Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter och erbjudanden från Kurera!
Vårt nyhetsbrev kommer två gånger i veckan och är helt gratis.
Anmäl dig genom att fylla i dina uppgifter här:

E-postadressen är nu registrerad, du kommer att få vårt nästa utskick!

En kvinna i vit skjorta håller handen i grenen, lider av smärta, kliande

5 naturliga knep mot svampinfektioner

Tre av fyra kvinnor får någon gång svampinfektioner i underlivet.
Här reder vi ut vad det beror på - och hur du undviker de envisa infektionerna på naturlig väg.

Kliar det i underlivet? Har du gryniga flytningar?  Svider det när du kissar? Då kan du ha fått svamp, eller candida som det heter på läkarspråk.
Ungefär tre av fyra kvinnor drabbas någon eller några gånger i livet av svampinfektion eller av annan bakteriell obalans i underlivet.

 

LÄS OCKSÅ: Lär dig mer om candida – och vilka hälsoproblem det kan ge

Nedsatt immunförsvar
Man vet inte exakt vad som orsakar svamp, men några riskfaktorer är för mycket tvättning av underlivet, långdragna menstruationer, nedsatt immunförsvar i samband med stress och antibiotika - som inte bara tar bort dåliga bakterier utan även nyttiga mjölksyrebakterier.

Hormonspecialist Mia Lundin

Hormonspecialist Mia Lundin

Hormonrubbningar, som man kan få av att äta p-piller eller vara gravid, är en annan riskfaktor, eftersom hormoner påverkar slemhinnorna så att immunförsvaret blir nedsatt. Svamp kan också uppstå om man äter mat som stör balansen i underlivet - snabba kolhydrater och socker är de vanligaste bovarna, enligt Mia Lundin, hormonspecialist, specialsköterska och författare, som driver kvinnokliniken Hercare.
– Men bara för att det kliar betyder det inte att det är svamp. Det kan också vara bakteriell vaginos som kännetecknas av mer gråaktiga tunnare flytningar. Man kan också ha både bakteriell vaginos och svampinfektion samtidigt, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Berika tarmfloran – 8 anledningar att välja mjölksyra

Ökad risk för infektioner
Är det första gången du får symtom eller om du är osäker på om det är svamp bör du därför söka vård för att få en lämplig behandling. Det finns en rad salvor, krämer och vagitorier på apoteken – men för mycket användning kan istället ge mer besvär, då svamparna riskerar att bli resistenta mot behandlingen. Enligt Mia Lundin kan också svampinfektionerna leda till en rad andra tillstånd.
– Om man har en obalans i underlivsfloran ökar risken för infektioner i slidan som blåskatarr, urinvägsinfektion, bakteriell vaginos, men även olika problem med magen eftersom slemhinnan i tarmen blir irriterad av svampen.
Här är Mia Lundins tips hur du undviker att drabbas av svamp.

 

 • Ät ren mat
  Ät så mycket ren mat som möjligt, det vill säga mat utan konserveringsmedel, annars riskerar du att rubba balansen i både tarmen och slidan. Att äta mycket grönt och naturligt göder de goda bakterierna som stödjer din tarm.
 • Ph-balansen
  Magen och underlivet hänger ihop. Om tarmens ph-balans försämras påverkar det även slidans balans och immunförsvar. Bland annat visar amerikansk forskning att viss svamp kan försämra sjukdomar som IBS och Crohns sjukdom med inflammation i mag- tarmkanalen. För mycket kaffe, socker och alkohol är några livsmedel som kan påverka ph-balansen negativt.
 • Var snäll mot underlivet
  Använd bomullstrosor, sov gärna naken för att lufta underlivet och byt tampong eller binda ofta. Tvätta inte heller underlivet för ofta - en gång om dagen med ljummet vatten räcker.
 • Ät probiotika
  Boosta tarmfloran genom att addera probiotika - fermenterad mat som mjölksyrade grönsaker eller probiotika-kosttillskott är bra alternativ. Och se till att alltid äta probiotika i samband med och efter en antibiotikakur, eftersom antibiotika inte bara dödar de dåliga bakterierna utan även de bra, vilket kan skapa en gynnsam miljö för svamp att växa i.
 • Undvik stress
  Ju mer stressad du är desto sämre fungerar ditt immunförsvar, samma sak gäller sömnen. Bland annat har en studie från Karolinska institutet visat att kvinnor med kroniska svampinfektioner ofta lever under långvarig stress. Se därför till att minska på stressen.

