om prestation, och att känna sig kapabel att klara av saker.

LÄS OCKSÅ: Är du utsatt för gaslighting? Här är varningssignalerna

Självkänsla på en glidande skala

Men de två begreppen hänger ändå ihop, och begreppet självkänsla i sig kan delas in i flera olika livsområden, menar psykolog Siri Helle. Självkänslan kan också förändras under livet, och de flesta av oss har inte hög eller låg självkänsla, utan befinner oss på en glidande skala. Det är till exempel helt normalt att då och då känna sig värdelös, men om du aldrig gör det har du en ovanlig hög självkänsla, liksom om du alltid gör det ger dig en ovanligt låg självkänsla.

Här är 5 vanliga myter om självkänsla!

Bokomslag: Känslofällan
Myterna är tagna ur Siris Helles bok ”Känslofällan” (Bonnier Fakta).

Myt 1: Självkänslan avgörs i barndomen.

Sanning: Även om barndomen spelar in, så beror självkänslan till 40 procent på gener och 15–30 procent på hur du har det här och nu.

Myt 2: Du har en allmän självkänsla som du bär med dig i allt du gör.

Sanning: Självkänslan varierar ofta mellan olika delar av livet. Du kan ha en hög självkänsla kopplad till plugget men en låg självkänsla kring ditt utseende.

Myt 3: Självkänsla och självförtroende har inget med varandra att göra.

Sanning: Självkänsla (att känna sig värdefull) och självförtroende (att känna sig kapabel eller kompetent) är två olika saker men de hänger ofta ihop. Självkänslan stärks när man lyckas med viktiga saker.

LÄS OCKSÅ: Finn ditt inre lugn – gör en “brain dump”

Myt 4: Personer med hög självkänsla är mer lyckade och omtyckta.

Sanning: Hög självkänsla har visat sig vara en fördel i vissa specifika situationer, till exempel att man vågar försöka igen om man misslyckas. Men överlag spelar självkänslan inte så stor roll för hur väl man preste- rar. Inte för relationer heller. Det vimlar helt enkelt av framgångsrika, omtyckta personer med låg självkänsla – och riktiga stolpskott som är övertygade om sin egen förträfflighet. Däremot påverkar självkänslan i högre utsträckning hur man mår. Och det är väl en anledning så god som någon att jobba på självkänslan!

LÄS OCKSÅ: Knepen för att stå upp för dig själv i svåra sociala situationer

Myt 5: Det bästa sättet att stärka sin självkänsla är att säga fina saker till sig själv.

Sanning: Det bästa sättet att stärka sin självkänsla är att utvecklas inom viktiga livsområden och att vistas i sammanhang där man känner sig uppskattad och behövd.

Av Carolina Eriksson

Annons
Annons