Tips för att lindra klådan
Källa: Fittlife 

Lindra klåda och smärta genom att skölja slidan och slemhinnorna med:

  • 2 dl ljummet rent vatten blandat med:
  • 1 tsk natriumbikarbonat
  • 1 tsk mjölksyrabakterier i pulverform
  •  1 tsk äppelcidervinäger eller molkosan som är tillverkat av fermenterad ostvassla
  • 1 msk olivolja

Av Tina Harr


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

par som springer

Näringsämnen du inte ska missa när du tränar

Övrigt

Om du har ett fysiskt krävande jobb, tränar mycket eller tänker börja träna – då har du ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra som är mer stillasittande. Här kommer några vitaminer och mineraler som du ska se till att få i dig för att orka träna.

kvinna tar en saltgurka

Så blir du av med ditt saltsug

Kost

Du har säkert haft en stark känsla av att du vill äta någon salt och letar efter salta nötter eller saltlakrits att knapra på. Det finns förstås en anledning till längtan efter salt. Näringsfysiologen Rebecca Johansson förklarar hur du löser problemet.

 

Därför är lök så nyttigt

Hälsa

Hacka, stek, ugnsbaka eller koka. Lök kan tillredas på många sätt. Vanlig lök är inte bara en smakhöjare, den främjar hälsan på många sätt. Till exempel stärker lök de goda bakterierna i tarmen och både gula och röda löken innehåller quercetin som är bra för immunförsvaret.

kvinna som yogar

5 yogaövningar för lugn och balans

TRÄNING

Kan yoga på en stol verkligen ge något? Ja, mycket mer än vad man kanske tror, säger Annika Sjöström som är kundaliniyogalärare. Du får bättre hållning och cirkulation, minskad stress och mer glädje. Här har hon satt ihop några övningar för Kureras läsare.

 

flicka med ballong springer

6 bra knep för extra energi i vår

Hälsa

På våren kan många känna sig dränerad på energi och ork efter en lång vinter. Dålig sömn, näringsbrist, stress och oro är vanliga orsaker. Här är några tips som kan hjälpa dig att få tillbaka krafterna.

hjärna med tärningar i

Spelberoende tar större risker

Forskning

I dag har spelberoende blivit så pass utbrett och stort att regeringen anser att det blivit ett folkhälsoproblem. Siffror visar på att 340 000 svenskar har ett spelberoende. Ny teknik har bidragit till ett komplexare missbruk. Nu visar forskning en koppling mellan hjärnans belöningsnätverk och att följa impulser som medför risker.

 

Frallor med en bytta smör

Proteinboostade frallor med bönor

Matbröd

Unna dig själv eller en närstående riktigt goda, nybakade frallor till frukost eller mellis! Dessa är bakade med bönor som höjer proteinhalten, mättar bra och passar perfekt till både unga idrottare och äldre personer med ökat proteinbehov.

lugn kvinna framför dator

Så kan du snabbt sänka stressen

Hälsa

Är du rädd för att gå till tandläkaren, ska hålla tal eller kanske bara behöver stressa ner? Oavsett orsak så finns snabb och naturlig hjälp. Ett koncentrat av l-teanin, som finns i grönt te, minskar stress och ångest inom en timma.

 

vinflaska och glas

Ny forskning visar samband mellan alkohol och hjärnblödning

Forskning

Varje år dör cirka 2,8 miljoner människor till följd av alkohol och alkohol är den sjunde ledande riskfaktorn för sjukdom och död världen över. I Sverige dör årligen närmare 2 000 av alkohol. En avhandling vid Umeå universitet visar att den som dricker fyra glas alkohol eller mer per dygn löper fem gånger så hög risk att drabbas av hjärnblödning.

man och kvinna tänker paddla kajak

Naturens apotek: Näring för årsrika

Äldre

Med stigande ålder minskar kroppens egen produktion av en rad ämnen. Det är därför viktigt att äta näringsrik kost, få tillräckligt med sömn och motionera. Ibland räcker inte kosten till. Då kan man se till att få i sig extra av hälsosamma ämnen. Här kommer några som vi kan behöva mer av ju äldre vi blir.

man med kaffekopp

Så sänkte Stig sitt PSA-värde

Naturlig hälsa

Stig Rådman opererades för cancer i urinblåsan och tog i samband med det ett PSA-prov, som tydde på sjukdom. Av en händelse fick han höra talas om att polyfenoler kan stödja prostatahälsan. Bara ett år efter han tagit de första tabletterna var hans PSA-värden normala

Leende kvinna blundar och håller i citrusfrukt i ena handen

5 skäl att boosta hyn med C-vitamin

Hud

C-vitamin är inte bara bra för att stärka immunförsvaret – det är även en riktigt verksam, välgörande och hajpad hudvårdsingrediens. Här är fem skäl till att C-vitamin är så bra för hyn – från glow till solskydd.

 

Fyra människor i soluppgång i motljus bakifrån

5 sätt att känna mer hopp

Mental hälsa

Att kunna känna hopp för framtiden och optimism är bra för hälsa, välmående – och i förlängningen även ett friskare och längre liv. Men under en pandemi  kan det vara svårt. Här är några knep för att känna mer hopp och glädje!